Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Kaivataan vinkkejä Lämpöässä VM 11 maalämpöpumppuun ja lämpimän veden tuottoon  (Luettu 26625 kertaa)

Poissa Fleku

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 7
  • Maalämpöfoorumi
Tervehdys alan asiantuntijat ja harrastajat,

Kyseessä on ensimmäinen taloprojektini ja siten myös ensikosketus maalämpöasiaan. Lämmitysjärjestelmää valittaessa ajauduin myyjien ristituleen, jossa kaikki haukkuivat toisen valmistajan lyttyyn. Tuli tehtyä valinta sitten fiiliksen mukaan kaiken rakennuskiireen keskellä. :) Meillä on Lammin LL-400 harkkotalo. Lämmitettävää sisälattiapintaa on yhteensä 280m2, josta autotallin osuus on noin 40m2. Lämpökaivon syvyys on 215m.

Mietiskelin tuolloin vakavissaan, että pumpuksi olisi tullut valita pykälän isompi VM 13. Myyjä kuitenkin perusteli toistuvasti, että VM 11 kyllä riittäisi mitoitukseltaan ja ne harvat kovat pakkaspäivät kone työstäisi kustannustehokkaammin sähkövastuksen kanssa. Oli niin tai näin, niin lattialämmitys on toiminut moitteetta. Tein kyllä lopulta itse laitteiston valinnassa virheen: tavallinen tallaaja (kuten minä) voi mieltää asian niin, että Lämpöässän integroitu 480l varaaja voisi vastata käytännössä lähes perinteistä 500l lämminvesivaraajaa - ja näinhän asia ei ole. Myyjän kuitenkin tulisi tuntea myymänsä tuote. Lämpimän veden tarve oli myyjän tiedossa, joten hänen olisi tullut tietää, ettei VM 11 tuota lähellekään riittävästi vettä, mikäli nyt ylipäänsä tuntee pumpun toimintaperiaatteen. Nykypäivänä perehtyisin paremmin teknisiin asioihin ja laitteiston päivitysmahdollisuuksiin = omaa tyhmyyttäkin oli siis rutkasti matkassa.

Eli ongelmana on tällä hetkellä lämmin käyttövesi. Meillä on kaksi ammetta taloudessa. Arkikäytössä olevan ammeen tilavuus on 260l. Lämmin vesi riittää tämän ammeen täyttöön, mutta mikäli heti perään menee suihkuun, niin lämmin vesi loppuu suihkuttelijalta auttamatta. Suurin ongelmani on 790 litraa vettä hörppäävä poreamme. Tämän täyttäminen esimerkiksi 36 asteiseksi on mahdoton tehtävä. Ammeessa on 1,5kW ylläpitolämmitin ja hiljaa liruttelemalla onnistuin kerran kesäkelillä saamaan ammeen tuohon 36 asteen kylpytilaan. Talviaikaan hissukseen ja parilla tauolla täytettynä lopullinen vesimassan lämpötila on 30-33 astetta, jota 40 asteeseen asetettu ylläpitolämmitin ei jaksa juurikaan nostaa. Olen testannut pumpussa osatehoa, käyttöveden tehostusmoodia jne parhaan täyttökeinon löytämiseksi.

1. Onko todella niin, että ainoa vaihtoehto saada lisää lämmintä käyttövettä on liittää erillinen sähkövaraaja? Käsittääkseni tässä VM11 pumpussa ei ole valmiita liitoksia ulkoiselle lisälämminvesivaraajalle? Aurinkoyhteet kyllä löytyy ja jostakin kuulin, että saattaisi olla mahdollista liittää lisävesivaraaja näihin yhteisiin - onko foorumilaisilla tästä tietoa?

2. Poreammeeseen voisi liittää 3,0 kW ylläpitolämmittimen 1,5kW lämmittimen paikalle, mutta en osaa sanoa, että jaksaisiko se nostaa koko vesimassan lämpötilaa kohtuu ajassa useamman asteen verran. Olisi muutenkin parempi, jos suihkutteluvettäkin saisi vähän enemmän toisella ratkaisulla.

Kaipaisin kipeästi ideoita vesijärjestelmään ja kommentteja, onko maalämpöpumpun valinta ylipäänsä mennyt pahasti metsään?  :) Pinta-alat ja ammeet olivat tiedossa myyjän laskiessa meille mitoitusta.

« Viimeksi muokattu: 27.01.17 - klo:15:27 kirjoittanut Fleku »

Poissa jm82

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1 448
  • Maalämpöfoorumi
Täällä foorumilla joku on laskeskellut että lämpöässä vm mallista riittää vettä noin 260 L, eli juuri sama määrä kuin integroidusta 180 L käyttövesivaraajastakin.

Sähkövaraaja tuohon lämpöässän perään olisi varmaan fiksuin vaihtoehto. Lämpöässän varaaja kun on auttamattomasti liian pieni 790 L poreammeelle. Koska on vähän liian pieni myös 260 L kylpyammeelekin.
nibe 1217-10 vm2008, 200m kaivo, vanha 400 L (puskuri)varaaja esilämmityskierukalla. Itse asenneltu 24.11.2014. -73 120m (165).

Poissa tomppeli

  • Yleismoderaattori
  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 8 596
  • Vanha pieru!
Tässä on tapahtunut suunnittelussa virhe.
Minkään markkinoilla olevan ns. kompaktirakenteisen pumpun lämmin vesi ei riitä 790 litraiseen ammeeseen.
Tarvittaisiin paljon suurempi käyttövesitilavuus, jotta tuon ammeen täyttäminen olisi mahdollista.
Pumppukin on ilmeisesti noiden ammeiden koon takia numeroa liian pieni.
Muutoin talolle olisi pitänyt riittää 11 kW -tehoinen lämmityslaite.
Vaikka pumppu olisi paljonkin suurempi lämmitysteholtaan, ei se teho riitä siihen, että tehtäisiin lämmintä käyttövettä niin sanotusti lennossa.
Vesi joudutaan ennakkoon tekemään isoon varaajaan.

Olisi tarvittu lämpöpumppu, jonka varaajan pitäisi olla vähintään 700 litrainen.
Maalämpökaivokin on lievästi alimittainen, kun otetaan kylpyveden käyttökin huomioon.

