Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Nibe F1240 tiuha käynti keväthangilla normaalia vai ei?  (Luettu 4881 kertaa)

Poissa m_arkku

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 7
  • Maalämpöfoorumi
Terve!

Loppusyksystä 2020 muutimme vuonna 2010 rakennettuun 140 neliön kivitaloon Helsingissä, jonka lämmönlähteenä toimii Nibe F1240-10 ulkoisella puskurivaraajalla (UKV). Talvi meni hyvin ja maalämpöpumppu ei kerännyt huomiota, koska lämpöä riitti ja moni muu asia uudessa kodissa vaati pikaisempaa huomiota.

Viime viikolla kun pakkastalvi vaihtui plussakeleiksi ja ikkunoista tulvi auringonvaloa, niin mielenkiinto heräsi lämpöpumpun toimintaan. Päällimmäinen havainto oli se, että sisälämpötila nousee auringonvalon myötä ja kuitenkin samaan aikaan lämpöpumppu kävi vähän väliä.

Huonetermostaatit pitivät makuuhuoneiden yms. lämmitysventtiilit kiinni, mutta märkätilojen lattiat hohtivat lämpöä. Tavallisella IR-mittarilla mitattu kylpyhuoneen lattia oli 29 astetta! Märkätilat ovat käsisäädöllä jakotukista ja venttiilit täysin auki edellisten asukkaiden jäljiltä. Tarkennetaan vielä talon neliöistä, että manuaalisäädöllä olevia wc-, kp-, ja eteistilaa on yhteensä 32 neliötä. 140 asuinpinta-alan lisäksi 20 neliötä autotallia, jossa on käsisäädöllä pyritty pitämään +15 astetta läpi talven.

Edellisten ihmetysten perusteella opiskelin Niben manuaalin läpi ja kävin perehtymään koneen asetuksiin ja käyttäytymiseen tarkemmin. Nyt pari päivää koneen käyntiä tarkemmin seurattuna olen huomioinut seuraavaa:

-Lattialämmityksen menovesi on huomattavasti korkeampaa kuin lämpökäyrältä ohjattu. Kun lämpökäyrä ohjaa esim. 25 astetta, niin koneelta lähtevä lukema on luokkaa 35 astetta (valikko 2.0).

-Kompressorin käyntiä ohjaa LV-veden lämpötila. Eli kone käynnistyy LV lämmön alarajan (valikko 1.4) kohdalla ja sammuu ylärajalla (valikko 1.5). Viimeisen 24 tunnin aikana kompressori on käynyt yhteensä kymmen tuntia ja käynnistynyt 60 kertaa. Keskimääräinen käyntiaika on siis kymmenen minuuttia! Mielestäni käy turhan tiuhaan ja lyhyillä känytiajoilla.

-Näytön valikon kohdasta 1.4 nähtävä LV lämpö laskee hiljalleen vaikka lämmintä vettä ei lasketa hanasta ollenkaan. Karkeasti kellotettuna lämpötila laskee ylärajalta alarajalle 20 minuutissa (samalla lämmintä vettä ei käytetty lainkaan) jonka jälkeen kone käynnistyy ja lämmittää LV-vettä noin 5-10 minuuttia. Muutaman asteen pakkasilla kone ei käy ollenkaan lattialämmityksen lämmitystilassa, vaan hyrrää tuolla LV-veden lämmityssyklillä. Asteminuutit on asetettu -120:neen, mutta sen hetkiset asteminuutit (2.8 ) ovat aina plusssan puolella koska menovesi on jatkuvasti asetusta kuumempaa.

Omat johtopäätökset ovat, että märkätilojen lämpötilat ovat liian korkeat ja kone käy sen takia liian tiuhaan. Jonkun foorumitekstin perusteella LV vesi ja menovesi ovat toisiinsa sidoksissa koska menoveden kierukka menee varaajan sisällä (tjsp, koska en ihan ymmärtänyt). Eli märkätilojen lämmitys kuluttaa tuota LV-veden lämpöä, jonka myötä sitten kone käynnistyy ja sammuu.

Onko tämä normaali käyntitapa maalämpöpumpulle kun oleskelutilojen lämmitys on suljettuna vai onko koneessa jotain vikaa joka sekoittaa vesiä keskenään? Kauhulla odotan kesäkelejä, että onko silloinkin märkätiloissa turhan kuuma ja lämpöpumppu käy samalla tiuhalla syklillä.

Miten koneen saisi käymään harvemmin ja pitempiä aikoja keväisin ja kesäisin? Onko käsisäätö ainoa tapa saada märkätilojen lämpötilaa pienemmälle? Joutuuko tämän jälkeen hanoja rukkamaan kiinni ja auki keväisin ja syksyisin..? Miten koneelta saa lähtemään viileämpää menovettä?

Lisäksi toivottavasti tästä ongelmasta täysin poikkeava havainto: kuuma käyttövesi haiskahtaa/löyhkää hieman makealle kun sitä laskee täydestä hanasta. Onko tuo joku kemikaali HSY:n vedessä joka tuoksahtaa lämmitettynä vai liittyykö se maalämpöpumpun käyttöveden lämmitykseen? Samaa hajua ei tule kylmää vettä hellalla keitettäessä.

Poissa aksutre

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 888
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Nibe F1240 tiuha käynti keväthangilla normaalia vai ei?
« Vastaus #1 : 06.03.21 - klo:14:45 »
Ehkä kannattaisi ensin resetoida kone, eli palauttaa tehdasasetukset valikosta tai sitten sammuttaa pumppu ja katkaista virta muutamaksi ninuutiksi sulakkeista. Laita muistiin ainakin lämpökäyrän ja käyttöveden asetukset.
Sitten tarkasta että vastuskäyttö on sallittu ja katso myös kaivolle lähtevän ja tulevan nesteen lämpötila. Jos ovat kovin alhaiset niin saattaa olla lämpökaivon alkupäässä jäätä. Voi pumpusa oikeata vikaakin olla, esim. paisuntaventtiili jumissa , onko vikakoodeja missään huoltovalikossa?.
Tuo 29 astetta 30m2 alueella ei paljon vaikuta mulla 178m2 ja joka paikassa lattiasssa näillä keleillä n.27 astetta kylppärissä viela aste enemmän. 4.8 kW minimiteholla mennnään.

