Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Ekowellin omistajat, kertokaa kokemuksia  (Luettu 13884 kertaa)

Poissa pihi

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 10
  • YaBB 1G - SP1 on Kuningas!
Ekowellin omistajat, kertokaa kokemuksia
« : 31.03.05 - klo:22:08 »
Hei,

Mullon nyt valintakisan loppusuoralla EVT500 ja Lämpöässän V8. Ekowell tuntuu teknisesti etevämmältä, mutta miten on toiminnan ja luotettavuuden laita? Pelaako takuu- ja huoltopalvelut? Kertoisitteko kokemuksia. Kiitos!

Poissa evt752

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 546
  • Ekowell EVT 752
Re: Ekowellin omistajat, kertokaa kokemuksia
« Vastaus #1 : 31.03.05 - klo:22:17 »
Ei ole vielä vuoden käytön jälkeen ollut tarvetta (takuulle tms.) Puhelintuki säiliöiden virittämisessä on kyllä toiminut täällä Pirkanmaalla.

Jonkinlaisena huonona ominaisuutena pitäisin sitä, että varaaja ei ole ruostumatonta terästä, johtuen siitä, että siinä kierrätetään samaa vettä, eli happi poistuu järjestelmästä. Silti tuntisin oloni turvallisemmaksi, jos säiliö olisi ruostumattomasta teräksestä.

Lämpöässässä käyttövesisäiliö on haponkestävää terästä, lämmitysvesisäiliöstä en tiedä.

Itsekin pidän ekowelliä parempana siitä syystä, että siinä voi laskea lauhtumislämpötilan hyvin alas, eikä bakteerista ole pelkoa. Ja kuten tiedämme, lauhtumislämpötilan laskiessa hyötysuhde paranee.

Ekowelliin saa myös alijäähdyttimen, jota voi hyödyntää miten huvittaa, minä maksoin siitä muistaakseni 390 euroa.

Mutta vaikea on sanoa näin lyhyellä kokemuksella kumpi noista kahdesta suomalaisesta merkistä on parempi, tai olisiko jopa joku ruotsalainen vielä parempi (ainakin hinta/laatusuhteellaan).

Poissa sailor

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 3 055
  • Lämpöässä V15 11/04-->
Re: Ekowellin omistajat, kertokaa kokemuksia
« Vastaus #2 : 31.03.05 - klo:23:12 »
Lainaus
Pelaako takuu- ja huoltopalvelut? Kertoisitteko kokemuksia. Kiitos!

En päässyt testaamaan takuu ja huoltopalvelua, palvelua kylläkin...
Pyysin ekowelliltä heidän pumppunsa käyttöohjeen ja totesin pumpun teknisesti mielenkiintoiseksi. Ohjausmahdollisuudet ovat tosi monipuoliset, mutta into hiipui kun...
a. jälleenmyyjä ei halunnut myydä
b. lähettäessäni mitoituslaskelmaa tehtaan nettisivujen fax-numeroon, osoittaitui että numero ei ollut käytössä (kova fax-liikenne, kun olin eka kuka huomauttaa ;))
c. oikeaan numeroon lähetettyäni mitoistuslaskelmastani kuulin seuraavan kerran 3 kk myöhemmin. Sain puhelinsoiton, jossa kysyttiin notta olisiko mitoitus vielä ajankohtainen, ei ollut.

Ekowellin jälkimarkkinoinnista kirjoitetaan pelkkää negaa, huolto ei toimi.

Vaikka olen tekniikasta (ja säätömahdollisuuksista ;D) äärimmäisen kiinnostunut niin valitsin lämpöässän. Lämpöässä on myynyt elinkaarensa aikana tuhansia pumppuja. Yhteenkään LÄ merkkiseen ongelmatapaukseen en ole törmännyt yhdessäkään nettikeskustelussa, en suomi24, en dejanews, en raksapalstoilla. Kun luet tämän foorumin LÄ-osion huolella läpi niin tiedät mihin sekaannut.

