Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Maalämmitys patteritaloon  (Luettu 8277 kertaa)

Poissa Jopelo 57

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 1
  • Maalämpöfoorumi
Maalämmitys patteritaloon
« : 11.07.15 - klo:11:25 »
Riittäkö maalämmitys lämmityspattereilla varustettuun taloon? Pitääkö patterit uusia? Riittääkö lämminvesi? Jätänkö öljylämmityksen siltä varalta, että Maalämmitys ei riitä tuottamaan lämmitystä ja lämmintä vettä ja jos maalämmitysyksikkö menee rikki niin onhan se hyvä olla varalta toinen lämmitysmuoto.  Ja eikö Maalämmityksessä käytetä vedenlämmittämiseen sähkövastuksia silloin kun lämminvesi ei muuten riitä?  Meillä tosin menee niin vähän öljyä, että ovat sanoneet ettei kannata vaihtaa kalliiseen Maalämmitykseen, öljynkulutus on noin 2000litraa/vuosi, sähköä menee 8000Kwh . Olen samaa mieltä kyllä, mutta siitä huolimatta kiinnostaa Maalämmityksen laitto jossain vaiheessa.  Paljon näkyy olevan ongelmia maalämmityksen kanssa. Meillä Öljylämmityksessä ei ole ollut ongelmia. Lämmin vesi termostaatti on vaihdettu ja suntin moottori sekä kiertovesipumppu, siinäpä ne ne ovatkin sitten, no paisuntasäiliö on vaihdettu myös . Jos vertaa maalämmitysyksikköä niin öljylämmitys on tosipaljon yksinkertaisempi laitteistoltaan. Meillä on Högfors 2000Moduli ollut vuodesta 1989.  Itse olen pystynyt huoltamaan laitteen, ei ole tarvinnut kuin alussa käyttää ammattimiestä. Itse öljykattila kyllä kestää vielä pitkään kun palotilakin on valurautaa ja sehän ei lopu helpolla. Mitä nyt ole seurannut keskustelua Maalämmityksestä niin ei siinä kovin paljon säästä jos sen hankinta, vaihto uuteen lasketaan ja käyttökulut lasketaan tarkasti. Tuskin on kukaan laskenut niin tarkasti, että siitä olisi kiistatonta tietoa. Säästöt jäävät kyllä melko pieniksi. Maalämmityksen etuna on sen huolettomuus. Ei juurikaan tarvitse pitää silmällä koko laitteistoa. Ja varmaankin voi seurata kännykällä sen toimintaakin.  Mutta sitten jääkin se kysymys: kannattaako koko Maalämmitys kun vaakakupissa on se, että saat kalliin lämmityksen ja vikaherkän laitteiston.

Poissa TeeHoo

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 85
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Maalämmitys patteritaloon
« Vastaus #1 : 11.07.15 - klo:11:48 »
Moi,
vaihdoimme öljylämmityksestä maalämpöön syksyllä 2013. Oheisessa kuvassa on esitetty vuoden 2014 kulutukset ja verrattu niitä öljylämmitykseen, siitä voi päätellä mitä se tuo tullessaan.
Meillä öljyä kului keskimäärin 2500 l / vuosi. Patteriventtiilit uusittiin. Se mitä ei tehty, mutta olisi kannattanut tehdä, oli 1-lehtisten patterien vaihto 2-lehtisiin. Tämä parantaa hyötysuhdetta = voidaan käyttää viileämpää menovettä.
Mitään varajärjestelmää ei tuolle meillä ole, vaan laitteisto asennettiin suoraan öljylämmityksen paikalle. Joitakin ihme hälyjä on laitteistosta tullut ensimmäisenä talvena, mutta nyt 6.2.2014 lähtien pelannut täysin häiriöttä.
Käyttövesi tuotetaan tuolla samalla laitteella 170 l varaajassa, ja nelihenkisen perheen tarpeisiin on riittänyt mainiosti.

Meillä lämmitysrememontti tuli ajankohtaiseksi öljylämmitysjärjestelmän tultua 35v jälkeen tiensä päähän.

- Tapsa
Vitocal 333-G 7,9kW + 100l UKV + 150m kaivo, lämmönjako: 138m² asuintilat + 90m² kellari pattereilla, 12,5 m² saunaosasto lattialämmitys.

