Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Vanha porakaivo ja rengaskaivo  (Luettu 5013 kertaa)

Poissa Markymark

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 3
  • Maalämpöfoorumi
Vanha porakaivo ja rengaskaivo
« : 12.09.17 - klo:16:40 »
Siirrymme kunnan veteen, porakaivomme vesi kun ei ole laadukasta. Ennen muinoin kaivosta on pumpattu todella isoja määriä vettä kotieläinkäyttöön ja vesi ei ole kuivinakaan kesinä loppunut. Ilmeisesti pintavesiä pääsee sekoittumaan kaivoon sen rakenteen vuoksi ja se falskaa putken juuresta. Tarkoitus on myydä uppopumppu ja rakennella mahdollisesti jotakin pelle peloton meiningillä. Talossa vilp, joka ei ihan riitä yksinään jos on kylmä talvi. Öljypannu vetää viimeisiä vuosiaan.

Kohteessa on kivirakenteinen 2,5m leveä ja 6m syvä kaivo (29m3), joka ei tällä hetkellä pidä vettä. Sen keskelle on porattu 42 metriä syvä porakaivo. Kiinteistön ja kivikaivon välillä kulkee 2kpl 40mm vesiputkia, joista toinen on ollut uppopumpun sähköjohdolle viimeiset vuodet ja toinen tietenkin käyttövedelle.

Jos "rengaskaivoon" vetäisi sisäseinille putkeä spiraalina ylhäältä alas ja noin metrin tiheyteen (yht 40+m spiraali). Keräyspiiri porakaivoon ja takaisin ylös (40m+40m ja sitten takaisin kiinteistön sisälle. Kun putki on todettu vedenpitäväksi, niin koko rengaskaivo täytetään multasoraseoksella tai vastaavalla. Näin kaivon ympäristöstäkin tulee turvallisempi. Sen päälle on valettu betonihattu, mutta ei sitä ikinä tiedä.

Tarkoitus ei olisi koko vuotta käyttää hökötystä, vaan mutamana kuukautena vuodessa tukena. Pumppuna toimisi käytetty, joku perusmalli. Ainakin aluksi. Rengaskaivoa ladattaisiin 5m2 vesitankilla (löytyy), joka kerää kesällä auringosta lämpöä ihan mustan värinsä puolesta. Kun se on täyttynyt sadevedestä, se tyhjennetään lataamaan rengaskaivoa ja sama aina uudestaan. Pumppua käyttämällä rengaskaivo lataa myös lyhyttä porakaivoa.

Voisiko tuo edes teoriassa toimia tukilämpönä? Kaivo pitää kuitenkin täyttää turvallisuuden vuoksi, se pitää muistaa. Jos systeemi toimisi, sitä voisi joskus myöhemmin täydentää maapiirilenkillä ja uudella pumpulla, kun on uusien laiteistojen aika.

Poissa tomppeli

  • Yleismoderaattori
  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 8 560
  • Vanha pieru!
Vs: Vanha porakaivo ja rengaskaivo
« Vastaus #1 : 12.09.17 - klo:19:33 »
Siitä 42 metriä syvästä porakaivosta saa vuodessa noin 3000 -3500 kWh lämpöenergiaa U -keräimellä.

Kivetystä kaivosta saa huomattavasti vähemmän.
Kaivo pitäisi täyttää märällä savella, jos halutaan paras mahdollinen tulos.
Jos savi saadaan pysymään hyvin märkänä talvellakin, saadaan siitä lisää lämpötehoa jäädyttämällä kaivossa oleva, saveen sitoutunut vesi.
Veden jäätymisen energia on noin 333 kJ /kg
1000 kG vettä, jäätymisenergia on noin 82,5 kWh
29 m3 vettä, jäätymisenergia on noin 2680 kWh.
Jäätymisessä (faasimuutos) +0 C asteinen vesi muuttuu -0  C asteiseksi jääksi.
...
Ilmalämpöpumpun ulkoyksikön tuuletetun ulkoyksikön keräimen tilalle lämmönvaihdin,
jonka keruupuolella kiertää kaivon kautta 30 % Altian Naturett -liuos.

