Maalämpöfoorumi
Tekniset kysymykset => Yleistä => Aiheen aloitti: Veranta - 08.10.23 - klo:17:14
-
Maalämpöpumppu tulisi talliin pellettikattilan tilalle. Tallista taloon n10m kanaali. Nykyään on käyttöveden kierto, joka toimii hienosti.
Samassa kierrossa myös rättipatteri (tiedän, ei saisi olla...ollut kauan ja ollaan hengissä)
Olen ymmärtänyt että maalämpöön siirtyessä menetämme kierron mukavuudet, koska se sekoittaa lämpöpumpussa olevan veden kerrostumat ja saatat saada viileän suihkun ja se lisää ilmeisesti myös käynnistyksiä tämän takia.
Onko jotain järkevää tapaa toteuttaa tämä niin, että suihkusta saa heti lämmintä, vedenlämpö pysyy tasaisena ja sitä riittää 5 henkilölle? Siis toimisi samoin kuin nyt. Jotain sähkövaraajaa ehdotettu väliin...ei kuullosta taloudelliselta.
Olen kokeillut joskus ottaa kierron pois, kestää liian kauan odottaa lämmintä vettä. Se ei ole vaihtoeho.
Joutuuko jatkaa pelletillä, laitteet toimii, hinta vaan lähti lapasesta, enkä näe että se palautuisi ennalleen.
Talossa tekninen tila johon kanaali tulee. Siellä myös jakotukit. Maalämpöpumppu ei sinne sovi.
-
Saa se rättipatteri olla kierrossa, mutta lämpöpumpulle pitkä kierto ja vielä rättipatteri on todella huono. Kerrostumista en niinkään olisi huolissaan, mutta käyttövesi jäähtyy nopeasti ja lämpöpumpun pitää tehdä usein käyttövettä. Käyttövedellä talon lämmittäminen on epätaloudellista, koska kuuman veden tekemisessä COP on huono ja lisäksi lämpöä hukkuu myös lämmityskauden ulkopuolella ja aina maahan.
Vaihtoehtoja on muutama.
1. Hyväksyä tiheät käyttövesijaksot ja hukat.
2. Sama kuin edellä, mutta kierto ajastettuna tai vaikkapa liiketunnistemalla, jolloin häviöt paljon pienemmät.
3. Hyväksyä pitkä odotus kuumalle
4. Tekniseen tilaan pieni sähkövaraaja. Sillä saa ilman kanaalin aiheuttamaa lisäaikaa kuumaa ja kulutus ei ole kovin kummoinen, kun vaikkapa suihkussa suurin osa lämpimästä tulee MLP tekemänä.
-
Jostain mielestäni luin, että vaikka hyväksyisin hukat jne, niin suihku ei tule pelaamaan samoin kun nyt. Vai onko maalämpöpumpuissa keskenään eroa liittyen tähän aiheeseen?
Kävin tuossa katsomassa kaverin laitteita. nibe 4-16 ja pitempi kanaali, ei rättipatteria ja kaikki kuulemma toimii hyvin. Ei ollut myöskään vesivaraajaa talon päässä. Kiertoon oli pieni 5w wilon pumppu. Itsellä vanhempi 22w.
Tarvittaessa voin luopua vesikiertoisesta rättipatterista (jos on luovuttava..). Tilalle sähköinen, jos sitäkään.
-
Jotain sähkövaraajaa ehdotettu väliin...ei kuullosta taloudelliselta.
Ei sen varaajan tarvitse olla kuin 5 litraa kuumavesilinjassa. Vaihdoin itse kierron tähän ratkaisuun. Toimii hyvin eikä se sähkönkulutus "näy missään". Arvelisin, että vähemmän kuin kierron hukkaamat häviöt.
-
Kyllä sen varaajan on syytä olla selvästi suurempi kuin edeltävän putkiston tilavuus. 32x4.0 putken tilavuus on 0,45 l/m el 5 litraa tulee helposti. Voi tietysti olla 28, 25 tai jopa 22 mm putkea, jolloin tilavuus on reilusti pienempi. Noilla pienemmillä ei odotusaika pitäisi pitkä olla ilman kiertoakaan.
Hanastahan tulee esim. 12 l/min eli viittä litraa pitää odottaa puolisen minuuttia hana täysillä. Joistain hanoista voi tulla 18 l/min tai jopa yli 20 l/min.
Joku 15 l varaaja varmaankin olisi OK. Sen laskennallinen häviö on vajaat 400 kWh/v ja päälle kanaalissa kylmenneen veden lämmitys. Laskennallinen on 45 C lämpötilaerolla, mutta eihän tuota kannata pitää kuin 55 C, jolloin eroa on 35 C ja häviöt alle 300 kWh/v.
Kokonaissähkönkulutus tosiaan varmasti pienempi tuolla varaajalla kuin jatkuvalla kierrolla. Tarpeeksi harvennetulla kierrolla tai ilman kiertoa pääsee toki hiukan parempaan. Ilman kiertoa ja varaajaa vastaavasti vettä kuluu enemmän, kun joutuu ensin odottamaan.
Kyllähän useimmat MLP:t toimivat kierron kanssakin. Mutta käyttövesijaksoja tulee paljon tiheämmin kuin ilman. Tämä voi johtaa ongelmiin lämmityksen kanssa riippuen lämmönjaosta ja mitoituksesta. Käyttövettä tehdessä teho on inverttereillä yleensä 50% paikkeilla. Usein käyttövettä tehdessä ei silloin pääse täyteen tehoon. Mutta invertterin voi huoletta ylimitoittaa. Harmina lähinnä silloin pattereiden kylmeneminen käyttövesijaksojen aikana. Lattialämmityksellä tuolla ei ole väliä.
-
Kyllä sen varaajan on syytä olla selvästi suurempi kuin..
Joo, luin vähän ilman ajatusta illalla. Minulla tosiaan on varaaja kylppäriä syöttävässä linjassa. Se ei ole kuin 15 mm (tai 18) pex ja max 10m.
-
Kanaali näkyi olevan 2x32x2,9/28x4+22x3
Käyttovedelle siis nuo 28 ja 22mm putket. Suihkuun teknisestä tilasta n5m, keittiö ja yläkerran vesipiste vähän kauempana.
Viime syksynä laitoin ajastimen kiertoon, yöllä muutaman tunnin pois päältä.
Nyky 24/7/365 yhteiskunnassa tuo liiketunnistin saattaisi olla järkevä, jos kierrosta ei halua luopua. Oli lämmönlähde sitten mikä tahansa.
-
Jos teknisessä tilassa on varaaja, odotusaika jää lyhyeksi. Lienee 15 mm putkea sieltä vesipisteille. 15x2,5 putkessa on alle dl metrissä eli kovin montaa sekuntia ei tarvitse odottaa.
-
Jos teknisessä tilassa on varaaja, odotusaika jää lyhyeksi. Lienee 15 mm putkea sieltä vesipisteille. 15x2,5 putkessa on alle dl metrissä eli kovin montaa sekuntia ei tarvitse odottaa.
Joo, teknisestä tilasta eteenpäin ei ole ongelma. Kiertoa siitä eteenpäin ei ole ollut nytkään, paitsi se rättipatteri.