Poissa Matias

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 4 579
Tuollaista voisi kokeilla  ;)
Esim 2-3h ennen ison ammeen täyttöä "Max" päälle

https://www.lampoassa.fi/wp-content/uploads/2015/03/Manuaali-Vm-8-2015-pieni.pdf
Lainaus
3.4.3. Käyttöveden tehostus
Varaaja voidaan asettaa toimimaan maksimilämmöllä hetkellistä tarvetta
varten,  esim.  kun  lämpimän  käyttöveden  tarve  kasvaa  isommalla  ryh-
mällä  saunottaessa.  Käyttöveden  tehostus  kytketään  päälle  painamalla 
Max-painiketta. Laite palautetatan normaalitilaan painamalla Eco-paini-
ketta. Käyttöveden tehostuksen toiminta-aika (1...24h) valitaan plus- ja
miinus- painikkeilla
.
9kw Ekowell EPT400 vuodesta 1998
Jämä Kantikas 1250l Keruu 2X200m

Poissa sailor

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 3 054
  • Lämpöässä V15 11/04-->
Foorumin laskurilla (uutiset) laskettaessa ei 3kW:n vastuksen vaihtaminen auta. Eli ainoa mahdollisuus on lisävaraajan kytkeminen. Lisävaraajan kytkemisessäkin on oma suunnittelunsa. Optimitilanne olisi että sen saisi kytkettyä maalämpöpumpun jälkeen niin että sen kautta otetaan vain ammeidentäyttövesi. Muussa tapauksessa käyttövesi on aina osittain suorasähköllä tehtyä.

Aurinkoyhteisiin voisi rakentaa levylämmönvaihtimella esilämmityskierron ja sen lisäksi ottaa lattiapiiristä esilämmitys raakavedelle. Mutta lämmintä käyttövettä ei tule silti ison ammeen täytön jälkeen. Nythän pullonkaula lienee käyttövesikierukat.

Lattioiden kiertovesipumput voisi pysäyttää ammeiden käytön ajaksi niin osa tehosta ei mene lämmitykseen.

Onko talossa kuinka isot pääsulakkeet ja veloittaako sähköyhtiö suuremmasta pääsulakekoosta isompaa KK-maksua?

 
Lämpöässä V15 Opation modaus:
http://sailor.arkku.net//trend.jpg.jpg

Poissa Roori

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 5 237
  • Maalämpo... Ollakko vai Ei....KYLLÄ
tämä oli siis tämmönen:


Ilmeisesti talo on ihan pränikkä joten lattialämmitys matalalla menovedellä joten tulistus lienee kohtuu hyödytön jos ajellaan vaihtelevalla lauhdutuksella LL ehdoilla. 260L varaajaa noihin ammeisiin on aika vähän ja 11kW ei riitä lennossa tekoon...kierukat varmaan riittäis jos oli 'lämpöö' tarjolla 260L on imetty tyhjiin aikas äkkiä ja kierukoitten teho romahtaa.

Ilmeisesti myös tuo Matiaksen ehdottama 'MAX' nappi on jo myös kokeiltu...kuinka kuumaksi tuo sen varaajan nostaa, tuota ei ollut manuaalissa?

Viimesen päälle suunnittelu/mitoistus moka, vaihtovena kone ja 300-500L käyttövesivaraajaa olis saattanu olla oikeampi ratkaisu, joka tapauksessa nyt vaan tarttis saada käyttövesi habaa suuremmaksi ja se lienee mahdollista vain erillisellä lisävaraajalla...lisäksi älyssä pitäis olla 'järkeä' niin paljon että se ladataan VM:llä...nythän se on tarpeeseen nähden vielä 'Virtual Machine'  ;)

Poissa sailor

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 3 054
  • Lämpöässä V15 11/04-->
Ihan niinkuin Roori sanoi, paitsi ei sinne päinkään  :D

Varaajassahan on 480 litraa tilavuus, mutta kierukoilla sitä ei saa tyhjäksi. Tulistus taas toimii loistavasti tuolla mitoituksella, muttei auta tähän dilemmaan.
Lämpöässä V15 Opation modaus:
http://sailor.arkku.net//trend.jpg.jpg

Poissa seppaant

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 5 212
  • L-Ässä V-7
Paljonko on paljon?

Ison ammeen lämmittäminen vie energiaa n. 28 kWh
Lämpöpumpulla lämmitettäessä pumpun käyttämä energia on n. 7 kWh
Jos lämmitys tehdään suoralla sähköllä, kuluu energiaa n. 20 kWh enemmän kuin lämpöpumpulla lämmitettäessä ja tämä maksaa n. 2,5 €.
Kuinka usein tämä iso palju täytetään ja lämmitetään?

Siis paljonko on paljon?

ATS
L-Ässä V-7.0 vm.2007
Kaivo 163m, akt.153m
Talo 150m2, patterit, v.1975
Aurinkopaneelit 2x10x275 W=5,5 kWp, kaakko/lounas
Arvioitu vuosituotanto 4500 kWh

Poissa Roori

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 5 237
  • Maalämpo... Ollakko vai Ei....KYLLÄ
Ihan niinkuin Roori sanoi, paitsi ei sinne päinkään  :D

Varaajassahan on 480 litraa tilavuus, mutta kierukoilla sitä ei saa tyhjäksi. Tulistus taas toimii loistavasti tuolla mitoituksella, muttei auta tähän dilemmaan.
Sori 260L on juu poimittu väärin tuosta ketjusta...mutta tulistus ei toimi ilmeisen hyvin kun vesi ei riitä ja kuulostaa vielä pahemmalta kun varaaja on 480L.
Itseasiassa varaajan koon suhteen oikea vastaus on 430L,  ;D pitäisiköhän tässä kohtaa lainata sailorin sanoja...no ei sentään alennuta samalle tasolle.
Lainaus
Lämmivesivaraaja
430 litraa

Ilmeisen tyhjäksi se varaaja noilla kierukoilla menee kun se vesi kerran loppuu... ;D lämpö riittänee LKV-piikissä lattialämmitykseen sinne se ei kerkee heijastumaa, mutta käyttövesisiivu on impattu tyhjäksi jo 260L ammeen täytössä.  :o

Onhan aloittaja tiimeineen todennut että pumppu itsessään sentään toimii niinkuin on suunniteltu...?

Poissa euroshopperi

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 2 774
  • Maalämpöfoorumi
Saisiko tuosta tehtyä vaihtoventtilillä sellaisen, että laittaa 500 L lämminvesi pöntön vierelle ja se ladattaan siis kierukalla esim 50 asteeseen. Kaikki vanhat saa olla kuten ennenkin, mutta käynnistys pitäisi määrätä jommankumman varaajan mukaan. Ja käyttövesi siis otettaisiin esilämmitettynä aina siitä 500 L pöntöstä ja poistetaan lämmityksen alakierukka kokonaan kierrosta, mutta tulistusosa on vielä mukana.
350m², 1000m³, kaivot 2x165m
17kW Viessmann 300 G+
390 L KVV+ 500 L puskuri LV kierukalla+
Aurinkosähkö 2022. Fronius Gen24 10 kW + 34 kpl 375 W Doubleglass  12,75 kW.

