Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Maalämpöpumppu ei lämmitä kunnolla  (Luettu 686 kertaa)

Paikalla elieli

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 3
  • Maalämpöfoorumi
Maalämpöpumppu ei lämmitä kunnolla
« : 14.09.19 - klo:09:21 »
Moi,

Meillä on tänä kesänä valmistunut muuttovalmis Niben 1226 maalämpöpumpulla lämpenevä lattiavesikiertoinen 180 kerroneiliöinen puolitoistakerroksinen puutalo.
Talon luovutuksen jälkeen meillä on ollut hieman haasteita saada MLP haltuun, kuten esim. emme saaneet kesäaikana kosteiden tilojen lattioita lämpimiksi. (naapurilla samanlainen järjestelmä, heillä lattiat lämpeni)
Nyt ilmojen viiletessä huonelämpötilatkin ovat lähteneet laskuun. MLP:n säädöt on aika yläkantissa (pienin menolämpötila 40 astetta).
LVIS-asennusfirma kävi vilkaisemassa kesällä työnjälkeään, mutta totesi että kyllä se toimii, vaikka ei kosteiden tilojen lattioita saatukkaan lämpimiksi.
Ko. firman heikon tietämystason, tai palveluasenteen vuoksi päätin alkaa itse opiskelemaan aihetta ja selvittelemään ensin itse mikä voisi olla vialla.

Nyt tarvitisisin siis apuja.

Huomio on kiinnittynt mm lähtö- ja paluutukkien lämpötilaeroon, sekä siihen ettei kiertoputkien kohdalla lattian lämpötila lähde juurikaan nousuun kun lähtötukin lämpö nousee.
Liitteenä kuva lämpötiloista graafina, sekä mittaussetup:sta valokuva.

Jakotukin säätöventtiilit pitäisi olla kaikki auki, virtausmittareissa en ole juurikaan liikahduksia havainnut kuin satunnaisesti silloin tällöin. Pitäiskö sillä asteikolla näkyä jatkuvasti jotain luettavaa arvoa?

Toinen ihmetyksen aihe on asteminuutit, jotka ei ole liikahtaneetkaan nolla arvosta mihinkään.
Käyttöpriorisointi valikossa käyttövedelle ja lämmitykselle on säädetty 30min kummallekkin, mutta käyttövesijakson jälkeen MLP hyppää lämmityksen yli ja aloittaa uudestaan käyttöveden lämmityksen.

Liiteenä myös USB-portista luettu logi tämän päivän puolelta.

Tarvitsisin näkemyksiä, kommentteja mikä voisi olla pielessä meidän MLP asetuksissa tai asennuksessa ja mitä sille voisi tehdä?

Tarkoitus on soittaa LVIS-firma paikalle korjaamaan/säätämään kunhan itse ensin saa paremman ymmärryksen tuosta kokonaisuudesta.
Tarkoitus on jatkossa keskittyä järjestelmän hienosäätöön yms. Ensin olisi saatava kuitenkin riittävä peruslämpö päälle.

Kiitoksia avusta etukäteen.

Poissa ishiba

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 58
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Maalämpöpumppu ei lämmitä kunnolla
« Vastaus #1 : 14.09.19 - klo:10:06 »
Jos välttämättä haluaa sellaista omatoimista tutkimista harrastaa, niin voihan sitä tsekata onko esimerkiksi esisäätöventtiilit unohtuneet liian pienelle tai kiinni. Kiertää kokeeksi yhden kiinni ja laskee huolella kierrokset (esim. 1 1/4 kierrosta) ja kirjoittaa muistiin niin sen säädön voi palauttaa. Pumpun käydessä sitä voi sitten aukoa isommalle ja tsekata näkyykö ko. piirin virtausmittarissa mitään eloa. Ohje: https://www.lksystems.se/globalassets/inriver/resources/fi.33.d.7.-kaytto-ja-kunnossapito-lk-lattialammitys-no.pdf (tai ainakin samalta tuo jakotukki näyttää)

Poissa ishiba

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 58
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Maalämpöpumppu ei lämmitä kunnolla
« Vastaus #2 : 14.09.19 - klo:10:25 »
Semmoinen huomautus, että näillä säillä ne lattialämmitysvesien lämpötilat oikein toimivassa systeemissä sais olla lähempänä 25 kuin 35 astetta.

