Maalämpöfoorumi
Lämpöpumput => Nibe => Aiheen aloitti: santeri - 05.09.05 - klo:15:09
-
Onko kukaan Nibeläisistä muutellut asetuksia? Omassa pumpussa on tehdasasetukset vielä päällä, mutta tarkoitus olisi säädellä uuteen uskoon. Hakisin omaan pumppuuni pidempää käyntiä, kun lämmitetään laattaa (lattialämmitys koko talossa). Olisiko kenelläkään kokemuksia, miten olette asteminuutteja väännellyt?
Santeri
-
Meillä säädetty LP-°min 200 (asteminuuttivajaus, ennen kuin lämpöpumpun saa käynnistää) ja SV-°min 350 (vielä suurempi asteminuuttivajaus, ennen kuin saadaan kytkeä lisälämmön ensimmäinen porras).
Meillä vesikiertoinen lattialämmitys ja lämmitettävää alaa 168 neliötä. Jos lämpötilat alkavat heilumaan, pitää asteminuutteja vähentää. Meillä laatan lämpötila ei kerkeä laskemaan, vaikka asteminuutit on säädetty noin suuriksi. Lisälämpö ei ole ollut vielä päällä koskaan.
-
Kuullostaapa fiksulta tuo Niben säätö (asteminuutit) eli siis 5 astetta x 4 minuuttia == 2 astetta x 10 minuuttia?
Oumanin säätimessä on vain "eroalue" asteina. ja sähkövastukselle "viiveaika". Eli siis viive odotetaan viimeiseen minuuttiin saakka, vaikka lämpötilat kuinka tippuisi.
Jarno
-
Juu, kiitoksia vaan vastauksesta. Häätyy alkaa itsekin kokeilemaan miten omat lämmöt alkaa vaikka nuilla arvoilla pysymään.
Oletko itse kokemuksen kautta säätänyt pumppua, vai onko asentaja laitellut säädöt alussa kohilleen.
Santeri
-
Ja vielä jatkokysymyksenä. Onko sinulla puutalo vaiko jostain muusta materiaalista? Missä päin Suomea talo sijaitsee ja mitä lämpökerrointa käytät?
Santeri
-
Terve!
Asentaja antoi pumpun olla oletusarvoilla. Sain Niben maahantuojan asiantuntijalta säätöapuja, kun halusin pumpulle pidempiä käyntijaksoja. Säätämisellä yritin myös estää pumppua lämmittämästä "liikaa". Termostaatit leikkaavat tuon liikalämmön pois, mutta on parempi, kun koko liikalämpöä ei edes tuoteta.
Meillä on valittuna lämpökäyrä 4 ja säätimestä -2. Talo on puutalo, jossa on harkoista tehty kellarikerros. Talo sijaitsee Keski-Suomessa. Säätelin arvoja viime talvena ja pääsin sellaiseen tilanteeseen, että pärjäsin tuolla 'Lisää/Vähennä lämpöä' -säätimen käytöllä (vaihteluväli -2:sta 0:aan), jos lämpötila ei ollut sopiva.
Nuo asteminuutit menevät juuri noin, niin kuin Jarno kertoo. Eli todellisen menoveden lämpötilan ja lasketun menoveden lämpötilan ero kasvattaa asteminuutteja. Kun asteminuutit ovat täynnä, kompressori käynnistyy ja pumppu käy, kunnes asteminuutit ovat jälleen nollassa.
-
Selvä, huomenna alkaa testaus!
Santeri
-
... ja SV-°min 350 (vielä suurempi asteminuuttivajaus, ennen kuin saadaan kytkeä lisälämmön ensimmäinen porras).
Eikun SV-°min onkin 150. Tuo 200 + 150 tekee tuon 350, minkä tuohon virheellisesti kirjoitin.
-
Tämä ei varsinaisesti ole mikään säätöjuttu, mutta Nibe ei oletusarvoisesti tee ajoittaista korotusta käyttöveden lämpötilaan (legionella-toiminto). Tämä asetus pitää tehdä itse. Käyttöohjeen sivulla 10, kohdassa 8 on ohje. Oletusaikaväli legionella-toiminnon suorittamiselle on kerran kahdessa viikossa.
