Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Aloittavan käyttäjän kysymyksiä pumpun tehdasasetuksista ja muusta  (Luettu 361 kertaa)

Poissa Kilpepe

 • Nuorempi jäsen
 • **
 • Viestejä: 20
 • Maalämpöfoorumi
Nyt keruupiiri kaivettu ja pumppu (Thermia Diplomat Optimum G3) asennettu. Asennus tehtiin lokakuun toisella viikolla. Valintakriteeri oli isolta osin myös hinta, ja asennus taisi olla sen mukainen. Keruupiirin ilmaus ei onnistunut, ja jo ekan käyttötunnin jälkeen laite vikatilassa. Tämän jälkeen ilmattiin kahdesti. Epäilivät sitten jo vuotoa keruupiirissä, mutta päättivät vielä ilmata kunnolla näiden parin tunnin ilmausten jälkeen, ja pumppu pyöri viitisen päivää sähköllä. Nyt on sitten toiminut ja sisällä lämmintä.

Käyttöönotto-opastus oli niin pikainen, että vaikka toinen puolisko sen videoi ollessani työkeikalle, ei tästä videosta jäänyt muuta käteen kuin "että säädä tarpeen mukaan huonelämpötilaa isommaksi tai pienemmäksi ja pidä auto -valinta päällä. Muuta ei kannata tehdä tehdä".

Lukaisin manuaalin läpi ja liekö älyssä vikaa, mutta en sisäistä lukemaani ja sen takia taas käännyn teidän puoleen. Ohessa on joitakin kuvia tämän hetkisistä tiedoista ja säädöstä. Miltä vaikuttaa? Kannattaako muuttaa jotain? Tarkoitus olisi kuitenkin oppia ymmärtämään pumpun toimintaa ja säätämään sitä tarpeen mukaan asumismukavuuden kannalta (mutta erityisesti energiansäästön..  :D )

Ohessa vielä vähän speksejä. Talo kaksikerroksinen, ala noin 210 neliötä. Sekä ala- että yläkerrassa vesikiertoinen lattialämmitys. Tällä hetkellä sisälämpötila pyörii 19,5 - 21 asteen välillä. Nyt lämmitetään takkaa päivittäin ja se nostaa lämpötilaa noin 1 - 1,5 astetta. Maapiiri 3 x 300m, josta jonkin verran kulkee yhteisessä kanaalissa tien alituskohdassa. Putket kaivettu noin 1,2 metrin syvyyteen. Meno- ja paluuputken keskinäinen etäisyys reilu metri ja putkilenkkien välissä noin kolme metriä. Maa oli hiekan ja saven sekoitusta; paikoin pelkkää savea. Pumpun viereen laitettiin 200 litran varaaja. Varaajassa lämpötilamittari, ja se näyttänyt olevan yleensä 20 - 30 asteen välillä. 

Olen nyt ottanut ylös sähkönkulutusta parin päivän välein (pumpulle erillinen mittari). Onko jotain muuta, mitä kannattaisi erityisesti seurata? Ja sitten vielä muutama kysymyskin alkuun. Ja näitä tulee taatusti lisää..

Mitä eroa on auto ja lämpöpumppu -toiminnoilla? Olin luullut, että se olisi lämpöpumppu, mutta asentaja sanoi, että auto.

Millainen meno- ja paluuliuoksen lämpötilaeron tulisi olla? Siihen ei taida voida itse oikein vaikuttaa.


Poissa tomppeli

 • Yleismoderaattori
 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 6 318
 • Vanha pieru!
Kommentoin vain keruun menon ja paluun lämpötilojen erotusta.
Se saisi olla 3 astetta, tai jopa alle, kun erotus oli ainakin kuvaushetkellä 4 astetta.
Maakiertopumpun tehoa voisi vähän nostaa.

Tarkista kuitenkin kaiken varalta maakierron roskasihti. Siellä saattaa olla asennuksen jäljeltä roskaa, joka voi haitata kiertoa ja nostaa tuon dT arvon hiukan suureksi.
Toinen kiertoa haittaava asia voisi olla se, että kaikissa kolmessa silmukassa ei kierto toimikaan kunnolla.
Kierrossa voi vieläkin olla ilmaa, joka estää jonkin silmukan nestekierron.
Silmukat pitäisi ilmata yksitellen, sulkelmalla kahden silmukan venttiili jakokaivolla, jolloin pystytään ilmaamaan kukin silmukka erikseen.

Muutoin en osaa kommentoida noita arvoja, kun en tunne Thermian koneen sielunelämää.