Poissa seppaant

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 3 473
  • L-Ässä V-7
Vs: Maalämpöpumppu ei lämmitä kunnolla
« Vastaus #3 : 14.09.19 - klo:11:04 »
Saisitko tuota LOG'ia pidemmän pätkän esim vähintään pari tuntia ja yhden minuutin keruuvälillä?
Tuon LOG-pätkän perusteella voi sanoa että jotain on pahasti pielessä.

ATS
L-Ässä V-7.0 vm.2007
Kaivo 163m, akt.153m
Talo 150m2, patterit, v.1975

Poissa seppaant

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 3 473
  • L-Ässä V-7
Vs: Maalämpöpumppu ei lämmitä kunnolla
« Vastaus #4 : 14.09.19 - klo:16:02 »
Lainaus
LVIS-asennusfirma kävi vilkaisemassa kesällä työnjälkeään, mutta totesi että kyllä se toimii, vaikka ei kosteiden tilojen lattioita saatukkaan lämpimiksi.
Ko. firman heikon tietämystason, tai palveluasenteen vuoksi päätin alkaa itse opiskelemaan aihetta ja selvittelemään ensin itse mikä voisi olla vialla.
Asiansa osaavan asentajan tulisi heti nähdä pumpun lämpötiloista että laitteisto ei toimi oikein.
- Ensimmäiseksi pitää tarkastaa, onko putkistot kytketty oikein
- Toiseksi tulee tarkastaa vaihtoventtiilin toiminta.
  Lämpötilat viittaavat siihen että vaihtoventtiili saattaisi olla jumittuneena käyttövesiasentoon.

Lainaus
Toinen ihmetyksen aihe on asteminuutit, jotka ei ole liikahtaneetkaan nolla arvosta mihinkään.
Asteminuutit evät voi kasvaa, koska menoveden lämpötila (n. 57C) on koko ajan korkeampi kuin menoveden lämpötilan tavoitearvo (40C).

Lainaus
MLP:n säädöt on aika yläkantissa (pienin menolämpötila 40 astetta).
Pudota tämä arvo 20 C:een, lattiat eivät tykkää hyvää jos sinne tuupataan 40C vettä sitten kun lämmitys alkaa toimia.

Lainaus
Käyttöpriorisointi valikossa käyttövedelle ja lämmitykselle on säädetty 30min kummallekkin, mutta käyttövesijakson jälkeen MLP hyppää lämmityksen yli ja aloittaa uudestaan käyttöveden lämmityksen.
Koneen mielestä ei ole lämmitystarvetta, koska asteminuutit ovat koko ajan nollassa.

Talossahan ei asuta vielä?
Onko käyttöveden käyttöä?
Ihmetyttää se että kone tekee säännöllisesti käyttövettä 30% ajastaan, n. 20 min/h.
Tosin johtuen lähes 60C lämpötilasta toimii kone hyvin huonolla hyötysuhteella mutta jonnekin se koneen tuottama energia pitää kuitenkin haaskata.

ATS
L-Ässä V-7.0 vm.2007
Kaivo 163m, akt.153m
Talo 150m2, patterit, v.1975

Paikalla elieli

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 3
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Maalämpöpumppu ei lämmitä kunnolla
« Vastaus #5 : 14.09.19 - klo:18:10 »
Kiitos paljon kommenteista.
Pudotin pienimmän menolämpötilan 20 asteeseen.

Liitteenä myös logi 1min intervallilla.