ilmeisesti 6kW:n pumpulle? saattaa olla haastetta lämmittää taloa ja tuottaa käyttövettä samanaikaisesti ilman vastuksia pitkän pakkasjakson jälkeen.
Bosch 4-16 LWM, 210m kaivo, 6 kWp lasipaneelit 2-puoli  half cell, rak. v2007,187m2, Vallox 180 DC Energiatehokkuusluokka A 2018, E-luku 55 kWh/m2/v. Ympäristöstä otettu energia netto 93 kWh/m2/v, plusenergiatalo

Poissa seppaant

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 5 227
  • L-Ässä V-7
Vs: Nibe F1240 tiuha käynti keväthangilla normaalia vai ei?
« Vastaus #2 : 06.03.21 - klo:14:59 »
Oireista päätellen vaihtoventtiili on jäänyt väliasentoon jumiin.

Vesi kiertää siten että osa menee KV-säiliöön ja osa lämmitykseen.
Koneen seistessä vesi kiertää osittain kV-säiliön kautta ja ryöstää sieltä lämpöä lämmönjakopiiriin.
Koneen käydessä kV-säiliöön tarkoitettu kuuma vesi menee osaksi suoraan lämmönjakoon ja osaksi KV-säiliöön.

Etsi vaihtoventtiili ja katso liikkuuko se koneen käynnistyessä tai pysähtyessä.

ATS
L-Ässä V-7.0 vm.2007
Kaivo 163m, akt.153m
Talo 150m2, patterit, v.1975
Aurinkopaneelit 2x10x275 W=5,5 kWp, kaakko/lounas
Arvioitu vuosituotanto 4500 kWh

Poissa tomppeli

  • Yleismoderaattori
  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 8 604
  • Vanha pieru!
Vs: Nibe F1240 tiuha käynti keväthangilla normaalia vai ei?
« Vastaus #3 : 06.03.21 - klo:15:23 »
Nämäkin tulevat mieleen..
- Olisiko mahdollista, että kosteita tiloja lämmitetään lämpimällä käyttövedellä?
- Onko lämpimällä käyttövedellä kierto, sekin jäähdyttää käyttövettä.

Poissa Kajakki

  • Vanha jäsen
  • ****
  • Viestejä: 396
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Nibe F1240 tiuha käynti keväthangilla normaalia vai ei?
« Vastaus #4 : 06.03.21 - klo:17:03 »
Laitapa käyttöveden syöttöventtiili kiinni joksikin aikaa ja seuraa tilannetta. Jospa jossain on vuoto.
Nibe F1255 3-12kw +100 UKV kaivo 149 m Makrotalo rv. -86 117m2 + 60 m2 Pattereita 14 joista 5 Purmoja 450 c21

Poissa maalämmittää

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 3 219
Vs: Nibe F1240 tiuha käynti keväthangilla normaalia vai ei?
« Vastaus #5 : 06.03.21 - klo:21:19 »
Jos lämmitysvesi ja käyttövesi sekoittuu, niin se ei välttämättä ole terveydelle hyväksi.
Nibe F1145-10kW+VPB200+UKV100+kaivo 180m. Pääosa 1 lehtisiä pattereita (22 kpl). Rauma -60 - 70 lukuinen yksitaso 160m2 + 80m2 n. 10-12C askartelu+varastotilaa. Osatehokone. 33->13MWh/v. KH-lattiassa sähkölämmitys.

Poissa seppaant

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 5 227
  • L-Ässä V-7
Vs: Nibe F1240 tiuha käynti keväthangilla normaalia vai ei?
« Vastaus #6 : 06.03.21 - klo:21:49 »
Vaihtoventtiilin jumi ei sekoita käyttö ja lämmitysvettä toisiinsa.
Jos kaksoisvaippavaraajassa on vuoto käyttö ja lämmitysveden välillä, olisi oireet täysin toisenlaisia

ATS
L-Ässä V-7.0 vm.2007
Kaivo 163m, akt.153m
Talo 150m2, patterit, v.1975
Aurinkopaneelit 2x10x275 W=5,5 kWp, kaakko/lounas
Arvioitu vuosituotanto 4500 kWh

Poissa m_arkku

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 7
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Nibe F1240 tiuha käynti keväthangilla normaalia vai ei?
« Vastaus #7 : 06.03.21 - klo:22:04 »
Kiitos paljon kaikille kommenteista ja ideoista! Tavallaan on myös helpotus tietää, että tämä käyntisykli ei ole normaalia ja jotain on todennäköisesti vialla.

Taas on ilta vietetty, ihmetelty ja opittu paljon uutta uuden parhaan Nibe-nimisen kaverin kanssa teknisessä tilassa. Illan havainnot ja kommentit koostetusti:

-Keruulämpö sisään ja ulos ovat tovin käynnin jälkeen luokkaa: 8,2 astetta sisään ja 0,5 astetta ulos.

-Vikakoodit kävin läpi ja viimeisin loki löytyy kesältä 2019 jolloin edellisen omistajan mukaan yksi lämpötila-anturi vikaantui ja se vaihdettiin uuteen.

-Riisuin koneelta vaatteet pois ja seurasin vaihtoventtiilin toimintaa. LV-veden lämmityksellä se menee alareunaan ja muutoin nousee ylös noin puoleen väliin mustia palkkeja. Valkoinen nipukka nousisi tuosta vielä ylöspäin, joten osaako joku sanoa tuosta, että jääkö se välille vai nouseeko yläasentoon? Sormella nipukkaa painaessa koneen seistessä kuulee selvästi kohinaa, että pumppu alkaa imeä LV lämpöä kaksoisvaipasta. Sitä en pysty sanomaan korvakuulolla tai sormituntumalla, että vuotaako venttiili yläasennossa vai ei. Voi siellä joku liru olla, mutta ei venttiili ainakaan ihan puoleenväliin jumiudu. Vuotava vaihtoventtiili tuntuu kuitenkin järkevältä syylliseltä, sillä kone käy edelleen pelkästään käyttövesikäynnillä ja LV lämpö (1.4 eli ilmeisesti kaksoisvaipan lämpötila) laskee itsestään sieltä 54 asteesta 45 asteeseen noin 20 minuutissa vaikka yhtään tippaa lämmintä käyttövettä ei ole samaan aikaan päästetty hanasta.