Poissa tomppeli

  • Yleismoderaattori
  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 8 597
  • Vanha pieru!
Vs: Maalämmitys patteritaloon
« Vastaus #2 : 11.07.15 - klo:14:36 »
Riittäkö maalämmitys lämmityspattereilla varustettuun taloon?
...
öljynkulutus on noin 2000litraa/vuosi, sähköä menee 8000Kwh .
Jos kulutustustieto on viime vuodelta (2014),
on se lämmitystarveluvuilla korjattuna normivuodelle noin 2200 litraa /vuosi.
Se on tosi vähän!

Jos ei ole ollut muuta lämmitysmuotoa käytössä tuon öljyn lisäksi, riittäisi kohteeseen 5 - 6 kW -tehoinen lämpöpumppu ja
noin 183 aktiivimetrin syvyinen lämpökaivo.

Poissa maalämmittää

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 3 215
Vs: Maalämmitys patteritaloon
« Vastaus #3 : 12.07.15 - klo:10:03 »
Oli runsaasti kysymyksiä, niin vastaan isoilla väliin... en siis huuda  ;)

Riittäkö maalämmitys lämmityspattereilla varustettuun taloon? JOS MITOITUS JA ASENNUS TEHDÄÄN ASIALLISESTI.
Pitääkö patterit uusia? EI, JOS ÖLJYLLÄ ON RIITTÄNYT KOVILLA PAKKASILLA ALLE 60C MENOVESI. MEILLÄ ON UUSITTU ASUINTILASSA 1 PATTERI ISON IKKUNAN VUOKSI. TEKNISEEN TILAAN LAITETTIIN ASENNUSVAIHEESSA PATTERI, JOTTA HAALARIT SAA KUIVAKSI KUTEN ÖLJYAIKAKAUTENA.
Riittääkö lämminvesi? RIIPPUU KULUTUKSESTA, JOS POREAMME TAI VASTAAVAA NIIN SE PITÄÄ OTTAA HUOMIOON TOTEUTUKSESSA. JOS KULUTAT PALJON, ON HYVÄ OLLA ISOMPI VARAAJA.
Jätänkö öljylämmityksen siltä varalta, että Maalämmitys ei riitä tuottamaan lämmitystä ja lämmintä vettä ja jos maalämmitysyksikkö menee rikki niin onhan se hyvä olla varalta toinen lämmitysmuoto. VARALÄMMITYSMUOTO ON HYVÄ OLLA JOKAISELLA LÄMMITYSMUODOLLA. MAALÄMPÖPUMPUSSA ON SÄHKÖVASTUKSET HÄIRIÖIDEN VARALLE. 
Ja eikö Maalämmityksessä käytetä vedenlämmittämiseen sähkövastuksia silloin kun lämminvesi ei muuten riitä? EI NORMAALISTI, RIIPPUU SÄÄDÖISTÄ JA KULUTUKSESTA 
Meillä tosin menee niin vähän öljyä, että ovat sanoneet ettei kannata vaihtaa kalliiseen Maalämmitykseen, öljynkulutus on noin 2000litraa/vuosi, sähköä menee 8000Kwh . VARSIN PIENI KULUTUS. MEILLÄ MENI 2800-3000L VUODESSA JA VAIHDOIN.
Olen samaa mieltä kyllä, mutta siitä huolimatta kiinnostaa Maalämmityksen laitto jossain vaiheessa. 
Paljon näkyy olevan ongelmia maalämmityksen kanssa. MAALÄMPÖ ON TEKNISEMPI / SÄÄDETTÄVÄMPI LÄMMITYSMUOTO KUIN KUIN ÖLJY TAI SÄHKÖ, EPÄILEN ETTÄ SIKSI MM. TÄMÄ PALSTA JAKAA TIETOA JA AUTTAA ONGELMISSA. HARVEMMIN TÄÄLLÄ SELVIÄ VIKOJA KÄSITELLÄÄN, TOKI KOKEMUKSIA JAETAAN KOLLEEGOILLE.
Meillä Öljylämmityksessä ei ole ollut ongelmia. Lämmin vesi termostaatti on vaihdettu ja suntin moottori sekä kiertovesipumppu, siinäpä ne ne ovatkin sitten, no paisuntasäiliö on vaihdettu myös . Jos vertaa maalämmitysyksikköä niin öljylämmitys on tosipaljon yksinkertaisempi laitteistoltaan. Meillä on Högfors 2000Moduli ollut vuodesta 1989.  Itse olen pystynyt huoltamaan laitteen, ei ole tarvinnut kuin alussa käyttää ammattimiestä. Itse öljykattila kyllä kestää vielä pitkään kun palotilakin on valurautaa ja sehän ei lopu helpolla. HIENOSTI ON LAITTEESI TOIMINUT.
Mitä nyt ole seurannut keskustelua Maalämmityksestä niin ei siinä kovin paljon säästä jos sen hankinta, vaihto uuteen lasketaan ja käyttökulut lasketaan tarkasti. Tuskin on kukaan laskenut niin tarkasti, että siitä olisi kiistatonta tietoa. Säästöt jäävät kyllä melko pieniksi. TÄÄLLÄ LASKI ENERGIAKULUT NOIN   60% JA SE TEKI 2011  7,5 VUODEN TAKASINMAKSUAJAN. NYT KUN ÖLJY ON 10% LASKENUT, NIIN PUOLI TAI KOKOVUOSI TULEE LISÄÄ TAKAISINMAKSUAIKAAN.
Maalämmityksen etuna on sen huolettomuus. Ei juurikaan tarvitse pitää silmällä koko laitteistoa. NIIN ON JA TOKI ÖJYLÄMMITYSKIN ON HUOLETON JA VARMA.
Ja varmaankin voi seurata kännykällä sen toimintaakin.  JEP
Mutta sitten jääkin se kysymys: kannattaako koko Maalämmitys kun vaakakupissa on se, että saat kalliin lämmityksen ja vikaherkän laitteiston. TUOLLAINEN ON HUONO VAIHTOEHTO, KALLIS JA HUONO.