Jos välttämättä haluaa sellaista omatoimista tutkimista harrastaa, niin voihan sitä tsekata onko esimerkiksi esisäätöventtiilit unohtuneet liian pienelle tai kiinni. Kiertää kokeeksi yhden kiinni ja laskee huolella kierrokset (esim. 1 1/4 kierrosta) ja kirjoittaa muistiin niin sen säädön voi palauttaa. Pumpun käydessä sitä voi sitten aukoa isommalle ja tsekata näkyykö ko. piirin virtausmittarissa mitään eloa. Ohje: https://www.lksystems.se/globalassets/inriver/resources/fi.33.d.7.-kaytto-ja-kunnossapito-lk-lattialammitys-no.pdf (tai ainakin samalta tuo jakotukki näyttää)
Esisäätöventtiilejä olen aikaisemmin kokeillut aukaisemalla täysin yhden piirin osalta ja odotellut josko lämpöä tulisi, mutta ilman tuloksia.

Talossahan ei asuta vielä?
Asuttu heinäkuun alusta lähtien.

Onko käyttöveden käyttöä?
Käyttövettä menee kahden aikuisen ja kahden pienen lapsen verran. Edellinen logitus taisi tulla yöajalta.


Poissa Matias

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 3 825
Vs: Maalämpöpumppu ei lämmitä kunnolla
« Vastaus #6 : 14.09.19 - klo:21:03 »
Lainaus
virtausmittareissa en ole juurikaan liikahduksia havainnut kuin satunnaisesti silloin tällöin.

Vaikuttaa siltä ettei lämmitysverkossa vesi kierrä kunnolla.
Onkohan putkistot ilmattu?
Millainen paine lämmitysverkossa on?Yleensä 1-1,5bar olisi sopiva paine .
http://www.elisanet.fi/matsut/talo/day.jpg
http://www.elisanet.fi/matsut/talo/energymon.jpg

9kw Ekowell EPT400 vuodesta 1998
Jämä Kantikas 1250l Keruu 2X200m

Poissa Kajakki

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 84
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Maalämpöpumppu ei lämmitä kunnolla
« Vastaus #7 : 14.09.19 - klo:21:08 »
Jos Asteminuutit ei ollenkaan herää voisi katsoa valikko 4.9.2 mikä on sammuta kompressori arvo. Pitäisi olla 17 astetta uutena. Samoin Asteminuutit pitäisi olla 120. Suodatusaika voisi olla 8 h.
Nibe F1255 3-12kw +100 UKV kaivo 149 m Makrotalo rv. -86 117m2 + 60 m2 Pattereita 14 joista 5 Purmoja 450 c21

Poissa geo_lampoa

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 76
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Maalämpöpumppu ei lämmitä kunnolla
« Vastaus #8 : 14.09.19 - klo:22:36 »
Onhan lämmönjohtopumpun asetus valikossa 5.1.10 kohdassa "jatkuva" jos/kun ulkoista kiertovesipumppua lämmityspuolella ei ole. Tarkista myös kohta 5.1.11, "nop odotustilassa" on tehdas-asetuksella, eli 30%. Nyt kun kiertoa ei tunnut löytyvän, voi tuon kokeilla laittaa vaikka 100%, niin pitäisi virtausmittareissakin näkyä liikettä.

Kiertoa pitää siis putkistossa olla myös silloin kun kompura ei käy. Muutoin lämpöanturit eivät saa oikeaa tietoa koneen ulkopuolella vallitsevasta tilanteesta.
Nibe F1245-12, puskuri 300l 2016
Kaivo 220m, lisäpumppu Grundfos Magna 3 25-100 180
Talo 210m2, lattialämm., rv 2011 Liminka
Halli 100m2, Nibe F1245-6, kaivo 190m

Paikalla elieli

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 3
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Maalämpöpumppu ei lämmitä kunnolla
« Vastaus #9 : tänään kello 09:26 »
Jos Asteminuutit ei ollenkaan herää voisi katsoa valikko 4.9.2 mikä on sammuta kompressori arvo. Pitäisi olla 17 astetta uutena. Samoin Asteminuutit pitäisi olla 120. Suodatusaika voisi olla 8 h.
Näitä arvoja pyörittelin jossain vaiheessa kesää, oli jäänyt asetuksiin:
lämmityksen pysäytys: 30 astetta
lisäyksen pysäytys: 5 astetta
suodatusaika: 0h

Säädin ne ehdottamaasi. Asteminuuttiasetusta ei tuossa valikossa ollut(?).