Poissa Roori

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 5 237
  • Maalämpo... Ollakko vai Ei....KYLLÄ
Saisiko tuosta tehtyä vaihtoventtilillä sellaisen, että laittaa 500 L lämminvesi pöntön vierelle ja se ladattaan siis kierukalla esim 50 asteeseen. Kaikki vanhat saa olla kuten ennenkin, mutta käynnistys pitäisi määrätä jommankumman varaajan mukaan. Ja käyttövesi siis otettaisiin esilämmitettynä aina siitä 500 L pöntöstä ja poistetaan lämmityksen alakierukka kokonaan kierrosta, mutta tulistusosa on vielä mukana.
Kyllähän tommoseen rinnalle nyt aina jotain saa pienellä kikkailulla, ehkä kumminkin kun on tuo kampakuparikierukkamaailma jo sisäänrakennettu niin ehkä kannattais pysyä samassa periaatteessa niin ei tarvii sen legionellan kanssa ihmetellä ja varoa lämpötiloja.
Jos vaikka sillo kun täräytetään päälle se korotettu käyttövesipyyntö, niin avataan 1 sähkövena ja ladataan 500L (300L) rinnakkaispönttö kierukalla siihen samaan MAX lämpöön, käyttövesi kulkis vaan aina sen rinnakkaisen kautta...tai no parempi olis levarivaihdin tossa ettei mene liikaa kierukoita peräkkän ja ei alkais ahistamaan.

EDIT: tommosen lisätilan löytyminen saattaapi olla pikkunen ongelma  :(

Poissa sailor

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 3 054
  • Lämpöässä V15 11/04-->
Saisiko tuosta tehtyä vaihtoventtilillä sellaisen, että laittaa 500 L lämminvesi pöntön vierelle ja se ladattaan siis kierukalla esim 50 asteeseen. Kaikki vanhat saa olla kuten ennenkin, mutta käynnistys pitäisi määrätä jommankumman varaajan mukaan. Ja käyttövesi siis otettaisiin esilämmitettynä aina siitä 500 L pöntöstä ja poistetaan lämmityksen alakierukka kokonaan kierrosta, mutta tulistusosa on vielä mukana.

Tuossa nyt vaan on se että kauhea pönttö silloin tällöin täytettävää ammetta varten  ::) Itse olisin taipuvainen ensin miettimään jotain muuta vaihtoehtoa. Saahan sen ylimääräisen pöntön lämmitettyä vaikka yhdistämällä lisävaraajaan kierukkaan LÄ:n aurinkoyhteet. Aina kun haluaa ammeen täyteet niin täytyy vaan laittaa kiertovesipumppu 2-3h ennen kuin alkaa losottamaan ammeeseen vettä. Jos sulakekokoa saa ilmaiseksi esim. 3x35A niin minä laittaisin ison läpivirtauslämmittimen tuohon systeemiin (jolla se ammeen täyttö ei silti onnistu kymmenissä minuuteissa). Kaiken kaikkiaan yli 700 litrainen amme tarvitsisi öljypolttimen tai kaukolämmön  :)

Parilla satasellakin selviää: http://www.ebay.de/itm/12L-LPG-HOT-Tankless-Gas-Wasser-Heizung-Instant-Boiler-Edelstahl-Water-Heater-/301014927050



Sori 260L on juu poimittu väärin tuosta ketjusta...mutta tulistus ei toimi ilmeisen hyvin kun vesi ei riitä ja kuulostaa vielä pahemmalta kun varaaja on 480L.
Itseasiassa varaajan koon suhteen oikea vastaus on 430L,  ;D pitäisiköhän tässä kohtaa lainata sailorin sanoja...no ei sentään alennuta samalle tasolle.
Ilmeisen tyhjäksi se varaaja noilla kierukoilla menee kun se vesi kerran loppuu... ;D lämpö riittänee LKV-piikissä lattialämmitykseen sinne se ei kerkee heijastumaa, mutta käyttövesisiivu on impattu tyhjäksi jo 260L ammeen täytössä.  :o

Onhan aloittaja tiimeineen todennut että pumppu itsessään sentään toimii niinkuin on suunniteltu...?

No kyllä se siitä: https://www.lampoassa.fi/wp-content/uploads/2015/03/Manuaali-Vm-8-2015-pieni.pdf

sivu 30
Lämpöässä V15 Opation modaus:
http://sailor.arkku.net//trend.jpg.jpg

Poissa Roori

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 5 237
  • Maalämpo... Ollakko vai Ei....KYLLÄ
Tuossa nyt vaan on se että kauhea pönttö silloin tällöin täytettävää ammetta varten  ::) Itse olisin taipuvainen ensin miettimään jotain muuta vaihtoehtoa. Saahan sen ylimääräisen pöntön lämmitettyä vaikka yhdistämällä lisävaraajaan kierukkaan LÄ:n aurinkoyhteet. Aina kun haluaa ammeen täyteet niin täytyy vaan laittaa kiertovesipumppu 2-3h ennen kuin alkaa losottamaan ammeeseen vettä. Jos sulakekokoa saa ilmaiseksi esim. 3x35A niin minä laittaisin ison läpivirtauslämmittimen tuohon systeemiin (jolla se ammeen täyttö ei silti onnistu kymmenissä minuuteissa). Kaiken kaikkiaan yli 700 litrainen amme tarvitsisi öljypolttimen tai kaukolämmön  :)

Parilla satasellakin selviää: http://www.ebay.de/itm/12L-LPG-HOT-Tankless-Gas-Wasser-Heizung-Instant-Boiler-Edelstahl-Water-Heater-/301014927050



No kyllä se siitä: https://www.lampoassa.fi/wp-content/uploads/2015/03/Manuaali-Vm-8-2015-pieni.pdf

sivu 30
voi olla että aloittajalla on tuon vanhemman tiedon mukainen varaaja, varmaan leimattu pumppuun...uudet on sitten pienennetty.

Kyllä sulakekoot on porrasteltu juuri sen takia että niitä voi hinnotella nousevasti....

