Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: EVT350 ja käyttöveden lämpötila  (Luettu 4944 kertaa)

Poissa ano

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 12
  • Maalämpöfoorumi
EVT350 ja käyttöveden lämpötila
« : 13.01.21 - klo:12:26 »
Päivää,
tämä ekowell-osio taida enää olla aktiivisimmasta päästä, mutta kokeillaan nyt silti.

Muutimme viime syksynä taloon, johon on asennettu 2002 ekowell EVT350 maalämpöpumppu ja talo lämpenee lattialämmityksellä. Sain vihdoin viritettyä dataloggerin toimimaan, niin pääsin kärryille kompuran ja ylävastuksen käyttöajoista.

Systeemin alkuperäislllä asetuksilla (yläsäiliön alaraja 55 C, alasäiliön yläraja 48 C, differenssi 5) huomasin, että systeemi käyttää ylävastusta huomattavan paljon. Ensimmäisesäs testimittauksessa ylävastuksen käyttöjakso oli n. 50% ja kompressorin käyttöjakso 69%. Ulkolämpötila oli n. -5C testin aikana.


kuvasta eko1.png näkee että yläsäiliön lämpötila on pysyy tuossa alarajalla vastuksen avulla. Tämä myös pitää käyttöveden tasaisen lämpöisenä 51.8 +/ 0.6 C. Mielestäni kuitenkin vastuksen käyttöjakso on huomattavan korkea, eikä se liene maalämpöpumpun tarkoitus.

tämän jälkeen muutin asetuksia, tavoitteena vähentää vastuksen käyttöastetta, mutta kuitenkin niin, että käyttövesi pysyisi yli 50 asteisena. Uudet asetukset olivat yläsäilön alaraja 52 C, alasäiliön yläraja 50 C ja differenssi 7 C. Ulkolämpötila oli 0.


Kuvasta eko2.png (tästä kuvasta jäi desimaalit pois, mutta ajaa asiansa) näkyy että yläsäiliön ja käyttöveden lämpötila jää hieman alhaisemmaksi ja heiluu hieman enemmän, mutta pysyy silti aika hyvin lapasessa (käyttövesi 50.8 +/- 1.1 C). Tässä testissä kompressorin käyntijakso oli 65% ja vastuksen käyttöjakso oli 25%.

En tiedä onko ekowellin pumpuissa tehty joku muutos 2002 jälkeen, koska tällä foorumilla mainittiin että viimeisimmissä ekowelleissä ylävastusta ei edes ole koska sitä ei kuulemma tarvita. 25% käyttöjakso ei kuitenkaan kuulosta turhalta komponentilta. Tein vielä kolmannen testin, jossa laskin yläsäiliön alarajan 50C:een ja differenssin takaisin arvoon 5. ulkoilman lämpötila oli edelleen 0 C.



Nyt kompressorin käyttöjakso nousi 73% mutta vastuksen käyttöjakso putosi 2%. Tämä oli sinänsä se mitä tavoiteltiinkin, mutta hintana oli käyttöveden lämpötilan lasku ja kasvanut heilunta. Nyt käyttöveden lämpötila oli 50 +/- 1.4 C. Mielestäni tämä alkaa olla jo määräysten vastaista, vaikka käyttövesi tehdäänkin lennosta.

Kysymys kuuluukin, onko mitään mahdollisuuksia systeemin optimointiin? Ekowellin huoltomies kävi katsomassa pumppua muuton jälkeen, eikä mitään epämääräisyyksiä löytynyt. Kompressori on alkuperäinen. Mittausten perusteella näyttää siltä, että kompressori (tai tulistin) ei nosta yläsäiliön lämpötilaa yli 54.6 asteen vaikka tekee mitä. Tämä vaikuttaa suoraan käyttöveden lämpötilaan. Haluaisin kuitenkin, että hanasta tulisi edes 50 asteista vettä, niin määräykset täytettäsiin (käsittääkseni lämpötilaraja ennen 2007 rakennetuille taloille on 50 C, ja sen jälkeen rakennetuille 55 C). Talo kyllä tuntuu pysyvän lämpimänä, eikä siinä ole mitään ongelmaa. Alasäiliön vastusta ei ole käytetty testien aikana kertaakaan. Onko mahdollista että kompura ei enää toimi täysillä, vai onko ongelma lämmönsiirrossa tulistimelta yläsäiliöön? En ole alan ammattilainen, mutta täälläkin foorumilla näkyy viestejä joissa yläsäiliön lämpötilat ovat reilusti yli tuon 55 C, joten voisin kuvitella että sen pitäisi olla mahdollista. Vai onko tämä vm 2002 EVT350 vain suunniteltu niin, että yläsäiliö tarvitsee tuon vastuksen lämpötilan nostoon.

Toivottavasti asia kiinnostaa edes jotakin :) Minua ainakin kiinnostaa ymmärtää miten systeemi toimii. Kiitos vastaajille jo etukäteen!

Poissa Matias

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 4 566
Vs: EVT350 ja käyttöveden lämpötila
« Vastaus #1 : 13.01.21 - klo:13:34 »
Onko tuollainen Ekowell malli ?
http://web.archive.org/web/20021022065731/http://www.ekowell.com/EVT.php

Jos sinulla on tallessa EVT350 manuaali niin katso onko siinä kuvaa koneikosta ja josta näkyisi miten sisäinen putkikytkentä lämpöpumpun ja varaajan välillä on.

Jos manuaalista löytyy piirros niin laita tänne nähtäväksi.

