Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Korkeapainepresson laukeaminen käyttövettä tehtäessä  (Luettu 5677 kertaa)

Poissa Jone51

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 45
  • Maalämpöfoorumi
Avasin uuden ketjun tänne yleiselle vikapuolelle kun Thermian alifoorumilla ei tullut vastausta korkeapainepresson laukeamiseen, toivotavasti tätä ei katsota pahalla :) Eli teksti käytänössä kopioitu ketjun http://www.maalampofoorumi.fi/index.php?topic=7836.0 kahdesta viimeisestä viestistä.

Eli lauantaina illalla pumppu oli pysähtynyt käyttöveden tekemisen jälkeen virheilmoitukseen "käyttöpaine korkeapainekytkin", tämän jälkeen oli mennyt vastuksille. Tossa kävi nyt ekaa kertaa niin että just ennen käyttöveden tekoa tuli isompi kulutuspiikki (näkyy liitetystä kuvasta) ja tämän takia pumppu kait joutui tehdä käyttövettä pidempään ja ehkä isommalla teholla.

Pari kyssäriä liittyen liitettyyn kuvaan. Onko toi vähän yli 60 astetta menon lämpö nyt sitten lähellä maksimeja pelkällä pumpulla ilman vastuksia, entäs toi paineputken lämpö? Vai onko enemminkin jossain oikeaa vikaa eli korkeapainepresso ei pitäisi vielä noilla lämmöillä laueta? Tuosta kuvaajasta näkeekin että normaalisti 55 asteeseen asetettu käyttöveden lämpötila saavutetaan noin 60 asteen menolämpötilassa, mutta tuossa klo 22:00 päättyvään käyttövesiajoon mihin myös pumppu tilttasi näkyy menneen kuumemmaksi, varmaan n. 62-63.  Tehdasasetukset maksimeille meno ja tulo on muistaakseni 70/65. Jos lämpötilat on vielä ihan ok, niin onko arvauksia mistä moinen voisi johtua?

Lähinnä nyt kait pitäisi yrittää testata että kv-teon aikana laskisi rajusti kuumaa vettä jos saisi tuon tilanteen uusittua. Lisäksi jos joku osaa sanoa jotain asetuksien suhteen että miten noita äärimmäisiä lämpöjä kv-teon aikana voisi tai kannattaisi yrittää rajoitta, jos ne nyt siis edes ovat äärimmäisiä.
RMT pattereilla, 140m2 @ 21c + 20m2 @ 10c, Thermia Inverter 3-12kW, kaivo 180m

Poissa euroshopperi

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 2 748
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Korkeapainepresson laukeaminen käyttövettä tehtäessä
« Vastaus #1 : 08.05.18 - klo:19:58 »
Jos tuloliuos on vähintään 0-astetta, niin ehkä se silloin pystyy tuohon 60 asteen toisioon. Muistaakseni jostain pitäisi löytyä joku taulukko, josta ilmenee pumpun kyvyt tuottaa kuumaa kiertoa. Mulla on kuumanveden teossa sellainen 58 astetta nyt ja sillä saa säiliön puolessavälissä 50 sateisen veden. Yläosassa on vähintään 56 asteista. Usein hieman ylikin. Monet uudemmat kompurat pitäisi pystyä tekemään 65 asteista toisio litkua. Liuoksen tulosta en sitten tiedä minimiä.
350m², 1000m³, kaivot 2x165m
17kW Viessmann 300 G+
390 L KVV+ 500 L puskuri LV kierukalla+
Aurinkosähkö 2022. Fronius Gen24 10 kW + 34 kpl 375 W Doubleglass  12,75 kW.

Poissa Jone51

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 45
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Korkeapainepresson laukeaminen käyttövettä tehtäessä
« Vastaus #2 : 14.05.18 - klo:09:36 »
Ilmeisesti maksimi on tämän dokumentin http://heating.danfoss.com/PCMPDF/VFJSG320_Df_TD_DHP-H_L_V_PRO_X025301fi_O-PDF.pdf sivun 13 kaavio, eli ilmeisesti juurikin 65c tienoilla aika laajalla tuloliuoksen lämpötilalla. Pumpun huoltovalikon puolelta saa näkyviin samanlaisen kuvaajan, jossa pallura osoittaa kulloistakin toimintapistettä ja tuolla ihan maksimin tienoilla se käyttöveden teon lopulla oli.