-Vai onko olemassa muita mahdollisia vuotokohtia esim. kaksoisvaipassa vesivaraajan sisäänpäin? Voisiko tämän havaita siitä, että hanasta laskettu kuuma vesi haiskahtaa hieman pahalta? Pitäisikö tämmöinen vuoto näkyä kuitenkin jossain, esim. lattialämmitysverkon paineessa mikä on paisuntasäiliön juuressa olevan mittarin mukaan stabiili 0,5 bar? Eikö se silloin nousisi vesijohtoveden paineen ollessa tuota suuremaksi?

-Kosteita tiloja lämmitetään samalla vedellä kuin muitakin tiloja. Samalta jakotukilta lähtee putket kosteisiin tiloihin sekä muihin huonetiloihin.

-Lämpimällä käyttövedellä ei vissiin ole kiertoa, ainakaan mitään pumppua tms, ei löydy käyttövesiputkien varrelta.

-Nibe-kaverin illanvieton ohessa seurasin myös käyttöveden mittaria, joka löytyy koneen vierestä. Mittari uusittiin noin kuukausi sitten ja siinä samalla HSY:n kaveri kertoi, että mittarista löytyvä pieni propelli on melkoisen tarkka kaveri ja sen pyörimisestä näkee pienetkin lirut. Tuo hyrrä ei pyörinyt lainkaan koneen ollessa päällä tai poissa.

Mitä mieltä olette, onko parasta tilata huoltomiest vaihtamaan vaihtoventtiili, vai mitä vielä voisin testata ja tutkia?

Poissa maalämmittää

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 3 219
Vs: Nibe F1240 tiuha käynti keväthangilla normaalia vai ei?
« Vastaus #8 : 06.03.21 - klo:22:07 »
Joo ei sekoita, mutta aloituksen lopun indikaatio on outo.
Ja jos varaaja vuotaa, niin se on vakavaa.

Jos vain varaaja vuotaisi, niin mitkä olisi oireet?

No, kysymyksiä on avoinna aloittajalle. Eiköhän tämäkin selviä.
Nibe F1145-10kW+VPB200+UKV100+kaivo 180m. Pääosa 1 lehtisiä pattereita (22 kpl). Rauma -60 - 70 lukuinen yksitaso 160m2 + 80m2 n. 10-12C askartelu+varastotilaa. Osatehokone. 33->13MWh/v. KH-lattiassa sähkölämmitys.

Poissa aarne

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 134
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Nibe F1240 tiuha käynti keväthangilla normaalia vai ei?
« Vastaus #9 : 06.03.21 - klo:22:40 »
Pitäisikö tämmöinen vuoto näkyä kuitenkin jossain, esim. lattialämmitysverkon paineessa mikä on paisuntasäiliön juuressa olevan mittarin mukaan stabiili 0,5 bar? Eikö se silloin nousisi vesijohtoveden paineen ollessa tuota suuremaksi?

Näinhän se vuotaisi jos vuotaisi. Siksipä en usko että vuotaa.
Vaihtoventtiilille varovaisesti ääneni antaisin.

Tuo haju vedessä on kumma juttu, ei liity tähän pumppu juttuun välttämättä millään lailla mutta silti. Voiko olla ihan vaan vesi? Haiseeko naapurilla?

Poissa Matias

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 4 583
Vs: Nibe F1240 tiuha käynti keväthangilla normaalia vai ei?
« Vastaus #10 : 06.03.21 - klo:22:55 »
Lainaus
Muutaman asteen pakkasilla kone ei käy ollenkaan lattialämmityksen lämmitystilassa, vaan hyrrää tuolla LV-veden lämmityssyklillä.

Lainaus
-Lattialämmityksen menovesi on huomattavasti korkeampaa kuin lämpökäyrältä ohjattu. Kun lämpökäyrä ohjaa esim. 25 astetta, niin koneelta lähtevä lukema on luokkaa 35 astetta

Kyllä nuo kaksi havaintoa viittaa molemmat että vaihtoventtiili jumiutuu väliasentoon  eikä sulje käyttövesivaraajan virtausta lattialämmityspiiriin.

Eli lattiakin lämpiää nyt käyttövesivaraajan vedellä ja jäähdyttää nopeasti käyttövesivaraajan josta seuraa lyhyet käynti- ja taukojaksot kompressorille

Lainaus
onko parasta tilata huoltomiest vaihtamaan vaihtoventtiili, vai mitä vielä voisin testata ja tutkia?

Kannattaa antaa huoltomiehen tutkia vaihtoventtiili ja tarvittaessa uusia se.

 




9kw Ekowell EPT400 vuodesta 1998
Jämä Kantikas 1250l Keruu 2X200m

Poissa maalämmittää

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 3 219
Vs: Nibe F1240 tiuha käynti keväthangilla normaalia vai ei?
« Vastaus #11 : 07.03.21 - klo:07:04 »
Kannattaa ottaa käyntitilastot (käynnistykset, lämmitystunnit, käyttövesitunnit, lisäyksen käyttö) koneesta, niin näkee korjausten vaikutuksen.



Nibe F1145-10kW+VPB200+UKV100+kaivo 180m. Pääosa 1 lehtisiä pattereita (22 kpl). Rauma -60 - 70 lukuinen yksitaso 160m2 + 80m2 n. 10-12C askartelu+varastotilaa. Osatehokone. 33->13MWh/v. KH-lattiassa sähkölämmitys.

Poissa aksutre

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 888
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Nibe F1240 tiuha käynti keväthangilla normaalia vai ei?
« Vastaus #12 : 07.03.21 - klo:07:11 »

-Keruulämpö sisään ja ulos ovat tovin käynnin jälkeen luokkaa: 8,2 astetta sisään ja 0,5 astetta ulos.

Mitä mieltä olette, onko parasta tilata huoltomiest vaihtamaan vaihtoventtiili, vai mitä vielä voisin testata ja tutkia?