Se nyt vaan on niin että pumpun hajotessa on aivan sama montako lediä ja vilkkuvaloa laitteessa on. Jos huolto ei toimi niin itku tulee pakkasella  :'(

Jani

P.S Kysy ekowellin tehtaalta että paljonko 40 asteista vettä saa evt mallista ulos yhtämittaa juoksuttamalla kun varaajan lämpö on vaikka 60 astetta. Jos saat vastauksen niin laitappa tänne. Tai jos evt752 suostuu testiin. Maksan euron sun tilille kattamaan koekustannukset ;D ;D
« Viimeksi muokattu: 31.03.05 - klo:23:23 kirjoittanut sailor »
Lämpöässä V15 Opation modaus:
http://sailor.arkku.net//trend.jpg.jpg

Poissa evt752

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 546
  • Ekowell EVT 752
Re: Ekowellin omistajat, kertokaa kokemuksia
« Vastaus #3 : 01.04.05 - klo:07:37 »
Lainaus
a. jälleenmyyjä ei halunnut myydä
Kyllähän se pistää harmittamaan, jos rahamiehenä haluaisi jotain ostaa, mutta ei suostuta myymään.
Lainaus
Vaikka olen tekniikasta (ja säätömahdollisuuksista ;D) äärimmäisen kiinnostunut niin valitsin lämpöässän.
Mielenkiintoinen lausuma. Tekstistäsi saa todella sellaisen vaikutelman, että olisit halunnut Ekowellin, mutta jouduit tyytymään Lämpöässään.

Lainaus
Lämpöässä on myynyt elinkaarensa aikana tuhansia pumppuja.
Ja merkkinoinut aivan h$lvetisti... syytä on myydäkin.
Lainaus
Yhteenkään LÄ merkkiseen ongelmatapaukseen en ole törmännyt yhdessäkään nettikeskustelussa, en suomi24, en dejanews, en raksapalstoilla.
En minäkään, tosin en minkään muunkaan (paitsi sen Ekowellin, jonka linkin laadukkaalle suomi24 keskustelupalstalle laitoit)
Lainaus
Se nyt vaan on niin että pumpun hajotessa on aivan sama montako lediä ja vilkkuvaloa laitteessa on. Jos huolto ei toimi niin itku tulee pakkasella
Pitää olla putkimiehen numero saatavilla.

Lainaus
[P.S Kysy ekowellin tehtaalta että paljonko 40 asteista vettä saa evt mallista ulos yhtämittaa juoksuttamalla kun varaajan lämpö on vaikka 60 astetta. Jos saat vastauksen niin laitappa tänne. Tai jos evt752 suostuu testiin. Maksan euron sun tilille kattamaan koekustannukset ;D ;D
Arvelinkin, että olet rahamiehiä. Et maininnut mitään virtausnopeuksista.

Poissa evt752

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 546
  • Ekowell EVT 752
Re: Ekowellin omistajat, kertokaa kokemuksia
« Vastaus #4 : 01.04.05 - klo:09:34 »

Poissa sailor

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 3 055
  • Lämpöässä V15 11/04-->
Re: Ekowellin omistajat, kertokaa kokemuksia
« Vastaus #5 : 01.04.05 - klo:10:45 »
EVT752:lle: Kyllä ekowell oli yhdessä vaiheessa tulossa, mutta kun kaupankäynnistä, eikä mitoituksesta tullut mitään niin luovuin asiasta.

Virtaaman määrä vaihtelee, joten joudut mittamaan sen. Aloita vaikka täyttämällä hana auki 10l ämpärin . Saat siitä virtaaman. Sitten merkitset pumpun alkulämpötilat ylös. Sitten kuumavesihana täysin auki ja rupeat losottamaan. Hanan alla pidät lämpömittaria, jonka lukeman merkkaat muistiin 1 minuutin välein.

Tämä on asia joka askarruttaa monia, varmaan sinuakin. Niin ja laitan sulle tilille yhden euron, joten voittoakin kokeilusta jää. :o

Jani
Lämpöässä V15 Opation modaus:
http://sailor.arkku.net//trend.jpg.jpg

Poissa evt752

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 546
  • Ekowell EVT 752
Re: Ekowellin omistajat, kertokaa kokemuksia
« Vastaus #6 : 01.04.05 - klo:11:35 »
Minulla ei ole vielä lämminvesihanaa kytketty, mutta teen testin sitten joskus kun se on.