Jos manuaalia ei ole niin ota valokuvia lämpöpumpusta ovet auki siten että sisäiset kiertopumput ja mahdolliset lämmönvaihtimet näkyy ,samoin koneikosta varaajalle menevät putket.

Noista lähettämistäsi trendeistä ainakin käynti/taukojaksot on aivan liian lyhyet

9kw Ekowell EPT400 vuodesta 1998
Jämä Kantikas 1250l Keruu 2X200m

Poissa ano

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 12
  • Maalämpöfoorumi
Vs: EVT350 ja käyttöveden lämpötila
« Vastaus #2 : 13.01.21 - klo:15:17 »
Moi, tässä kuvat manuaalista ja itse laitteesta:



alasäiliö jäähtyy 50 minuutissa n. 7 astetta, ja käsittääkseni tämä määrää pitkälti kuinka pitkä taukoaika on yhdessä alasäiliön rajojen ja differenssin kanssa. Lämmitys (ainakin eilen) oli hieman hitaampaa kuin jäähtyminen, eli yksi sykli (päälle-pois) oli eilen n. 2 tuntia.

Poissa Matias

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 4 566
Vs: EVT350 ja käyttöveden lämpötila
« Vastaus #3 : 13.01.21 - klo:17:57 »
Lainaus
alasäiliö jäähtyy 50 minuutissa n. 7 astetta, ja käsittääkseni tämä määrää pitkälti kuinka pitkä taukoaika on yhdessä alasäiliön rajojen ja differenssin kanssa. Lämmitys (ainakin eilen) oli hieman hitaampaa kuin jäähtyminen, eli yksi sykli (päälle-pois) oli eilen n. 2 tuntia.

Käsitin väärin aloitusviestissä kohdan "desimaalit pois"
Käynti/taukojaksot on ihan hyvät jos ovat 2 tunnin pituiset.

Lainaus
onko ongelma lämmönsiirrossa tulistimelta yläsäiliöön?

On hyvinkin mahdollista

Lämmitysverkoston paine näyttää olevan nollassa,liitekuvassa ohje miten painetta voi nostaa.
Kun paineet on nollassa niin varaajan yläosaan on saattanut kertyä ilmaa mutta kannattaa ensin kokeilla pelkästään paineen nostamista 1,0 bar lämmitysverkkoon.
Siinähän on täyttöventtiilit (2kpl) painemittarin vieressa ja mittarin punainen viisari asetettu maksimipaineen kohdalle ja musta viisari pitäisi nostaa samalle kohtaa.

Tutki manuaalista valmistajan ohje varaajaan täytöstä,siinä saattaa olla tieto miten varaajan ilmaus tehdaan.

Jos varaajan yläosassa on isompi ilmatasku niin se pienentää kuuman käyttöveden määrää kun kuumakaasukierukka(tulistin) ei ole kokonaan vedessä.

Paljonko kuumakaasun lämpötila on käyntijakson puolivälin tienoilla?

edit: Manuaalissa verkoston painesuositus 1 bar.

Toisessa liitekuvassa vuoden 1998 Ekowell EPT 400 lämpöpumpun ylävaraajan ilmanpoistoventtiili.
On aivan ylävaraajan yläosassa ja periaatteessa samanlainen kuin lämpöpatterin ilmausventtiili.
Tuosta valkoisesta vääntimestä avataan ja pidetään auki niinkaun kuin ilmaa tulee,kun alkaa tulla vettä niin sitten venttiili kiinni
9kw Ekowell EPT400 vuodesta 1998
Jämä Kantikas 1250l Keruu 2X200m

Poissa ano

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 12
  • Maalämpöfoorumi
Vs: EVT350 ja käyttöveden lämpötila
« Vastaus #4 : 15.01.21 - klo:10:29 »
Uusia asioita ainakin on opittu. Kiitos tuosta täyttöohjeesta, se olikin helppo homma. Tosin siinä operaatiossa purkkaviritys-sarjakaapeli hajosi, joten mittausdataa täytön jäljiltä ei ole. Nyt sain kaapelin korjattua ja dataa taas tulee.

Vastaan ensin kysymykseen kuumakaausta: aikaisemmin lämpötila puolessa välissä näyttäisi olevan noin 94 astetta, ja lopussa noin 100 astetta.

Sitten havaintoon:nyt 1.5 pv täytön jälkeen huomasin että paine ei pysy. Äsken huomasin myös, että jostain pumpun lähistöltä (alta?) vuotaa vettä lattialle. pumppu on autotallissa ja viemäri vieressä, joten tuosta ei sinänsä ole akuuttia haitaa. En vielä saanut selvitettyä missä vuoto on. En myöskään löytänyt tuota säiliön ilmausventtiiliä, ainakaan pumpun sivuseinissä sitä ei näkynyt, ehkä se on takana, sinne en vielä katsonut. Tätä vuotoa ei ole näkynyt kun paine on ollut nollassa.



Poissa Matias

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 4 566
Vs: EVT350 ja käyttöveden lämpötila
« Vastaus #5 : 15.01.21 - klo:11:54 »
Lainaus
huomasin myös, että jostain pumpun lähistöltä (alta?) vuotaa vettä lattialle.

Tarkista lämmitysverkon varoventtiili (liitekuva)
Siitä lähtee putki alaspäin ,jos saat jonkin astian putkenpään alle niin varoventtiilin tiputtelun näkee jos astiaan kertyy vettä.

Jos varoventtiili tiputtelee niin kannattaa käännellä varoventtiilin punaista nuppia muutaman kerran,jos venttiilin pinnoilla on jotain roskaa tms niin saattaa huuhtoutua pois.


Meneekö paine nollaan kuinka nopeasti?