Onhan lämmönjohtopumpun asetus valikossa 5.1.10 kohdassa "jatkuva" jos/kun ulkoista kiertovesipumppua lämmityspuolella ei ole. Tarkista myös kohta 5.1.11, "nop odotustilassa" on tehdas-asetuksella, eli 30%. Nyt kun kiertoa ei tunnut löytyvän, voi tuon kokeilla laittaa vaikka 100%, niin pitäisi virtausmittareissakin näkyä liikettä.
"nop odotustilassa" oli 30%, laitoin 100% heti en ainakaan huomannut muutosta kierrosta. Jään tarkkailemaan. Ulkoista kiertovesipumppua ei ole.

Onkohan putkistot ilmattu?
Tästä ei ole tietoa.

Millainen paine lämmitysverkossa on?Yleensä 1-1,5bar olisi sopiva paine .
Painemittari näyttää vajaa 2 bar.

Poissa geo_lampoa

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 76
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Maalämpöpumppu ei lämmitä kunnolla
« Vastaus #10 : tänään kello 09:48 »

"nop odotustilassa" oli 30%, laitoin 100% heti en ainakaan huomannut muutosta kierrosta. Jään tarkkailemaan. Ulkoista kiertovesipumppua ei ole.

Kyllä tuon muutoksen pitäisi näkyä heti virtauksessa. Jokin siellä nyt lämmönjaon kierron estää. Olisikohan vaihtoventtiilin johto irti tai löysällä tai jotain muuta häikkää vaihtoventtiilissä kuten jo aiemmin epäiltiin. 

Etupaneeli pitäisi avata. Vaihtoventtiili on siellä yläreunassa keskellä.
Nibe F1245-12, puskuri 300l 2016
Kaivo 220m, lisäpumppu Grundfos Magna 3 25-100 180
Talo 210m2, lattialämm., rv 2011 Liminka
Halli 100m2, Nibe F1245-6, kaivo 190m

Poissa luu5

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 151
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Maalämpöpumppu ei lämmitä kunnolla
« Vastaus #11 : tänään kello 10:33 »
Onko koneen mielestä lämmitystarvetta? Eli onko tämän hetkinen asteminuutti pienempi kuin asteminuutti asetusarvo (-120?). Muuten ei taida tuokaan kierrättää vettä.

Tähän asti on tainnut asteminuutit olla nollaa koko ajan.
Kanta-Häme, puutalo (2003), 170m2 1,5 krs lattialämm. rossi + 30m2 AT ML konvekt. 2003 - 2018 Nibe 410P (ka. 21MWh/v). 1/2019-> Nibe F1255-12 R EM + UKV100, Vallox 110MV, 219m kaivo/219m akt

Poissa seppaant

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 3 473
  • L-Ässä V-7
Vs: Maalämpöpumppu ei lämmitä kunnolla
« Vastaus #12 : tänään kello 10:52 »
Tutkiskelin tuota eilistä loggausta ja piirsin siitä oheisen trendistön.

- Mikä käynnistää koneen, käynnistyy tasan 20 min välein?
Onko jokin käynnistyskäsky koko ajan päällä ja jokin aikarajoitus, mikä estää käynnistyksen?

- Vesi näyttäisi kiertävän myös taukojaksojen aikana, mutta kulutusta ei ole, koska LJ-lähtö ja paluu lämpötilat pysyvät muuttumattomina n. 53C koko ajan.

- Koneen käynnin aikana on LJ:n Dt n.3C ja keruun Dt n. 2C. Ovat alakanttiin, johtunee huonosta hyötysuhteesta korkean käyntilämpötilan seurauksena.
Käyntijaksot ovat vain n. 4-6 min pituisia, paha pätkäkäynti.

- Koneen pysähtyessä notkahtaa LJ-paluun lämpötila muutamalla asteella yhden mittauskerran ( 1 min) ajaksi.
Tämä antaa osviittaa sitä että vaihtoventtiili toimisi.
Mutta koska lämpötilat tasaantuvat heti tämän jälkeen n. 53C:een, näyttäisi siltä että vesi käy kiertämässä koneen ulkopuolella ja palaa takaisin luovuttamatta lämpöä mihinkään.
Tarkasta "sormi putkella" että putkistot on asennusoppaan mukaisesti oikein kytketty eikä ole kytkentävirhettä mikä mahdollistaisi takaisinkierron ennen jakotukkeja.

