Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Thermia Villa Classic, kompressori vaihdettu mutta uusia ongelmia  (Luettu 4944 kertaa)

Poissa MattiV125

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 21
  • Maalämpöfoorumi
- Viime keväänä pumppu lakkasi toimimasta.  Asentaja kävi toteamassa vian: kompressori rikki, ilmeisesti välipiirin nesteet vajaat ja siksi hajonnut.  Ikääkin oli 15 vuotta.

Kyselin täältäkin foorumilta vinkkejä, ja sen perusteella päädyin kompressorin vaihtoon.
https://www.maalampofoorumi.fi/index.php?topic=7406.0

Tilalle vaihdettiin suositusten mukaisesti ZH mallin kompressori (ZH26K4E-TFD-524), kuivain, paisuntaventtiili ja uudentyyppinen kylmäaine.

-  Jo asennuksessa oli ongelmia, aluksi jokin meni pieleen ja kylmäaineet oli jouduttu laittamaan uudestaan.  Kun itse tulin kotiin samana päivänä, oli pumppu kuitenkin sammunut.

- Käynnistin pumpun uudestaan, mutta se pysyi päällä vain jonkin aikaa, maksimissaan muutaman tunnin.  Välillä pumppu näytti  MP vikaa (moottorisuoja), joku kerta myös HP vikaa.  Kiristin sulakkeet, joista yksi oli  väärillä kierteillä (asentaja oli joutunut vääntämään kovaa saadakseen sen kiinni). Uudelleenkäynnistystä yritettiin muutamia kertoja. Jossain vaiheessa pumppu sammui heti uudelleen käynistyksen jälkeen ja piti kovaa meteliä.  Asentaja kävi paikalla ja totesi että pehmo on rikki.  Pehmo poistettiin kokonaan, sitä ei pumpun toiminnan kannalta kuulemma tarvita, on mukana ruotsin verkkovaatimusten vuoksi, mutta Suomessa ei vastaavaa vaatimusta.

- Sama vika kuitenkin jatkui, nyt pumppu sammui HP hälytykseen.  Kiertoverkon likasuotimet puhdistettiin, patterit ilmattiin ja kaikki patteriventtiilit avattiin auki.  Sama vika jatkui.  Kun käynnistin pumpun niin käyttöveden lämmitys lähtee normaalisti käyntiin, mutta jossain vaiheessa pumppu sammuu itsestään.  Lämmitys vaihtuu sähkölle, mutta jossain vaiheessa lämmin vesi loppuu ja siitä viimeistään huomaa pumpun sammumisen.

- Pumpussa epäillään vaihtoventtiilivikaa, jääkö välitilaan niin että pumppu luulee lämmittävänsä kiertovettä mutta todellisuudessa käyttöveden lämmitys jatkuu, kunnes ylikuumenee ja sammuu?  --> Vaihdettiin Honeywell vaihtoventtiili ( sisäosat) uuteen, mutta tämäkään ei poista vikaa:


  Vaihtoventtiilin vaihdon ja käynnistämisen jälkeen lämpöpumppu lähtee käyntiin ja lämmittää käyttöveden 59 asteeseen (asetusarvo 55).  Tässä vaiheessa menovesi on 62 astetta ja paluuvesi 55 astetta. Lämmitykseen kuluu noin puoli tuntia, kun alkulämpötila oli 30 astetta ja säiliön tilavuus noin 160 l.

- Tämän jälkeen pumppu vaihtaa lämmitykselle. Lämmön nousu on hitaan oloista  Noin 10 minuutin lämmityksen jälkeen menovesi on 38 astetta, paluu 32 astetta, (asetusarvo 46 astetta ulkolämpötila nollassa). 

- Tässä vaiheessa lämpöpumppu vaihtaa taas käyttöveden lämmitykseen!!? vaikka käyttöveden lämpötila edelleen 53 astetta (minimiarvo 42), eikä käyttövesi ole lämmennyt asetusarvoonsa.  Käyttöveden lämmitys jatkuu noin 20 minuuttia, jona aikana käyttöveden lämpötila nousee 60 asteeseen, Menovesi 63 astetta (asetus 55), paluuvesi 57 (asetus 48).   

- 20 minuutin käyttöveden lämmityksen jälkeen, pumppu vaihtoi talon lämmitykseen, ja lähes saman tien sammui.  Näytössä HP hälytys. Sammumisvaiheessa näytöllä menovesi käyttöveden lämmityksen jäljiltä 65 (asetus 46).