Jos varoventtiili on tiivis,ei tiputtele tms niin vuotokohtaa putkistossa kannattaa etsiä liittimien kohdilta,kun lämmitysverkosta vuotaa vettä niin usein vuotokohtaan jää valkoista kalkki- tai ruostejälkiä  valumakohtaan tai sen alapuolelle.

9kw Ekowell EPT400 vuodesta 1998
Jämä Kantikas 1250l Keruu 2X200m

Poissa ano

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 12
  • Maalämpöfoorumi
Vs: EVT350 ja käyttöveden lämpötila
« Vastaus #6 : 15.01.21 - klo:14:14 »
Tuota painetta ei valitettavasti saa etänä luettua niin tarkkaa arviota on hankala tehdä. Kahdella mittapisteellä näyttäisi laskevan n. 0.1 baria tunnissa: aamulla puoli kahdeksan maissa laitoin sinne n. 0.9 baria, ja 13:00 jäljellä oli n. 0.45 baria. Mitään selkeää vuotokohtaa ei näkynyt, varoventtiili vaikutti kuivalta. Katsoin kuitenkin pumppukaapin alle, ja sieltä tippui selkesti vettä (noin tippa sekunnissa). Tarkkaa kohtaa ei pysty sanomaan kun sinne ei näe kunnolla. Sisäpuolella ei kuitenkaan näkynyt mitään selkeää paikkaa. Kompressorin ympäristöstä löytyi kyllä kosteutta (ja jäätä), koska tällä pakkasella se on nyt käynyt yhtä soittoa aika pitkään. En kuitenkaan jaksaisi uskoa että kaikki lattialla oleva vesi olisi kondenssia, etenkin kun piirin paine selkeästi laskee aika vauhdilla.

(Ala)säiliön vesi (=lämmityspiirin vesi?) taitaa kiertää tuon lauhduttimen kautta. Pääseeköhän noita putkia ja liitoksia näkemään jotenkin? Kuten tässäkin ketjussa olevasta kuvasta näkyy, lämmitysverkon putket menevät suoraan ulos pumpusta, eikä siellä ole kummoisia liitoksia. Tai onhan siinä tuo pumppu ja shuntti, mutta luulisin että jos niistä kohtaa vuotaa niin sen näkisi silmällä.

Tarkistin myös yläkerran jakotukin, ja siellä lämpömittarit näyttävät samaa mitä ekowellin lämmitysveden lämpötila (n. 31 C), eli ainakin jotain vettä tuolla kiertää.

Poissa Matias

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 4 566
Vs: EVT350 ja käyttöveden lämpötila
« Vastaus #7 : 15.01.21 - klo:18:53 »
Lainaus
(Ala)säiliön vesi (=lämmityspiirin vesi?) taitaa kiertää tuon lauhduttimen kautta. Pääseeköhän noita putkia ja liitoksia näkemään jotenkin? Kuten tässäkin ketjussa olevasta kuvasta näkyy, lämmitysverkon putket menevät suoraan ulos pumpusta, eikä siellä ole kummoisia liitoksia. Tai onhan siinä tuo pumppu ja shuntti, mutta luulisin että jos niistä kohtaa vuotaa niin sen näkisi silmällä.

Siinä koneikon vasemalla puolella olevassa pömpelissä on 340l:n varaaja ja kompressorilta menevä kuumakaasuputki on tuon varaajan sisällä.
Se toimii siellä lämmönvaihtimena kierukan tapaan eli yläosaan menee tulistunut kuumakaasu joka nostaa varaajan yläosan(tulistin) veden lämpötilan yli 50 asteiseksi (käyttövesi) ja samainen kierukka jatkuu varaajan alaosaan jossa kuumakaasu lauhtuu nesteeksi ja siirtää suurimman osan lämpötehosta varaajan alaosaan(lauhdutin) lämmitysverkon käyttöön

Tuossa mallissa ei siis ole erillisiä tulistin- tai lauhdutin lämmönvaihtimia vaan kompressorin kuumentama kylmäainekaasu siirtyy suoraan varaajan vesitilaan tuon kierukkaputken avulla.

Koneikossa näkyvä alempi (vihreä) lämmönvaihdin on höyrystin jossa maasta/lämpökaivosta tulevasta keruuliuoksesta lämpö siirtyy alhaisessa lämpötilassa kylmäaineeseen.

Ylempi vihreä kotelo on varaus alijäähdyttimelle,ilmeisesti sitä ei tässä koneessa ole.

Tilanne saattaa olla nyt sellainen että vuoto on jossain varaajan liitoksissa tai hitsaussaumassa jos koneikossa ei ole vuotavia kohtia.

Saakohan vasemmalla olevan 340l:n varaajan peltejä jotenkin avattua,vuotokohta pitäisi löytyä helposti jos noinkin nopeasti paineet menee nollaan.
Jos/kun vuotokohta löytyy niin voisi sitten selvittää korjausvaihtoehtoja.

Tietenkään isompaa remonttia ei kannata nyt keskitalven pakkasten aikaan alkaa tekemään jos lämpöpumppu toimisi nykyisellään nollapaineella vaikka alkukesään niin ei olisi akuuttia lämmitystarvista enää.

