Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Maaviileä -liuosputkien asennukseen käytännön vinkkejä ( lessons learned )  (Luettu 371 kertaa)

Poissa kaupunkitila

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 177
  • Maalämpöfoorumi
Tuli pari asiaa tehtyä kantapään kautta, kirjaan tänne pari vinkkiä vielä kun muistan

- Liuosputkien, eristeiden ja suojaputken asennukseen:   Laitoin PEM40  -siniraita putken päälle Kaiflex 42x13mm eristeen, ja nämä suojaputkeen (80mm ulkohalkaisija, sisä 71mm)
-- Eristeet menevät 1.2 metrin pätkissä helposti PEM40 -putken päälle.
-- Jos on lyhyet (alle 6-7m) putket, sitten suojaputkeen PEM -putki ja eriste menevät helposti. Sitten jos on pidempi, vastusta alkaa tulla sen verta paljon että eriste alkaa mennä myttyyn, jolloin suojaputki on ihan mahdoton saada.
-- Näin toimii:  Vetonaruna käytin 32mm PEM -putkea, siihen poralla läpiputken reiät molempiin päihin. Reikiin lenkit noin vajaan 1mm rautalangasta. Ensin "vetonaru" suojaputkesta läpi. Vetonarun perään itse liuosputki ( PEM 40) rautalangalla hyvin kiinni. Sitten koko "juna" (vetonaru+PEM40 -putki eristeineen) kahden puun väliin - molemmista päistä kunnon taljoilla (vetoliinat) kiinni. Mulla oli systeemi noin 30 metrin "pyykkinaruna" tiukalle vedettynä, suora naru ja laitoin vähän Super Glidex -liukastetta eristeen päälle.  Avot. Suojakuori menee 10 sekunnissa paikalleen ja kevyesti,  eikä tarvitse kahta miestä, yksi riittää. :)

- Liuosputkien asennus yläpohjaan:  Funtsin on pakko laittaa liitoksilla tuo PEM40 -putki kun on niin jöötiä, mutta ei tarvitse eikä kannata. 
-- Liittimiksi suorat sekä konvektorin päässä, että putkien lähtöpäässä!  Ei 90 -asteen mutkaliittimiä, koska niitä ei saa ruuvattua paikoilleen ainakaan konvektorin päädyssä, ei ole tilaa.

-- PEM -putki kyllä taipuu ja ne saa helposti oikeaan asentoon kattotuolien välissä yhdellä tai kahdella kuormankiinnitysliinalla. Ei mitään 2 euron liinoja, vaan semi-pieniä jotain tällaisia ehkä https://www.byggmax.fi/pieni-kuormaside-p28156    ... saa helposti taivutettua sopivaan muotoon ja putki pysyy paikallaan sillä välin kun asennat pysyvät tuennat vaikka puutavarasta putkille. Musta tuntuu että tuli aika nätin näköiset asennukset 80 mm ulkohalkaisijalla olevalla suojaputkella. Meinaan seurata kondenssitilannetta ensi kesänä, kurkata villojen alle ja jos siellä on yhtään kondenssia laitan Kaiflex -metritavarasta lisää päälle, mutta uskon toi 13mm Kaiflex riittäisi.

Varmaan ajatuksia herättää miksi kannattaisi noin paksulla putkella laittaa liuosputki, kun konvektoreissa on paljon pienemmällä. No mutta jos joku toinenkin lähtee tällaisia asentamaan, niin laitoin nää vielä kun muistan, tosi kevyesti ja helposti meni asennukset kun keksin nämä asennustekniikat, sitä ennen oli hikistä painimista  ;D      Monille nää varmaan on itsestään selvyyksiä ja parempiakin tekniikoita ehkä löytyy, mutta mulle oli uutta, saa tänne laittaa muitakin vinkkejä :)Alpha Innotec PWZSV Nordic Inverter - 9kw,  Purmo C22 -patterilämmitys, 250m kaivo, Vantaa