-
Nibe 1210 ollut käytössä nyt viikonverran. Toiminut moitteettomasti. Tehdasasetukset vielä päällä. Tarkoituksena rukata asetuksia siten, että käyntiaikoja saisi pidennettyä. Säätökäyräksi valittu säätökäyrä 4.
-25 pakkasilla kompura kävi n. 8 min ja seisoi n. 12 min.
-
meillä on olut nibe 1210-5 käytössä nyt kuukauden. vähän on hakusessa käyttö vielä. Eka viikolla loppui lämmin käyttövesi suihkussa käydessä. käyttöveden asetus oli 46 asteessa. Sitä nostaessa tuli sitten eteen asia ettei maalämmöllä vettä saa kuumemmaksi. Yli 50 asteiseski saa vain sähkövastuksella. jos oikein ymmärsin. Meillä on mies niin paljon töissä että minun on pakko opetella käyttämään tätä maailman helpointa vehjettä... :)
Entäs kun meille sitten tulee vieraita saunaan, ei passaa siis suihkussa käydä. Kun pumun ostoa alussa mietittiin, kyselin udealta tasolta lämpimän käyttöveden riittävyydestä ja aina vastauksena: Aivan varmasti riittää. (niin, jos lämmitän käyttöveden sähköllä) Mitä järkeä?
nyt kovilla pakkasilla vastus on ollut päällä monta päivää, normaalia?
-
"ettei maalämmöllä vettä saa kuumemmaksi"
Olen havainnut että Niben myyjät eivät usko sitä että se onnistuu joillain muilla merkeillä.
-
Yli 50 asteiseski saa vain sähkövastuksella. .. (niin, jos lämmitän käyttöveden sähköllä) Mitä järkeä?
On siinä sen verran järkeä, että pumppusi ei ole täystehomitoitettu, eli huiput otetaan sähkövastuksella. Ei se niin kamalaa ole, sen sähkövastuksen käyttö.
nyt kovilla pakkasilla vastus on ollut päällä monta päivää, normaalia?
Osatehomitoituksessa näillä pakkasilla (lämpötila alle -20 astetta) oletettavasti ihan normaalia.
-
Vaikka pumppu on mitoitettu osatehoiseksi niin oikeilla säädöillä sen lisävastuksen käytön saa hyvin pieneksi ja myös lämmintä vettä riittää varmasti ilman lisävastusta kun säädöt saa kohdalleen, tosin puhun nyt osatehoisesta IVT:stä mutta uskon että Nibe on samanlainen ! Yleensä asentajien jäljiltä säädöt ovat päin persettä!!
Näin ainakin minun kokemukset ovat, esim muutaman viikon takaisilla kovilla pakkasilla kone tarvitsi 45h lisäystä mutta nyt on ollut aamuisin lähes -30 ja ei ole vielä mennyt lisäykselle kun lämpökäyrä alkaa löytää oikean aseman ja talon sisälämpötila ei ole tippunut yhtään.
-
Jotain vikaa säädöissä tai pumpussa tuolloin on. Minulla on 1215-7(ruottilainen) malli, eikä sähkövastusta ole tarvinnut käytellä.
Kuumaa vetta en ole saanut loppumaan suihkuttelemalla. Meidän perheessä on kolme henkilöä (mamma ja 1.5 vuotias poika) pojalle laitetaan saunailtana aina amme täyteen kuumaa vettä ja sitten vielä lotrataan suihkuvettä ruhtinaallisesti. Ota yhteys myyjään/asentajaan.
Haadolta antavat myöskin apua ongelmiin.
Minkä kokoinen talo teillä on?
Onko lattialämmitys vaiko patterit?
Missä talo sijaitsee?
-
Niin ja mulla tuo lämpimän veden asetus on säädetty siten, että kun lämminvesi saavuttaa 44 asteen rajan, niin pumppu lähtee tekeen sitä lisää ja lämmittää sen aina 54 asteeseen. Lämmittäminen kestää noin 10-15 minuuttia. Jos lämmittämisen aikana suihkutellaan kestää lämmittäminen tietenkin kauemmin.