Poissa seppaant

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 5 212
  • L-Ässä V-7
xx
« Vastaus #13 : 21.01.17 - klo:21:46 »
Lainaus
Suurin ongelmani on 790 litraa vettä hörppäävä poreamme. Tämän täyttäminen esimerkiksi 36 asteiseksi on mahdoton tehtävä. Ammeessa on 1,5kW ylläpitolämmitin ja hiljaa liruttelemalla onnistuin kerran kesäkelillä saamaan ammeen tuohon 36 asteen kylpytilaan. Talviaikaan hissukseen ja parilla tauolla täytettynä lopullinen vesimassan lämpötila on 30-33 astetta, jota 40 asteeseen asetettu ylläpitolämmitin ei jaksa juurikaan nostaa. Olen testannut pumpussa osatehoa, käyttöveden tehostusmoodia jne parhaan täyttökeinon löytämiseksi.
Kuinka usein tällaiseen poreammeeseen vaihdetaan vesi?
Jokaisen käyttökerran jälkeen?
Vai onko jokin muu kriteeri veden vaihtamiseen?

ATS
L-Ässä V-7.0 vm.2007
Kaivo 163m, akt.153m
Talo 150m2, patterit, v.1975
Aurinkopaneelit 2x10x275 W=5,5 kWp, kaakko/lounas
Arvioitu vuosituotanto 4500 kWh

Poissa Fleku

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 7
  • Maalämpöfoorumi
Ensinnäkin iso kiitos kaikille vastanneille ja asiaa pohtineille!!


Matias:

Pitääpä ensi lämmityskerralla vielä koittaa laittaa tulistus hyvissä ajoin ennakkoon päälle. Tätä toimintoa olen kokeillut kahdesti ja en ole havainnut etua - joskin ajallisesti en antanut toiminnon myllätä kuin ehkä puolisen tuntia ennakkoon.

sailor:

Hyvä tietää, ettei lähde räpeltämään ammeen ylläpitolämmitintä isommaksi, kun ei ole avain ongelmaan. Oon vahvasti sen lisävaraajan kannalla. Nyt vain pitäis pohtia, mikä olis paras kytkentätapa rinnalle. Talossa on 3 x 35A pääsulakkeet - otettiin pykälää suurempi kuin alkuun oli tänne kaavailtu. Kalliimpi siirtomaksu joo tässä. Myös teikäläisen pohdinnat läpivirtauslämmittimestä lähtee tarkasteluun. :)

Roori:

Talo on juu pränikkä. Tarkkailen ensikerralla tulistustoiminnon vaikutuksia mittausarvoihin. Tänä päivänä ottaisin joo koneen erillisellä varaajalla. Nyt kun virhe on tapahtunut, niin yritetään korjata puutteita toisella tapaa. :)  Ulkomuistista olisin heittänyt varaajan tilavuudeksi 430 tai 440 litraa. Ohjekirjassa lukee tuo 480 litraa.

Pumpun toimintaa ei ole tarkasteltu sen tarkemmin, kun lattialämmitys pelittänyt hyvin. Varmaan pitäisi tarkastaa ainakin syöttösekoitusventtiilin toiminta - oisko mitä muuta mainittavaa? Pitääpä vielä katella toiminnot läpi sellaisen kanssa, joka asiasta enemmän ymmärtää.


"Jos vaikka sillo kun täräytetään päälle se korotettu käyttövesipyyntö, niin avataan 1 sähkövena ja ladataan 500L (300L) rinnakkaispönttö kierukalla siihen samaan MAX lämpöön, käyttövesi kulkis vaan aina sen rinnakkaisen kautta...tai no parempi olis levarivaihdin tossa ettei mene liikaa kierukoita peräkkän ja ei alkais ahistamaan.

EDIT: tommosen lisätilan löytyminen saattaapi olla pikkunen ongelma"


Juurikin jotain tämän kaltaista olis ajatuksena rakennella ongelmaan. Mulla ei riitä tietotaito toteutusmahdollisuuksiin ja siksi mä täällä apua kyselenkin. :)  Että olisko lisävaraaja kannattavaa ja ylipäänsä toteutusmahdollista linkittää pumpun rinnalla lämpeämään vai lämpeiskö se kokonaan erillisenä sähköllä. Se olis myös kiva, että suihkuveden riittävyyttä ei tartteis isomman saunaseurueen kesken jännittää. Pelkän ison ammeen osalta voisin aina käydä kytkemässä systeemejä erikseen päälle. Sitte taas jos kokonaiskuvaan rakentelisi lisävesikapasiteettia, niin sitte toiminnan ottaisi mielellään "automaationa". Teknisessä tilassa löytyy onneksi runsaasti tilaa lisävaraajalle maalämpöpumpun vierestä.


seppaant:

Isoa ammetta olis tarkoitus täytellä varmaan muutaman kerran kuussa. Vesiongelman takia olen säästellyt hermojani ja käyttökerrat olleet todella harvassa. 260 litran amme täyttyy kotona ollessa usein kahdesti päivässä. Oon kuullu, että porukka myös pitää laskettua vettä ammessa. Meillä kuitenkin käyttö maksimissaan viikoittaista, niin siksi vaihdan aina veden.

Poissa tomppeli

  • Yleismoderaattori
  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 8 596
  • Vanha pieru!
Kannattaisi varmaan ottaa yhteyttä L -ässä tehtaalle https://www.lampoassa.fi/lampoassa/yhteystiedot/
ja pyytää sieltä neuvontaa siitä, miten asia korjataan parhaiten.
Toivottavasti sieltä löytyy auttamishalua.

Poissa Fleku

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 7
  • Maalämpöfoorumi

Voisihan sinne olla taas yhteydessä, jos vaikka eri henkilö sattuisi langoille.  :-\ Pari kertaa soiteltiin ja kanta oli se, ettei pumpun rinnalle voi liittää lisävesivaraajaa toimimaan. Ainoa vaihtoehto on erillinen sähkövaraaja. Tämän takia turvauduin nyt foorumilaisten apuun.