Nuo maapiirin lämmöt ei ole kyllä ihan "terveet", yleensä näillä keleillä lämpötilaero 3 asteen luokkaa, esim. 3-0 tai 4-1. Sulla ero 7.7 astetta 8.2-0.5???
Syynä voi olla keruupuolella  tukkeentunut mutasihti tai kavon yläosan jää. Laita pumpusta "varalämmitys" päälle ja puhdista tuo mutasihti kts. youtubesta kuinka tehdään.  Anna varalämmityksen olla päällä ja katso vaikka illalla onko mikään muuttunut vaihtoventtiilin ym. suhteen, lähteekö toimimaan normaalisti. Jos lähtee vika ei ole siinä. Samalla voit laittaa pumpun päällle ja katsoa ovatko kaivon lämmöt muuttuneet. Josa ovat "normalisoituneet" sulattele jää laittamalla varalämmitys ja liuospumppu päälle niin kaivon yläosasta jää sulaa. Muutaman päivän päästä kaikki taas saatta toimia normaalisti.
Vka voi olla myöskylmäpiirin paisuntaventtiilissä joka säätelee kylmäpiirin kiertoa. Kulutustavaraa joka merkillä ja pumpun iän puolesta mahdollinen sekin vika.

Jos kotikonnstit ei auta niin asentaja paikalle. Mainitse myös nuo kaivon lämmöt niin tulee kaikki sitten kerralla kuntoon.

Kylmä talvi aiheuttaa ongelmia, nyt taitaa olla sama tilanne kuin 2018 ellei pahempi. "Aineistosta selvisi, että Helsingissä on ollut näin kylmä helmikuu 20 kertaa viimeisen 59 vuoden aikana."
https://dynamic.hs.fi/latoja/publications/cold_spell_story/Helsinki/
Bosch 4-16 LWM, 210m kaivo, 6 kWp lasipaneelit 2-puoli  half cell, rak. v2007,187m2, Vallox 180 DC Energiatehokkuusluokka A 2018, E-luku 55 kWh/m2/v. Ympäristöstä otettu energia netto 93 kWh/m2/v, plusenergiatalo

Poissa seppaant

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 5 227
  • L-Ässä V-7
Vs: Nibe F1240 tiuha käynti keväthangilla normaalia vai ei?
« Vastaus #13 : 07.03.21 - klo:09:41 »
Lainaus
Lisäksi toivottavasti tästä ongelmasta täysin poikkeava havainto: kuuma käyttövesi haiskahtaa/löyhkää hieman makealle kun sitä laskee täydestä hanasta. Onko tuo joku kemikaali HSY:n vedessä joka tuoksahtaa lämmitettynä vai liittyykö se maalämpöpumpun käyttöveden lämmitykseen? Samaa hajua ei tule kylmää vettä hellalla keitettäessä.
Onko legionellantappo käytössä?

Lainaus
-Riisuin koneelta vaatteet pois ja seurasin vaihtoventtiilin toimintaa. LV-veden lämmityksellä se menee alareunaan ja muutoin nousee ylös noin puoleen väliin mustia palkkeja. Valkoinen nipukka nousisi tuosta vielä ylöspäin, joten osaako joku sanoa tuosta, että jääkö se välille vai nouseeko yläasentoon? Sormella nipukkaa painaessa koneen seistessä kuulee selvästi kohinaa, että pumppu alkaa imeä LV lämpöä kaksoisvaipasta. Sitä en pysty sanomaan korvakuulolla tai sormituntumalla, että vuotaako venttiili yläasennossa vai ei. Voi siellä joku liru olla, mutta ei venttiili ainakaan ihan puoleenväliin jumiudu. Vuotava vaihtoventtiili tuntuu kuitenkin järkevältä syylliseltä, sillä kone käy edelleen pelkästään käyttövesikäynnillä ja LV lämpö (1.4 eli ilmeisesti kaksoisvaipan lämpötila) laskee itsestään sieltä 54 asteesta 45 asteeseen noin 20 minuutissa vaikka yhtään tippaa lämmintä käyttövettä ei ole samaan aikaan päästetty hanasta.
Mittaa tai tunnustele käsikopelolla  KV-lämmityksen aikana varaajalta KV-säiliölle ja lämmönjakoon (LJ) menevien putkien lämpötilat. Tässä tilanteessa sähkömagneetin pitäisi ajaa vaihtoventtiili KV-asentoon.
-Jos ovat samanlämpöiset, niin silloin vaihtoventtiili on väliasennossa ja vettä menee sekä KV-säiliölle että lämmönjakoon
-Jos lämmönjakoon viileämpi kuin KV-säiliölle, niin silloin auki KV-säiliölle ja sulkenut reitin lämmönjakoon = on oikeassa asennossa.

Tee samat mittaukset kompressorin seistessä. Tässä tilanteessa jousen pitäisi painaa vaihtoventtiili lämmitysasentoon.
-Jos kumpikin linja on samanlämpöinen, on vaihtoventtiili väliasennossa ja vettä menee sekä lämmönjakoon että KV-säiliölle. (Tämä on todennäköisesti se tilanne mikä siellä nyt on)
-Jos erilämpöisiä, niin sitten pitää miettiä erikseen mitä se tarkoittaa.
Lainaus
Riisuin koneelta vaatteet pois ja seurasin vaihtoventtiilin toimintaa. LV-veden lämmityksellä se menee alareunaan ja muutoin nousee ylös noin puoleen väliin mustia palkkeja. Valkoinen nipukka nousisi tuosta vielä ylöspäin, joten osaako joku sanoa tuosta, että jääkö se välille vai nouseeko yläasentoon? Sormella nipukkaa painaessa koneen seistessä kuulee selvästi kohinaa, että pumppu alkaa imeä LV lämpöä kaksoisvaipasta.
Näyttää siltä että jousi ei jaksa painaa venttiliä täysin LJ-asentoon. Avaa kylläkin LJ-linjan mutta ei sulje KV- linjaa.
Tuota nipukkaa kääntelemällä voi yrittää herkistellä vaihtoventtiiliä.

Joku joka tuntee paremmin tämän venttiilin rakenteen voisi antaa tarkempia ohjeita venttiilin herkistelemiseksi.