Joku toinen ekowellin omistaja saattaisi testin tehdä aiemminkin.

Ja jos odotat tuloksen osoittavan, että ekowellissä loppuu vesi aiemmin kuin Lämpöässässä (v-mallit, jossa samankokoinen varaaja kuin EVT-malleissa), olet todennäköisesti ennakkoarveluissasi aivan oikeassa.

Kyse onkin siitä, kuinka paljon on riittävä määrä lämmintä vettä, tuleeko se puhtaana vai bakteeriviljelmänä ja mikä hinta lasketaan sille, että riittääkö lämmin vesi kerran pidettävissä tupareissa.

Itse olen ajatellut siten, että käytän pumppua hyvällä hyötysuhteella, suihkuveden on oltava turvallista ja jos tupareissa lämmin vesi loppuu niin loppukoon. Hetken päästä sitä saadaan taas lisää. Kunhan riittää normaalikäytössä. Jos se riittää Petrillä (http://groups-beta.google.com/group/sfnet.keskustelu.rakentaminen/browse_thread/thread/7d8cd03d27aae34f/fcd5d81c23d76ad6?rnum=5#fcd5d81c23d76ad6) 100l pienemmällä säiliöllä ja isommalla perheellä niin kaipa se riittää minullakin.


Minusta maalämpöpumpun valinnassa ja myös käytössä täytyy tehdä kompromissi lämpimän käyttöveden riittävyyden, hyötysuhteen ja bakteerien välillä. Ekowellissä minusta nuo on aika hyvin tasapainossa ja bakteeripelkoa ei ole ollenkaan. Lämpöässässä pitää valita hyötysuhteen ja bakteeriviljelmän välillä, lämpimän käyttöveden loppumisesta tuskin on pelkoa.

Ja jos lämpimän käyttöveden tarve on suuri, luullakseni ekowellissä sekin voidaan ratkaista hankkimalla todella suuri varaaja.

Poissa sailor

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 3 055
  • Lämpöässä V15 11/04-->
Re: Ekowellin omistajat, kertokaa kokemuksia
« Vastaus #7 : 01.04.05 - klo:17:01 »
Sen tiedän jo etukäteen että Lämpöässässä on suurempi kapasiteetti kuin ekowellissä. Mutta se kiinnostaa monia että riittääkö ekowellissä vesi edes yhtä hyvin kuin pienellä (150l) varaajalla varustetuissa ruotsalaispumpuissa.

Olen sama mieltä että suureen lämpimän veden tarpeeseen erillinen varaaja on "varma" ratkaisu. Mutta ovatko mainostamasi ekowellin lauhdutuslämpötilat yms. todella niin ylivoimaisia että kannattaa ostaa kallis (vrt. ruotsalaispumput), suuri, tilaavievä pumppu. Jonka etevyys (cop-arvo) ei eroa muista markkinoiden pumpuista ja jonka lämpimän veden tuotto voi olla huonompi kuin tuhat euroa vähemmän maksavassa ruotsalaispumpussa.

Kun siihen lisätään perin kummallinen ja lisäkustannuksia tuottava porakaivoputkisto (neljällä putkella, liitososa ei ole standardi lvi-tarvike) niin rupeaa olemaan argumentit aika vähissä ekowellin puolesta :-[ :-[

Toivon todella hartaasti että lämpimän veden tuotto on tulevissa kenttätesteissä  ;) runsas.

Jani

P.S Ei sun legionella-vouhkaamisesi saanut nyyssien(kään) puolella oikein tulta, mutta linkkien perässä on kiva "juosta" vaikka ne ohi aiheesta menisikin ;D ;D
Lämpöässä V15 Opation modaus:
http://sailor.arkku.net//trend.jpg.jpg

Poissa pihi

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 10
  • YaBB 1G - SP1 on Kuningas!
Re: Ekowellin omistajat, kertokaa kokemuksia
« Vastaus #8 : 02.04.05 - klo:00:05 »
Mun mielipiteitä:

