Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Kaukolämpö – maalämpö: 6–0/otsikko netissä  (Luettu 5134 kertaa)

Poissa Johannes80

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 2
  • Maalämpöfoorumi
Tervehdys kaikille,

Törmäsin tällaiseen uutisointiin seikkaillessani etsimässä informaatiota mahdollisen päätöksenteon tueksi (taloyhtiön asialla, kartoitetaan siirtymistä kaukolämmöstä maalämpöön Tampereella rivitaloyhtiössä)

https://www.energiauutiset.fi/uutiset/kaukolammitys-parjaa-kisassa.html

https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/frantic/vantaanenergia/uploads/20170328090837/Kilpailukykyvertailuone1.pdf

Pyytäisin kommenttia kokeeneemmilta millä perusteella lopputulos on saatu ja millaisia olettamia laskelmaan pitäisi ottaa taustaksi laskelmassa jotta lopputulos on mahdollinen?

Kyseinen laskelma ei ole tehty Tampereella, jossa taloyhtiömme sijaitsee--mutta googlen perusteella kyseisen yhtiön laskelmiin perustuen jo useampi kaukolämpöyhtiö ympäri Suomea mainostaa kaukolämmön edullisuutta suhteessa maalämpöön pitkässä juoksussa.

Onko uutisoinnilla ja laskelmilla perustetta vai onko laskentaperusteita jotenkin "painotettu" normaalista poiketen. Henkilökohtaisesti ja taloyhtiön puolesta kiinnostaisi erityisesti arvio vanhan rivitalon osalta (yhtiö vm 1991, 19 huoneistoa ja kulutus ollut kaukolämmössä vähän yli 300 MWh/v).

Poissa Fossiili

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 60
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Kaukolämpö – maalämpö: 6–0/otsikko netissä
« Vastaus #1 : 02.04.19 - klo:00:05 »
Kaukolämmön hinta ainakin vaihtelee suuresti, joten ei varmaan voi antaa yhtä yleispätevää vastausta. Siinä mielessä ihmettelen tulosta "Kaukolämpö edullisin". Tuossa vaikutti käytetyn melko alhaista kaukolämmön hintaa, noin 50 €/MWh. Monin paikoin kaukolämpö maksaa huomattavasti enemmän. Sähkön hinta vaihtelee vähemmän, mutta onhan noissa siirtomaksuissakin eroja.

Muuten tuossa vaikutti aika hyvin otetun erilaisia kuluja huomioon, mm se, että maalämpöpumppukaan ei ole ikuinen mutta lämmönkeruupiiri lähestulkoon on. Korkokantakin oli kohtuu maltillinen 3%.

Selvästi halvimmaksi tuota kaukolämpöä ei kyllä voi julistaa. Lopputulos oli omasta mielestäni lähinnä +/- 0. Tarkasteluajalla on jonkin verran vaikutusta. Onhan tuo 30 vuotta jo aika pitkä aika ja maailma voi ehtiä jonkin verran muuttua sinä aikana, niin maalämmön eduksi kuin sitä vastaankin.

Investointikustannus tuossa olisi oleellinen tekijä maalämmön osalta, mutta kukapa sitten tietää, mitä kaikkea tuollainen maksaa.

Asiaa lienee aika tarkkaan moni insinööri laskenut, ja kaukolämpö on pitänyt varsin hyvin pintansa. Tuskin tuo tulos kauhean kaukana totuudesta on siellä missä kaukolämpö on hinnoiteltu kohtuullisesti eli tuotettu edullisella tuotantorakenteella ja maltillisesti piiloverotettu.

Poissa Johannes80

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 2
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Kaukolämpö – maalämpö: 6–0/otsikko netissä
« Vastaus #2 : 07.04.19 - klo:11:42 »
Kiitos vastauksesta, tuo kaukolämmön MWh yksikköhinta  (50e) selittänee ison osan lopputuloksesta. Tampereella se on lähemmäs 90e/MWh ja sähkön siirtohinta on kohtuullisen alhainen (noin 6 snt/Kwh) eli sähkön kokonaishinta kilpailutettuna voisi olla luokkaa 11-12 snt/Kwh eli 110-120/MWh .

Ehkä tuossa on siis kyse alueellisista eroista, eli tietyillä alueilla kaukolämpö on todella tällä hetkellä sen verran edullista ettei maalämpö ole yhtä kannattavaa kuin toisaalla. Kuitenkin jos tarkastelee esim. Tampereen lukuja, käsittääkseni yhtälö kallistuu tapauksessamme maalämmön eduksi, ellei usko siihen että kaukolämmön hinta putoaa noin 90 e MWh:sta 50 e MWh:iin sähkön kokonaishinnan pysyessä samana (tai vastaavasti että sähkön hinta kohoaa pitkän ajan vuosittain huomattavasti enemmän kuin kaukolämmön).

