Maalämpöfoorumi
Lämpöpumput => LämpöÄssä => Aiheen aloitti: Säätäjä21 - 05.11.22 - klo:10:36
-
Hei! Kertokaa asiantuntijat, että minkälaiset säädöt pitää olla.
Kysymyksessä 2009 valmistunut 1,5 kerroksinen talo alakerrassa 98 neliötä. Taloudessa 1 aikuinen ja 2 lasta. Mitkä asetukset teillä on kyseisessä laitteessa?
-
Lähtötietoja pitää olla enemmän, jotta niitä voi kommentoida. Onko laitteisto toiminut muuten toivotulla tavalla?
- lattia- vai patterilämmitys?
- lämmitettävä kokonaispinta-ala?
- varaajan asetusarvot ala- ja ylämin.?
- säätökäyrän asetusarvot?
- vuotuinen sähkönkulutus?
-
Lattialämmitys, kokonaispinta-ala 138. Tässä kaikki lukemat mitä vehkeestä saan:
Maks. Menovesi 30
Min menovesi 15
Kaltevuus 30
Säätö 5
Sähkök 55
Sähkök Maks kW 6.0
Shunt.viive 180
Koko käyntiaika 122100h
Käytetty kwh 130690
Sähkönkulutus kokonaisuudessa on suurta, mitä vertaillu muihin (vuosikulutus 16000). Sauna on puulla ja tosiaan pelkkä talo ihan perusasioilla, ei pitäis mitään sähkösyöppöjä olla. Lämmin vesi riittää juuri ja juuri kolmeen nopeaan suihkuun päivässä, jos ei laita lisälämmitystä päälle. Heti alkuun on ollu ongelmia lämpimän veden riittävyyden kanssa.
-
Noilla neliöillä ja max menolämmöillä tuon ikäisen talon kulutus on valtava. Itsellä 187 lämmitettävää neliötä ja kulutus n.11500 kWh/vuosi, 8 kW sähkökiuas. Maalämmön osuus käyttöveden kanssa n. 4500 kwh vuosi. Max meno 42 ja sisälämpö 24 astetta.
Lämpöässä lämmittää veden varaajan sisällä kierukassa kun kun moni muu pumppu lämmittää kierukalla veden itse varaajassa. Heikko käyttöveden tuotto on Lämpöässän tunnettu ongelma ja johtuu suunnittelusta. Aina voi nostaa max lämpötilaa veden riittävyyden parantamiseksi.
Lattialämmityksen kierto kannattaa tarkastaa, jäähtymä piirissä. Termostaatit voi poistaa ja säätää tukeista lämpötilan kohdalleen. Paljon riippuu kaivon syvyydestä, jos 12 kW pumpulla paljon alle 200m kaivo niin korkean kulutuksen ymmärtää. Kaivon tulo/meno olisi hyvä tietää. IV kone voi olla myös syöppö, mikä kone?
-
12 kW pumppu kuulostaa aika reilulta 138m2 vuoden 2009 taloon.
Koko käyntiaika 122100h täytyy olla virheellinen. Oletetaan, että käyttötuntien edessä oleva ykkönen on painovirhe.
Käyttötunnit 22100h : 13v = 1700h/vuosi (ylitehoinen)
Kulutus 130690kwh : 13v = 10053kwh/vuosi
=> Ottoteho keskimäärin 5.9 kW. Mikäli pumppu toimii oikein, tämä ei selity muulla kuin sähkövastuskäytöllä.
Kuinka syvä lämpökaivo teillä on, vai onko kyseessä maapiiri? Onko talossa käyttöveden kiertoa?
Jäsen ”Tomppeli” voisi varmaankin laskea talonne vuosikulutuksen ja mitoittaa vaadittavan pumpun sekä kaivon. Laskentaa varten pitäisi antaa lisätietoa talostanne ja sen sijainnista.
-
Tässä käyttöohje kannattaa vilkaista ennen kuin alkaa arvuutteleen mitä pitäisi tehdä
Esim käyttöveden loppulämmitys tapahtuu aina sähkövastuksilla
https://oilon.com/wp-content/uploads/2021/03/Lampoassa_C_5-12_2009_08.pdf
ATS
-
@Säätäjä21, sulle on käynyt ”Laihialaiset” eli on tavoiteltu suuria säästöjä, mutta säädöt ovat estäneet pumpun oikean toiminnan ja on sitten lämmitelty varajaa sähköllä.