...siis mun mielestä on selvää, että Ekowellin lämminvesikapa on suurempi kuin ruotsalaistyyppien. Säiliön yläosassa on yli 70 (yleensä yli 80) asteista vettä (minimin voi säätää) yli 100 litraa (en tiedä tarkkaa litramäärää). Pelkästään sen lämpökapa on suurinpiirtein sama kuin 150-170 litraa 50 asteista vettä. Lisäksi vesi kiertää ensin alakerran yli 200 litran varaajan läpi, jonka lämpötila on minimissään 30. (Koko varaaja 360 litraa). Selvää on, että lämpö ei johdu salamana, mutta varmasti yhtä hanaa palvelee. ...tekiskö joku kenttäkokeen!

Kaivohomma on tosiaan vähän hankala, siis tuo neljän putken juttu. Tosin yhtä outo on lämpöässän kolme putkea. Haitta neljässä putkessa on, että on vähemmän kaivontekijöitä ja Sailorin saaman mukaan yhde on ongelmallinen. Kolmessa putkessa on outoa, että onko varmaa, että virtaus on kaikilla liuoksen lämpötiloilla turbulenttinen nopeudella yksi (ylöspäin) ja nopeudella puoli (kaksi putkea alaspäin). No tuota ei käyttäjä tiedä - sähköä vaan menee enemmän. Täytyy selvittää onko lämpöässän ja Ekowellin liuspiirissä joku ero esim. erilainen pumppu.

Mielestäni 1000 egee lisää ruotsalaismalliin on vähän (pätee molempiin, sekä lämpöässään että ekowelliin). Raha tulee tulistimen ja alemman lauhdutuslämpötilan myötä takaisin. Copit ilmoitetaan käsittääkseni vakio-olosuhteissa esim. keruuliuos 0 ja lauhdutus 40. Niitä ei voi vertailla, jos toinen kuitenkin lauhduttaa 30 ja toinen 50 asteessa.

mielipide vielä l-bakteereihin... jos lämpöässässä syntyy varaajan alaosassa legionellaa, niin ne kuolevat yläosassa.

...siis noi on mun mielipiteitä, eli käsityksiä, jotka ovat nyt muotoutuneet pumpun valintapähkäilyssä.

Poissa sailor

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 3 055
  • Lämpöässä V15 11/04-->
Re: Ekowellin omistajat, kertokaa kokemuksia
« Vastaus #9 : 02.04.05 - klo:07:41 »
Lainaus
Kaivohomma on tosiaan vähän hankala, siis tuo neljän putken juttu. Tosin yhtä outo on lämpöässän kolme putkea. Haitta neljässä putkessa on, että on vähemmän kaivontekijöitä ja Sailorin saaman mukaan yhde on ongelmallinen. Kolmessa putkessa on outoa, että onko varmaa, että virtaus on kaikilla liuoksen lämpötiloilla turbulenttinen nopeudella yksi (ylöspäin) ja nopeudella puoli (kaksi putkea alaspäin).

Tarkennan vähän kaivolauseketta: Porakaivoliike Kallioniemen kanssa jutellessani (meille tuli sieltä kaivo + putket liuoksineen) he kertoivat joutuvansa teettämään putkiston liitoskappaleen. Tietysti järjestelmään olisi mennyt yksi putki lisää. Minun tapauksessani 220 metriä. Reiän halkaisija olisi pysynyt samana, mutta olikohan tuossa ekowellissä ohuempia nuo putket, enpäs muista.
Lämpöässän kolmeputkisella systeemillä haetaan sitä että vesi lämpenee mennessään hitaasti kahta putkea pitkin alas ja tulisi nopsasti yhtä putkea ylös ennen kuin ehtii kylmetä kaivon yläosan kylmemmissä kerroksissa.

Ruotsalaispumpuissa käytetään vain kahta putkea. Maallikosta tuntuisi että osatehopumpun käydessä yhtämittaa tuntikaupalla, se saa tarvitsemansa lämmön yhdestä putkilenkistä, eikä putkien määrän lisäämisestä ole mitään hyötyä, koska "pienitehoinen" kompura ei pysty enempää liuoksesta lämpöä repimään.