Mitä nyt olen seuraillut niin integroidun varaajan yläosan lämpö käyttövettä tehdessä pyörii siinä 5-6 astetta menoa alempana, eli 55 asteeseen tehtäessä meno nousee tyypillisesti 60-62c tienoille. KV säiliön vettä kierrätetään eli sekoitetaan käyttövesisyklin aikana melko voimakkaasti sillä melkein koko säiliö saavuttaa tuon 55c, teon päättyessä ylä 56c, keski 55c ja alaosa jotain 53c. Viikonloppuna pumppu oli taas pysähtynyt ilmoituksella "korkeapaine", mutta ei ollut mennyt samanlaiseen vikatilaan. Yleensä siis pysäytyksen syy on "ei tarvetta". Sellaista tässä mietin että mahtaako tuo menon ja käyttöveden delta ~5-6 astetta olla sitten liian korkea ja että mistä se johtuu?

Yksi mahdollinen syy tuli mieleen jota en ole vielä ehtinyt todentaa: Laitteen sisäinen kiertovesipumppu on asetettu kiinteälle nopeudelle, muistaakseni 35% joka vastaa ulkoisen kiertovesipumpun nopeutta joka taas on asetettu niin lujalle kuin mahdollista ilman että patterit kohisee liikaa. Voisiko olla että lauduttimen kierto tuolla kiertovesipumpun asetuksella on liian alhainen käyttöveden tekemiselle ja pumppu ei osaa ohittaa tuota asetusta? Pitää koittaa todentaa tuo pumpun todellinen nopeus KV-teon aikana eli miten nopeaan laite ilmoittaa tuon sisäisen pumpun pyörivän ja nostaa sitä testimielessä jos tuo meno-kv dt tuosta laskisi.

Edit: Poistin pätkän tekstiä kun asiaan tulikin jo vastausta jälleenmyyjän taholta, eli ohjeena oli laskea invertterin sallimaa maksimitehoa KV-teon aikana ja muuttaa jotakin kv-anturin vaikutukseen liittyvää parametriä jonka toiminnasta en ymmärrä itse hölkäsen pöläystä :)
RMT pattereilla, 140m2 @ 21c + 20m2 @ 10c, Thermia Inverter 3-12kW, kaivo 180m

Poissa Jone51

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 45
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Korkeapainepresson laukeaminen käyttövettä tehtäessä
« Vastaus #3 : 18.05.18 - klo:10:04 »
Laskin tosiaan anturin vaikutusta 0.65 -> 0.55. Netistä lueskeltuna parametri vaikuttaa siis siihen kuinka nopeasti pumpun teho reagoi käyttöveden lämpötila-anturin muutoksiin. Lisäksi tiputin maksimitehoa käyttövettä tehtäessä pykälän matalammalle eli 9 -> 8. Ohjeet oli tiputtaa vielä enemmän molempia mutta taidan palata vanhoihin säätöihin kunhan tässä nyt hetken kerään vertailudataa.

Pelkona tässä on lämpimän veden loppuminen kovan kulutuksen aikana tai sen alkaessa kun LVV:n lämpö on käynnistysrajalla eli ei ole varausta juurikaan. Näin itseasiassa pääsi jo kerran käymään, eli varaajan yläosan lämpö laski jonnekin 40-42c tienoille eli suihkusta tuli juuri ja juuri suihkulämmintä vettä, jos tuosta olisi suihkuttelua vielä jatkanut niin en tiedä miten olisi käynyt. Lisäksi mun mielestä hommassa on lähtökohtaisesti jotain vikaa jos pumpun koko tehoa ei voi valjastaa käyttöveden tekoon. Toki rajoitettu teho nostaa ehkä marginaalisesti käyttöveden teon COP:ia.

Vaihtoehtona mietin että sallin täydet tehot ja nostan käynnisrajaa 40c -> esim 43-45c, jolloin käyttöveden syklit jäisi lyhemmäksi ja kuumakaasun lämpötila ei ehkä ehtisi nousta niin korkeaksi. Tuskin tuossa energiansäästössä paljoa häviää kun lämpöhäviöt pienellä sisäisellä varaajalla on joka tapauksessa pienet, eli varaajan keskilämpötila vain vähän nousisi.

Niin ja tarkistin tuon sisäisen kiertovesipumpun nopeuden ja se on käyttövettä tehtäessa täysillä eli lauhduttimen virtaus pitäis olla niin suuri kuin vain voi olla olettaen että se ei ole tukossa.
Hankala kuvitella että reilu 4kk vanhalla pumpulla näin olisi ja lämmönjaossa on se magneettisuodatin joka pitäisi tuota ei toivotun tavaran päätymistä lauhduttimelle suitsia (olen lisäksi tyhjännyt tuon suodattimen kahdesti).


RMT pattereilla, 140m2 @ 21c + 20m2 @ 10c, Thermia Inverter 3-12kW, kaivo 180m