Maalämpöfoorumi
Lämpöpumput => LämpöÄssä => Aiheen aloitti: haikaju - 19.12.24 - klo:23:28
-
V15 asennettu 2003, kompura uusittu 2016. Jostain syystä uudet kylmäaineet, hieman päälle 5kg, sisään 2019. Marraskuussa imupaine temppuili ja vikana oli kylmäaineen puute, jostain oli karannut. Epäilimme levylämmönsiirrintä. Uuden koneen hankinta paniikissa ei tuntunut hyvältä ajatukselta ja kone pysyi käynnissä 1,5 kk kilon kylmäaineen lisäyksellä (1 bar kahteenj. Hyvin alhainen on tuo asetusarvo mutta sekavaa oli koko uuden kompuran asennuskin Lämpöässän suosittelemalla kaverilla. Eilen taas imupaine ilmoitti olemassaolostaan. Onkohan diagnoosi oikea, kaikki pohjat ja putket ovat puhtaat? Oletteko joutuneet vaihtamaan levylämmönsiirrintä ja mistä on sopivan saanut? Isoa summaan en tähän sijoita mutta kun pääsis edes kevään lämpöön. Onko sisällä kiinan viritys? Ja kaiken saa purkaa, jotta pääsee käsiksi.
Samalla on syytä kysyä varteenotettavat vaihtoehdot. Ei tarvitse olla pilkulleen tehokkain kunhan olisi toimintavarma. Nibe S1255 -12kW oli liipasimella mutta kun luin kokemuksia, niin se jäi Onnisen pihalle. Lämpöässän logiikka kaikkine heikkouksineen oli järkeenkäypä ja viimeiset vuodet kun ajettiin käännetyllä yöalennuksella, niin oli looginen ja toimiva pörssiohjaus. V15 on teholtaan riittänyt, ei koskaan ole loppunut käyttövesi eikä lämpö. Kivitalo, autotallin kanssa lämmitettävää 260m2 ja 900m3. Pumppu kuluttanut n 12000 kWh/v, autotalli syönyt paljon ja siirretty ilpille sekä pieni virtaama pumpulta. Lattialämmitys ja kaksi 400m vaakakeruupiiriä. Kiinnostaa R32 kylmäaineelliset mutta ykkös kriteeri on teoreettinen toimintavarmuus.
-
Eilen taas imupaine ilmoitti olemassaolostaan. Onkohan diagnoosi oikea, kaikki pohjat ja putket ovat puhtaat?
Kylmävuotokohdassa kaasu haihtuu mutta kaasun mukana on öljyä ja jos jostain kylmäaineputkien ym läheltä löytyy öljyä tippa tms niin vuotokohta on siinä tai yläpuolella kun öljy ei juurikaan haihdu.
Lämmönvaihtimien sisäinen kylmäainevuoto näkyy usein lämmitys tai keruupiirin paineen kohoamisena.
Samalla on syytä kysyä varteenotettavat vaihtoehdot. Ei tarvitse olla pilkulleen tehokkain kunhan olisi toimintavarma.
Ehkä LämpöÄssän Vmi malli sopisi noihin kriteereihin. ;)
https://oilon.com/wp-content/uploads/2021/05/Kayttyohje-Vmi-7-2017-web.pdf
-
Joulun aikaan tapahtuu monenlaisia ihmeitä. Olen jo aiemmin etsinyt vuotokohtaa öljyjäljen perusteella mutta en ole löytänyt. Matiaksen neuvon perusteella väänsin taas hitusen alle 2m ruhoni puoleksi koneen sisuksiin, ja kävin käsikopelolla kaikki putket läpi. Lattialta en löydä kuin yhdestä kohtaa vihreää eli uskon sen olevan kupariputken patinasta johtuvaa jauhetta. Kun ravistelin kompuralta lähtevää putkea, tämä prkl päätti kolmen päivän paaston jälkeen käynnistyä. Säikähdys on lievä ilmaisu. Nyt se on toiminut omaa pätkäkäyntiään (poistin yöalennukset) aamusta lähtien.
Vinkistä huolimatta hieman modernimpaa vehjettä etsin.
Hyvää Joukua
-
Kun ravistelin kompuralta lähtevää putkea, tämä prkl päätti kolmen päivän paaston jälkeen käynnistyä. Säikähdys on lievä ilmaisu. Nyt se on toiminut omaa pätkäkäyntiään (poistin yöalennukset) aamusta lähtien.
Teoreettista arvelua tästä tapauksesta ;)
Saattaa olla että kompressorin sisällä käämien mekaaninen ylkuumenemissuoja palautui kun ravistit putkea ja siksi kompressori käynnistyi.
Normaalisti käämien tähtipisteessä oleva 3-vaihe bi-metallikytkin on kiinni ja yhdistää käämit tähtipisteeseen ja jos lämpötila ylittää tuon suojakytkimen toiminta-arvon niin se avautuu ja kompressori mykistyy,siitä huonoa ettei mihinkään tule tietoa tai hälytystä tuon suojan toiminnasta.
Normaalisti tuollainen suoja palautuu automaattisesti 12-24h:n kuluessa kun kompressori ja käämit jäähtyy mutta saattaa myös jumiutua aukiasentoon jolloin ulkoinen täräys voi saada sen palautumaan.
Jos koneessa on kylmäainevajausta niin se voi olla osallisena tuon suojan toimintaan koska käämien jäähdytys on pelkästään käämien läpi virtaavan kylmäainekaasun varassa ja jos kaasun vajausta on niin käämien lämpö nousee kun jäähdytys on puutteellinen.
Ehkä pääset talven yli tuollakin jos täytät kylmäainevajauksen sitten kun matalapainepressostaatti hälyttää ja ajat pätkäkäyntiä ilman yöalennuksia.
-
Moro, -22 vuonna meillä v15 (2006) sanoi lopulta sopimuksensa irti. Mm.kompura oli kertaalleen vaihdettu n.7v kohdalla, muuten suht malliikkaasti toimi ja mm.modauksen ansiosta pätkäkäynti (ja sähkönkulutus) ongelmat saatiin aikanaan ratkaistua.
2022 kesällä sitten imupaineen kanssa ajoittain ongelmat ensin. Kylmäaine lisäys kertaalleen, jolla päästiinkin kesän yli ja syksyäkin vielä. Jo ennen lisäystä oli aavistus, että vuotaa kierukasta varaajan sisään, koska ei näkyvillä osin havaittavia vuotoja. Ja kun talven alussa sitten lakkasi lämmittämästä, niin putkari typellä paikallisti vuodon varaajan sisään(kuului pulputus). Teoriassa varmaan kierukka olisi ollut korjattavissa, mutta ei aikaa odotella/selvitellä sitä talven alussa. V15 lähti vauhdikkaasti vaihtoon ja tilalle thermia atlas 3-12, joka porskuttanut todella hienosti nyt kaksi vuotta.