Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Uima-altaan lämmitys aurinkokeräimellä.  (Luettu 1854 kertaa)

Poissa bigfoot.fi

 • Bigfoot.fi
 • Nuorempi jäsen
 • **
 • Viestejä: 11
 • Maalämpöfoorumi
Uima-altaan lämmitys aurinkokeräimellä.
« : 16.03.18 - klo:08:47 »
Mielessä on ollut piha-altaan (40m3) lämmitys talon aurinkokeräimestä kesäisin?
Liekkö hullu ajatus?

Käytössä on Nibe F1145+VPBS300CU aurinkovaraaja  ja VPBS-FP215P3 keräimet 6m2.

Keräimet tuottaa aurinkoisina päivinä kovia lämpöjä joita mielellään käyttäis altaan lämmitykseen.
Nyt ko keräinlämpö pistää MLP:n huilille ja käyttövesi korottuu helposti aurinkopäivinä maxsimiinsa, eli ylimääräistä energiaa olis kyllä tarjolla.

Olen kaavaillut että jos asennuttaisi jonkinlaisen lämmönvaihtimen aurinkokeräimen piiriin ja rakentais shuntilla ja pumpulla varustetun allaslämmityskierron.
Mulla olis lisäksi yksi ylimääräinen AXC40-shunttiohjain jolla saattaisi saada tuota viritystä ehkä jopa ohjattua.
Jos löytyis sopivia vaihtimia?, niin tekis tästä keksinnöstä vielä suljetun glygolilla ja laittais allasvesikiertoon  2. vaihtimen.
Arveluttaa nimittäin tuoda tuota allasvettä talon kellariin kiertämään kun allas on 20m päässä talosta ja ylempänä.
Samalla helpottuisi syys/kevähommat kun ei tarvitsis tyhjennellä vesikiertoisia siirtoputkia pihalla.

Onko aurinkoa hyödyntävää  allaslämmitystä kellään ulkoaltaalle käytössä?
Miten toteutettu?
OK415m2.Hyvinkää.220kaivo.F1145-12.UKV100.Vesipatterit+pieni vesilattialämpö.Jäspi ECOtupla-öljy/puukattila.AXC40 lisälämmön shuntti(Jäspi).ECS40lattialämpöoh.VPBS300R aurinkovar.SOLAR40.VPBS-FB215P3keräin.6m2.

Poissa sailor

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 2 935
 • Lämpöässä V15 11/04-->
Vs: Uima-altaan lämmitys aurinkokeräimellä.
« Vastaus #1 : 17.03.18 - klo:09:18 »
Yksiselitteisesti unohda. Paneelimääräsi ei riitä alkuunkaan koska noin 20-25m3 ulkoaltaamme pysyy vrk. keskilämpö + 3 astetta 7x1,2m optimisuunnatulla muovikeräimellä.  Päällä tässä on sellainen kuplamuovipeitto.

Kovilla helteillä allas on joskus ollut 30 asteinen, joka on tarkoittanut todella lämpimiä öitä. Meillä allas on ns. hirsiallas eli maan pinnalla. Pussin alla on 30mm finnfoamia sorapedin päällä ja seinät 2xkakkosvitosta ja välissä 50mm routaeriste. Aurinko ehkä toimisi jos kanneksi laittaisi 50mm eristeen...?

Tuollaista kehiin: https://www.ebay.de/itm/HYDRO-S-WARMEPUMPE-3-5-8-10-12-POOLHEIZUNG-POOL-HEIZUNG-SWIMMINGPOOL-ECO/222799807960

Poissa bigfoot.fi

 • Bigfoot.fi
 • Nuorempi jäsen
 • **
 • Viestejä: 11
 • Maalämpöfoorumi
Vs: Uima-altaan lämmitys aurinkokeräimellä.
« Vastaus #2 : 17.03.18 - klo:10:06 »
Niin vähän ajattelinkin, monimutkaista, eikä laitteiden osaltakaan kovin kustannustehokasta.

Linkin laite näyttää asialliselta, täytyypä tutkia lähemmin.
Kiitos vinkistä.