Lämpöässän tapauksessa käyntijaksot ovat lyhyempiä ja reilusti mitoitettu kompura tarvitsee enemmän lämpöä, mutta ei kauaa kerrallaan.

Täytyy muistaa että lämpöreikä luovuttaa käyntitauolla putkistossa olevaan liuokseen sitä enemmän lämpöä, mitä enemmän reiässä on putkipinta-alaa. Kompuran käynnistyessä on "useampilenkkiseen" putkistoon varautunut enemmän lämmintä liuosta, eli kestää hieman pidempään ennen kuin kompuralle tuleva vesi on sillä käyntijaksolla "kerran käytettyä".

Mikä mahtaa olla virtaama tuollaisessa liuospumpussa?

Jani
« Viimeksi muokattu: 01.10.06 - klo:08:28 kirjoittanut sailor »
Lämpöässä V15 Opation modaus:
http://sailor.arkku.net//trend.jpg.jpg

Poissa eksile

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 243
  • 1002 ja toimii
Re: Ekowellin omistajat, kertokaa kokemuksia
« Vastaus #10 : 05.11.05 - klo:15:08 »
Siirsin tän tuolta toiselta osiolta tänne ja lisäilin hiukan tekstiä.


Meillä teknisessä tilassa tekee lämpöä Ekowell EVT1002 jonka logiikassa on omat säädömahdollisuudet sekä varaajan ylä- että alaosalle, molemmille erikseen.  Pumpun lämpöteho on 11 kW joka meidän tapauksessa on "osateho" pumppu laskennalliseen tarpeeseen (12,8 kW) verrattuna, lämpökaivon syvyys on 196 m. "Osatehosta" huolimatta vuoden käyttöjakson aikana ei lisävastuksia ole  tarvittu. Maapiirin lämpötila oli viime talvena kovemmilla pakkasilla paluupuolella pari astetta plussalla ja menopuolella saman verran miinuksella. Kaivon vedentuotoksi porari kertoi n. 500 l/h.
 
Lämmönjako toimii lattian kautta, eteisessä, tuulikaapissa ja kosteissa tiloissa on jatkuva kierto, kaikki muut huoneet on varustettu huonekohtaisilla termostaateilla. Olohuoneessa takan vaikutusta lattian lämmitysveden lämpötilaan torjutaan lattiatermostaatilla, joka huolehtii siitä että lattia on aina "mukavuuslämmin".


Kesäaikana, "ei lämmityskaudella", pumpun kompura ottaa toimintakomentonsa yläsäiliöstä, eli näin varmistetaan lämpimän käyttöveden riittävyys. Meillä on yläsäiliön alaraja 55 ja yläraja 65 asteessa. Suoraan noiden astemäärien mukaan kone ei kuitenkaan toimi, vaan ottaa huomioon myös ulko- ja sisälämpötilan ja just sen käyttöveden kulutuksen. Logiikassa lienee siis jonkinlaiset marginaalit jotka huomioivat kokonaistilanteen vielä suorien lämpöasetusten lisäksi. Käytännössä näillä asetuksilla pumppu pitää alasäiliössä lämmön 40-45 asteen kieppeillä, ja käyntiaika per kuukausi 1.5. - 30.9. välisenä aikana vaihteli 40 ja 65 tunnin välillä, ollen keskimäärin noin 50 tuntia.
 
Lämmityskaudella kompura käy enemmän/useammin jolloin varaajan yläosan lämmöt pysyvät ilman erillistä "seurantaa" yli 65 asteen (tulistimen ansiota?). Tällöin kompuran ohjauksesta huolehtii varaajan alaosa, joka viilenee nopeammin lämmitystarpeen seurauksena.  
 