9kw Ekowell EPT400 vuodesta 1998
Jämä Kantikas 1250l Keruu 2X200m

Poissa ano

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 12
  • Maalämpöfoorumi
Vs: EVT350 ja käyttöveden lämpötila
« Vastaus #8 : 15.01.21 - klo:21:33 »
Moi,
soittelin asiasta ekowellille ja puhelinohjauksella vuoto paikallistettiin. Ennen eristeen poistoa tuli komea vesisuihku kun nosti paineen 1 baariin. Syypääksi paljastui kompuran takana oleva putki, ja siinä oleva helmiliitin. Onkohan tämä nyt lämmityskierron paluuputkea tai sitten tuo varoventtiilin putki. Joka tapauksessa paikka on aika hankala operoida. Poistin putkesta eristeen niin sain liittimen näkyviin, mutta saatavilla ei ollut sopivaa työkalua että sitä olisi voinut kiristää tai avata. Huomenna suunta rautakauppaan. En tiedä voiko tolle tehdä mitään muuta kun yrittää rakentaa tuohon päälle joku hätätiiviste, koska paikka tosiaan on todella hankala. Yletin mutteriin putkipihdeillä, mutta sormilla ei meinaa ylettää.

Edit: ai niin ja sellainen lisähuomio vielä, että tyyppikilven mukaan pumppu on EVT350E. En tiedä mitä tuo viimeinen E tarkoittaa.

Poissa Matias

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 4 566
Vs: EVT350 ja käyttöveden lämpötila
« Vastaus #9 : 15.01.21 - klo:22:09 »
Lainaus
Syypääksi paljastui kompuran takana oleva putki, ja siinä oleva helmiliitin.


Helmiliitoksissa saattaa mutteri löystyä jos liitos on tärinälle alttiissa paikassa.
Kokeile kiristää mutteria,jos se on löysällä niin saattaa korjautua kohtuullisella kiristämisellä

Joskus helmiliitoksen mutteri halkeaa yhdeltä sivulta , liitos löystyy  ja alkaa vuotamaan.
Yleensä mutterin halkeamiset olleet keruupuolen putkissa.
Tilapäiskorjauksena haljenneelle mutterille voi kokeilla kiristämällä halkeama kiinni putkiklemmarilla ja sen jälkeen varoen kiristää liitos.

Vuotavan liitoksen päälle on aika toivotonta saada tiivistä "paikkaa" tms jolla saisi paineen säilymään putkessa.

Yritä suoraan korjata (kiristää) liitin ja jos ei onnistu niin hanki uusi liitin.

Varmimmin uuden liittimen hankkiminen onnistuu jos saat vanhan liittimen irti ja mukaan putkilikkeeseen malliksi.
Jos lähistöllä on pätevä putkimies niin delegoi homma hänelle,sujuu konstailematta ;)

Meillä muuten omassa Ekowellissa samantapainen vika joskus 15v sitten,varaajan helmiliitos tiputteli ja korjautui kiristämällä ja on edelleen pysynyt tiiviinä



9kw Ekowell EPT400 vuodesta 1998
Jämä Kantikas 1250l Keruu 2X200m

Poissa ano

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 12
  • Maalämpöfoorumi
Vs: EVT350 ja käyttöveden lämpötila
« Vastaus #10 : 16.01.21 - klo:22:58 »
Eipä onnistunut korjaus. Mutteri oli niin lujassa että ei liikkunut suuntaan tai toiseen. Myöskään tiivistäminen ei onnistunut. Tarkempi tarkastelu (joka olisi pitänyt ehkä tehdä jo aiemmin) paljasti kuitenkin isomman ongelman: tämä kyseinen putki on manuaalin mukaan kylmän veden tuloputki. Vuoto selkeästi kuitenkin kasvaa kun lisää lämmitysverkon (varaajan) painetta. En oikein ymmärrä miten tuo voi olla mahdollista, koska varaajan veden ei pitäisi olla yhteydessä kuuman käyttöveden tuloon. Lisäksi luulisi että tulopuolella painetta on huomattavasti enemmän kuin 1 bar, jolloin sen pitäisi vuotaa aina.

Kehiteltiin sellaista hypoteesia että vuotopaikka on jossain varaajan ja tämän tuloputken saumassa, että vesi tihkuu varaajasta putkea tai putken pintaa pitkin pihalle. Mutta jotenkin vaikuttaa vähän ontuvalta ajatukselta.

Toinen havainto mikä tehtiin oli se, että tämä systeemi on varustettu lämpimän käyttöveden kierrolla, joka saattaa selittää aloituspostauksessa kuvattua ongelmaa (ylävastus on päällä turhan usein). Mutta vuoto on tällä hetkellä isompi ongelma.

Joka tapauksessa pitänee yrittää hommata ensi viikolla putkimies paikalle arvioimaan tilannetta. Vesijohtoverkosta pidän mielelläni näppini erossa..


Poissa Matias

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 4 566
Vs: EVT350 ja käyttöveden lämpötila
« Vastaus #11 : 17.01.21 - klo:09:35 »
 
Lainaus
tämä kyseinen putki on manuaalin mukaan kylmän veden tuloputki. Vuoto selkeästi kuitenkin kasvaa kun lisää lämmitysverkon (varaajan) painetta. En oikein ymmärrä miten tuo voi olla mahdollista, koska varaajan veden ei pitäisi olla yhteydessä kuuman käyttöveden tuloon.

Lainaus
Kehiteltiin sellaista hypoteesia että vuotopaikka on jossain varaajan ja tämän tuloputken saumassa, että vesi tihkuu varaajasta putkea tai putken pintaa pitkin pihalle. Mutta jotenkin vaikuttaa vähän ontuvalta ajatukselta.

Näin se todennäköisesti nyt on

Siellä varaajan vesitilassa on kuuman käyttöveden kierukka jonka alapäähän menee vesijohtoverkosta vesi.
Ilmeisesti tuon kylmän veden tuloputken läpivientikohta on alkanut vuotamaan.
Kylmävesiputki jatkuu varaajan sisällä käyttövesikierukkana joka on lämmitysverkon vedessä ja läpiviennin kohdalta lämmitysverkon vesi nyt vuotaa.