-Santeri-
-
talo on itä-suomessa, talo 140m2 vesikiertoinen lattialämmitys.
Lämpöä kyllä sisällä piisaa, ei tipu tai nouse minnekkään sään vaihdellessa. meno on nyt vaihdellut 28-38 asteen välillä. Lämmin käyttövesi on nyt näytön mukaan 51
jos nyt kukaan näistä mitään ymmärtää miun sepustuksista. haato puhelimessa neuvoi säätöarvot, että luulisi kohdallaan olevan.
ps.nyt ei ole lämmin vesi loppunut omalla porukalla 2+2
-
Meille on tarjottu myös Nibe 1210-5 ja 105m lämpökaivoa. Taloon tulee 410m3 ja 144m2. mahtaakohan teho riittää? Paljonko teidän talonne tilavuus? Entä keruupiirin pituus?
-
Jos minua tarkoitit, kysyessä riittääkö teho. En minä osaa kertoa. Meidän tapauksessa on riittänyt, nyt kun on ollut näitä kovempia pakkasiakin, sisällä on aina ollut tasaisen lämmin. Vielä tuosta lämpimän veden riittävyydestä en osaa sanoa, kun ei ole isommalla porukalla saunottu. (itsekään ei vielä olla saunottu, kun lauteet vielä puuttuu..)
tilavuutta meillä on kyllä vähemmän, muistaakseni jotain 380m3
Silloin sanoi myyjä aikoinaan, että riittää aivan varmasti vaikka vähän isompaankin taloon. Meillä on putket järvessä 320 m. (laskelmien mukaan reilu 200m olisi riittänyt) Eli ei tuohon porakaivoon osaa kommentoida.
-
UTELIAS: Meidän talolla on kokoa 160 neliötä ja kaikki neliöt lämpiää lattialämmityksellä. Mitoitin oman pumppuni Suomessa ja Ruotsin puolella. Molemmat antoivat pumpun kooksi seiskan. Suosittelen seuraamaan/kysymään neuvoa ruotsin maalämpöfoorumista mitoitusasioissa, kun kyseessä on Nibe. Ruotsin puolella on vankkaa kokemusta tästä merkistä ja on ollut käytössä jo vuosikausia. Kysymyksen voi esittää myös englanniksi, mikäli ruotsi ei taivu. Olen itsekin käyttänyt kyseistä foorumia säätöjen saamiseksi optimaaliseksi, mutta sain myös hyvää apua tästä foorumista.
Oma pumppuni tekee kyllä tuota käyttövettä todella tehokkaasti, vaikka maasta tulee enää 0 asteista lientä.
www.varmepumpsforum.com
-
Millähän seuduilla teidän Nibet lämpöä pumppaa. Oma perustetaan Turun liepeille. Tuo koko asia vaan askarruttaa. Taitaa olla rajalla meillä vitonen vai seiska? Nibe laski vitosella ja kilpailija sanoi, ettei riitä. Ota näistä selvää sitten...
-
Osatehoisen pumpun omistajana neuvoisisin kääntymään isomman pumpun puoleen , jos sekin on ns. osatehopumppu niin on sitten resursseja kun kovat pakkaset yllättää.
-
itä-suomessa on meillä..Savonlinnassa.
Myyjä silloin jotenkin järkevästi kertoi miksei kannata laittaa isompaa pumppua kuin mitä tarvitsee (on laskettu riittävän). Mutta enhän minä sitä nyt muista. Lämpimän käyttöveden riittäävyyteen se ei kuulemma vaikuttanut tms.. ???
-
Meillä Nibe narskuttaa Oulun seudulla. Lueskelin tuolta rajanaapurin puolelta, että kyllä pumpun koolla on lämpimän veden tuottoonkin merkitystä. Juuri tämän takia siellä rajamailla olijat ovat laittaneet isomman pumpun. Kannattaa myös miettiä lämpimän veden käyttötapoja. Jos talossa on paljon kylpijöitä ja lämpimän veden käyttö on muutenkin reippaan puoleista, niin voisi miettiä myös erillisen varaajan hankintaa.
Meillä vesi riittää kuitenkin hyvin viidellekin saunojalle.