ATS
L-Ässä V-7.0 vm.2007
Kaivo 163m, akt.153m
Talo 150m2, patterit, v.1975
Aurinkopaneelit 2x10x275 W=5,5 kWp, kaakko/lounas
Arvioitu vuosituotanto 4500 kWh

Poissa Kajakki

  • Vanha jäsen
  • ****
  • Viestejä: 396
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Nibe F1240 tiuha käynti keväthangilla normaalia vai ei?
« Vastaus #14 : 07.03.21 - klo:11:20 »
Koska nuo keruun lämmöt on tuollaiset, voisi koneen käydessä avata styroksisen täyttöventtiilieristeen ja käsikopelolla koittaa tulevan nesteen putkea. Ettei olisi anturivikaa.
Nibe F1255 3-12kw +100 UKV kaivo 149 m Makrotalo rv. -86 117m2 + 60 m2 Pattereita 14 joista 5 Purmoja 450 c21

Poissa seppaant

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 5 227
  • L-Ässä V-7
Vs: Nibe F1240 tiuha käynti keväthangilla normaalia vai ei?
« Vastaus #15 : 07.03.21 - klo:11:39 »
Nyt kun vietät laatuaikaa uuden ystävän kanssa, niin kysäisehän vähän tuosta keruupiiristä
Lainaus
Keruulämpö sisään ja ulos ovat tovin käynnin jälkeen luokkaa: 8,2 astetta sisään ja 0,5 astetta ulos.
Jokin noissa lämpötiloissa mättää.
Kuinka pitkän käynnin jälkeen nuo lämpötilat on katsottu?
Tämän ikäluokan lämpöpumppujen keruupumpuissa on yleensä 3-portainen tehonsäätö.
-Katso missä asennossa tehonsäätö on
-Jos ei ole asennossa kolme niin käännä sinne. 

Kaivosta tulevana 8,2C tähän aikaan vuotta ei voi olla totta. Noin 4 C olisi todennäköisempi. (olihan kaivo ja kuinka syvä?)
- Keruun mittaukset voi tarkistaa seuraavasti, ei anna absoluuttista totuutta mutta näyttää jos jompi kumpi on pahasti pielessä.
- Kompressorin seistessä käynnistä keruupumppu
- Muutaman minuutin kuluessa mittausten pitäisi näyttää samaa

Jos mittaukset näyttää samaa ja edelleen on keruussa suuri lämpötilaero, tulee keruun roskasihti tarkastaa ja puhdistaa. Kannattaa joka tapauksessa tarkastaa ja puhdistaa.

ATS
L-Ässä V-7.0 vm.2007
Kaivo 163m, akt.153m
Talo 150m2, patterit, v.1975
Aurinkopaneelit 2x10x275 W=5,5 kWp, kaakko/lounas
Arvioitu vuosituotanto 4500 kWh

Poissa m_arkku

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 7
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Nibe F1240 tiuha käynti keväthangilla normaalia vai ei?
« Vastaus #16 : 07.03.21 - klo:20:23 »
Hei taas!

Nibe-kaveri sai huilata tämän päivän varatilalla eilisen kuulustelun jäljiltä. Illalla taas kone käyntiin ja havainnot päivän päälle:

-Kaivo kyllä ja syvyys 145 metriä. Talon energialuokka B (2018), joten ihan mahdoton kaivon jäähdyttäjä ei pitäisi olla? Keruupumpun tehosäätö on kohdassa 3. Otin myös mutasihdin auki joka oli käytännössä täysin puhdas.

-Käyntitunnit vuodesta 2010 lähtien yhteensä 17 248 h ja käynnistyskerrat 44 160 kpl. Jälkimmäisiä tullut luultavasti suhteellisesti enemmän lisää nykyisen vian vuoksi. Ei mitään hajua milloin temppuilu on alkanut.

-Keruulämpöihin liittyvät ihmetykset taitavat liittyä anturivikaan tai huonosti aseteltuihin antureihin. Kompuran ollessa seis, keruupumpun käydessä ja tilanteen stabiloiduttua mittaukset näyttävät sisään 8.5 astetta ja ulos 4.7 astetta. Eli luultavasti tuo sisään näyttää neljä astetta liikaa. Haittaako tämä käytännössä mitään vai pitääkö asentajan pyytää ronkkimaan sitäkin?

-Miten kylmäpiirin paisuntaventtiilin vika olisi havaittavissa ja mitkä ovat sen vaikutukset? Lähes kaikki havainnot viittaavat vaihtoventtiilin jumiin, mutta siitä seuraavassa kohdassa lisää.

-Vaihtoventtiilille tulevia ja lähtevää putkia on käsikopeloitu ihan urakalla kaikissa eri tiloissa. Käsipelillä eikä IR-mittarilla pysty havaitsemaan selkeää vesien vääränlaista sekoittumista KV- tai LJ-tiloissa, eli linjojen samanlämpöistymistä. Venttiilin toimivuutta tukee myös se, että LJ-tilassa venttiiliä käsin inankin raottaen alkaa kuulua selkeä kohina KV-säiliön linjasta. Tosin vastaan taas se, että KV-tilan päätyttyä venttiili nousee todella hitaasti ylös: ehkä vasta noin 30 sekunnin päästä venttiili pääse yläasentoon vaikka moottori ei vastusta sitä yhtään.

-Legionellantappo on päällä 14 vrk:n välein ja lämpötila asetettu 60 asteeseen. Lisäksi hanasta tuleva vesi on suunnilleen 52 asteista, joten eikait näillä asetuksilla legionellan pitäisi pystyä elämään.

-Itse ”haju” on hyvin mieto mutta kyllä sen vaimokin haistaa. Vastaavaan hajuun olen törmännyt muutaman kerran aikaisemminkin, mutta koskaan sen syy ei ole selvinnyt. Olen veikannut sen liittyvän vuotavaan lämmönvaihtimeen kaukolämpöön liitetyissä kiinteistöissä, joten ihmettelen sitä suuresti itsekin, että mistä se voi omalla kohdalla johtua. Naapureiden kuumavesiä ei ole päästy haistelemaan pandemiatilanteen takia.