Poissa Seagear

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 885
  • Maalämpöfoorumilta tietoa
Vs: Vanha porakaivo ja rengaskaivo
« Vastaus #2 : 13.09.17 - klo:06:50 »
Kun putki on todettu vedenpitäväksi, niin koko rengaskaivo täytetään multasoraseoksella tai vastaavalla. Näin kaivon ympäristöstäkin tulee turvallisempi. Sen päälle on valettu betonihattu, mutta ei sitä ikinä tiedä.

Rengaskaivoa ladattaisiin 5m2 vesitankilla (löytyy), joka kerää kesällä auringosta lämpöä ihan mustan värinsä puolesta. Kun se on täyttynyt sadevedestä, se tyhjennetään lataamaan rengaskaivoa ja sama aina uudestaan. Pumppua käyttämällä rengaskaivo lataa myös lyhyttä porakaivoa.

Miten sinne rengaskaivoon laitetaan vettä kun se on täytetty multa-soraseoksella?
Danfoss DHP-H8+UKV100,
porakaivo 175m, patterilämmitys, 1. kerroksinen 146 + 70m2 puolilämmin, rv. -73

Poissa tomppeli

  • Yleismoderaattori
  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 8 560
  • Vanha pieru!
Vs: Vanha porakaivo ja rengaskaivo
« Vastaus #3 : 13.09.17 - klo:09:00 »
Miten sinne rengaskaivoon laitetaan vettä kun se on täytetty multa-soraseoksella?
En tarkoittanut, että se täytettäisiin vedellä.
Tarkoitin hyvin märkää savea.

Saven vesipitoisuudesta ei kuitenkaan ole mitään hajuakaan, kun ei tiedä kohteesta mitään.
Halusin vain korostaa sitä, kuinka tärkeä elementti se kosteus on maakeruussa.
Tuskin aloittajakaan tarkoitti sitä, että kaivo täytettäisiin vedellä, kun hän mainitsi, että kaivo ei pidä vettä.
Hän ajatteli kastella maamassan.

Poissa Markymark

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 3
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Vanha porakaivo ja rengaskaivo
« Vastaus #4 : 13.09.17 - klo:09:28 »
Samasta kaivon kannesta lorottaisin vesisäiliön vähitellen tyhjäksi. Maan sekaan esim käytettyä hiekoitussepeliä kerroksittain, että edes teoreettiset mahdollisuudet veden sekoittumiseen. Tuo on tietenkin vain idean asteella.

Ilmalämpöpumppu lämmönvaihtimella on kyllä mielenkiintoinen idea. Kesällä saisi jäähdytyksen taloon ja samalla kaivoa ladattua?
 Mietinkin joitain aurinkokennoputkivirityksiä kiertämään kaivon pohjalle, mutta se ei liene taloudellisesti järkevää...

Spiraali kivikaivossa vaikuttanee myös kivikaivon ulkopuolella olevaan maaperään. Jopa 50m3 kokoiseen maamassaan yhteensä. Joten tuo 2700kWh kivikaivo-osasta voisi hyvinkin toteutua, vaikkei kaikki ihan ihanteellisesti menisikään? Minikaivuria jos saisi lainaksi, niin pieni maapiiri lisäksi ja samalla vaihtaisi ne läpivientiputket. Ei tarvitsisi jättää hitsauksia maan sisälke.  Nurmikko nyt menee pilalle jokatapuksessa kun sitä täyttöä tekee. Ison piirin teko on vaikeaa.

Jos nyt neljäsosan saisi kiinteistön lämmöntarpeesta tuolla puuhastelulla. Hyötysuhdehan on parempi todella kylmillä ilmoilla maasta imettynä? Pari tonniahan tuohon menisi. Mut saisi samalla sen jäähdytyksen?  ::) Lattialämmitystä ei ole, joten patteriverkko tökkösee lämpöpumppujen kanssa. Takka auttaa, mutta ei ole varaavaa mallia.