Kylmävesiputki ja kierukka on kuparia ja varaajan ulkovaippa "mustaa rautaa" joten varmaan siinä on tiivisteenä helmiliitos läpiviennissä ja tuo liitos alkanut nyt vuotamaan.

Toinen vaihtoehto että varaajan ulkovaipassa on hitsaussauma pettänyt läpiviennin kohdalta.
Hankala homma mutta pitäisi olla korjattavissa jos vikakohtaan pääsee käsiksi ja vuotokohdan pääsee näkemään tarkemmin
Putkimiehen hommia kuitenkin.

edit: Varmaan läpivientiliitoksen rakenne samanlainen kuin varaajan yläosassa ks toinen liitekuva
9kw Ekowell EPT400 vuodesta 1998
Jämä Kantikas 1250l Keruu 2X200m

Poissa tomppeli

  • Yleismoderaattori
  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 8 560
  • Vanha pieru!
Vs: EVT350 ja käyttöveden lämpötila
« Vastaus #12 : 17.01.21 - klo:10:22 »
Käsittelin vähän Matiaksen liittämää kuvaa, jotta liitos näkyisi paremmin.
Käsitelty kuva tässä liitteenä..

Poissa ano

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 12
  • Maalämpöfoorumi
Vs: EVT350 ja käyttöveden lämpötila
« Vastaus #13 : 27.01.21 - klo:09:01 »
Vähän tilannepäivitystä: putkimies kävi, ja tuomio oli että (ainakin) liitos pitää uusia. Tätä taas ei pysty tekemään ilman että kompressori otetaan irti. Tulin siihen lopputulokseen että jos kompressori otetaan irti, niin se kannattanee uusia samalla, koska ikävuosia kuitenkin on lähemmäs 18 v. Täytyy katsoa mitä tuon kanssa tekee. Tein kuitenkin tuon hätäkorjauksen uudestaan, ja sain systeemin pitämään ainakin 0.4 barin paineen. Liitos ei edelleenkään ole täydellinen, paine laskee noin 0.01 bar / 48 h, mutta tuon kanssa voi jo elää. Tämän ansiosta sain ilmattua varaajan, ja siellä olikin runsaasti ilmaa.

Laitteen toiminta ilmeisesti parani, mutta tarkkoja lukuja on hankala saada koska nyt ulkoilmakin on ollut lämpimämpi. Eilen kokeilin virittää säätöjä niin että saisin tuota ylävastuksen käyttöastetta alemmas, ja siinä mielestäni onnistuinkin. Sykli on tosin melko lyhyt, n. 70 min (lämmitys 42 min, jäähtyminen 28 min).  Näillä asetuksilla kompressorin käyttöaste on n. 60% ja ylävastuksen käyttöaste n. 17%. Käyttöveden lämpötila asettui haarukkaan 51 C +/- 0.6 C, joka on hyväksyttävä. Aikaisemmilla, alkuperäisillä, asetuksilla kompressorin käyttöaste oli n. 54% ja ylävastuksen 42 %. Näillä asetuksilla sykli on pidempi, n. 97 min (lämmitys 51 min, jäähtyminen 46 min), ja lämmin käyttövesi 52 +/- 0.7 C. Eli uusilla asetuksilla kompressorin käyttöasteen nostolla 54 -> 60 % sain pudotettua vastuksen käyttöasteen 42% -> 17%. Liitteenä kuva josta näkee säiliöiden ja käyttöveden lämpötilat sekä kompressorin ja ylävastuksen ohjaukset.

Alkuperäiset säädöt: Yläsäiliön alaraja: 55, Alasäiliön yläraja: 50, differenssi 6, vastusviive 8.
Uudet säädöt: yläsäiliön alaraja 53, alasäiliön yläraja 50, differenssi 4, vastusviive 5.

Alkuperäinen ongelma on tosin edelleen läsnä. Yläsäiliö ei lämpene yli tuon +55C. Aloin epäillä että syyllinen voi olla järjestelmässä oleva käyttöveden kierto. Ekowellin manuaali ainakin sanoo että tämän ominaisuuden käyttö tasaa säiliöiden lämpötiloja. Tälle ei varmaan mahda mitään. En myöskään osaa sanoa mitä parannusta kompressorin uusiminen toisi systeemiin, ehkä jotain. Myös paineen nosto tuonne 1 bariin auttaa varmasti jotain, mutta tuskin radikaalisti.

Semmoinen ajatus tuli mieleen, että voisiko hystereesillä tai jollain muulla parametrilla pakottaa alasäiliön maksimilämpötilan nostettua esim. yhden asteen yli ylärajan. Tämä saattaisi helpottaa tuon käyttöveden lämpötilan kanssa, mutta sotkee varmaan jotain muuta. Nyt alasäiliön yläraja on vedetty tappiin, eli 50C:een.

Poissa jk-lämpö

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 89
  • Maalämpöfoorumilta tietoa
Vs: EVT350 ja käyttöveden lämpötila
« Vastaus #14 : 27.01.21 - klo:09:40 »
Tuohon vuodon paikkaamiseen voisi tämä olla kokeilemisen arvoinen tuote
FiberFix korjausteippi PRO.
Kestää jopa 20 barin paineen.

ei se varmasti ole hitsaamisen veroinen, mutta jos on isompi remontti pohdinnassa,
niin tuo voisi antaa lisäaikaa.