- Käynnistin pumpun uudelleen, ja pumppu aloitti talon lämmityksellä.  Myös sähkövastus kytkeytyi samanaikaisesti päälle.  N 15 minuutin jälkeen menovesi 49 astetta, paluuvesi 37.  Tässä vaiheessa sähkövastus kytkeytyy pois päältä. Menoveden lämpö tippuu 44 asteeseen, paluu 36 astetta.  Tätä jatkuu puoli tuntia ilman että lämpötila nousee yhtään.

- Jossain vaiheessa pumppu on taas sammunut ja vaihtanut sähkölämmitykselle...

Missä voi olla vika?  Onko asennuksessa jokin pielessä?  Vaikuttaisi että maakiertopiirin anturit on kytketty väärinpäin kun keruuliuokselta lämpötila 1 astetta ja keruuliuokselle 4? Tällä ei liene kuitenkaan merkitystä pumpun toiminnalle?


- Ennen remonttia pumppu toimi normaalisti.  Lisälämpö kytkeytyi yleensä päälle noin -8 asteen pakkasessa.


Poissa Peca

  • Vanha jäsen
  • ****
  • Viestejä: 320
  • Lämpöä maasta jo vuodesta 2002
Onko  käyttöpressostaatti eli käyttöveden lämmityksen katkaisijan toiminta tarkistettu? (Thermiassa käyttöveden teon pysäytys tapahtuu käyttöpressostaatilla eli painekatkaisijalla, ei lämpöanturilla).

Kertomasi mukaan käyttöveden lämpötila nousee melko korkealle ennen pysäytystä. Lisäksi HP hälytys näyttää tulevan siinä vaiheessa, kun käyttöveden teosta vaihdetaan talon lämmitykseen.

-Peca-
IVT E11 + 300/200 litran käyttövesivaraaja + 500 litran puskurivaraaja. Reikää akt. 285m

Poissa MattiV125

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 21
  • Maalämpöfoorumi
Onko  käyttöpressostaatti eli käyttöveden lämmityksen katkaisijan toiminta tarkistettu? (Thermiassa käyttöveden teon pysäytys tapahtuu käyttöpressostaatilla eli painekatkaisijalla, ei lämpöanturilla).

Kertomasi mukaan käyttöveden lämpötila nousee melko korkealle ennen pysäytystä. Lisäksi HP hälytys näyttää tulevan siinä vaiheessa, kun käyttöveden teosta vaihdetaan talon lämmitykseen.

-Peca-

Käyttövesipressostaatissa vaikuttaisi tosiaan olevan vika.  Sain vinkkiä että johdot saattavat olla asennuksen jälkeen väärin.  Putkessa on kolme pressostaattia joista keskimmäinen on käyttämättä.  Nyt alimpaan tulee harmaa ja musta johto ja ylimpään sininen ja valkoinen. Mikä olisi oikea järjestys?  Onko keskimmäinen varapressostaatti jommallekummalle kummalle, käyttö tai HP pressostaatille


« Viimeksi muokattu: 17.12.17 - klo:07:49 kirjoittanut MattiV125 »

Poissa MattiV125

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 21
  • Maalämpöfoorumi
Tuossa pressostaatiissa mikä on putkessa ylimpänä, jossa näkyy tarralappu missä lukee 28,5 NC 23,5.  Toisella puolella lukee PS 45 Nar, TS 30,85.  Onko tämä käyttöpressostaatti vai HP pressostaatti?
Edit: jostain googlasin että näillä paineilla olisi Huoltopressostaatti, mitäköhän se tarkoittaa? :'(

Niin ja sellainen tuli mieleen että pitäisikö pressostaatit vaihtaa kun kylmäaine vaihtuu uuden tyyppiseksi?

Poissa sam68

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 2 225
Tästä taisi soitellakin ja laite tuli kuntoon. Pressostaateissa oli jotain häikkää.
Paineet hieman muuttuu kun kylmäaine vaihtuu mutta toimii hyvin näilläkin. Uudemmissa pumpuissa matalapaine on 0,8bar, käyttöpaine 26,5/28,5bar ja korkea 31bar. Korkealla puolella häly on takimmainen presso.
* Maalämpöjä Oulusta Kalajoelle * Uusiolämpö Oy Raahe *