Luultavasti tilailen huollon käymään kylässä ja ronkkimaan vaihtoventtiiliä, jospa asia sillä selviäisi. Jos jollain on suositella asiallista huoltoa PK-seudulta, niin saa vinkata.

Poissa aksutre

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 888
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Nibe F1240 tiuha käynti keväthangilla normaalia vai ei?
« Vastaus #17 : 07.03.21 - klo:21:19 »
Näyttäs siltä että holtomies saa käydä koneen läpi. Jos paisuntaventtiili ei toimi niin kylmäkierto menee sekaisin ja kone käy epänormaalisti. Tehoa ei saada kuin osittain ja kone ei tuota lämpöä riittävästi.
Vaihtoventtiili ja anturi uusiksi myös jos eivät toimi. Ammattitaitoinen huoltomies kyllä tietää mitä tarvitsee vaihtaa.
Legionellasta jos vedessä on levän  haju niin 60 astetta ei riitä. Nykykoneet menevät 70 asteeseen kerran viikossa oletuksena. Vanhasssa sähkökattilassa 58 lämpötilana, ei tappoa ja varaaja ihan limainen ja haisi pahalta kun purettiin pois alta. Ei välttämättä legionellaa mutta jonkun sortin levää kyllä.
Bosch 4-16 LWM, 210m kaivo, 6 kWp lasipaneelit 2-puoli  half cell, rak. v2007,187m2, Vallox 180 DC Energiatehokkuusluokka A 2018, E-luku 55 kWh/m2/v. Ympäristöstä otettu energia netto 93 kWh/m2/v, plusenergiatalo

Poissa Kajakki

  • Vanha jäsen
  • ****
  • Viestejä: 396
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Nibe F1240 tiuha käynti keväthangilla normaalia vai ei?
« Vastaus #18 : 07.03.21 - klo:21:40 »
Kysyisin, monellako putkella UKW pönttö on kytketty? Sitten, sanoit avausviestissä että oleskelutilat on lämmöltä suljettu ja vain kosteat tilat lämpiävät. Silloinhan lämmitettävä lattiamassa on hyvin pieni josta seuraa kyllä pätkäkäyntiä.
Nibe F1255 3-12kw +100 UKV kaivo 149 m Makrotalo rv. -86 117m2 + 60 m2 Pattereita 14 joista 5 Purmoja 450 c21

Poissa luu5

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 772
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Nibe F1240 tiuha käynti keväthangilla normaalia vai ei?
« Vastaus #19 : 07.03.21 - klo:21:43 »
-Käyntitunnit vuodesta 2010 lähtien yhteensä 17 248 h ja käynnistyskerrat 44 160 kpl. Jälkimmäisiä tullut luultavasti suhteellisesti enemmän lisää nykyisen vian vuoksi. Ei mitään hajua milloin temppuilu on alkanut.

Toivottavasti homma selviää.

Mielenkiintoisia nämä laitteet. Sinulla on-off ja käynyt noin 11 vuodessa 17000h. Itselläni nyt invertteri kaksi vuotta ja käyntitunteja yli 12000h. Tosin kuinka paljon vika on vaikuttanut niin ei tiedä.
Kanta-Häme, puutalo (2003), 170m2 1,5 krs lattialämm. rossi + 30m2 AT ML konvekt. 2003 - 2018 Nibe 410P (ka. 21MWh/v). 1/2019-> Nibe F1255-12 R EM + UKV100, Vallox 110MV, 219m kaivo/219m akt (nyt 9,3MWh/v)

Poissa seppaant

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 5 227
  • L-Ässä V-7
Vs: Nibe F1240 tiuha käynti keväthangilla normaalia vai ei?
« Vastaus #20 : 07.03.21 - klo:22:00 »
Jos kone käy ainoastaan KV-käyttöä, niin mikä sitten lämmittää taloa?
Ei ainakaan paisuntaventtiilin virheellinen toiminta.
Ainoa mahdollisuus on vaihtoventtiilin virheellinen toiminta
ATS
L-Ässä V-7.0 vm.2007
Kaivo 163m, akt.153m
Talo 150m2, patterit, v.1975
Aurinkopaneelit 2x10x275 W=5,5 kWp, kaakko/lounas
Arvioitu vuosituotanto 4500 kWh

Poissa m_arkku

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 7
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Nibe F1240 tiuha käynti keväthangilla normaalia vai ei?
« Vastaus #21 : 07.03.21 - klo:22:36 »
Kysyisin, monellako putkella UKW pönttö on kytketty? Sitten, sanoit avausviestissä että oleskelutilat on lämmöltä suljettu ja vain kosteat tilat lämpiävät. Silloinhan lämmitettävä lattiamassa on hyvin pieni josta seuraa kyllä pätkäkäyntiä.

UKV:hen menee kaksi putkea, yksi yläpäässä ja toinen alapäässä, jonka jälkeen heti kiertovesipumppu. Näyttää liittyvän vahvasti IV-koneen jälkilämmityspatteriin.

Avausviesti oli kirjoitettu muutaman aurinkoisen nollakelipäivän perusteella, jolloin sisälämpötila nousi auringon ansiosta. Muutenkin aloitusviestin arvaukset olivat päin honkia, joten kiitos tänne opastavista ja neuvovista kommenteista.

Sen jälkeen on ollut kylmempää ja oleskelutilojen lämmitys on varmasti ollut päällä, mutta vieläkään kone ole näyttänyt talonlämmitys symbolia ohjauspanelissaan.

Poissa maalämmittää

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 3 219
Vs: Nibe F1240 tiuha käynti keväthangilla normaalia vai ei?
« Vastaus #22 : 08.03.21 - klo:06:24 »
-Käyntitunnit vuodesta 2010 lähtien yhteensä 17 248 h ja käynnistyskerrat 44 160 kpl. Jälkimmäisiä tullut luultavasti suhteellisesti enemmän lisää nykyisen vian vuoksi.

Oliko sähkövastuskäyttöä?

Yo lukujen perusteella keskimääräinen käyntijakso 23 minuttia, on suositusten sisällä.
Käsittääkseni manttelivaraajakoneissa käyttöveden lämmitys aikaansaa "normaalia" enemmän käynnistyksiä.
Sinulla on myös kaivoon nähden melko tehokas pumppu.