KANNATTAA OTTAA SELVÄÄ KUTEN TEETKIN.
Nibe F1145-10kW+VPB200+UKV100+kaivo 180m. Pääosa 1 lehtisiä pattereita (22 kpl). Rauma -60 - 70 lukuinen yksitaso 160m2 + 80m2 n. 10-12C askartelu+varastotilaa. Osatehokone. 33->13MWh/v. KH-lattiassa sähkölämmitys.

Poissa sundanic

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 221
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Maalämmitys patteritaloon
« Vastaus #4 : 12.07.15 - klo:16:17 »
Tuntuu vähän trollilta mutta vastaan muutamaan kysymykseen:
"Tuskin on kukaan laskenut niin tarkasti, että siitä olisi kiistatonta tietoa".
Oma talo 1950 valmistettu 220m2 vie lämmitys ja käyttövesi vuodessa (10v keskimäärisellä menolla) n 7000kwh.
joka aika kiistattomasti näyttää että mikään muu (puupoltto poislukien) lämmitysmuot ei pääse lähellekkään tuota lukemaa.

"kannattaako koko Maalämmitys kun vaakakupissa on se, että saat kalliin lämmityksen ja vikaherkän laitteiston".
10v aikana yhden kerran vikaantunut 39€ venttiilinmoottori.
Kallis, ainakin omani on jo maksanut itsensä takaisin. Hankintahinta oli 11 000€.


IVT C7 vuodesta 2004
220m2 Rintsikka-tupa,
30m3 uima-allas.

Online
http://www.husdata.se/pop_pulse.asp?ID_User=84&DS=0&View=Pulse

Poissa Roori

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 5 237
  • Maalämpo... Ollakko vai Ei....KYLLÄ
Vs: Maalämmitys patteritaloon
« Vastaus #5 : 12.07.15 - klo:17:38 »
Tuntuu vähän trollilta mutta vastaan muutamaan kysymykseen:

Vähän tuommoselta se kuulostaa, tai tarkoituksellista provoa.
No hyvin on kumminkin pelannut 7 vuotta ja takaisinmaksu on jo ohitettu...eikä ole tarvinnut mitään kustannuksia vaativaa huoltoa, tänä kesänä meinasin roskasihdit katsoa vaikka niissäkään ei ole viimekatsomalla ollut mitään.