Palauta tehdasasetukset ja sitten ota asetusvalikosta lämpöpumppu käyttöön, pitää olla sallittu tilassa.
Maksimi meno pitäisi olla 55 ja minimi 35.
Pumppu tosiaan lämmittää vettä sähköllä asetuksista riippumatta kun huima 100l 40 asteisen lämpimän veden kapasiteetti on varaajasta käytetty. Muut merkit tuottavat pääaosin yli 250l lämmintä vettä integroidussa varaajassa. Lienee järkevintä ohjelmoida päivittäin lisä LV valikossa käyttöveden nosto, varaaja 60-65 asteeseen tiettynä aikana esim. 2-3h ajaksi kun suihkussa/saunassa käydään niin vesi riittää paremmin.
Tarkista lämpökäyrän kaltevuus että on lattialämmitystalolle tarkoitettu 35 astetta.
Muuten pumppu hoitaakin käyntinsä automaattisesti, lämmittää vettä sähköllä kun loppuu ja säätää käyntiään automaattisesti, 0- kelillä ilmeisesti sahaa varaajan alalämpö 35-40 asteen välillä, kun kylmenee tai lämpenee niin säätää sitten tuotakin automaattisesti.
-
Nyt täytyy aloittajan ottaa "Hold your horses" moodi kun kommentit ja ohjeet on sitä luokkaa...
Ei todellakaan menovesi min35-max55 lattialämpöön... lattialämmitys käyrä on todennäköisesti lähellä kunnossa (kaltevuus +30@-15C) jos kämpässä sopiva lämpö ja ei ole termostaatteja viljelty.
On ehkä ylitehoinen kone ja käy ehkä vähän pätkää (kuluttaa enemmän sähköä), mutta ei tuo 16MWh/a nyt ihan mahoton ole, hiukan yläkanttiin.
-
Rakenne on tämmönen:
Yläosaa kone lämmittää sillä tavalla että joka kolmas tai neljäs veto tjsp on kuumennusajo jolla pyritään nostamaan yläosan lämmöt lämminvesi tarpeeseen ja jos ei se riitä vastus lieneen tulee apuun. Eli epäilen että tuota esiintyy kuten myös pätkäkäyntiä. Vähemmällä sähköllä varmaan pääsis jos olis erillinen 60L tjs. Jäspi (LV varaaja) koneen jälkeen ja pudottais Lässän lämpöjä lämmityksen ehdoilla toimivaksi ja vaikeuttais sen vastuksen päälle menoo, siinä taitaa olla aika-asetus tuolle.
(https://docplayer.fi/docs-images/43/10275915/images/page_12.jpg)
-
Nyt täytyy aloittajan ottaa "Hold your horses" moodi kun kommentit ja ohjeet on sitä luokkaa...
Ei todellakaan menovesi min35-max55 lattialämpöön... lattialämmitys käyrä on todennäköisesti lähellä kunnossa (kaltevuus +30@-15C) jos kämpässä sopiva lämpö ja ei ole termostaatteja viljelty.
On ehkä ylitehoinen kone ja käy ehkä vähän pätkää (kuluttaa enemmän sähköä), mutta ei tuo 16MWh/a nyt ihan mahoton ole, hiukan yläkanttiin.
Eiköhän nuo valmistajan ohjeet pikein ole. Tuossa puhutaan kompressorin tuottamasta maksimi- ja minimilämpötilasta 55-35 astetta. Kone sitten säätää käyrän mukaan 4-tieventtiilillä sopivaa lattiakiertoon. Jos nuo asettaa väärin niin ei varmasti toimi oikein. Liitteenä vielä asetus sivu käyttöohjeesta.
-
Kyllä on asennus pahasti epäonnistunut jos on kompuraa tommosesti rajoitettu... ei uskottavaa mutta sieltä ruudusta tietty näkee.
-
Hei! Kertokaa asiantuntijat, että minkälaiset säädöt pitää olla.
Kysymyksessä 2009 valmistunut 1,5 kerroksinen talo alakerrassa 98 neliötä. Taloudessa 1 aikuinen ja 2 lasta. Mitkä asetukset teillä on kyseisessä laitteessa?
