Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Qi6 käyttövesi ja vastusten käyttö  (Luettu 407 kertaa)

Poissa tepih

 • Tulokas
 • *
 • Viestejä: 1
 • Maalämpöfoorumi
Qi6 käyttövesi ja vastusten käyttö
« : 10.06.19 - klo:14:11 »
Tervehdys foorumille

Sivusta seurannut useita foorumin keskusteluja pidemmän aikaa ja nyt olisi ensimmäisen oman postauksen aika. Itsekkäästi tietenkin nyt, kun ilmeni kysyttävää.. Vuonna 2018 valmistunut 1. krs, 170 m2 kokonaisalan omakotitalo Lounais-Suomessa lämpeää Gebwell Qi6 maalämpöpumpulla. Varaaja tuossa on 182 litraa ja lämpö saadaan 122m (kallio) porakaivosta. Käyntidataa olen kerännyt nyt vuoden alusta jonkin verran exceliin.

Datan perusteella näyttäisi siltä, että menoveden sähkölämmitintä käytetään sitä enemmän, mitä lämpimämpää ulkoilman lämpötila on. Ei kovinkaan suuresti, mutta trendi vastuksen käytölle on kuitenkin ylöspäin. Esimerkkinä tammi-helmikuun vaihteen noin kuukauden jaksolla (ulkoilman ka. 0 C) kompressori on käynyt suurin piirtein 10h per päivä ja sähkölämmitin noin 45-50 min per päivä. Toukokuussa taas kolmen viikon jaksolla (ka. 12,5 C) arvot  ovat vastaavasti noin 3-4h kompressorille ja vastukselle 70-80 min per päivä.

Vastuksen käyttö liittynee käyttöveden lämmitykseen. Viimeksi kun tuota pumpun vieressä seurasin, kompressorilla kv lämpötila nousee noin 48-49 C asteeseen, mutta pysähtyy "Poiskytkentälämpötil. yläraja" tilaan, ehkä noin vartin käynnin jälkeen. Tuo poiskytkentälämpötila, jonka oletan olevan menovedelle, on asetettu 62 C arvoon. Tämän jälkeen vastukset käynnistyvät, oletettavasti ensin 3 kW ja sitten 6 kW, kunnes asetusarvo on saavutettu. Tuo kv lämpötilan asetusarvo oli asennuksen jälkeen asetettu 56 C ja laskin sen nyt 54 C ja sillä on jo arvot parantuneet, mutta tosiaan pelkällä kompressorilla ei siihenkään päästä.

1. Miksi lämpimämmällä kelillä vastukset ovat enemmän käytössä kuin kylmällä? Oletan poiskytkentälämpötilan olevan saman myös talvella. Vedenkulutuslukemat ovat nousseet lineearisesti.

2. Voiko poiskytkentälämpötilaa nostaa muutamalla asteella, jolloin käyttövesi tehtäisiin pääasiassa kompressorilla? Kun menoveden maksimilämpötila on kuitenkin asetettu 45 C (lattialämmitys), niin eikö tuo poiskytkentälämpötila ole käytössä vain käyttöveden latauksen aikana, vaihtoventtiilin sulkiessa lämmityspiirin?

3. Kumpi tässä tapauksessa on sähkönkulutuksen kannalta edullisempaaa; käyttää kompressori + vastus komboa kv lämmitykseen vai koittaa pidentää kompressorin käyntiaikaa (ja ehkä tiputtaa vastus kokonaan pois)?

Olen kysynyt näitä myös Gebwelliltä, mutta vastauksia en ole saanut. Saisikohan tältä foorumilta valaistusta?

Poissa fraatti

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 3 946
 • Maalämpöfoorumi
Vs: Qi6 käyttövesi ja vastusten käyttö
« Vastaus #1 : 12.06.19 - klo:03:18 »
3. Kumpi tässä tapauksessa on sähkönkulutuksen kannalta edullisempaaa; käyttää kompressori + vastus komboa kv lämmitykseen vai koittaa pidentää kompressorin käyntiaikaa (ja ehkä tiputtaa vastus kokonaan pois)?

Tyypillisestä käyttöveden tekeminen onnistuu yleensä maalämpöpumpulla kuin maalämpöpumpulla pelkällä kompressorilla. Ja tottakai edullisin tapa on tehdä se vain kompressorilla.

Joissain koneissa poiskytketä voi tapahtua joko meno- tai paluuveden tai niiden erotuksen suuruuden takia. En tiedä mikä gebwellin toimintatapa on.

Oletko koittanut soittaa ja kysyä asiaa?
Viessmann Vitocal 333-G, 180m kaivo
171m2/500m3 talo + 70m2/200m3 talousrakennus
Kokonaissähkö n 10000kWh(MLP n 5500kWh, IV-kone n 700kWh)

Poissa WPF

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 504
 • Säästöä pumpulla
Vs: Qi6 käyttövesi ja vastusten käyttö
« Vastaus #2 : 17.06.19 - klo:17:12 »
Nyt lämpöisellä kompura tekee enemmän teho, koska kaivo on lämpöisempi.

Luultavasti Gebwellissä energia siirtyy kierukan välityksellä käyttöveteen.

Lämmönluovutuspinta-ala kierukassa on luultavasti liian pieni ja vesi palaa kompuralle liian kuumana.(energiaa ei siirry tarpeeksi) Tästä johtuen kompura sammuu ja loput tehdään sähköllä.
Stiebel Eltron WPF 7 E + SBP 401 WP Sol