Lämpötilan alaraja-arvona oli viimetalven 32 astetta, eli varaajan pudotessa tohon arvoon kompura käynnistyy. Ylärajan voi asettaa suoraan lämpötilana tai differenssinä, eli miten paljon varaajan lämpötila saa "heilua". Meillä differenssinä 6 astetta, eli sen jälkeen kun varaajan alaosan lämpö on noussut ton 6 astetta  38:n asteeseen ottaa kompura levon. Logiikka seuraa lisäksi menoveden lämpötilaa, ja siirtää kompuran käynnistystä siten, että kompuran käynnistys on aina vähintää menoveden lämpötila + 2 astetta. Tämä arvo on myös säädettävissä, käytännössä kuitenkin varaaja viilenee vielä jonkin verran kompuran käynnistyttyä, joten tällä marginaalilla annetaan kompuralle hiukan lisää aikaa pitää varaajan lämpötila menoveden lämpötilaa korkeammalla. Lisäksi varaajan lämpötilavaihtelun pitäminen mahdollisimman vähäisenä on peruste shuntin tarkemmalle toiminnnalle,  koska jyrkkiä "avauksia" tai "sulkemisia" ei tarvita.  

Ilmanvaihdosta huolehtii Enerventin Pelican ilman automatiikkaa (täysin ilman hajuhaittoja, joita povailevat tahot joilla ei pyöriväkennoista konetta ole käytössä). Sen jälkilämmityspatterin vesi syötetään lämpöpumpun toisiopiiristä ensiöpiirin ollessa lattialämmityksen voimanlähteenä. Tämä toisiopiiri, kuten ensiöpiirikin,  toimii täysin itsenäisesti ulko- ja sisälämmön huomioivan oman erillisisen lämpökäyrän mukaan, erikseen säädettävien raja-arvojen mukaisesti. Käytännössä pumppu työntää jälkilämmityskennoon lisälämpöä 0 - +2:n asteen alapuolelle menevillä ulkolämpötiloilla, muina aikoina Pelicanin  tälteenottokennon teho riittää tuloilman lämmittämiseen.

Koko vuoden kulutus on 10000 kWh, josta 2 kk loka-marras-joulukuussa ilman yläpohjaeristeitä. Lämpimiä neliöitä 290 ja kuutioita päälle 900, 4 henkinen perhe. Suihkussa käydään päivittäin suht. samanaikaisesti  eikä lämminvesi ole ainakaan vielä loppunut kesken, eikä saunoessakaan. Pumppu tarjouksia pyytäessäni  kerroin toimittajille että varaus poreammeeseen on huomiotava pumpun tehossa, vielä ammetta ei ole mutta jos vettä riittää yhtäjaksoiseen suihkutteluun vajaaksi tunniksi, niin eiköhän sillä yhden ammeenkin täytä.

Laskennalliseen energiakulutukseen (vuositasolla 38000 kWh) nähden olen helkkarin tyytyväinen, enkä löydä pumpusta moitteen sijaa. Toki puuta kannattaa aina välillä kopautella, maanantai versioita löytyy jokaiselta valmistajalta, ikävä kyllä.

Poissa evt752

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 546
  • Ekowell EVT 752
Re: Ekowellin omistajat, kertokaa kokemuksia
« Vastaus #11 : 07.11.05 - klo:17:32 »
Lainaus
Meillä on yläsäiliön alaraja 55 ja yläraja 65 asteessa. Suoraan noiden astemäärien mukaan kone ei kuitenkaan toimi, vaan ottaa huomioon myös ulko- ja sisälämpötilan ja just sen käyttöveden kulutuksen.
Luullakseni kone yrittää pitää lämpötilan noiden lämpötilojen puolivälissä minimissään, eli 60 asteessa, mutta en ole varma. Katso myös täältä.
Lainaus
Lämpötilan alaraja-arvona oli viimetalven 32 astetta, eli varaajan pudotessa tohon arvoon kompura käynnistyy. Ylärajan voi asettaa suoraan lämpötilana tai differenssinä, eli miten paljon varaajan lämpötila saa "heilua". Meillä differenssinä 6 astetta, eli sen jälkeen kun varaajan alaosan lämpö on noussut ton 6 astetta  38:n asteeseen ottaa kompura levon.
Ei vaan differenssi määrää normaalin ylärajan (eli alasäiliön lämpötila kulkee välillä min - (min+diff),  jos yläsäiliössä on tarpeeksi lämmintä. Se alasäiliön yläraja on nk. saunakytkentää varten, eli kun painat siitä ylimmäisestä napista (en muista tarkemmin mistä, mutta se näkyy ohjausyksikössä), kone nostaa alasäiliön lämpötilan max-asetukseen kolmeksi tunniksi.