Poissa Matias

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 4 566
Vs: EVT350 ja käyttöveden lämpötila
« Vastaus #15 : 27.01.21 - klo:15:26 »
Lainaus
Alkuperäinen ongelma on tosin edelleen läsnä. Yläsäiliö ei lämpene yli tuon +55C. Aloin epäillä että syyllinen voi olla järjestelmässä oleva käyttöveden kierto.

Tuon saisi selvitettyä jos pysäytät käyttöveden kiertopumpun vaikka päiväksi.

Muutenhan trendikuvassa näyttäisi käyntijaksot olevan ihan asiallisen pituiset joten kompressori vaikuttaisi olevan edelleen hyvässä kunnossa eikä sen uusimisesta taida olla hyötyä.

Hankalaan paikkaan tosiaan vuotokohta on tässä sattunut jos kompressorin joutuu irroittamaan että pääsee korjaamaan.

Tuolla ylempänä tässä ketjussa on valokuva vesisuihkusta joka tulee vuotokohdasta,siinä näyttäisi että putkessa tai liittimessä on pieni pistemäinen reikä kun vesisuihku on varsin ohut.Kannattaa ainakin kokeilla jonkinlaista "tähystysoperointia" tuon reiän tukkimiseksi.

Eli vuotokohdan alue kuivaksi ja puhtaaksi ruosteesta yms mujusta ja  sitten jotain kemiallista massaa tai teippiä niinkuin jk esittää putken ympäri

Valokuva vuotokohdan vesisuihkusta
https://www.maalampofoorumi.fi/index.php?action=dlattach;topic=9790.0;attach=13116;image
9kw Ekowell EPT400 vuodesta 1998
Jämä Kantikas 1250l Keruu 2X200m

Poissa seppaant

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 5 178
  • L-Ässä V-7
Vs: EVT350 ja käyttöveden lämpötila
« Vastaus #16 : 27.01.21 - klo:18:59 »
Letkuklemmarilla kiristetään kynnenkokoinen pala pari kolme milliä paksua kumia reiän päälle ja pitää maailman tappiin asti.

ATS
L-Ässä V-7.0 vm.2007
Kaivo 163m, akt.153m
Talo 150m2, patterit, v.1975
Aurinkopaneelit 2x10x275 W=5,5 kWp, kaakko/lounas
Arvioitu vuosituotanto 4500 kWh

Poissa ano

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 12
  • Maalämpöfoorumi
Vs: EVT350 ja käyttöveden lämpötila
« Vastaus #17 : 28.01.21 - klo:09:43 »
Tuo FiberFix vaikuttaa mielenkiintoiselta tavaralta, sillä varmaan onnistuisi. Siinä eniten huolestuttaa se, että miten korjaus puretaan / korjataan jos ei onnistu kerralla..

Aiemmassa kuvassa näkynyt suihku aiheutui eristeessä olevassa reiästä. Eli vesi vuoti putken ja eristeen (solumuovia tms) väliin, ja kun painetta nosti tarpeeksi niin suihku meni eristeen läpi. Nyt eriste on purettu, ja vuoto on "normaalia" tippumista tuosta liitoksesta. Tämän hetkinen korjaus on tehty letkuklemmareilla ja vulkanoituvalla tiivistysteipillä. Ongelma on se, että kaikki mitä tuolla tekee, täytyy tehdä yhdellä kädellä. Ainoa mitä toisella kädellä voi juuri ja juuri tehdä, on klemmarin pitäminen paikallaan kiristyksen aikana. Eli mitään hienoja puhdistusoperaatioita ei pysty tekemään, ja teipinkin kiertäminen oli todella hankalaa. Jos on olemassa jotain sopivaa töhnää niin sitä voisi laittaa vuotavaan liitokseen, ja sitten teipit ja klemmarit päälle.

Sain nyt paremman työkalun klemmarin kiristykseen, niin voisin ehkä siirtää klemmareita lähemmäs toisiaan ja tuoda myös tuon kolmannen samaan kasaan (kolmatta klemmaria ei ole tällä hetkellä kiristetty ollenkaan). Nyt klemmareiden välissä on pari milliä rakoa, kts liite.

Kompurasta sen verran vielä, että putkimiehen mielestä se piti "kovaa" ääntä. Kompura kyllä toimii, mutta tehonkulutuksesta ei ole tietoa, täytyy asentaa jossain välissä tehomittaus. Pelkään vaan että murphy pitää huolen siitä että jos kompuran irrottaa ja tekee putkeen uuden liitoksen vaihtamatta kompuraa, niin kompura hajoaa seuraavalla viikolla..

Tuota käyttöveden kierron sulkemista täytyy kokeilla, sen pitäisi olla helppo homma.


Poissa ano

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 12
  • Maalämpöfoorumi
Vs: EVT350 ja käyttöveden lämpötila
« Vastaus #18 : 10.02.21 - klo:11:46 »
Pientä tilannepäivitystä taas.

Syypää alkuperäiseen ongelmaan löytyi, se tosiaan oli tuo kuuman käyttöveden kierto. Kun suljin kierron, yläsäiliön jäähtyminen käytännössä pysähtyi. Sivuvaikutuksena tietenkin lämmintä vettä ei tullut talossa kovinkaan nopeasti, mutta tämä oli odotettavissa. Hommaa pystyy varmasti optimoimaan säätämällä tuota virtausta, mutta tässä vaiheessa testejä ilmat alkoivat jäähtymään joten homma jäi kesken. Jos joku tietää mistä saa tietokoneohjattavia (raspberry pi, arduino tms) kiertovesipumppuja, virtakatkaisijoita tai virtausventtiiilejä niin tieto otetaan ilolla vastaan. Joka tapauksessa tuota tulen vielä tutkimaan kunhan kelit lämpenevät.