Poissa seppaant

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 5 212
  • L-Ässä V-7
Laskelma
« Vastaus #17 : 23.01.17 - klo:10:17 »
Pari pientä laskelmaa:
Ison ammeen täyttö 5 -> 35 C kuluttaa energiaa 27,7 kWh
Tämä voidaan tehdä kolmella eri tavalla:
A) Kokonaan MLP:llä, COP 3,5
B) Kokonaan suorasähköllä, 12c/kWh
C) Osittain MLP:llä ja osittain suorasähköllä

A) Oletetaan COP 3,5 niin sähköä kuluu 7,9 kWh = 0,95€
B) Sähköä kuluu 27,7 kWh = 3,34€
C) Laitetaan MLP syöttämään 300 litran sähkövaraajaa
    MLP lämmittää veden 5 -> 50C => 15,7kWh/3,5 = 4,5 kWh = 0,54€
    Suorasähköllä lämmitetään 50 -> 85C => 12,3 kWh = 1,47€
    Yhteensä 16,8 kWh = 2,01€

Eri lämmitystavat maksavat
A) 0,95€
B) 3,34€
C) 2,01€

Meidän vesi maksaa 6,78€/m3 (laskun loppusumma/kulutus)
Yhden täytön vesi maksaisi tällä hinnalla 5,36€

Kokonaiskustannukset
     Kerta    vuosi (1/vko)
A) 6,31€    328€
B) 8,70€    452€
C) 7,37€    383€

Edullisin ratkaisu lienee 300 litran sähkövaraaja MLP:n perään.
Tämä maksaa vain 1€/kerta enemmän kuin pelkän MLP:n käyttö.
Tällä ratkaisulla pitäisi myös riittää suihkuvettä heti ammeen täytön jälkeen.
Sähkövaraaja pidetään normaalisti esim 55C lämpötilassa ja lämmitetään 85C:een sopivasti ennen ison ammeen täyttöä.
Pienen ammeen täyttöön riittää varaajan lämpötila 55C.

ATS
L-Ässä V-7.0 vm.2007
Kaivo 163m, akt.153m
Talo 150m2, patterit, v.1975
Aurinkopaneelit 2x10x275 W=5,5 kWp, kaakko/lounas
Arvioitu vuosituotanto 4500 kWh

Poissa Roori

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 5 237
  • Maalämpo... Ollakko vai Ei....KYLLÄ
Vs: Laskelma
« Vastaus #18 : 23.01.17 - klo:17:03 »
Pari pientä laskelmaa:
Ison ammeen täyttö 5 -> 35 C kuluttaa energiaa 27,7 kWh
Tämä voidaan tehdä kolmella eri tavalla:
A) Kokonaan MLP:llä, COP 3,5
B) Kokonaan suorasähköllä, 12c/kWh
C) Osittain MLP:llä ja osittain suorasähköllä

A) Oletetaan COP 3,5 niin sähköä kuluu 7,9 kWh = 0,95€
B) Sähköä kuluu 27,7 kWh = 3,34€
C) Laitetaan MLP syöttämään 300 litran sähkövaraajaa
    MLP lämmittää veden 5 -> 50C => 15,7kWh/3,5 = 4,5 kWh = 0,54€
    Suorasähköllä lämmitetään 50 -> 85C => 12,3 kWh = 1,47€
    Yhteensä 16,8 kWh = 2,01€

Eri lämmitystavat maksavat
A) 0,95€
B) 3,34€
C) 2,01€

Meidän vesi maksaa 6,78€/m3 (laskun loppusumma/kulutus)
Yhden täytön vesi maksaisi tällä hinnalla 5,36€

Kokonaiskustannukset
     Kerta    vuosi (1/vko)
A) 6,31€    328€
B) 8,70€    452€
C) 7,37€    383€

Edullisin ratkaisu lienee 300 litran sähkövaraaja MLP:n perään.
Tämä maksaa vain 1€/kerta enemmän kuin pelkän MLP:n käyttö.
Tällä ratkaisulla pitäisi myös riittää suihkuvettä heti ammeen täytön jälkeen.
Sähkövaraaja pidetään normaalisti esim 55C lämpötilassa ja lämmitetään 85C:een sopivasti ennen ison ammeen täyttöä.
Pienen ammeen täyttöön riittää varaajan lämpötila 55C.

ATS
Noinhan se suurinpiirteins menee, eli sähkövaraaja hukkaa tuolla tahdilla ~100€/vuosi rahaa kun ottaa vähän häviöitäkin huomioon, eli siinä 1000€/10v.
Ei siis kovin hirveitä summia synny, mutta jotain pientä investointirahaa olis tarjolla jos tuon koittaa kokonaan MLP:llä tehdä...

Poissa seppaant

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 5 212
  • L-Ässä V-7
Laskelma
« Vastaus #19 : 24.01.17 - klo:11:42 »
Lainaus
Ammeessa on 1,5kW ylläpitolämmitin ja hiljaa liruttelemalla onnistuin kerran kesäkelillä saamaan ammeen tuohon 36 asteen kylpytilaan. Talviaikaan hissukseen ja parilla tauolla täytettynä lopullinen vesimassan lämpötila on 30-33 astetta, jota 40 asteeseen asetettu ylläpitolämmitin ei jaksa juurikaan nostaa.
Jos 1,5 kW vastus pitää lämpötilan mutta ei jaksa nostaa sitä, tarkoittaa tämä sitä, että ammeen lämpövuoto kylpylämpötilassa on 1,5 kW.
Lämpövuoto on n. suoraan verrannollinen veden ja ympäristön lämpötilaeroon.
Jos ammeen lämpötila on sama kuin huoneen lämpötila, niin silloin ei ole lämpövuotoa. Jos amme on täytetty kylmällä 5 C kraanavedellä on lämpövuoto negatiivinen eli ympäristö lämmittää ammetta 1,5 kW teholla.

Lainaus
Poreammeeseen voisi liittää 3,0 kW ylläpitolämmittimen 1,5kW lämmittimen paikalle, mutta en osaa sanoa, että jaksaisiko se nostaa koko vesimassan lämpötilaa kohtuu ajassa useamman asteen verran. Olisi muutenkin parempi, jos suihkutteluvettäkin saisi vähän enemmän toisella ratkaisulla.
Jos ylläpitolämmitin vaihdetaan 1,5 -> 3,0 kW tehoiseksi, on 5C lämpötilassa tehollinen lämmitysteho 4,5 kW, 20C lämpötilassa 3,0 kW ja 35 C lämpötilassa 1,5 kW. 
Aloitettaessa lämmitys 5 C:sta kestää lämmittäminen 35 C:een vähän yli 9 tuntia.
Jos amme täytetään "vauhdilla" L-Ässän lämpimällä vedellä, on lämpötila ehkä n. 20C. Tästä lämmittäminen 35 C:een kestää 6 tuntia.

Se hyvä puoli tässä ratkaisussa on, että ammeen saavuttaessa kylpylämpötilan, on saatavilla riittävästi suihkuvettä.
Huono puoli on se että tämä ei auta pienen ammeen käytössä.