- Mitkä ovat jakotukkien lämpötilat? Ellei ole mittareita niin käsituntuma riittää.

ATS
L-Ässä V-7.0 vm.2007
Kaivo 163m, akt.153m
Talo 150m2, patterit, v.1975

Poissa Matias

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 3 825
Vs: Maalämpöpumppu ei lämmitä kunnolla
« Vastaus #13 : tänään kello 11:40 »
Lainaus
- Vesi näyttäisi kiertävän myös taukojaksojen aikana, mutta kulutusta ei ole, koska LJ-lähtö ja paluu lämpötilat pysyvät muuttumattomina n. 53C koko ajan.

Onkohan lämmitysverkossa puskurivaraajaa?
Taukojakson korkeat meno-ja paluulämpötilat saattaisi johtua kiertoveden "oikaisusta" puskurivaraajassa menosta suoraan paluuseen ohi lattialämmityksen.

Jos puskurivaraaja on niin kannattaa tarkistaa sen putkikytkennät
http://www.elisanet.fi/matsut/talo/day.jpg
http://www.elisanet.fi/matsut/talo/energymon.jpg

9kw Ekowell EPT400 vuodesta 1998
Jämä Kantikas 1250l Keruu 2X200m

Poissa luu5

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 151
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Maalämpöpumppu ei lämmitä kunnolla
« Vastaus #14 : tänään kello 11:50 »
En tiedä F1226:n sielunelämästä oikeasti mitään, joten tämä on puhdasta spekulointia...

Jos asteminuutit ovat koko ajan nollassa, ei lämmitystä siis tarvita ja kone käynnistää itsensä jostain muusta syystä. Meillä lämmintä vettä tehdään pari-kolme kertaa vuorokaudessa, ei puolen tunnin välein. Mutta tässä tapauksessa asteminuutit eivät ole nollassa vaan kiinteästi 0,7. Onko tuo Niben käsitys nollasta, mielestäni itselläni on pyöreä nolla.

Onko tuossa pyynti (43009) koko ajan 40 astetta? Minkä takia kone pyytäisi 12 asteen lämpötilassa 40 asteista vettä, varsinkin jos minimi on nyt laitettu 20 asteeseen (joka mielestäni on turhan alhainen...)?

Lokissa näyttäisi olevan ilmoitus 163 jonka takia kone lopulta sammuttaa itsensä. Vaikka tuota hälyä en F1226 dokuista löydä taitaa olla "Lauhduttimen tulolämpötila on saavuttanut asetetun maksimilämpötilan". Kun lämpötila on laskenut pari astetta taitaa kone käynnistyä taas.

Eli kuten @seppaant kirjoittaa, jokin haluaa käynnistää koneen koko ajan, mutta 163 taitaa katkoa, hyvästä syystä kylläkin koska lämpötila ei katoa mihinkään.
Kanta-Häme, puutalo (2003), 170m2 1,5 krs lattialämm. rossi + 30m2 AT ML konvekt. 2003 - 2018 Nibe 410P (ka. 21MWh/v). 1/2019-> Nibe F1255-12 R EM + UKV100, Vallox 110MV, 219m kaivo/219m akt

Poissa Nakke vaan

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 551
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Maalämpöpumppu ei lämmitä kunnolla
« Vastaus #15 : tänään kello 11:55 »
Näyttää olevan jakotukki melkein täynnä toimilaitteita, lieneekö kiinni näin melkein kesällä? Toimivatko?
Ota irti tai laita termostaateista pyynti vaikka kolmeenkymppiin ja seuraa tapahtuuko virtausmittareissa tai koneen toiminnassa mitään eroa entiseen.
Stiebel eltron wpc10, kaivo 220m, 1980, kaikki 290m2 laatoitettua lattialämpöä, ei tulisijaa, myVallox 110, etelässä

Poissa luu5

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 151
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Maalämpöpumppu ei lämmitä kunnolla
« Vastaus #16 : tänään kello 11:56 »
Onkohan lämmitysverkossa puskurivaraajaa?
Taukojakson korkeat meno-ja paluulämpötilat saattaisi johtua kiertoveden "oikaisusta" puskurivaraajassa menosta suoraan paluuseen ohi lattialämmityksen.