Kylmien kelien saapuessa aloin miettimään kompressorin ja maapiirin toimintaa. Kuten aikaisemmin todettiinkin, toiminta näyttää normaalilta kun ilma on yli -5 astetta. Kuitenkin kun ilma jäähtyy, niin alasäiliön lämpeneminen hidastuu merkittävästi tai jopa pysähtyy. Tämä saattaa myös olla ominaisuus? Liitteenä kuva lämpötiloista n. viikon ajalta. Maapiirin menon ja paluun lämpötila-ero heiluu 1.3 - 2.3 asteen välillä, riipppuen ulkolämpötilasta ja tähtien asennosta.  Kompressorin imukaasu pysyy aika tasan +3 C:ssä, kuumakaasun ja lauhdutuksen lämpötilat seuraavat säiliöiden lämpötilaa. Syklin lopussa (jos ja kun sinne päästään) kuumakaasun lämpötila on yleensä n. 101 C, jolloin yläsäiliön lämpötila on 55-58 C, riippuen vähän millä asetuksilla ajetaan. Laudutuksen lämpötila heiluu välillä 38-47. Viimeisen viikon aikana kompura ei ole juuri taukoja pitänyt, kun ilman lämpötila on pysynyt alle -5 C.

Oma johtopäätökseni toiminnasta on lähinnä se, että systeemi on alimitoitettu ja toimii niinkuin pitää, tai sitten kompurasta loppuu tehot kylmillä keleillä, tai että maapiirissä on jotain häikkää. Onko foorumilaisilla näkemystä mitä noiden maapiirin lämpötilaerojen pitäisi olla tai miten ulkolämpötila vaikuttaa alasäiliön lämpötiloihin? Kyseessä porakaivo, mutta syvyys ei ole tiedossa.

lattialämmityksen menoveden tavoite on saavutettu aina, eikä siinä ole ollut ongelmaa.

Poissa Matias

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 4 566
Vs: EVT350 ja käyttöveden lämpötila
« Vastaus #19 : 10.02.21 - klo:12:47 »
Lainaus
Kuitenkin kun ilma jäähtyy, niin alasäiliön lämpeneminen hidastuu merkittävästi tai jopa pysähtyy. Tämä saattaa myös olla ominaisuus?

Ominaisuus se on tulistinpumpussa.

Eli yläsäiliön lämpötila käytännössä riippuu kompressorin käyntiajan pituudesta ja jos lauhemmilla ilmoilla (kesä yms) ei ole lämmitystarvetta niin kompressori käy niinkauan että yläsäiliön minimilämpötila saavutetaan ja siinä tilanteessa alasäiliön lämpötila nousee lähelle yläsäiliön lämpöjä.
Kompressorin lämmitysteho kun on jaettu niin että alasäiliöön menee 80-85% lämmitystehosta (lauhdutin) ja yläsäiliöön jotain 15-20%(tulistin) lämmitystehosta.

Kun ulkolämpötila laskee ja talo alkaa kuluttaa enemmän alasäiliön (lauhduttimen) lämmitystehoa niin kompressorin käyntiaika pitenee ja kun yläsäiliön minilämpötila on pidentyneen käyntiajan takia saavutettu ja ohitettukin niin kompressorin ohjaus siirtyy alasäiliöön.
Alasäiliön lämpötilan määrää tässä käyntitilanteessa lämpökäyrä joka säätää lämmitysverkkoon lähtevän menoveden lämpötilaa.
Alasäiliön lämpö siis pysyttelee lämmityskaudella luonnostaan matalampana ,yleensä lattiaan menee enintään 40 asteista vettä kovemmilla pakkasilla.

Tuon trendin kuvaamat alasäiliön lämpötilat vs ulkolämpötilat on normaalit tulistinpumpuissa.
Jos katsot yläsäiliön lämpötiloja silloin kun alasäiliön lämpötila alkaa laskea ilmojen kylmetessä niin yläsäiliön lämpötila pitäisi nousta ja olla reilusti yli yläsäiliön minilämpötilan.

https://www.maalampofoorumi.fi/index.php?action=dlattach;topic=9790.0;attach=13546;image

Tuosta käyttöveden kiertopumpun ohjauksesta niin yksinkertainen konsti jos sen sähkön ottaa pistorasiasta johon on laitettu ajastinkello.
Eli kelloon asetellaan kiertopumpun halutut käyntiajat silloin kun kuumaa käyttövettä normaalisti tarvitaan ja pysäytysajat esim yöaika ja jos päivällä ei ketään ole kotona jne.
Jokin tuontapainen kello
https://www.clasohlson.com/fi/Ajastin-3-kpl/p/36-6246

9kw Ekowell EPT400 vuodesta 1998
Jämä Kantikas 1250l Keruu 2X200m

Poissa ano

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 12
  • Maalämpöfoorumi
Vs: EVT350 ja käyttöveden lämpötila
« Vastaus #20 : 10.02.21 - klo:13:24 »
Kiitos selvennyksestä! Tuollaista ajastinkelloa mietin kyllä myös, mutta tässä tapauksessa sähkö ei tule töpselistä vaan kiinteästä asennuksesta. Ja jotenkin kieroutuneelle insinöörin mielelleni tuo on ehkä turhan rajoittunut vaihtoehto, koska veden kierrolla pystyy selvästi myös säätämään pumpun toimintaa, niin olisi kiva päästä siihen ohjelmallisesti käsiksi. Ja muutenkin on pöljää että tuo kiertovesipumppu on täysin ylimitoitettu tarpeeseen.