Poissa fraatti

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 4 011
 • Maalämpöfoorumi
Mitä eroa on auto ja lämpöpumppu -toiminnoilla? Olin luullut, että se olisi lämpöpumppu, mutta asentaja sanoi, että auto.

Millainen meno- ja paluuliuoksen lämpötilaeron tulisi olla? Siihen ei taida voida itse oikein vaikuttaa.Kone säätänee liuospuolen pumppua itsekseen haluamakseen. En tiedä näkeekö tämä tavoitearvoa koneen valikoista mistään onko se esim 3 vai 4 astetta.

Käyttöohjekirja käteen ja opiskelemaan. Tärkein säätö lienee lämmityskäyrän säätö.   ;)

Viessmann Vitocal 333-G, 180m kaivo
171m2/500m3 talo + 70m2/200m3 talousrakennus
Kokonaissähkö n 10000kWh(MLP n 5500kWh, IV-kone n 700kWh)

Poissa ishiba

 • Vanha jäsen
 • ****
 • Viestejä: 277
 • Maalämpöfoorumi
Onkohan tämä https://docplayer.fi/812358-Asennusohje-086u6289-rev-10-fi.html sopiva manuska? Siellä on vähän monipuolisemmin selostettu säätöjä.

Tämmöisiä vähän arvailuja nämä, mutta heitetään nyt jotain steitmenttiä:

Tuo lämmityksen meno- ja paluuveden lämpötilaero voisi mielestäni olla pienempikin.
HUOLTO -> ASENNUS -> JÄRJESTELMÄ -> LISÄYS -> (Optimum?) -> KIERTOV. EROTUS -> esim. 5 °C

Tällä hetkellä sisälämpötila pyörii 19,5 - 21 asteen välillä. Nyt lämmitetään takkaa päivittäin ja se nostaa lämpötilaa noin 1 - 1,5 astetta.

Jos lämpökäyrää haluaa säätää niin termostaatit kannattaa laittaa auki tai ottaa irti jakotukeista.

-Huone: 1 aste muuttaa käyrän lämpöä 3 astetta kaikilla ulkolämpötiloilla (jos huonelämpöanturia ei ole)
-Käyrä: Peruskäyrän lämpö 0 °C ulkolämpötilassa. Pienempi arvo on loivempi käyrä.

Esim.
käyrä 24 huone 22 (24 + (22-20)*3 = 30)
käyrä 27 huone 21
käyrä 30 huone 20
antaa saman 30 °C arvon 0 °C ulkolämpötilassa, mutta isommat käyrä-arvot tuottaa lämpimämmän käyrän arvon kylmemmissä ulkolämpötiloissa. Ihan arvauksena tuo 1. vaihtoehtokin saattaisi olla ok lähtökohta säätelyyn. Näitä voi sekoitella mielensä mukaan, esim käyrä 24 huone 23. Siis jos aina kylmä niin huonetta lisää ja jos pakkasella kylmenee, niin käyrää lisää.

käyrä +5
käyrä 0
käyrä -5
näillä voi hienosäätää käyrää lämpimämmäksi tai kylmemmäksi ulkolämpötilan ollessa +5. 0 ja -5 °C huiteilla.


Edit: "HUOLTO-valikkoa käytetään asennuksen ja huollon yhteydessä lämpöpumpun toiminnan optimointiin ja
mukauttamiseen. Valikko avataan pitämällä vasen painike painettuna viiden sekunnin ajan."

Edit2: Vaikuttaakohan nuo min- ja lämmitys pois -arvot tuohon käyrään? Kokeilemalla varmaan selviää, semmoista saksalaista tarkkuutta kaivattaisiin manuaalin selostuksiin.

Poissa sam68

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 2 001
Tuossa G-mallissa ei tarvi juuri muuttaa kuin tuo lämpökäyrä. Laita huoneasetus 21 (tulee ~22 sisälämpö). Käyrä 30. Min 26. Max 45. +5 1. 0 1. -5 0.
Lämmityspois joku 24.
Jos sisälämpö pysyy samana kun pakkaset kiristyy niin käyrä hyvä. Jos nousee niin pudota pykälä kerrallaan. Jos laskee nosta pykälä.

Kaikkien normaalilämpöisten tilojen huonetermarit täysille eli pois pelistä ja pysyvästi jos ei käytä tulisijaa jatkuvasti.

Onnittelut hyvästä valinnasta ja tämän helpompaa ei pumpun kohdalleen säätö oikeastaan voi olla. Muut kuin käyrän säädöt menee kaikki automaattisesti kohdalleen.
* Myyjä * Asentaja * Suunnittelija * Kylmäasentaja * Uusiolämpö Oy Raahe *