Poissa eksile

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 243
  • 1002 ja toimii
Re: Ekowellin omistajat, kertokaa kokemuksia
« Vastaus #12 : 08.11.05 - klo:11:15 »
Aivan, eli juuri kompuran käynnistymisestä normaalitilanteessa kerroin. Saunakytkin seurannee suoraan asetettua numeerista ylärajaa, eikä huomioi differenssiä lainkaan.

Saunakytkintä en ole vielä tähän päivään mennessä tarvinnut, vesi on riittänyt muutenkin.

Poissa Info

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 40
  • Ekowell EVT752 09/05-
Re: Ekowellin omistajat, kertokaa kokemuksia
« Vastaus #13 : 09.11.05 - klo:09:16 »
Moro kaikki Ekowell-käyttäjät tai hankintaa harkitsevat!

Kone on ollut jonkin aikaa käynnissä ja kokemukset eivät vastaa normaalia käyttötilannetta, mutta aion jakaa kokemuksia sitä mukaa, kun homma etenee.

Tässä kuitenkin jotain alkuvaiheessa koetusta:
  • käynnistettäessä moottorinsuojakatkaisija oli yhden vaiheen osalta jumissa, joten sammutti kompuran käytyään hetken. Muutama testinappulan painallus ja kopautus mst:n koteloon korjasi tilanteen
  • kone on ollut kuusi viikkoa+3 pv käytössä
  • kulutus 1188 kWh - vaikuttavat tekijät:
  • miinuksina: märät lattiat kahdessa kerroksessa, yläpohjassa vasta 100 mm levyvillaa, aukko katossa, josta lämpö karkaa ja vie kosteutta mennessään, ikkunat ja ovet ovat olleet paljon auki
  • plussina: lämmintä käyttövettä ei vielä käytetä, menoveden lämpötilat alhaiset (L1 20,5-22, L2 21,5-23) ja siten sisälämpötilakin työnteolle sopiva 17-18 astetta kuivatusprosessin ollessa käynnissä
  • lattialämmityspiirien meno- ja paluuveden dt 1,9 astetta
  • maaliuospiirin dt n. 2,9 astetta
  • säätöjen haku ja pumpun käyttölogiikan oppiminen meneillään, mitä eksilen antamat viestit (ja ystävälliset maalämpöä käyttävät naapurit) auttavat paljon


t. Info

PS. Pikku kyssärinä vielä: Onko ulkolämpötila-anturin piuha riittänyt teillä ja miten olette sitä jatkaneet?
[/list]

Poissa evt752

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 546
  • Ekowell EVT 752
Re: Ekowellin omistajat, kertokaa kokemuksia
« Vastaus #14 : 09.11.05 - klo:11:24 »
Lainaus
lämmintä käyttövettä ei vielä käytetä, menoveden lämpötilat alhaiset (L1 20,5-22, L2 21,5-23) ja siten sisälämpötilakin työnteolle sopiva 17-18 astetta kuivatusprosessin ollessa käynnissä
Laita yläsäiliön min/max alas (vaikka 50-52 tms), jottei se turhaan nosta alasäiliön lämpötilaa. Kylmäaine lauhtuu alasäiliössä ja paine on sitä pienempi, mitä pienempi lauhtumislämpötila on ja sitä vähemmän kompura ottaa sähköä. Alasäiliön lämpötilan min esim. 27 astetta (tai alemmas) ja vastusten johtosuojat alas, ettet vahingossa käytä vastusta (tietysti sillä riskillä, että jos kompura rikkuu tai suoja laukeaa, kämppä alkaa kylmetä, eli elä jätä pitkäksi aikaa valvomatta). Näin tehden saatat päästä hyvinkin muutaman kymmenen minuutin käynnillä / vrk ja sähköä säästyy!

Sitten kun muutto lähestyy tai tarvitset lämmintä käyttövettä, nostat yläsäiliön lämpötilaa, mikä nostaa alasäilön lämpötilaa, ellei sitten ole vielä lämmityskausi menossa.

