Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Qi6 käyttövesi ja vastusten käyttö  (Luettu 1061 kertaa)

Poissa tepih

 • Tulokas
 • *
 • Viestejä: 5
 • Maalämpöfoorumi
Qi6 käyttövesi ja vastusten käyttö
« : 10.06.19 - klo:14:11 »
Tervehdys foorumille

Sivusta seurannut useita foorumin keskusteluja pidemmän aikaa ja nyt olisi ensimmäisen oman postauksen aika. Itsekkäästi tietenkin nyt, kun ilmeni kysyttävää.. Vuonna 2018 valmistunut 1. krs, 170 m2 kokonaisalan omakotitalo Lounais-Suomessa lämpeää Gebwell Qi6 maalämpöpumpulla. Varaaja tuossa on 182 litraa ja lämpö saadaan 122m (kallio) porakaivosta. Käyntidataa olen kerännyt nyt vuoden alusta jonkin verran exceliin.

Datan perusteella näyttäisi siltä, että menoveden sähkölämmitintä käytetään sitä enemmän, mitä lämpimämpää ulkoilman lämpötila on. Ei kovinkaan suuresti, mutta trendi vastuksen käytölle on kuitenkin ylöspäin. Esimerkkinä tammi-helmikuun vaihteen noin kuukauden jaksolla (ulkoilman ka. 0 C) kompressori on käynyt suurin piirtein 10h per päivä ja sähkölämmitin noin 45-50 min per päivä. Toukokuussa taas kolmen viikon jaksolla (ka. 12,5 C) arvot  ovat vastaavasti noin 3-4h kompressorille ja vastukselle 70-80 min per päivä.

Vastuksen käyttö liittynee käyttöveden lämmitykseen. Viimeksi kun tuota pumpun vieressä seurasin, kompressorilla kv lämpötila nousee noin 48-49 C asteeseen, mutta pysähtyy "Poiskytkentälämpötil. yläraja" tilaan, ehkä noin vartin käynnin jälkeen. Tuo poiskytkentälämpötila, jonka oletan olevan menovedelle, on asetettu 62 C arvoon. Tämän jälkeen vastukset käynnistyvät, oletettavasti ensin 3 kW ja sitten 6 kW, kunnes asetusarvo on saavutettu. Tuo kv lämpötilan asetusarvo oli asennuksen jälkeen asetettu 56 C ja laskin sen nyt 54 C ja sillä on jo arvot parantuneet, mutta tosiaan pelkällä kompressorilla ei siihenkään päästä.

1. Miksi lämpimämmällä kelillä vastukset ovat enemmän käytössä kuin kylmällä? Oletan poiskytkentälämpötilan olevan saman myös talvella. Vedenkulutuslukemat ovat nousseet lineearisesti.

2. Voiko poiskytkentälämpötilaa nostaa muutamalla asteella, jolloin käyttövesi tehtäisiin pääasiassa kompressorilla? Kun menoveden maksimilämpötila on kuitenkin asetettu 45 C (lattialämmitys), niin eikö tuo poiskytkentälämpötila ole käytössä vain käyttöveden latauksen aikana, vaihtoventtiilin sulkiessa lämmityspiirin?

3. Kumpi tässä tapauksessa on sähkönkulutuksen kannalta edullisempaaa; käyttää kompressori + vastus komboa kv lämmitykseen vai koittaa pidentää kompressorin käyntiaikaa (ja ehkä tiputtaa vastus kokonaan pois)?

Olen kysynyt näitä myös Gebwelliltä, mutta vastauksia en ole saanut. Saisikohan tältä foorumilta valaistusta?

Poissa fraatti

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 3 995
 • Maalämpöfoorumi
Vs: Qi6 käyttövesi ja vastusten käyttö
« Vastaus #1 : 12.06.19 - klo:03:18 »
3. Kumpi tässä tapauksessa on sähkönkulutuksen kannalta edullisempaaa; käyttää kompressori + vastus komboa kv lämmitykseen vai koittaa pidentää kompressorin käyntiaikaa (ja ehkä tiputtaa vastus kokonaan pois)?

Tyypillisestä käyttöveden tekeminen onnistuu yleensä maalämpöpumpulla kuin maalämpöpumpulla pelkällä kompressorilla. Ja tottakai edullisin tapa on tehdä se vain kompressorilla.

Joissain koneissa poiskytketä voi tapahtua joko meno- tai paluuveden tai niiden erotuksen suuruuden takia. En tiedä mikä gebwellin toimintatapa on.

Oletko koittanut soittaa ja kysyä asiaa?
Viessmann Vitocal 333-G, 180m kaivo
171m2/500m3 talo + 70m2/200m3 talousrakennus
Kokonaissähkö n 10000kWh(MLP n 5500kWh, IV-kone n 700kWh)

Poissa WPF

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 506
 • Säästöä pumpulla
Vs: Qi6 käyttövesi ja vastusten käyttö
« Vastaus #2 : 17.06.19 - klo:17:12 »
Nyt lämpöisellä kompura tekee enemmän teho, koska kaivo on lämpöisempi.

Luultavasti Gebwellissä energia siirtyy kierukan välityksellä käyttöveteen.

Lämmönluovutuspinta-ala kierukassa on luultavasti liian pieni ja vesi palaa kompuralle liian kuumana.(energiaa ei siirry tarpeeksi) Tästä johtuen kompura sammuu ja loput tehdään sähköllä.
Stiebel Eltron WPF 7 E + SBP 401 WP Sol

Poissa tovayryn

 • Täysjäsen
 • ***
 • Viestejä: 60
 • Maalämpöfoorumi
Vs: Qi6 käyttövesi ja vastusten käyttö
« Vastaus #3 : 17.08.19 - klo:20:40 »
Oon omasta gebwellistä pälyilly samaa, ja miettinyt samaa asiaa.