Jos pitää oikein ison puoleiset pirskeet, niin voi aina laittaa myöskin sähkön kaveriksi muutamaa tiimaa aikaisemmin.
-
Meillä on Nibe 1210-5, PE40-NP6 maapiiri 300m ( SiMr ) 138m2 / 380m3. Hyvin riittää lämpö ja lämmin vesi mökissä. Aivan kovimmilla pakkasilla hieman sisälämpötila laski. Lisälämpö sallittu, mutta eipä tuo ole asennusvaihetta lukuun ottamatta mennyt päälle.
Kovilla pakkasjaksoilla ( -25 ) piirin tulolämpötila -2 ja pumppu jyllää koko ajan. Kun lepojaksoja tulolämpötila +0 / -1 astetta. Putket asensin noin 1.2m - 1.4m syvyyteen.
Säätöpotikan arvot talvella +2 ja kesällä 0.
Lämpökäyrä 4 ( Pohjois-Savo ) perusasetuksia olen hieman muokannut.
Kokonaissähkön kulutus mökissä 11.500 - 12.500kwh / vuosi.
Kompressori laukesi noin 2.5v käytön jälkeen ( kompura väljä ) eikä jaksanut nostaa enää painetta --> veden lämpötilaa --> ylikuormitussuoja päälle. Onko kukaan asentanut pehmokäynnistäntä laitteeseensa / kuullut onko hyötyä?
-
Kompressori laukesi noin 2.5v käytön jälkeen ( kompura väljä ) eikä jaksanut nostaa enää painetta --> veden lämpötilaa --> ylikuormitussuoja päälle.
Menikö takuuseen. Aika lyhytikäinen kompura??
-
Minä asensin pehmokäynnistimen laitteeseen viime vuoden puolella.
Ennen uuden releen hankintaa kone käynnistyi todella kovaäänisesti, mutta nykyään käynnistyy todella "pehmeästi". Käynnistymistä ei edes kuule.
Olen tuossa kokeillut pumpun säätöjä jälleen kerran. lämpökäyrä 3 asteminuutit kompuralle 150 ja sähkölle 500. Lämmöt ovat pysyneet tasaisena 21.5-22 astetta. Nyt on ollut hyvä testailla, kun lämpötilat ovat heitelleet välillä -3- 24 astetta pakkasta. Käynnit olleet nyt 6-7 asteen pakkasilla puolen tunnin luokkaa ja lepoajat 1 h- 1h 15 min.
pehmokäynnistimen tilasin ruottista, kun se oli melkein 100 euroa halvempi.
-
... Myyjä silloin jotenkin järkevästi kertoi miksei kannata laittaa isompaa pumppua kuin mitä tarvitsee (on laskettu riittävän). ..
Niinhän ne myyjät aina. ;)
Ne eivät sun sähkölaskujas maksa ja siksi kannattaa olla tarkkana.
Yleensä ne puhuvat aina oman pumppunsa puolesta mutta perustelut ei koskaan ole kestäneet kriittistä tarkastelua.
Mun mieleipide on (edelleen) että pumpun teho pitää riittää kaikkeen tarpeeseen ilman lisävastuksia mutta ylimitoittaa ei kannata ja että SULPU:n ohjetta porakaivon mitoitukseen on syytä käyttää eillei toista yhtä puolueetonta ohjetta löydy.
-
Menikö takuuseen. Aika lyhytikäinen kompura??
Jep, toivottavasti oli valmistusvika. Haatolla oli reilu peli ja meni vielä takuuseen. Tosin piti kärvistellä aika pitkään sähkökäytöllä, kun asentajaa ei meinannut saada mistään. Noh tulipahan pumpun anatomia tutuksia sitä tutkiessa. ;D
-
. Käynnit olleet nyt 6-7 asteen pakkasilla puolen tunnin luokkaa ja lepoajat 1 h- 1h 15 min.
Pitänee hommata itsekkin tuo. Kontaktorit pitävät kyllä aikamoisen pamauksen.
Tosi lyhyet käyntijaksot ja pitkät lepojaksot sinulla. :o Itsellä kompura pyörii noin 1min / 1 asteminuutti.
Mitkä sinulla ovat tulo ja paluuveden lämpötilat ko. pakkasilla?