ATS
L-Ässä V-7.0 vm.2007
Kaivo 163m, akt.153m
Talo 150m2, patterit, v.1975
Aurinkopaneelit 2x10x275 W=5,5 kWp, kaakko/lounas
Arvioitu vuosituotanto 4500 kWh

Poissa tomppeli

  • Yleismoderaattori
  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 8 596
  • Vanha pieru!
Jos myöskin amme pidetään jatkuvasti kylpylämpöisenä tuolla 1,5 kW tehoisella vastuksella ja sen teho juuri riittää lämpötilan ylläpitoon,
on jatkuva sähkön kulutus 1,5 kWh/tunti.

Jos se vastus olisi koko vuorokauden päällä, tulee vuorokauden kulutukseksi 24 h x 1,5 kW = 36 kWh.
Ehkä siinä ammeessa on termostaatti, joka kuitenkin katkoo jonkin verran tuon vastuksen lämmittelyä.

Todellisuudessa vuorokausikulutus lienee pienempi.
Ammeen päälle laitettu peite vähentää huomattavasti lämpöhukkaa.

Poissa Roori

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 5 237
  • Maalämpo... Ollakko vai Ei....KYLLÄ
Voisihan sinne olla taas yhteydessä, jos vaikka eri henkilö sattuisi langoille.  :-\ Pari kertaa soiteltiin ja kanta oli se, ettei pumpun rinnalle voi liittää lisävesivaraajaa toimimaan. Ainoa vaihtoehto on erillinen sähkövaraaja. Tämän takia turvauduin nyt foorumilaisten apuun.
Oliko se muuten jo todettu vedenpitävästi että se VM toimii niinkuin on suunniteltu?
Tuliko selitystä miksi ei voi rinnalle laittaa, hajooko, meneekö takuu, eikö pelaa?
itse en periaatetasolla näe miksi ei toimisi...

Poissa seppaant

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 5 212
  • L-Ässä V-7
Oliko se muuten jo todettu vedenpitävästi että se VM toimii niinkuin on suunniteltu?
Tuliko selitystä miksi ei voi rinnalle laittaa, hajooko, meneekö takuu, eikö pelaa?
itse en periaatetasolla näe miksi ei toimisi...

Hahmottele kuinka sinä kytkisit tulistinpumppuun lisävaraajan ja minkä kokoisen.

ATS
L-Ässä V-7.0 vm.2007
Kaivo 163m, akt.153m
Talo 150m2, patterit, v.1975
Aurinkopaneelit 2x10x275 W=5,5 kWp, kaakko/lounas
Arvioitu vuosituotanto 4500 kWh

Poissa euroshopperi

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 2 774
  • Maalämpöfoorumi
Siis eikä tuohon saa vaihtoventtiiliä? Laittaisin rinnalle semmoisen 500 L käyttövesivaraajan, joka lämpiää kierukalla.
350m², 1000m³, kaivot 2x165m
17kW Viessmann 300 G+
390 L KVV+ 500 L puskuri LV kierukalla+
Aurinkosähkö 2022. Fronius Gen24 10 kW + 34 kpl 375 W Doubleglass  12,75 kW.

Poissa sailor

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 3 054
  • Lämpöässä V15 11/04-->
Hahmottele kuinka sinä kytkisit tulistinpumppuun lisävaraajan ja minkä kokoisen.

ATS

Aurinkoyhteet oli mainittu. Eli aurinkoyhteisiin kytketään lisäkäyttövesivaraajan kierukka. Kun tarvitaan sitä altaantäyttövettä niin laitetaan kiertovesipumppu päälle joka kierrättää VM:n varaajan vettä lisävaraajan kierukassa. Lisävaraajaan laitetaan niinikään legionellatappovastus.

Kytkentäjärjestys:

Kylmävesi->lisävaraaja->VM->poreallas (käyttövesi)

Eli kylmävesi menee aina ensin tähän lisävaraajaan ja lämpenee siinäkin itsekseen +20 asteeseen. Siitä sitten VM:ään priimattavaksi. Tuolla vedenkulutuksella ei lisävaraajaan kylläkään ikinä pesiydy mikään bakteeri jos taloon tulee kunnan vesi, mutta ehkäpä sen voi vetäistä kerran kuussa kuumaksi sähkövastuksilla.

Vaikka varaajien välistä kiertovesipumppua ei käynnistetä niin tällä kytkennällä saadaan lämmin käyttövesi hyvin lämmitettyä siihen pienmpään ammeeseen koska lisävaraaja on valmiiksi jo parikymmentä asteinen.

Minä en laittaisi periaatteesta sähkövaraajaa VM:n jälkeen, ellei se ole kytkettävissä niin että siitä otetaan vettä vain siihen isoon ammeeseen. Periaatekysymys lähinnä siitä että maalämpötalossa ei turhaa vettä lämmitetä suoralla sähköllä. Voihan sen lisävaraajan tietty pitää normaalisti esim. 45 asteessa ja maalämpöpumpun 50 asteessa jolloin kulutus jää lähinnä häviöihin eli mitättömäksi. Sitten kun on tarvis niin sähkövaraaja 90 asteeseen.

www.varaaja.com :sta voi katsoa varaajia.

Sitten vielä yksi ratkaisuehdotus. Veikkaan että talossa on sähköjohdot putkitettu niin mikä estää vetämästä isolle ammeelle 3-vaihesähköjä ja laittaa siihen vaikka 3x3kW:n lämmittimet? Eli laskee sen täyteen VM:llä niin kuumaa kuin irtoaa ja sitten vastukset päälle ;) Ammeen tilavuutta arvioitaessa on hyvä huomioida myös sinne kömpivien ihmisten tilavuus :D Jos kyseessä on lapset niin silloin sitä ei myöskään voi laittaa kovin täyteen  ;D (kokemusta on)
Lämpöässä V15 Opation modaus:
http://sailor.arkku.net//trend.jpg.jpg

Poissa Roori

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 5 237
  • Maalämpo... Ollakko vai Ei....KYLLÄ
Saako näistä lässän uusista mm. VW11:stä jotain lämpökippuroita ulos siitä uudesta ohjaimesta...en muista kenenkään esitelleen täällä...

Poissa Fleku

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 7
  • Maalämpöfoorumi
Kiva, että on tullut uusia vastauksia lisää ja kytkentäpohdintaa!