Ajattelin varsinkin kesällä antaa kompuran olla pelkästään ohjattuna ja vastuksen pois, että kompura ei turhaan kävisi liian lyhyitä aikoja.

Tiedä sitten..

Poissa tepih

 • Tulokas
 • *
 • Viestejä: 5
 • Maalämpöfoorumi
Vs: Qi6 käyttövesi ja vastusten käyttö
« Vastaus #4 : 19.08.19 - klo:08:53 »
Vähän päivitystä tähän:

Sain Gebwelliltä asiantuntijan kiinni ja tätä ongelmaa selviteltiin kesän mittaan. Parametrien oikeellisuus tarkistettiin, eikä niissä ollut mitään poikkeavaa. Poiskytkentälämpötilaa ei ilmeisesti saa nostaa tuosta 62 C asteesta. Vaihtoventtiilin toiminta tarkistettiin. Käyttöveden latauspumpun nopeusaluetta nostettiin useampaankin kertaan alkuperäisistä 20% min ja 45% max nopeuksista. Nopeuden nostoilla päästiin käyttöveden lämpötilassa vain kuitenkin noin 1-2 astetta korkeammalle, 50 C tuntumaan. Eli molempia vastuksia joudutaan edelleenkin käyttämään, jotta tavoitearvoon päästään.

Koska edellä mainitut eivät tuottaneet toivottua tulosta, on kyseessä ilmeisesti jonkinlainen kierto-ongelma käyttöveden latauksessa. Nyt sitten odotellaan talofirman LVI-miesten käyntiä ja kokeillaan varaajan ilmaamista.

Poissa Matias

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 3 900
Vs: Qi6 käyttövesi ja vastusten käyttö
« Vastaus #5 : 19.08.19 - klo:09:34 »
Lainaus
Nopeuden nostoilla päästiin käyttöveden lämpötilassa vain kuitenkin noin 1-2 astetta korkeammalle, 50 C tuntumaan. Eli molempia vastuksia joudutaan edelleenkin käyttämään, jotta tavoitearvoon päästään.

Kokeile muuttaa poiskytkentälämpötila asetus tuohon 50 asteeseen.
Legionellakuumennus 1-2 kertaa kuukaudessa

11.4Käyttövesi asetukset Lämpöpumpun   automatiikka   säätää   käyttöveden lämpötilaa  aikaohjelman-  tai  jatkuvasti  kulloisenkin asetusarvon  mukaan.  Lämpöpumpun  valikossa  näkyvä ”Käyttöveden  lämpötila  1”  ilmaisee  varaajan alaosassa olevan  lämpötilan  ja  toimii  käyttöveden  latauksen aktivoivana  anturina.  Todellinen  käyttöveden  lämpötila on 5-7°C korkeampi
http://www.elisanet.fi/matsut/talo/day.jpg
http://www.elisanet.fi/matsut/talo/energymon.jpg

9kw Ekowell EPT400 vuodesta 1998
Jämä Kantikas 1250l Keruu 2X200m

Poissa tepih

 • Tulokas
 • *
 • Viestejä: 5
 • Maalämpöfoorumi
Vs: Qi6 käyttövesi ja vastusten käyttö
« Vastaus #6 : 08.10.19 - klo:12:58 »
Taas päivitystä ja myöskin ratkaisu:

Ilmaus tehtiin, mutta tällä ei ollut vaikutusta. Asentaja epäili viallista vaihtoventtiiliä, vaikka ulkoisesti indikaattorin mukaan venttiili toimikin normaalisti. Vaihtoventtiili vaihdettiin ja nyt käyttövesi lämpeää ongelmitta kompressorilla asetusarvoon 54 C, menoveden lämpötilan ollessa latauksen lopulla noin 60,5 C - 61,5 C. Vastuskäyttöä ei ole nyt kuluneen parin viikon aikana ollut lainkaan. Eli oletettavasti tuo alkuperäinen venttiili ei syystä tai toisesta ole todellisuudessa kokonaan sulkeutunutkaan, vaan on päästänyt kv latauksen aikana osan menovedestä lämmityskiertoon, jolloin käyttöveden lämmitysteho on ollut huonompi.

Asetusarvolla 54 C, kv lämpötilalukema jatkaa vielä nousua tuon asetusarvon saavutettuaan, latauksen loputtua, noin 1 C. Voi olla että 54 C asetusarvo on liian korkea normaalikäytössä, kuten Matias ilmeisesti tarkoitti, vaikka kirjoittikin poiskytkentälämpötilasta, mutta tuolla asetuksella päästään jollain tasolla hetkellisesti rakennusmääräyksiin, kun kauimmaisesta hanasta tulee suurin piirtein tuo sama 55 C (korkeampi varaajan yläosan lämpötila miinus lämpöhäviöt hanalle).

Niin tai näin, suosittelen lämpimästi käyttäjiä seuraamaan maalämpöpumppunsa toimintaa. Tässäkin tapauksessa huomasin ongelman omasta seuranta-excelistä ja sen jälkeen kiinnostuin seuraamaan tarkemmin toimintaa pumpun vierellä. Käyttövesihän tässä sinänsä riitti, koska vastukset tulivat peliin, eli ilman seurantaa ei tätä ongelmaa olisi huomannut ollenkaan.