Itse olen tällä hetkellä taipuvainen luottamaan siihen, ettei tällaista "ihmettä" tapahdu, sillä Tampereen kaukolämpölaitos tekisi huomattavasti tappiota jos hintaa alennettaisiin em. tasolle. Myöskään en näe lähitulevaisuudessa mitään syytä sille, miksi ainoastaan sähkön hinta kohoaisi jokainen vuosi huomattavasti enemmän kuin kaukolämmön (toki monella alueella sähkön siirtomaksuissa on korotuspaineita, mutta kaukolämpölaitoksillakin lienee tarvetta uusiin investointeihin ja korjata olemassa olevaa verkkoa).

Eli kaiketi yhteenvetona voi todeta, että uutinen pitänee paikkaansa jos on siinä onnellisessa asemassa lämmityskohteen suhteen, että se sijaitsee harvinaisen edullisen kaukolämmön alueella.

Poissa kotte

  • Vanha jäsen
  • ****
  • Viestejä: 342
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Kaukolämpö – maalämpö: 6–0/otsikko netissä
« Vastaus #3 : 21.04.19 - klo:19:32 »
Asia on todellisuudessa paljon monipolvisempi kuin mitä suora hintavertailu näyttää. On kovin erilaisia kaukolämpötariffeja, eli on sellaisia, jotka painottavat alhaisia perusmaksuja ja vastaavasti sellaisia, jossa on kalliit perusmaksut, mutta energiamaksut vastaavasti melko edulliset (esim. selvästi alle 40€ per Mwh ALV 24% vuoden ympäri joillakin yhtiöillä). Perusmaksut tavallaan vastaavat keräyspiirien, käyttövesi- ja mahdollisten muiden varaajien sitoman suuremman asennustilantarpeen ja lämpöpumppujärjestelmän lämmönvaihdinpakettia kalliimpien hankintakustannusten laskennallisia korkokustannuksia. Asia vielä korostuu, jos lämpöpumppujärjestelmän tuottosuhdetta parannetaan lisäämällä lämmönluovutuspintoja tai muilla keinoilla tavoitteena lämmitysveden lämpötilatason alentaminen.

On myös erilaisia palvelutasoja, eli paikoitellen on esimerkiksi mahdollista ulkoistaa lämmönvaihdinlaitteiston valvonta ja ylläpito lämmöntoimittajalle melko kohtuullista korvausta vastaan. Myös laitteistot on mahdollista hankkia leasingperiaatteella ja ulkoistaa ylläpitoriskit. Jotkut toimijat tarjoavat vastaavia palveluja myös lämpöpumppuratkaisuille, mutta ehtokokonaisuus ja hintataso alkavat olla samantapaisia kuin kaukolämpöyhtiöiden palveluilla. Jos rivitaloyhtiö haluaa minimoida lämmityskustannukset, maalämpöratkaisu ehkä tarjoaa enemmän mahdollisuuksia sijoitetusta pääomasta saadulle tuotolle (käyttökustannusten vähentäminen jälkeen), mutta tyypillisesti saa samalla laajempaa vastuuta valvonnasta ja ylläpidosta sekä on sitouduttava laajemmin ennakoimattomiin korjaus- ja korvauskustannuksiin näihin liittyvine rahoitusriskeineen ja kaiken koordinoinnista seuraavana ennakoimattomana lisätyönä. Kaukolämpö yleensä onnistuu suoraan "paketista", mutta maalämmössä voi useampi asia mennä pieleen jo mitoitus- ja asennusvaiheessa.

Kyse on siis tavallaan samalla sijoitustoiminnasta, eli lisäriskinotosta on syytäkin odottaa lisätuottoa. Joillekin asunto-osakeyhtiöille tämä sopii, kaikille ei. Kukaan ei pysty ennustamaan, miten kaukolämmön ja sähkön keskinäiset kustannukset kehittyvät tulevaisuudessa. Esimerkiksi Saksassa, Tanskassa ja Ruotsissa kuluttajan veronluonteiset lisämaksut ovat paljon suuremmat kuin Suomessa (ja tauti voi ainakin periaatteessa levitä ...). Toisaalta ainakin isompien jatkuvuutta tavoittelevien kaukolämpöyhtiöiden on pakko pitkän päälle kyetä kilpailemaan varteenotettavien lämmitysvaihtoehtojen kanssa. Varsinkin vanhasta kaukolämpösopimuksestahan pääsee irti melko nopeasti ja vähillä kustannuksilla, kun taas uuteen maalämpöratkaisuun täytyy sitoutua ainakin 10 ... 20 vuoden perspektiivillä, jos haluaa välttyä vajaakäytölle jäävien osin kuolettamattomien investointien aiheuttamalta laskennalliselta tappiolta.