Jos puskurivaraaja on niin kannattaa tarkistaa sen putkikytkennät

Lokin Prio-kanavasta voidaan nähdä, että kone ei kertaakaan yritä edes lämmittää taloa. Prio on joko 10=pois päältä tai 20=käyttövesi. Ei kertaakaan 30=lämmitys.

Eli ulkoisella varaajalla ei tässä tapauksessa ole, vielä, merkitystä.

Jos mahdollista, nollaisin tehdasasetuksille koko laitteen. Sitten laittaisin vain maksimi- ja minimilämmön kohdalleen. Koneen pitäisi näillä keleillä alkaa heti laskea asteminuutteja. Jos se ei sitä tee, niin jotain on vialla.
Kanta-Häme, puutalo (2003), 170m2 1,5 krs lattialämm. rossi + 30m2 AT ML konvekt. 2003 - 2018 Nibe 410P (ka. 21MWh/v). 1/2019-> Nibe F1255-12 R EM + UKV100, Vallox 110MV, 219m kaivo/219m akt

Poissa Nakke vaan

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 551
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Maalämpöpumppu ei lämmitä kunnolla
« Vastaus #17 : tänään kello 12:06 »
Lokin Prio-kanavasta voidaan nähdä, että kone ei kertaakaan yritä edes lämmittää taloa. Prio on joko 10=pois päältä tai 20=käyttövesi. Ei kertaakaan 30=lämmitys.

Näyttäähän tuo menevän jakotukin mittari yli 30 astetta joten kai se vähän yrittää, vai?
Stiebel eltron wpc10, kaivo 220m, 1980, kaikki 290m2 laatoitettua lattialämpöä, ei tulisijaa, myVallox 110, etelässä

Poissa luu5

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 151
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Maalämpöpumppu ei lämmitä kunnolla
« Vastaus #18 : tänään kello 12:13 »
Näyttäähän tuo menevän jakotukin mittari yli 30 astetta joten kai se vähän yrittää, vai?

Totta, ja onhan siellä virtausmittaritkin aivan tapissa, eli vettä pitäisi kiertää aivan täysillä. Ja jos sinne pusketaan yli 30 asteista vettä tuolla virtaamalla, niin kämpässä pitäisi lämmintä olla.

Mutta jos F1226:n prio-arvo toimii samalla lailla kuin F1255:n niin ei siellä ainakaan lokiin ole osunut yhtään lämmitystä.
Kanta-Häme, puutalo (2003), 170m2 1,5 krs lattialämm. rossi + 30m2 AT ML konvekt. 2003 - 2018 Nibe 410P (ka. 21MWh/v). 1/2019-> Nibe F1255-12 R EM + UKV100, Vallox 110MV, 219m kaivo/219m akt

Poissa geo_lampoa

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 76
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Maalämpöpumppu ei lämmitä kunnolla
« Vastaus #19 : tänään kello 12:26 »
Totta, ja onhan siellä virtausmittaritkin aivan tapissa, eli vettä pitäisi kiertää aivan täysillä. Ja jos sinne pusketaan yli 30 asteista vettä tuolla virtaamalla, niin kämpässä pitäisi lämmintä olla.

Mutta jos F1226:n prio-arvo toimii samalla lailla kuin F1255:n niin ei siellä ainakaan lokiin ole osunut yhtään lämmitystä.

Koho mittarissa laskee mitä enemmän virtausta on. Kun ei kierrä, niin koho on ylhäällä.
Nibe F1245-12, puskuri 300l 2016
Kaivo 220m, lisäpumppu Grundfos Magna 3 25-100 180
Talo 210m2, lattialämm., rv 2011 Liminka
Halli 100m2, Nibe F1245-6, kaivo 190m

Poissa luu5

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 151
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Maalämpöpumppu ei lämmitä kunnolla
« Vastaus #20 : tänään kello 12:31 »
Koho mittarissa laskee mitä enemmän virtausta on. Kun ei kierrä, niin koho on ylhäällä.