Edit: huomasin sitten, että menovetesi on aika korkealla, eli ihan muutamalla kymmenellä minuutilla et ehkä pääse, mutta turhan korkealla ei alasäiliön lämpötilaa ei kannata pitää kun sitä lämmintä käyttövettä ei kerta tarvii. Yläsäiliön asetukset vaikuttavat myös alasäiliöön ja se yläsäiliö kannattaa tosiaan pitää minimissään.


Edit2: piuha riitti hyvin, kun koneesta ulos on vain jotain 3 metriä max. Samoin sisälämpötilan piuha, mutta jos olisin tajunnut, olisin laittanut sen sellaiseen huoneeseen, johon ei tule termostaattia (esim. kosteisiin tiloihin). Nyt tuli eteiseen, nuono paikka.
« Viimeksi muokattu: 09.11.05 - klo:11:38 kirjoittanut evt752 »

Poissa evt752

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 546
  • Ekowell EVT 752
Re: Ekowellin omistajat, kertokaa kokemuksia
« Vastaus #15 : 09.11.05 - klo:11:48 »
Lainaus
ASaunakytkintä en ole vielä tähän päivään mennessä tarvinnut, vesi on riittänyt muutenkin.

Jos haluaisi päästä tosi pienellä sähkönkulutuksella, saunakytkintä ehkä kannattaisi käyttää, siis laittamalla alasäiliön min alas, jonnekin 25-27 asteen tienoille (sitten kun talo on kuivunut, eristeet paikoillaan ja käyttö normaalia) ja samoin yläsäiliön min/max myös. Alasäiliön max sitten reilusti ylös, jonnekin 40 asteen tienoille. Sitten ennen pidempiä suihkuja ja saunailtoja ajoissa saunakytkin päälle ja lämmintä vettä piisaa, mutta normaalisti säiliöiden lämpötilat olisivat minimissään (ja sähköä säästyy). Tietysti hankaloittaa hieman elämää, mutta olisi oikein pihille se optimiratkaisu.

Poissa volkkari

  • Vanha jäsen
  • ****
  • Viestejä: 335
  • YaBB 1G - SP1 on Kuningas!
Re: Ekowellin omistajat, kertokaa kokemuksia
« Vastaus #16 : 01.01.06 - klo:08:21 »
Varaajamateriaaleista, ei ole itsestäänselvyys että
ruostumaton teräs on parempi varaajanvalmistusmateriaali kuin hiiliteräs (musta)
Ensiksi on muistettava käyttötarkoitus onko
kysymyksessä ns.käyttövesilämpöpumppu kuten
lämpöässä v-sarja ja ruotsalaiset vai tulistuskoneet
esim ekowell lämpöassä s-sarja.
Käyttövesi sisältää aina happea joka on palmisen
(ruostumisen)tärkein ylläpitävä vioma
Lämmitysverkoston lämmönsiirtöaine (vesi) on ns.
kuolluttavettä josta on happi poistunut joten palamista ei tapahdu.
80-luvulla käytettetiin lattialämmityksessä diffuusiosuojaamattomia putkia niihin järjesteelmiin olisi syytä lisäta inhipiittoreita
Diffuusio on kun ilmakehän paine (i,ibar)painaa ilmaa(mukana happea)muoviputken seinämän läpi
rosterivaraajien ongelmat ovat pistekorroosiossa
korkella lämpötiloilla varsinkin kalkkinen vesi
lisäksi sen huono lämmönjohtavuus huonotaa lämpökerrointa.
Kustannustekijänä valitaa myös useimmiten austeniittinen rst vaikka ferriittinen olisi ehdoto
yli 50 asteisille lämpötiloille.


Poissa volkkari

  • Vanha jäsen
  • ****
  • Viestejä: 335
  • YaBB 1G - SP1 on Kuningas!
Re: Ekowellin omistajat, kertokaa kokemuksia
« Vastaus #17 : 01.01.06 - klo:13:56 »
Jos jatkat anturi johtoa niin kaapelivastuksesta johtuen lämpötilat alkavat vääristymään käytä
pykälää suurempaa johtoa (0,5 neliöta) ja sitäkin max 15m