Tämä on aika harvinainen L-Ässän malli joten kohtalon tovereita ei taida helpolla löytyä
Joten siksi pitäisi tietää kuinka kone nyt käy
Ota kompressorin käydessä oheisista keltaisella korostetuista valikoista valokuvat
ATS
-
Tämä on aika harvinainen L-Ässän malli joten kohtalon tovereita ei taida helpolla löytyä
Enempi löytyy tarkempaa ohjetta tähän koneeseen CTC koneiden puolelta, etenkin Ruotsi foorumin puolelta... sama masiina löytyy sieltä.
-
Oivoi, mainittakoon nyt kuitenkin, että olen nainen ja hädin tuskin ymmärrän termejä. Otan tällä viikolla ajan kanssa asiaksi. Olen tässä vuosien aikana ollut yhteydessä myyjään, huoltoon, asentajaan ym ja kaikki on ollut aina kunnossa.. Yhden kerran huollon kanssa on laitettu säädöt uusiksi, kun oli pielessä. En tosin ole varma onko kukaan em edes kuunnellut mitä mulla on ollut asiaa ja siksi täällä apuja huutelen.
-
Ota nyt alkuun kuva noista valikoista joita @seppaant pyytää. Tietää noista Lämpö-ässistä parhaiten.
Sen jälkeen voi todeta onko perusasetukset pielessä.
-
Tuossa niitä kuvia asetuksista, yks vielä erikseen
-
Jostain syystä väärinpäin tulee nuo, mutta numerot pääasia 🙏
Edit by "tomppeli": Muokkasin kuvaa, jotta näkyisi paremmin.
-
Laitatko kuvan vielä "hae omat asetettu" kohdasta asetukset valikossa.
Kaikkein tärkeintä on että tuossa valikossa pitäisi olla LP meno max 55 ja LP min 35.
Nuo ovat kompressorin käyntirajat. Jos jotain muuta niin sitten asetus valikosta "hae tehdasasetukset" ja tallennus.
Napeista päätellen aika paljon pumppua säädetty matkan varrella, ongelmia lienee ollut. Siksi olisi hyvä lähteä nollasta jos nuo käyntirajat eivät ole tehdasasetuksen mukaiset.
-
Tässä nuo kuvat vähän paranneltuina
-
Jos saisit kuvat vielä noista punaisella merkityistä valikoista
-
Tässä tapauksessa on Säätäjän21 talossa käynyt sähkömiehen ennustus toteen,nimittäin rakensin vuosina 1969-1980 yksikerroksisen ja 125 neliöisen talon.Siihen tuli maalämpö ja kun tarvitsi sähköä niin sitä kysyttiin silloiselta sähkölaitokselta.Minua valistettiin oikein kunnolla että mitä olin mennyt tekemään kun tuo maalämpö vie sähköä enmmän kuin suora sähkölämmitys.Silloin sähkö ei maksanut oikeastaan mitään eikä öljy sitäkään.Jotain tuossa Säätäjän21 maalämmössä on pielessä, Meillä on jo toinen kone Lämpöässän C7,5 08 syksyllä käynnistetty.14 vuoden keskikulutus 2700 kwh se lienee kompuran ottama laskennallinen teho.Koko huushollin kuluttama 8 vuoden keskikulutus 8530 kwh.Säätäjän21 koneen käytimäärä näyttää olevan 122100 ja meillä 122193 vuotta pidemmällä ajalla.Meillä on ilmakierto lämmönjako sekin vie jo 1500 kwh vuodessa se vanhamallinen vaihtovirtakone.Puilla lämpiävä kiuas ja kunnon uuni olkkarissa.Joo on meillä eristeet mutta ikkunat on vanhanmalliset 3-kertaiset kuitenkin.
-
koneen käytimäärä näyttää olevan 122100 ja meillä 122193 vuotta pidemmällä ajalla
Tämä tuntimäärä ei ole pumpun käyntiaika vaan kalenterin kaikki tunnit koneen käyttöönotosta alkaen
ATS
-
Mitäs ootte mieltä seuraavasta ja mitä tekisitte, jos olisitte tässä tilanteessa?
