Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Maalämpökaivoissa käytetty liuoksena myrkyllistä metanolia asiakkaan tietämättä  (Luettu 22526 kertaa)

Poissa fraatti

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 3 889
 • Maalämpöfoorumi
Elikäs tuli vastaan tapaus jossa liuoksena on käytetty metanolia etanolin sijasta. Näyte kiersi Altian labran kautta josta oli saatu vahvistus että liemi on metanolia. Urakoitsija oli tietoinen että kohde on pohjavesialueella ja vain etanoli käy. Myös asiakkaalle vakuuteltiin että aine on etanolia. Ne ketkä suunnitelevat maalämpökaivojen porauttamista niin varmistakaa urakoitsijalta mitä nestettä hän käyttää. Itse aine oli ilmeisesti peräisin Riihimäkelaisestä yrityksestä joka oli sitä sitten porausyrityksiin myynyt. Porausyritys näyttää toimivan ainakin etelä suomessa.

Lientä on ilmeisesti kaupattu nimikkeillä Premium X Etanoli ja EurolPro Etanoli. Ilmeisesti aineesta ei löydy minkään valtakunnan käyttöturvallisuustiedoitetta eikä mitään paperia mitä pitäisi.

Ongelmaksi tuo voi tulla varsinkin pohjavesialueella tai jos lähettyvillä on esim vesikaivo ja muutenkin tuosta on pyritty pääsemään eroon myrkyllisyyden vuoksi.

 Maalämpöratkaisuissa ei sallita etyleeniglykolin, metanolin tai muiden terveydelle
vaarallisiksi luokiteltujen aineiden käyttöä pohjavesialueilla.
 Pohjavesialueella lämmönkeruunesteinä on käytettävä ihmisille ja ympäristölle
haitattomia aineita. Tällä hetkellä käytössä olevista lämmönkeruunesteistä vähiten
haittaa aiheuttavia aineita ovat etanoliliuos ja kaliumformiaattiliuos.


Lisäksi vielä liuospumpun käyttöikä on kysymysmerkki....

"Metanoli liuottaa lakkoja, maaleja ja rasvoja sekä syövyttää alumiinia ja lyijyä."

"Lisäksi on huomattava, että metanoli on voimakas liuotin ja myrkky sekä aiheuttaa korroosiota. Esimerkiksi messinki ei kestä pitkäaikaista
altistusta metanolille. "

"Metanoli on hyvin myrkyllistä sekä ihmisille että ympäristölle. Ja metanolin pahin varjopuoli on sen syövyttävyys - metanoli syövyttää nopeasti muovia ja kumia ja korrodoi ferrometalleja. Ja luontoon päässyt metanoli saastuttaa nopeasti pohjaveden ja denitrifioi (tuhoaa nitraatit) maaperän, johtaen maaperän köyhtymiseen."

Kiertopumpun materiaalit:
Pump housing: Grey cast iron (EN-GJL-200); Impeller Pump shaftPlastic (PPO – 30% GF) Stainless steel (X30CR13) Bearing: Carbon, metal impregnated

Netissä oli myös eräs keskustelu missä joku valitti että metanolilla täytetyssä systeemissä tuli ruostetta jatkuvasti jostain...

Mitähän mahtaa tykätä kiertovesipumppu tuosta? Messinkiset putkiosat kuten takaiskuventtiilit yms ei taida ainakaan tykätä...

Tässä myös eräs vanha juttu joka osui silmiin...
« Viimeksi muokattu: 05.10.15 - klo:17:49 kirjoittanut fraatti »
Viessmann Vitocal 333-G, 180m kaivo
171m2/500m3 talo + 70m2/200m3 talousrakennus
Kokonaissähkö n 10000kWh(MLP n 5500kWh, IV-kone n 700kWh)

Poissa fraatti

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 3 889
 • Maalämpöfoorumi
Ainiin kuulin että tätä samaa metanolia olisi tuotu ja käytetty saman "tukkurin" toimesta vuonna 2015 ainakin 50m3. Tuosta saanee noin 150 lämpökaivoa sisuksiinsa kiertämään myrkilliset nesteet...  ::)
Viessmann Vitocal 333-G, 180m kaivo
171m2/500m3 talo + 70m2/200m3 talousrakennus
Kokonaissähkö n 10000kWh(MLP n 5500kWh, IV-kone n 700kWh)

Poissa sundanic

 • Täysjäsen
 • ***
 • Viestejä: 161
 • Maalämpöfoorumi
400m piiriä menisi 250  kpl jos laimennetaan 50/50
IVT C7 vuodesta 2004
220m2 Rintsikka-tupa,
30m3 uima-allas.

