Maalämpöfoorumi
Lämpöpumput => Jämä => Aiheen aloitti: johannes - 21.04.22 - klo:20:27
-
Hei, kysyn kun en löydä Jämän käyttäjäohjeista vastausta.
Liitteen mukaisesti asteminuutit kohoavat säiden lämmettyä toistuvasti arvoon 100. Onko tämä asteminuuttiarvo 100 edelleen hyvä, varsinkin kun sää lämpenee?
Vasta-alkajana ihmettelen, tekeekö järjestelmä turhaa työtä kun asteminuutit kohoavat selvästi yli nollan? Asteminuutit edustavat lämmitysvelkaa, tässä tapauksessa ylilämmitystä. Onko näin hyvä?
Jos ei ole paras mahdollinen toiminta, mitä ja miten arvoja pitäisi muuttaa?
-
Itsellä ainakin normaalia toimintaa nyt kun illalla/yöllä lämpötila ulkona +5..0 ja aamulla/päivällä kipuaa nopeasti lähelle +15. Laskennallinen menolämpö tippuu nopeasti ja siksi asteminuutit kipuaa "ylilämmityksen" puolelle. Joa ei lämmitystarvetta kesäkeleillä vaikka märkätiloissa, asetuksista riippuen asteminuutit jää keväällä joksikinaikaa 100 ja sitten tipahtaa 0 kun lämpöpumppu menee lepotilaan kesäksi.
Täällä käyttäytyy näin:
-
Pumppuhan pysähtyy kun asteminuutit menevät nollaan eikä 100. Eli pumppu ei sinänsä ylilämmitä. Ja käsittääkseni tuota arvoa 100 ei voi muuttaa. Sehän vain antaa hystereesiä siihen, ettei lämmitys käynnisty ihan niin nopeasti. Toinen hystereesiä lisäävä on sitten tuo varsinainen käynnistyksen asteminuuttiasetus.
Kuten @lappanen kirjoittaa, kun keskilämpö kesällä nousee yli asetetun, tipahtaa tuo nollaan.
-
Tavallaan "ylilämmittää" hetkellisesti, esim. silloin kun ulkona ensin vaikka 0C, menolämpö +28C ja laskennallinen meno +28C. Ulkona lämpötila nousee nopeasti +15C -> laskennallinen meno tipahtaa nopeasti +24, mutta menovesi ei ehdi jäähtyä yhtä nopeasti -> asteminuutit syöksähtää arvoon 100, kompura toki pysähtyy jo arvossa 0.