Muuten uima-allas saa vetensä MLP:n porakaivosta ja vesi on keväällä melko vilakkaa (usein n. 7-10 C) kun se tulee maasta. Porakaivotäytöllä säästää kuitenkin melkoisen vesimaksun. Aikanaan syksyllä ko allasvesi palaa kloorittomana takaisin maahan omalle tontille, joten se ei rasita kaupungin jätevedenpuhdistustakaan.

Tuohon kaivoveden alkulämmitykseen olen rakennellut vuosia sitten altaan viereisen huvimajan tiilikaton alle n. 100 m upolexputkea, jonka kautta aurinkoisena päivänä ajan mm altaan lisätäyttöveden.
Tiilikatto varaa melko komeasti tuota lämpöä ja lämmittää alla olevan putken veden.
Ko viritys toimii myös pihasuihkun lämmönlähteenä ja se tuottaa sopivan lämpöistä vettä yhdelle, ja 5 min kuluttua toisellekin suihkuttelijalle. Vesitilavuus suihkukierrossa on tosin pieni ja virtaus liian iso jatkuvaan lämpimään suihkutteluun, mutta kattokierto lämmittää parhaimmillaa porakaivovettä n. +5-15 C kierron kautta ajettuna.
Suihkun vesi voi olla jopa 40C upolexin tilavuuden verran, mutta vain lämpiminä aurinkopäivinä.

Tämän kattovirityksen boostaamiseen olin ajatellut vaihtoehtoisesti tuota veden lämmittämistä aurinkokerääjältä, mutta lienee jonkinlainen aurinkopönttökerääjä altaan vieressä voisi olla helpompi ja halvempi tähänkin lenkkiin.

Tarkotus ei ole saada uima-altaan vedestä 30 asteista, max 22 riittää. Silloin se myös piristää kun altaassa käy uimassa eikä puhdistus muodostu ongelmaksi. Tottumuskysymys. Läpöiseen veteen haluaville on altaan vieressä 6 hlö palju.
OK415m2.Hyvinkää.220kaivo.F1145-12.UKV100.Vesipatterit+pieni vesilattialämpö.Jäspi ECOtupla-öljy/puukattila.AXC40 lisälämmön shuntti(Jäspi).ECS40lattialämpöoh.VPBS300R aurinkovar.SOLAR40.VPBS-FB215P3keräin.6m2.

Poissa sailor

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 2 935
 • Lämpöässä V15 11/04-->
Vs: Uima-altaan lämmitys aurinkokeräimellä.
« Vastaus #3 : 17.03.18 - klo:13:32 »
Foorumin laskurin mukaan 40m3 vesimäärän lämmittäminen yhdellä asteella vaatii 46 kWh eli esim. mun 10m2 tasokeräimillä vesimäärä lämpeni max. yhden asteen  :'( Eli kyllä se huutaa sitä lämpöpumppua. Jos hyvin kikkailee voisi sitä uima-altaan lämpöpumpun viileyttä ehkä hyödyntää talossa?

Poissa koccola

 • Täysjäsen
 • ***
 • Viestejä: 33
 • Maalämpöfoorumi
Vs: Uima-altaan lämmitys aurinkokeräimellä.
« Vastaus #4 : 14.07.18 - klo:09:55 »
kyllä kai kaikki lisälämpö sinne altaaseen kannattaisi tunkea...?
Meillä on pieni 18 kuution allas ja ostin kokeilumielessä 6x1,3 metrin kokoisen mattolämmittimen.
Eilisen eteläsuomen hellepäivän jälkeen vesi oli 26 asteista. Ennen lämmitintä tuo pysytteli 20 asteen tienoolla. Suuri ero mielestäni ja uimismukavuus kasvoi reilusti.
Ja nyt ajatuksena onkin laittaa jossain vaiheessa kunnon keräimet katolle ja jotenkin ajaa lämpöö sitten altaalle eli kuunnellaan miten tämä ratkaistaan. Mahdollisimman simppeli olis lienee paras.
Maalämpöpaketti on jo kasassa eli käyttöveden puolelle tätä tuskin enää saa järkevästi. Eikä oikeen mitään kunnon puskurivaraajaakaan. Eli suoraan paneeleilta altaalle lämmönvaihtimen kautta?

Toki pilvisenä päivänä noiden hyöty on nolla mut ei silloin muutenkaa tee mieli uida. Kai.
Tai sitten sen edullisen pumpun ostopaikkoja voi linkittää tähän... ::)