Online
http://www.husdata.se/pop_pulse.asp?ID_User=84&DS=0&View=Pulse

Poissa fraatti

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 3 889
 • Maalämpöfoorumi
400m piiriä menisi 250  kpl jos laimennetaan 50/50

Siitä en tiedä onko tuo ollut käyttövalmista vai lantrattavaa seosta. Latrattavana tuolla tekeekin jo tuplamäärän...
Viessmann Vitocal 333-G, 180m kaivo
171m2/500m3 talo + 70m2/200m3 talousrakennus
Kokonaissähkö n 10000kWh(MLP n 5500kWh, IV-kone n 700kWh)

Poissa euroshopperi

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 2 298
 • Maalämpöfoorumi
Elikkä vastaisikohan tämä törkeän ympäristörikoksen tunnusmerkkejä. Lupaa hakiessa oli tuossa laitettu, että letkut nimenomaan täytetään Naturetilla ainakin omalla kohdalla. Toinen on tuo korroosion mahdolliset ongelmat. Tuohan olisi suorastaan petos, jos asiakkaan tietämättä metanolia käytetään ja laitteisto lahoaa.
350m², 1000m³, kaivot 2x165m 17kW Viessmann 300 G+ 390 L KVV+ 500 L puskuri LV kierukalla+ Aurinko

Poissa fraatti

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 3 889
 • Maalämpöfoorumi
Lainaus
Talonomistajan valppaus paljasti: Yritys myi yli 1 000 maalämpökaivoon väärää ainetta – lasku jää asentajille

HELSINKI | Yli tuhanteen suomalaiseen lämpökaivoon on asennettu metanolipohjaista lämmönsiirtonestettä, vaikka asiakas oli tilannut etanolipohjaista.

Suomen Kalustekierrätys Oy -niminen yritys myi metanolipohjaista lämmönsiirtonestettä väärillä tiedoilla vuosina 2012–2015. Poliisin esitutkinnassa on ilmennyt, että väärää nestettä toimitettiin useille asennusliikkeille eri puolille Suomea.

– Tässä on oletettavasti saatu taloudellista hyötyä myymällä halpaa nestettä kalliimpana, tiivistää ryhmäpäällikkö Marilla Lahtinen kemikaalien markkinavalvonnasta Tukesista.

Metanoli on paitsi halvempaa, myös paljon myrkyllisempää.

Suomen Kalustekierrätys toimitti metanolipohjaisen kemikaalin mukana huomattavasti vaarattomamman kemikaalin käyttöturvallisuustiedotteen. Ainetta päätyi asentajille kauppanimellä Eurolpro.

Tukes pääsi huijauksen jäljille vuonna 2015, kun eräs omakotitalon omistaja oli alkanut epäillä lämpökaivoonsa toimitetun väärää ainetta. Hän oli selvittänyt asiaa itse ja ilmoitti asiasta Tukesille.

– Asian laajuus selvisi vasta poliisin selvityksissä, kertoo Marilla Lahtinen.

Tukes määräsi yrityksen lopettamaan myynnin jo 2015 ja keräämään nesteet pois toimitusketjusta. Ennen poliisitutkintaa Tukes pyysi Suomen Kalustekierrätykseltä selvitystä.

– Yritys ei vastannut mitenkään.

Ainakin osa väärää lämmönsiirtonestettä saanut kiinteistönomistajista joutuu vaihdattamaan lämpökaivonsa nesteet. Mutta kuka maksaa viulut?

– Jos kiinteistönomistaja on hyvässä uskossa ostanut etanolipohjaista lämmönsiirtonestettä ja hänelle on toimitettu metanolipohjaista, virheen korjaa ensisijaisesti asennusfirma, sanoo neuvotteleva virkamies Juhani Gustafsson ympäristöministeriöstä.

