Maalämpöfoorumi
Tekniset kysymykset => Yleistä => Aiheen aloitti: kaupunkitila - 26.10.22 - klo:15:43
-
Maksumuurin takana, https://www.hs.fi/koti/art-2000009140693.html
...näkiskö joku mitä Hesari kirjoittelee? Aiemmin maalämpöön liittyvät jutut ovat olleet heikolla asiantuntemuksella.
Raflaava otsikko on "Maalämmössä piilee sudenkuoppa: kaivot viilenevät vähitellen", mutta onko tuolla jotain joka pitää paikkansa?
Kiitos
-
Maalämpökaivo viilenee vuosien kuluessa jonkin verran.
Viilenemisen määrä riippuu muun muassa kaivon kuormitusasteesta ja siitä, tapahtuuko kaivon läpi pohjaveden virtausta, joka tuo kaivoon muualta uutta lämpöenergiaa.
(https://bergheat.ingalsuo.fi/pictures/KaivoViilenee.jpg)
Tässä kuvaaja, joka kertoo kaivon viilenemisestä vuosien kuluessa.
-
Aika raju on pudotus, teoriassa varmaan mahdollinen jos kaivo "kuiva" eikä vettä tule maaperästä ja kuormitetaan liikaa.
Liitteenä todellisempi tapaus, kun pohjavesi virtaa niin lämpö pysyy vakiona.
Itsellä 2v aikana ei kaivon lämpö ole pudonnut lainkaan. Toki jos 5 kW kaivosta otetaan koko talvi 10 kW teho niin varmaankin putoaa. jos sieltä otetaan se 5 kw minkä tuottaa ei kaivon lämpö edes teoriassa voi laskea.
On se hienoa että maalämpöjärjestelmä joka kulutttaa vuodessa sen minkä sähkölämmitteinen talo kuukaudessa mollataan maan rakoon kaivon lämmön laskulla ja sähkön hinnan nousulla. Kiinteistöpuolella säästö kaukolämmön laskuihin verrattuna vain n. 50% :) Huono on systeemi, kun säästö on noin pieni.
-
Tuo viilenemiskommentti Hesarissa mainitaan kerrostalon yhteydessä. Varmasti ihan aiheellinen, jos tontti porataan täyteen kaivoja tai kaivot on säästösyistä matalia.
-
Varmaan pitää paikkansa kiinteistöpuolella jos joku idioootti hyväksyy hinnat alkaen tarjouksen.
Yksi kohde tarjottiin 48 kW pumppu ja 1100 kaivometriä kun tarve ja toteutunut oli 40+40kW ja 1700 kaivometriä. Kun jätetään kaksi 300m kaivoa poraamatta niin varmaan vaikuttaa viilentävästi :)
-
Pääkaupunkiseudulla ja Helsingissä useat isot taloyhtiöt ovat siirtyneet kaukolämmöstä maalämpöön, kaukolämmön hinnan noustua moninkertaiseksi (jo ennen Ukrainan sotaa), ja suunta jatkuu. Tämä on tullut kalliiksi kaukolämpöä tarjoaville toimijoille
Mulla on ollut tiedossa, että kaivon lämpötila saattaa laskea 1-2 -astetta, mutta se ei ole sudenkuoppa.
Artikkelia en vielä ole nähnyt, mutta mieleen tulee, onko taustalla taloudellisia motiiveja, vaikuttaa ihmisiin jotka harkitsevat maalämpöön siirtymistä.
-
Otsikko oli vaan oudosti repäisty yhdestä pienestä kohdasta. Ihan asiallinen juttu.
Taloyhtiöissä osatehomitoitus on aika yleistä. Kyllähän kaivokenttä kylmenee, jos se mitoitetaan niukasti ja ei satu olemaan tuuri pohjavesivirtausten kanssa.
-
Saanen tilaisuuden lukea artikkelin lehden paperiversiosta työpäivän aikana.
Minulle on pidemmän aikaa ollut hieman haastava lukea Helsingin Sanomia. Tuntuu melkein jokaisessa artikkelissa on joku agenda taustalla, jota kirjoittaja haluaa ajaa. ( sellaisissakin paikoissa, missä odottaisin asiasisältöä, tai uutisen kaltaista kirjoittamista). Ehkä se vaikutti miten ison otsikon koin Iltasanomien nettiversion puolella - joka linkitti maksumuurin takana olevaan artikkeliin, jota ei pääse lukemaan.
-
Johan sen Hesarin toimittaja aikanaan meni möläyttämään, että HS ei myy uutisia vaan tarinoita. Ja tarinan takana on aina jokin agenda, joko toimittajan oma tai sitten ylempää määrätty.
-
Ensiksi pitäisi määritellä, mitä tarkoitetaan kaivon lämpötilalla.
Oheisessa kuvassa esitetään oman kaivoni lämpötilahistoria koko sen 15 vuoden käyttöajalta.
- Mittaukset on tehty kerran kuussa
- Keruunesteen lämpötila on se lämpötila mikä on nesteellä tunnin hullunkierron jälkeen (3,5 kierrosta)
- Kaivon veden lämpötila on vrk-keskiarvo. Anturi on kaivon vesitilassa 25m maanpinnasta ja 15m vedenpinnasta. Kaivon kylmimmässä kohtaa.
- Kaivon kuormitus laskettu mitatusta kaivosta otetusta energiasta.
Excelin piirtämä
- Trendi kertoo että keruunesteen lämpötila on laskenut alkupudotuksen jälkeen 0,2C 15 vuodessa
- Kesäajan huippulämpötilat pudonneet myös saman 0,2C
- Kaivon veden lämpötila olisi noussut 0,3C ??
- Kaivon keskimääräinen kuormitus on pysynyt vakiona koko ajan.
- Kesä / talvi lämpötilavaihtelu on 2,5 - 3,0 C
Tuosta saa kukin päätellä paljonko kaivo on todellisuudessa jäähtynyt.
ATS