Sellainen tilannepäivitys asiaan, että oon nyt ollu myyjäliikkeeseen ja uudelleen Lämpöässään yhteyksissä. Odotan ensin vastauksia heiltä, ja sitte alan hankkimaan lisävaraajaa. Uskallan väittää, että systeemi toimii kyllä muuten normaalisti, mutta niin kuin täällä on todettu, lämpimän käyttöveden tuotto on tarpeeseen nähden vain mahdoton yhtälö. Tarkastellaan sitte vielä pumpun toimintaakin, kun ruvetaan LVI-asentajan kanssa viemään asioita eteenpäin.

Näyttöpaneelista ei käsittääkseni saa irti graafeja. Reaaliaikaisia mittausarvoja kylläkin lukuina. Huomenna täytän ammetta vielä testitarkoituksessa ja kirjailen lukuja ylös eri vaiheista.

Saan tohon maalämpöpumpun viereen max. 150 cm korkean vesivaraajan - kuva seinustasta liitteenä. Korkeudessa tulee tuo ikkuna vastaan. Ikkuna on 120 cm leveä ja IV-kone on seinällä 130 cm korossa. Eli toi ikkunakorko rajoittaa aika paljon varaajavalikoimaa ja tulee putkivetoihin vähän kikkailua. Löysin Nibeltä yhden mallin (Nibe ES 300), jonka korkeus ilman jalkoja olis 1380mm. Tilavuus tässä varaajassa 263 litraa.  "Saunamallinen" pönttö vois olla myös vaihtoehto.


Poissa Roori

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 5 237
  • Maalämpo... Ollakko vai Ei....KYLLÄ

Näyttöpaneelista ei käsittääkseni saa irti graafeja. Reaaliaikaisia mittausarvoja kylläkin lukuina. Huomenna täytän ammetta vielä testitarkoituksessa ja kirjailen lukuja ylös eri vaiheista.

Tuolla toisessa ketjussa lässän ESi pumpusta saa tämmöstä käyrää joka helpottaa arviointii roimasti, siitä on helppo arvioida kuinka käyttäytyy ja koska lakkaa käyttäytymästä jne.
Eikö VM:stä saa tuota vai onko tuo joku vain sen toisen ketjun tekijän oma henk.koht juttu



Poissa lehtihen

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 71
  • Maalämpöfoorumi
    • Kuvia projektista
Tuollaista saa kun hankkii pumppuun Ässäcontrolin etäkäytön. Jonkun satasen tuo L-ässällä kustansi. (245,16 € alv 0%)
Netistä voi katsella noita trendejä, muuttaa asetuksia ja muuta sekä pumpun vikatilanteessa saa heti sähköpostiin vikailmoituksen ym.

Demo-tunnuksilla voi kokeilla https://www.assacontrol.fi/layout/main.action?temp_locale=fi&request_locale=fi

Toki pumpun pitää siis olla vuosikertaa, jossa on ässäcontrol ohjaus.
« Viimeksi muokattu: 01.02.17 - klo:18:09 kirjoittanut lehtihen »
L-Ässä Esi 11, 250m
GEO Solar 1000
Vallox 110MV
Talo lat.läm. 1976 | 135/190m² | 320/445m³
Varasto puh.konv. 2kpl 1996 | 40+47m² 15°C | 35m² kylmä
Kaarina
2017: 2450h 3250kpl 9235kWh
2018: 2584h 3320kpl 10381kWh

Poissa Roori

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 5 237
  • Maalämpo... Ollakko vai Ei....KYLLÄ
Kiva, että on tullut uusia vastauksia lisää ja kytkentäpohdintaa!

Sellainen tilannepäivitys asiaan, että oon nyt ollu myyjäliikkeeseen ja uudelleen Lämpöässään yhteyksissä. Odotan ensin vastauksia heiltä, ja sitte alan hankkimaan lisävaraajaa. Uskallan väittää, että systeemi toimii kyllä muuten normaalisti, mutta niin kuin täällä on todettu, lämpimän käyttöveden tuotto on tarpeeseen nähden vain mahdoton yhtälö. Tarkastellaan sitte vielä pumpun toimintaakin, kun ruvetaan LVI-asentajan kanssa viemään asioita eteenpäin.

Näyttöpaneelista ei käsittääkseni saa irti graafeja. Reaaliaikaisia mittausarvoja kylläkin lukuina. Huomenna täytän ammetta vielä testitarkoituksessa ja kirjailen lukuja ylös eri vaiheista.

Saan tohon maalämpöpumpun viereen max. 150 cm korkean vesivaraajan - kuva seinustasta liitteenä. Korkeudessa tulee tuo ikkuna vastaan. Ikkuna on 120 cm leveä ja IV-kone on seinällä 130 cm korossa. Eli toi ikkunakorko rajoittaa aika paljon varaajavalikoimaa ja tulee putkivetoihin vähän kikkailua. Löysin Nibeltä yhden mallin (Nibe ES 300), jonka korkeus ilman jalkoja olis 1380mm. Tilavuus tässä varaajassa 263 litraa.  "Saunamallinen" pönttö vois olla myös vaihtoehto.
Tuo VM11 lienee syvyydeltään 700mm jos uuden varaajan etuseinää laitaa tasan niin haittaakse jos menee ikkunan eteen?
Jäspi VLM 300L pönttö on 595x595x1900...
Jäspi VLM 200L mahtuu pystyyn ikkunan alle 595x595x1490    * 2 = just ikkunan leveydeltä  :D
hinta ~1500€ + asennus
http://varaaja.com/index.php/laemminvesivaraajat-2/modulimallit/jaespi

Poissa Lämäri

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 539
  • Maalämpöfoorumilta tietoa
Tuollaista voisi kokeilla  ;)
Esim 2-3h ennen ison ammeen täyttöä "Max" päälle

https://www.lampoassa.fi/wp-content/uploads/2015/03/Manuaali-Vm-8-2015-pieni.pdf
Lainaus

    3.4.3. Käyttöveden tehostus
    Varaaja voidaan asettaa toimimaan maksimilämmöllä hetkellistä tarvetta
    varten,  esim.  kun  lämpimän  käyttöveden  tarve  kasvaa  isommalla  ryh-
    mällä  saunottaessa.  Käyttöveden  tehostus  kytketään  päälle  painamalla
    Max-painiketta. Laite palautetatan normaalitilaan painamalla Eco-paini-
    ketta. Käyttöveden tehostuksen toiminta-aika (1...24h) valitaan plus- ja
    miinus- painikkeilla.