Em. lukuihin kun lisää sähkövastuskäytön & sähkömittarilukeman ja laittaa ne Exceliin, niin karkean tason seuranta on siinä.
Nibe F1145-10kW+VPB200+UKV100+kaivo 180m. Pääosa 1 lehtisiä pattereita (22 kpl). Rauma -60 - 70 lukuinen yksitaso 160m2 + 80m2 n. 10-12C askartelu+varastotilaa. Osatehokone. 33->13MWh/v. KH-lattiassa sähkölämmitys.

Poissa aksutre

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 888
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Nibe F1240 tiuha käynti keväthangilla normaalia vai ei?
« Vastaus #23 : 08.03.21 - klo:06:49 »
Siis 10kW pumppu ja 145m kaivo? Vaikka ollaan etelä-suomessa niin tuo saattaa kyllä aiheuttaa ongelmia ja lyhyitä käyntijaksoja. Sopivampi pumppu varmaankin 6-7 kW. Ei pitäis ainakaan pumpun tehosta tuo ongelma johtua nollakeleillä, jos pumppu muuten kunnossa. Kannattaa katsoa tosiaan mitä 10-15 min kuluttua käynnistyksestä nuo kaivon lukemat näyttää näin pakkasilla. Niistä voi sitten päätellä jotain, jos menevät kovasti miinukselle.
« Viimeksi muokattu: 08.03.21 - klo:11:58 kirjoittanut aksutre »
Bosch 4-16 LWM, 210m kaivo, 6 kWp lasipaneelit 2-puoli  half cell, rak. v2007,187m2, Vallox 180 DC Energiatehokkuusluokka A 2018, E-luku 55 kWh/m2/v. Ympäristöstä otettu energia netto 93 kWh/m2/v, plusenergiatalo

Poissa seppaant

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 5 227
  • L-Ässä V-7
Vs: Nibe F1240 tiuha käynti keväthangilla normaalia vai ei?
« Vastaus #24 : 08.03.21 - klo:10:22 »
Lainaus
-Kaivo kyllä ja syvyys 145 metriä. Talon energialuokka B (2018), joten ihan mahdoton kaivon jäähdyttäjä ei pitäisi olla? Keruupumpun tehosäätö on kohdassa 3. Otin myös mutasihdin auki joka oli käytännössä täysin puhdas.

-Käyntitunnit vuodesta 2010 lähtien yhteensä 17 248 h ja käynnistyskerrat 44 160 kpl. Jälkimmäisiä tullut luultavasti suhteellisesti enemmän lisää nykyisen vian vuoksi. Ei mitään hajua milloin temppuilu on alkanut.

-Keruulämpöihin liittyvät ihmetykset taitavat liittyä anturivikaan tai huonosti aseteltuihin antureihin. Kompuran ollessa seis, keruupumpun käydessä ja tilanteen stabiloiduttua mittaukset näyttävät sisään 8.5 astetta ja ulos 4.7 astetta. Eli luultavasti tuo sisään näyttää neljä astetta liikaa. Haittaako tämä käytännössä mitään vai pitääkö asentajan pyytää ronkkimaan sitäkin?
Yllä olevista luvuista voidaan laskea että suuruusluokat ovat:
- Vuotuinen käyntiaika on n. 1650 h/v
-10kW koneen antama energia on n. 16500 kWh/v
- sCOP:lla 3,5 otetaan kaivosta n. 11800 kWh/v mikä tekee 81kWh/m/v
-Käyntiaikasuhde on 18%, eli kone käy 18% ajastaan.
-Keskimääräinen käyntiaika 23 min/kerta

Hyvä suuruusluokka-arvo on-off koneen vuotuiseksi käyntiakasuhteeksi on n.30%.
Tästä voidaan laskea että n. 7 kW kone olisi suuruusluokaltaan riittävä, joten 10 kW kone hieman ylikokoinen.
Kaivon vuotuinen  kuormitus 81 kWh/m/v on myös mielestäni maltillinen. (Mitä vuosikuormitusta esim Bergheat käyttää laskelmissaan?)

Keruun lämpötilamittausten olisi hyvä olla kunnossa, jotta näkee kaivon tilan. Tieto on aina parempi kuin arvaus.
Kaivoon meno 4,7C näyttäisi olevan tolkuissaan.
Kaivosta tulo näyttää mitä sattuu.
Kaiva anturi näkyviin ja tarkasta kiinnitys ja anturin lämpöeristys.
Irrota anturi ja vertaa lukemaa johonkin tunnettuun lämpötilaan.

ATS

Edit: Nämä laskelmat perustuvat edellisten asukkaiden kulutustottumuksiin.
L-Ässä V-7.0 vm.2007
Kaivo 163m, akt.153m
Talo 150m2, patterit, v.1975
Aurinkopaneelit 2x10x275 W=5,5 kWp, kaakko/lounas
Arvioitu vuosituotanto 4500 kWh

Poissa tomppeli

  • Yleismoderaattori
  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 8 604
  • Vanha pieru!
Vs: Nibe F1240 tiuha käynti keväthangilla normaalia vai ei?
« Vastaus #25 : 08.03.21 - klo:10:41 »
Kaivon vuotuinen  kuormitus 81 kWh/m/v on myös mielestäni maltillinen. (Mitä vuosikuormitusta esim Bergheat käyttää laskelmissaan?)...
Helsinkiin 140 syvyydellä noin 97 kWh/m/v.