Eli näitäkin on eri malleja... omani toimivat toisin päin, mutta siellä onkin jousi yläpuolella.

Hyvä, että selvisi, muuten tuota ei olisi voinut selittää. Eli vesi ei edelleenkään kierrä,paitsi sen verran että tukilla lämpö nousee (vaihtoventtiilin kääntyessä lopussa?).
Kanta-Häme, puutalo (2003), 170m2 1,5 krs lattialämm. rossi + 30m2 AT ML konvekt. 2003 - 2018 Nibe 410P (ka. 21MWh/v). 1/2019-> Nibe F1255-12 R EM + UKV100, Vallox 110MV, 219m kaivo/219m akt

Poissa Nakke vaan

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 551
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Maalämpöpumppu ei lämmitä kunnolla
« Vastaus #21 : tänään kello 12:40 »
Säädetäänkö tuon LK jakotuki virtauksia kuten omassani, en muista merkkiä, ruuvaamalla virtausmittaria ylös alas? Jos niin silloin kuvasta katottuna muutama piiri on hyvin pienellä tai jopa kiinni, esim piirit kaksi, neljä ja viisi.
Toimilaitteiden hatut näyttää olevan ylhäällä eli virtaus auki mutta toimivatko. Jos tuo olisi minun talo ja olisi himo noihin termareihin niin avaisin kaikki esisäädöt ja katkoisin sitten termateilla lämpöpiikit.
Tämä näin maallikkopohjalta.

Edit. Tuosta jakotukin kuvaushetkestähän me ei tiedetä. Voihan olla että kone tekee juuri käyttövettä jolloin virtausmittarit kuuluukin näyttää nollaa. Samoin lämpömittari voi karata näyttämään yli 30 kun sinne tukille päin lirahtaa pikkuisen lämmintä vaihtoventtiilin kääntyessä.
Stiebel eltron wpc10, kaivo 220m, 1980, kaikki 290m2 laatoitettua lattialämpöä, ei tulisijaa, myVallox 110, etelässä

Poissa Roori

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 3 661
  • Maalämpo... Ollakko vai Ei....KYLLÄ
Vs: Maalämpöpumppu ei lämmitä kunnolla
« Vastaus #22 : tänään kello 14:10 »
... Jos tuo olisi minun talo ja olisi himo noihin termareihin niin avaisin kaikki esisäädöt ja katkoisin sitten termateilla lämpöpiikit.
Tämä näin maallikkopohjalta.
En kyllä avaisi esisäätöjä sepposen selälleen...vesihän etsii sen lyhimmän reitin kiertää ja avatessa kaikki vain lyhyet reitit lämpee ja pitkät on kylmiä.
Eikä semosta olekaan että kaikki lenkit on yhtä pitkiä.
Kyllä esisäädöt pitää tehdä suunnitelman pohjalta ja sitten siitä hienosäätö piirikohtaisesti jos tarpeen.

Poissa seppaant

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 3 473
  • L-Ässä V-7
Vs: Maalämpöpumppu ei lämmitä kunnolla
« Vastaus #23 : tänään kello 15:06 »
luu5 kirjoitti
Lainaus
Jos mahdollista, nollaisin tehdasasetuksille koko laitteen. Sitten laittaisin vain maksimi- ja minimilämmön kohdalleen. Koneen pitäisi näillä keleillä alkaa heti laskea asteminuutteja. Jos se ei sitä tee, niin jotain on vialla.
Olen samaa mieltä näin kannattaa tehdä.
Tehdasasetukset eivät ole optimaalisia parhaan tuloksen saavuttamiseksi mutta kuitenkin sellaiset että kone toimii ja on hyvä lähtökohta säätöjen optimoimiseksi.

ATS
L-Ässä V-7.0 vm.2007
Kaivo 163m, akt.153m
Talo 150m2, patterit, v.1975