Siitä tulikin mieleen onko kellään tietoa paljonko vaikuttaa pumpun käyttöaikaan jos maapiirin tulolämpötila nousee esim. asteen -1 --> +0??
-
Maapiiristä tulee koneelle käynnin alussa +1, mutta laskee nollaan käynnin puolessa välissä. Maapiiriin menevä on kolme astetta kylmempää lientä.
Pumpun käyttöajasta en tiä, mutta hyötysuhde ilmeisestikin huononee 2-4 % kun mennään astetta alaspäin.
Tuossa topicissa on nettisivu, mistä voi tilata releen, mutta varmista haadolta, että sama rele käy1210 malliin.
http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php/topic,3913.0.html
-
kiitti linkistä.
Laitoin aikaisempaan viestiin hieman väärin noita käyntiaikoja. Nykyisillä säädöillä 5 asteen pakkasissa pumppu käy noin 45min ja seisoo saman verran. Asteminuuttivajausta olen kasvattanut 120.
Ihmettelin aikojasi siksi, että meillä käyttöveden lämpötila laskee kuitenkin alle käynnistysrajan reilussa tunnissa vaikka vettä ei käytetä.
Itsellä lämpötilaero laskee pumpun käydessä 1 asteeseen ( nyt käyntijakson lopussa -1 / -2 ). Jos maapiirin pumpun pyörintänopeutta nostaa pykälänkin alkaa meno/paluulämpötilaero olemaan yli 5 astetta???
-
Eli tarkoitatko, että sun kone lämmittää käyttöveden joka toisella lämmityskerralla, vaikka lämmintä vettä ei laskettaisi?? Onko lämpimän veden jatkuva kierto?
Mikäli ei kiertoa, niin epäilen että joku asia on nyt hiukan väärin. Mulla laskee käyttövesi todella hitaasti, mikäli sitä ei käytetä. Pääsiskö tihkumaan lämmintä vettä kiertoon?
Mitkä sinulla on asetukset käyttövedelle.
Mulla on rajana 44 ja lämpiää 54 asteeseen. Konehan lähtee lämmittämään käyttövettä, mikäli käyttövesi on laskenut 46 asteeseen ja samalla lämmittää lattiavettä. Estää turhia käynnistymisiä.
-
Optimi lämpötilaero maapiirillä on 2-5 astetta Niben käyttiksen mukaan. Olen ymmärtänyt, että näillä maapiirin pituuksilla, mitä meillä molemmilla on optimi olisi 3 asteen ero.
Oletko puhdistanut maapiirin sihtiä. Auttaa monesti lämpötilaeroihin.
Itselläkin oli alkuvaiheessa, kun en tiennyt pumpun sieluelämästä yhtään mitään lämpötilaerot ihan mitä sattuun. Maasta tuli koneelle reilusti plussaa ja piiriin meni takaisin todella - puolella olevaa litkua. Puhdistin sihdin pariin kertaan ja alkoi pelittämään.
-
Eli tarkoitatko, että sun kone lämmittää käyttöveden joka toisella lämmityskerralla, vaikka lämmintä vettä ei laskettaisi?? Onko lämpimän veden jatkuva kierto?
Mitä tarkoitat lämpimän veden jatkuvalla kierrolla? Rajana yläpäässä 51, alapää 44. Tarkistin kyllä kaikki kytkikset huolellisesti ja niiden pitäisi olla ok. Tuo alhaisempi katkaisurajakin vaikuttaa osaltaan...olisi kyllä järkevää nostaa se ylemmäksi.
Sihti tuli alkuvaiheessa putsattua parikin kertaa...pitänee putsata se uudelleen.
-
Tarkoitan, että tuleeko sinulla hanasta saman tien kuumaa vettä, kun laitat veden laskemaan, vai joudutko laskemaan vähän aikaa ennen kuuman veden tuloa.
-
Tarkoitan, että tuleeko sinulla hanasta saman tien kuumaa vettä, kun laitat veden laskemaan, vai joudutko laskemaan vähän aikaa ennen kuuman veden tuloa.
Ahaa, ei ole kiertoa. Pitääpä ottaa aikaa miten pöntön lämpötila laskee.