Poissa aksutre

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 888
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Nibe F1240 tiuha käynti keväthangilla normaalia vai ei?
« Vastaus #26 : 08.03.21 - klo:12:17 »
Helsingissäkin kunnon pakkasia 3 viikkoa helmikuussa, vaikuttaa aika rajusti kulutukseen ja energiatarpeeseen kaivosta.
https://www.accuweather.com/fi/fi/helsinki/133328/february-weather/133328
viime vuoden helmikuu:
https://www.accuweather.com/fi/fi/helsinki/133328/february-weather/133328?year=2020
Bosch 4-16 LWM, 210m kaivo, 6 kWp lasipaneelit 2-puoli  half cell, rak. v2007,187m2, Vallox 180 DC Energiatehokkuusluokka A 2018, E-luku 55 kWh/m2/v. Ympäristöstä otettu energia netto 93 kWh/m2/v, plusenergiatalo

Poissa seppaant

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 5 227
  • L-Ässä V-7
Vs: Nibe F1240 tiuha käynti keväthangilla normaalia vai ei?
« Vastaus #27 : 08.03.21 - klo:15:18 »
Lainaus
Helsingissäkin kunnon pakkasia 3 viikkoa helmikuussa, vaikuttaa aika rajusti kulutukseen ja energiatarpeeseen kaivosta.
Kaivo mitoitetaan talon vuotuisen energiankulutuksen mukaan, ei lämpöpumpun maksimitehon mukaan

ATS
L-Ässä V-7.0 vm.2007
Kaivo 163m, akt.153m
Talo 150m2, patterit, v.1975
Aurinkopaneelit 2x10x275 W=5,5 kWp, kaakko/lounas
Arvioitu vuosituotanto 4500 kWh

Poissa seppaant

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 5 227
  • L-Ässä V-7
Vs: Nibe F1240 tiuha käynti keväthangilla normaalia vai ei?
« Vastaus #28 : 09.03.21 - klo:14:46 »
Oheisessa kuvassa on esitetty vaihtoventtiilin rakenne ja toiminta, jollei aivan sama mikä sinulla on niin ainakin vastaavanlainen.
- KV-asennossa sähkömagneetti painaa karan ja luistin ala-asentoon jolloin avautuu reitti KV-säiliölle ja samalla sulkeutuu reitti lämmönjakoon.
- Kun virrat katkaistaan magneetilta nostaa jousi karan ja luistin yläasentoon, jolloin avautuu reitti lämmön jakoon ja sulkeutuu KV-säiliölle.
- Karan ja luistin ollessa väliasennossa on reitit auki sekä KV-säiliölle että lämmönjakoon.
Viestissä #7 olevan valokuvan perusteella kara on väliasennossa eli reitit ovat auki sekä lämmönjakoon että KV-säiliölle.
Aloitusviestissä kerrotut ilmiöt selittyvät täysin sillä että venttiili jää lämmityskäytöllä väliasentoon.
KV-käytössä venttiili ilmeisesti toimii oikein
Tämä on tyypillinen vika vaihtoventtiileissä ja johtuu siitä että jousivoima ei jaksa voittaa lisääntynyttä kitkaa kara/luistirakenteessa.

Venttiilin herkistely antaa monasti ensiapua takertelevalle venttiilille.
- Irroita toimilaite
- Tartu pihdeillä karasta ja rassaa sitä ylös alas kunnes jousivoima jaksaa palauttaa vettiilin ääriasennosta toiseen, karan voitelukin saattaa auttaa.
- Asenna toimilaite paikoilleen
- Ja sitten vaan kovaa ajoa

ATS
L-Ässä V-7.0 vm.2007
Kaivo 163m, akt.153m
Talo 150m2, patterit, v.1975
Aurinkopaneelit 2x10x275 W=5,5 kWp, kaakko/lounas
Arvioitu vuosituotanto 4500 kWh

Poissa m_arkku

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 7
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Nibe F1240 tiuha käynti keväthangilla normaalia vai ei?
« Vastaus #29 : 09.03.21 - klo:20:15 »
Noniin!

Huoltomies kävi tutkimassa koneen läpi ja todentotta totesi vaihtoventtiilin vialliseksi. Ronkki sitä kuten edellisen viestin ohjeissa ja sai sen herkistymään, sekä liikkumaan toistaisesti normaalisti. Tarjolla olisi korjaussarjaa tai uutta paranneltua mallia - osilla noin 200 euron hintaero. Puntaroin tässä, että onko hyötyä ottaa parempi malli, vai mennä samanlaisella, joka varmasti sekin kestää koneen loppuun asti (seuraavat 5-10 vuotta).

Samalla huoltomies katsoi keruupiirin lämpötila-anturia ja sekin oli asennettu päin honkia. Nyt keruupiirin lämpötilat näyttävät reilun 30 minuutin käynnin jälkeen sisään 2,0C ja ulos -0,7C. Nämä ovat kaiketi vielä ok tässä vaiheessa talvea?

Tällä koneen tehovalinnalla on tosiaan ammutta tykillä kärpästä. En tiedä mitä talon rakennuttanut edellinen omistaja on ajatellut, varmaan että isompi parempi ja pitkää ikää. Sähkövastuksella on käyttötunteja vajaa sata tuntia, jotka ne kaikki ovat luultavasti legionellatapon myötä.

Ajattelin, että venttiilin korjauksen jälkeen koneen keskimääräisen käyntiajan voisi saada pidemmäksi pienillä säädöillä. Esim. asteminuuttien (-120 -> -160) ja LV-latauksen rajojen kasvatus. Nyt siellä on start 47 astetta ja stop 54 astetta. Jos alarajaa laskee, niin onko sillä muuta haittapuolta kuin käyttöveden lämpötilan pieni lasku?

Huoltomies myös haistoi kuuma vettä ja totesi, että on siellä makeahko haju. Kuulemma ei koskaan aikaisemmin ole tullut samanlaista vastaan. Hänkin oli sitä mieltä, että vuotoa ei ole koska se näkyisi piirien paineissa jne. Varsin mystinen juttu tuo tuoksu, ehkä vedestä pitää mielenrauhan vuoksi teetättää analyysi tms.

Poissa aksutre

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 888
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Nibe F1240 tiuha käynti keväthangilla normaalia vai ei?
« Vastaus #30 : 09.03.21 - klo:20:47 »
Hyvä että tuli helposti kuntoon  :)
Kaivon lämmöt ihan ok tähän aikaan talvesta.
Bosch 4-16 LWM, 210m kaivo, 6 kWp lasipaneelit 2-puoli  half cell, rak. v2007,187m2, Vallox 180 DC Energiatehokkuusluokka A 2018, E-luku 55 kWh/m2/v. Ympäristöstä otettu energia netto 93 kWh/m2/v, plusenergiatalo