Tuohon pumppuun on siis vaihdettu kaksi kertaa kompressorin piirikortti ja alusta alkaen olen vikonut näitä kaikenlaisia häiriöitä mm sähkönkulutusta. Nyt viikko sitten posahti järeämmin, vain osa kodinkoneista toimi jne, sähköyhtiöön sitten soittoa ja sieltä ohjattiin vaihtamaan pääsulake (1vaihe pimeänä ja käski vaihtaa 1 ja 3 sulakkeet) Ne ei ollut pompannu ulos sieltä ja mittarin merkkivalo näytti vihreää. Sulakkeiden vaihto ei auttanut ja sähköyhtiön miehet alkoivat etsimään vikaa muuntajan ja talon välistä. Vika löytyi, syöttökaapeli rikki ja oli ihan hapettunut ja sanoivat, että on voinut olla kauan, ihan rakentamisesta asti.
Sähkönkulutus siis pumpulla ollut kokonaisuudessaan 142977kWh ja käyntiaika 129265h, laskin 15 vuoden mukaan, niin keskikulutus vuodessa on ollut n. 9500kwH. Onko mahdollista, että viallisen syöttökaapelin vuoksi pumppu ei ole koskaan edes toiminut oikein? Tuo sähkönkulutus äkkiseltään vaikuttais siltä, että talo on lämmennyt sähköllä?
Kysyn onko nuo oletukset/ajatukset mahdollisia, niin alan miettimään, kuka tässä on korvausvelvollinen. Tällä viikolla on tulossa henkilö, joka on vaihtanut piirikortit aikaisemmin, viimeksi se vaihdettiin 3/2023, mutta ei lähtenyt toimimaan. Vikailmoituksia on vuosien varrelta juuri väärä vaihejärjestys ja kerran on sähköyhtiö "myöntänyt" että heidän huoltotoimenpiteestä johtunut.
-
Onko mahdollista, että viallisen syöttökaapelin vuoksi pumppu ei ole koskaan edes toiminut oikein? Tuo sähkönkulutus äkkiseltään vaikuttais siltä, että talo on lämmennyt sähköllä?
On se mahdollista ja todennäköistäkin jos syöttökaapelissa on ollut vikaa.
Se kompressorin piirikortti on pehmokäynnistin ja siihen on kytketty syöttökaapelin virtaa kontrolliva virtatunnistin.
Jos syöttökaapelissa tulee jokin jännitehäiriö niin virtatunnistin kytkee pehmokäynnistimen pois käytöstä ja tekee hälytyksen.
Kun kompressorista tulee häiriöhälytys niin LämpöÄssän lämmitys siirtyy automaattisesti sähkövastuksille joka suurentaa huomattavasti sähkönkulutusta,jopa kolminkertaiseksi verrattuna kompressorilla tapahtuvaan lämmitykseen.
Luultavasti tuo syöttökaapelivika on aiemminkin tehnyt kompressorin hälytyksen ja asentaja on vaihtanut uuden pehmokäynnistin kortin mikä on ymmärrettävää kun ohjelma ilmoittaa että pehmokäynnistimessä on häiriö
Tällä viikolla on tulossa henkilö, joka on vaihtanut piirikortit aikaisemmin, viimeksi se vaihdettiin 3/2023, mutta ei lähtenyt toimimaan.
Varmaankin kerrot huoltomiehelle tuosta syöttökaapeliviasta ettei turhaan enää vaihda pehmokäynnistinkorttia.
Sulakkeiden vaihto ei auttanut ja sähköyhtiön miehet alkoivat etsimään vikaa muuntajan ja talon välistä. Vika löytyi, syöttökaapeli rikki ja oli ihan hapettunut ja sanoivat, että on voinut olla kauan, ihan rakentamisesta asti.
Jos vika on sähköyhtiön kaapelissa niin sinne korvaushakemusta tekemään,taitaa siitä joku lakipykäläkin olla sähköyhtiön vastuusta tuollaisissa vahinkotapauksissa.
-
Mistä osaisin pyytää virallista laskelma-arviota lämpöpumpun sähkönkulutuksesta? Vanhat sähköpostit huoltoon, asentajiin, myyjiin jne on onneksi tallessa ja ihan alusta alkaen olen näitä ihmetellyt, mutta luovuttanut sitten. Lämpöässästä ei juuri netistä löydy mitään tietoa, onko sitä olemassakaan?
-
Lämpöässä on nykyään Oilonin huostassa.
Tiedot löytyvät sieltä.
-
Lähti eilen toimimaan, mutta yön aikana on 1 sulake palanu.. sähkö tuli pumpulle tasaisesti, mutta jotain ampeerieroja oli, 1 vaiheessa 11 ja kahessa muussa 6-8 tms. Sanooko mitään? Maanantaina jatkuu selvittelyt.