Ei taida T-mallin valikoista löytyä?
Lämpöässä T10 + tulistinvaraaja 700 l, 160/142 m kaivo
170 m2 talo + 41 m2 talli lattialämmityksellä
ET 150, seinä 0,12 / yläpohja 0,05 / alapohja 0,10

Poissa tomppeli

  • Yleismoderaattori
  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 8 596
  • Vanha pieru!
Suostuisiko L -ässä vaihtamaan nykyisen pumpun erillisvaraajalliseen Esi -malliin?

Poissa Matias

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 4 579
Ei taida T-mallin valikoista löytyä?

Mikähän Oumanin ohjausyksikkö T10 mallissa on?
9kw Ekowell EPT400 vuodesta 1998
Jämä Kantikas 1250l Keruu 2X200m

Poissa Lämäri

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 539
  • Maalämpöfoorumilta tietoa
Mikähän Oumanin ohjausyksikkö T10 mallissa on?

Ei mitään tietoa..
Lämpöässä T10 + tulistinvaraaja 700 l, 160/142 m kaivo
170 m2 talo + 41 m2 talli lattialämmityksellä
ET 150, seinä 0,12 / yläpohja 0,05 / alapohja 0,10

Poissa Lvi Suihkonen Oy

  • Yrittäjä
  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 20
  • Maalämpöfoorumi
    • Lvi Suihkonen Oy
Moi.
Itsekkin jälleenmyyjänä en puutu tapahtuneeseen myyntitilanteeseen isommin mutta mielenkiinnosta.
-mitä laitteita muut merkit tarjosivat?
-oliko myyjillä tiedossa ammeiden koot?
-oliko tarjottu muuta, esim erillisvaraajaa?

Nämä on vähän hankalia tilanteita kun  kauppaa pitäisi kuitenkin käydä, kaikki ei kuitenkaan osta sitä kalleinta ja joku tarjoaa aina halvalla sitä joka ei tule toimimaan. Mutta onhan tässä selvä virhe jossakin kohti tullut.

Käyttöveden tehotus auttaisi varmasti kun sen antaisi olla pidempään päällä mutta sehän on hankala jos pumpun sijoitus ei ole kulkualueella.
Varaajan asetuksista saat ajettua varaajan vaikka joka ilta tai tiettyinä iltoina ajastuksella kuumaksi, en muista tarkasti nyt miten se meni kun itsellä vanhemmat pumput ja ei ole tullut asiakkaalla kokeiltua.
Kannattaisi kokeilla ajaa se vaikka 16,00 ylös jos esim 19-20,00 menee kylpemään niin pumppu saattaisi ehtiä tehdä vielä toisen käyntijakson ja näin saisi tulistuslämpöä varaajaan lisää. Sen jälkeen taas ajastuksella lämmöt normaaliksi.
Yksi lisävaihtoehto on laittaa lattialämmityksen paluupuolen putkeen levylämmönvaihdin joka esilämmittää hieman kylmää vettä ennen varaajaan menoa. Sekin tietysti syö varaajan lämpöä jos ei sitten laita samaan aikaan lämmityspuolelle ajastusta joka pudottaisi menoveden lämmöt 1-2h, eli ajaisi shuntin lähes kiinni ja lämmitysvesi jatkaisi kylmänä lattiaan hetken aikaa.

Lämpöässä myynti, asennus ja huolto.
1969 130m2 okt V10 (1900h/v)
1992 320m2 navetta»autotalli VS 8 (3 vuotta 11700kwh, 9c)
Facebook.com/lvisuihkonenoy
Lvisuihkonen.fi

Poissa Roori

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 5 237
  • Maalämpo... Ollakko vai Ei....KYLLÄ
kyllä jotain UUTTA varastoa pitää saada tuohon systeemiin, ei se auta että varastaa levarilla nykyisestä varastosta (paluusta)...eikä siinä muutenkaan ole paljoa tehoa tarjolla ja kesällä vielä vähemmän.

Poissa sailor

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 3 054
  • Lämpöässä V15 11/04-->
Yksi lisävaihtoehto on laittaa lattialämmityksen paluupuolen putkeen levylämmönvaihdin joka esilämmittää hieman kylmää vettä ennen varaajaan menoa. Sekin tietysti syö varaajan lämpöä jos ei sitten laita samaan aikaan lämmityspuolelle ajastusta joka pudottaisi menoveden lämmöt 1-2h, eli ajaisi shuntin lähes kiinni ja lämmitysvesi jatkaisi kylmänä lattiaan hetken aikaa.

Siksi se lämmönvaihdin pitääkin laittaa sinne lähtöpuolelle ettei suntti aukea ja lämmöt lähde lattiaan. Tällöin ei tarvitse tehdä yhtään mitään, eikä esilämmitys syö varaajan lämpöjä.

Lämpöässä V15 Opation modaus:
http://sailor.arkku.net//trend.jpg.jpg

Poissa MikkoVs6

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 160
  • Lä Vs6+kv-varaaja, maapiiri 400m, omakotitalo
Olisiko kuitenkin yksinkertaisin vaihtoehto laittaa tuohon ammeen täyttöön menevään putkeen läpivirtauslämmitin? esimerkiksi http://www.suomela.fi/tuotteet/geisir-luxus-9-kw/

PS siis tulistamaan lämmintä käyttövettä.

Poissa Roori

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 5 237
  • Maalämpo... Ollakko vai Ei....KYLLÄ
Olisiko kuitenkin yksinkertaisin vaihtoehto laittaa tuohon ammeen täyttöön menevään putkeen läpivirtauslämmitin? esimerkiksi http://www.suomela.fi/tuotteet/geisir-luxus-9-kw/

PS siis tulistamaan lämmintä käyttövettä.
kuinkahan tuommonen on sovellettavissa aloittajan taloon, se tarttis saada vain sen ammeen täyttöön, kuinkahan menee putkitukset meneeköhän ammeen hana seinästä läpi tekniseen tilaan  ;)

Poissa seppaant

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 5 212
  • L-Ässä V-7
kuinkahan tuommonen on sovellettavissa aloittajan taloon, se tarttis saada vain sen ammeen täyttöön, kuinkahan menee putkitukset meneeköhän ammeen hana seinästä läpi tekniseen tilaan  ;)

Jos amme halutaan täyttää esim puolessa tunnissa, niin 9 kW:n teholla täyttövesi lämpiää 5 C.
Eipä taida teho riittää.

ATS
L-Ässä V-7.0 vm.2007
Kaivo 163m, akt.153m
Talo 150m2, patterit, v.1975
Aurinkopaneelit 2x10x275 W=5,5 kWp, kaakko/lounas
Arvioitu vuosituotanto 4500 kWh