Edit: toisesta postista huomasin että jonkun määritelmän mukaan keruupiirin lämpötilaeron tulisi olla 3-5 astetta. Minulla tuo näyttäisi olevan selvästi pienempi, ainakin näin kylmällä kelillä.

Lainaus
Jos katsot yläsäiliön lämpötiloja silloin kun alasäiliön lämpötila alkaa laskea ilmojen kylmetessä niin yläsäiliön lämpötila pitäisi nousta ja olla reilusti yli yläsäiliön minilämpötilan.
näin juuri olisikin, mutta tuo liian tehokas käyttöveden kierto estää yläsäiliön lämpötilan nousun. Kiertoa säätämällä tähän voisi vaikuttaa. Luultavasti mitään hyötyä lisäsäätämisesti ei kuitenkaan loppupeleissä ole, mutta haluaisin kuitenkin kokeilla.

Jatketaan selvittelyjä..

Poissa tomppeli

  • Yleismoderaattori
  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 8 560
  • Vanha pieru!
Vs: EVT350 ja käyttöveden lämpötila
« Vastaus #21 : 10.02.21 - klo:13:48 »
...Edit: toisesta postista huomasin että jonkun määritelmän mukaan keruupiirin lämpötilaeron tulisi olla 3-5 astetta. ...

Keruun menon ja paluun lämpötilan optimina pidetään yleisesti kolmea astetta. (keruun dT = 3 K)

Jos on matala kaivo, voi tuo arvo olla alle 3,0 K.
2,5 K saattaa olla silloin COP -arvon kannalta jopa parempi, kuin 3,0 K.

Poissa ano

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 12
  • Maalämpöfoorumi
Vs: EVT350 ja käyttöveden lämpötila
« Vastaus #22 : 20.04.21 - klo:14:07 »
Talvella lämpimän käyttöveden kierron justeerauksen jälkeen systeemi alkoi toimimaan niinkuin pitää, mutta nyt keväällä tulee taas uusia kysymysmerkkejä. Miten teillä muilla pysyy käyttöveden lämpötilat tuolla 50-55 alueella kun pumppu käy enää hyvin harvoin? Ilmeisesti tämä meidän systeemi on suunniteltu niin että näin lämpimillä keleillä yläsäiliön lämpötilaa ylläpidetään vastuksella, koska näyttäisi siltä että kompuran käynnistyessä alasäiliön lämpötila (nostin alasäiliön ylärajan 50 asteeseen tässä keväällä) menee tappiin hyvin nopeasti, eikä yläsäiliö ehdi hirveästi lämmetä. Sinänsä tämä lienee ok.

kuitenkin, kuten liitteenä olevasta kuvasta näkyy, öisin pumppu tekee omia ratkaisujaan kun ilma jäähtyy tarpeeksi (viime yönäkin oli pakkasta) ja säätää noita käyntialueen rajoja "turhaan". En ole vielä osannut päätellä mistä tuo käyntialue lasketaan, mutta ainakin yläsäiliön lämpötilalla on jotain tekemistä asian kanssa (yläsäiliön yläraja se ei kuitenkaan ole, koska se on jossain 70+ asteessa). Tämä säätäminenkään ei haittaisi mitään, mutta nyt tauot jäävät turhan lyhyiksi kun efektiivinen differenssi jää n. neljään asteeseen. Voi olla että tämä on lyhyt välivaihe näin keväällä ja asialle ei voi tehdä mitään, mutta kiinnostaisi tietää miten muut ovat hoitaneet siirtymän talvesta kesään. Tämä on tosiaan meille ensimmäinen kevät maalämmön kanssa.

Edit: Tästähän olikin paljon keskustelua foorumilla (tosin jostain 10 v takaa..). Ilmeisesti laitteissa oleva toimintalogiikka vaihtelee hieman, koska tässä meidän pumpussa kompura ei (ainakaan vielä) ole ikinä seurannut yläsäiliön lämpötilaa, vaan päähoitokeino on ollut vastuksen päälle lyöminen, kuten ylempänä kerroin.

Poissa Matias

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 4 566
Vs: EVT350 ja käyttöveden lämpötila
« Vastaus #23 : 20.04.21 - klo:20:30 »
Lainaus
Ilmeisesti tämä meidän systeemi on suunniteltu niin että näin lämpimillä keleillä yläsäiliön lämpötilaa ylläpidetään vastuksella, koska näyttäisi siltä että kompuran käynnistyessä alasäiliön lämpötila (nostin alasäiliön ylärajan 50 asteeseen tässä keväällä) menee tappiin hyvin nopeasti, eikä yläsäiliö ehdi hirveästi lämmetä. Sinänsä tämä lienee ok.

Tuosta vastuksella lämmittämisestä ei ole tarkempaa tietoa mutta ylä- ja alavaraajan lämmöt menee juuri noin kun talon lämmitystä ei tarvita ,ainoastaan käyttöveden lämmitystä ja kompressorin käyntiaika jää lyhyeksi tämän takia.

Alasäiliöön menee kompressorin lämmitystehosta n 80% ja yläsäiliöön n 20% ja tämän johdosta kesäkeleillä alavaraajan lämpö nousee nopeasti.

Alavaraaja osallistuu käyttöveden lämmitykseen kesäaikaan suuremmalla teholla(korkeampi lämpötila) joten ei se  lämpö hukkaan mene vaan käyttöveden lämmitykseen

 
9kw Ekowell EPT400 vuodesta 1998
Jämä Kantikas 1250l Keruu 2X200m