Hänen mukaansa aiheesta on keskusteltu ministeriössä paljon, sillä moni asennusyritys on pieni ja tilanteesta aiheutuu niille lisäkuluja.

– Mutta kyllä se valitettavasti näin on, että he ovat toimineet huolimattomasti.

Suomen Kalustekierrätys Oy:ltä rahoja tuskin saadaan, sillä se on yritysrekisterin mukaan konkurssissa.

Metanolin myynti lämpökaivokäyttöön ei sinänsä ole lainvastaista, huomauttaa Marilla Lahtinen.

– Tässä tapauksessa metanolipohjaista kemikaalia on myyty ilman asianmukaista varoitusetikettiä ja käyttöturvallisuustiedotteessa on annettu aivan väärä kuva aineen vaarallisuudesta, hän toteaa.

Ympäristöministeriö ei suosittele metanolin käyttöä maalämpökaivoissa. Jotkut kunnat ovat myös kieltäneet metanolipohjaiset lämmönsiirtonesteet rakennusjärjestyksessä tai ympäristönsuojelumääräyksissä.

Metanoli on myrkyllistä ihokosketuksessakin, mutta suurin riski aiheutuu pohjavedelle.

– Pohjaveden pilaaminen tai pilaantumisen vaaran aiheuttaminen on kielletty laissa, toteaa Juhani Gustafsson.

Maalämpökaivo on suljettu järjestelmä, joten sen toimiessa normaalisti metanoli ei aiheuta haittaa. Pienikin vuoto voi kuitenkin pitkään jatkuessaan pilata pohjaveden.

Ohjeita kiinteistönomistajalle

Ympäristöministeriö ja Tukes ovat julkaisseet ohjeet kiinteistönomistajille, jotka epäilevät saaneensa maalämpökaivoonsa väärää nestettä:

 • Älä tutki lämmönsiirtonestettä itse.
 • Ota yhteyttä lämpökaivojärjestelmän toimittajaan.
 • Epäselvissä tilanteissa lämmönsiirtonesteestä voidaan ottaa näyte, jolla varmistetaan nesteen koostumus. Näytteen voi ottaa vain alan ammattilainen.
 • Mahdollinen nesteen vaihto pitää tilata ammattilaiselta, kuten lämpökaivoja toimittavalta yritykseltä.
 • Yrityksen tulee toimittaa poistettu neste luvalliseen vaarallisen jätteen vastaanottopisteeseen.
 • Myös maalämpöjärjestelmien huollon yhteydessä tulee varautua siihen, että lämmönsiirtoneste on metanoli- eikä etanolipohjaista.
http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/431664-talonomistajan-valppaus-paljasti-yritys-myi-yli-1-000-maalampokaivoon-vaaraa

-> lisäksi tukesin tiedote asiasta ->http://www.tukes.fi/fi/Ajankohtaista/Tiedotteet/9Muut/Lampokaivoihin-toimitettu-vaaraa-lammonsiirtonestetta--nesteen-vaihtamisesta-ohjeet-/
Viessmann Vitocal 333-G, 180m kaivo
171m2/500m3 talo + 70m2/200m3 talousrakennus
Kokonaissähkö n 10000kWh(MLP n 5500kWh, IV-kone n 700kWh)

Poissa euroshopperi

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 2 298
 • Maalämpöfoorumi
Kyllä on hyvä palvelu Rototecillä. Tänään hienosti hermot rauhoittui, kun tulu tekstiviesti.

"Rototec on porannut teille maalämpöjärjestelmän lämpökaivot. Tänään on uutisoitu vääristä metanolipohjaisista siirtonesteistä lämpökaivoissa. Rototec käyttää Altian ekologista ja etanolipohjaista Naturet-maalämpönestettä. Uutisointi ei aiheuta teille toimenpiteitä. Terveisin, Rototec Oy."

350m², 1000m³, kaivot 2x165m 17kW Viessmann 300 G+ 390 L KVV+ 500 L puskuri LV kierukalla+ Aurinko