Poissa jm82

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1 448
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Maalämmitys patteritaloon
« Vastaus #6 : 12.07.15 - klo:19:04 »
Vastataan nyt täältäkin. Vaihtoventtiilin yhdestä mutterista huomasin pienen vuodon tässä joku aika sitten. Kiristys onnistui helposti isolla jakoavaimella. En tiedä mistä johtui että yksi kolmesta mutterista oli löysemmällä. Keruupiirin roskasihti kerran putsattu. Lämmityksen roskasihtiä putsasin useamman kerran aluksi. Talossa alkuperäiset patterit, mutta yhden patterin voisi vaihtaa tehokkaanpaankin. Pumppu on käytetty 2-3 vuotta vanha ja maksoi 3te mutta siellä se on pelittänyt ihan ok. Ei ole mitään häiriöitä koskaan näkynyt. Sähkövastuksia ei ole tarvinnut käyttää. Sähkömittarin lukemiakin olen välillä vilkaissut ja niiden perusteella pumppu toimii niin kuin on suunniteltukin. Kaivon poraus sujui ongelmitta ja hinta oli 26e/m -kotitalausvähennys (taisi olla 80% työn osuutta). Kaivossa on paineet/keruuliuos pysynyt että on ollut myös huoleton.
nibe 1217-10 vm2008, 200m kaivo, vanha 400 L (puskuri)varaaja esilämmityskierukalla. Itse asenneltu 24.11.2014. -73 120m (165).

Poissa maalämmittää

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 3 215
Vs: Maalämmitys patteritaloon
« Vastaus #7 : 13.07.15 - klo:07:40 »
Tässä meidän toteutunut kokonaissähkönkulutus viime vuosilta.

Edit : Tammikuu 2014 oli n. 20% keskiarvoon verrattuna kylmempi ja silloin oli koneen vastukset n. 200kWh lämmityksen apuna.
Eli tärkeää onnistumisen kannalta on mitoitus, mitoitus ja mitoitus.


Nibe F1145-10kW+VPB200+UKV100+kaivo 180m. Pääosa 1 lehtisiä pattereita (22 kpl). Rauma -60 - 70 lukuinen yksitaso 160m2 + 80m2 n. 10-12C askartelu+varastotilaa. Osatehokone. 33->13MWh/v. KH-lattiassa sähkölämmitys.

Poissa jm82

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1 448
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Maalämmitys patteritaloon
« Vastaus #8 : 13.07.15 - klo:11:51 »
Lainaus
"Ja eikö Maalämmityksessä käytetä vedenlämmittämiseen sähkövastuksia silloin kun lämminvesi ei muuten riitä?"
Lämminvesi lämmitetään maalämpöpumpulla, mutta esim luxus moodissa loppulämmitys tehdään sähkövastuksilla 65C asti. Eli normaalisti ei käytetä sähkövastusta mutta jos halutaan (erikoistapauksissa) maksimi määrä kuumaa niin silloin onnistuu. Isommasta käyttövesivaraajasta riittää vettä isompaan kulutukseen. Täällä sai maalämmöllä 57C lämpöön, ehkä enemmänkin mutta ei ole tullut kokeiltua. Tarvittaessa sähkövastusta saisi käyttöön 6kW tai 9kW maksimissaan.

Sähkövastukset ovat paremminkin sitä varten jos maalämpöpumpun teho ei yksin riitä kovimmilla pakkasilla. Esim 10kW + 1kW sähkövastusta niin tupa jo pysyisi lämpimänä. Parempi mitä vähemmän sähkövastusta tarvitsee käyttää tai jos ei tarvitse käyttää ollenkaan.
« Viimeksi muokattu: 10.08.15 - klo:17:57 kirjoittanut jm82 »
nibe 1217-10 vm2008, 200m kaivo, vanha 400 L (puskuri)varaaja esilämmityskierukalla. Itse asenneltu 24.11.2014. -73 120m (165).

Poissa maalämmittää

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 3 215
Vs: Maalämmitys patteritaloon
« Vastaus #9 : 14.07.15 - klo:07:00 »
Sähkövastukset ovat paremminkin sitä varten jos maalämpöpumpun teho ei yksin riitä kovimmilla pakkasilla.
Esim 10kW + 1kW sähkövastusta niin tupa jo pysyisi lämpimänä.
Parempi mitä vähemmän sähkövastusta tarvitsee käyttää tai jos ei tarvitse käyttää ollenkaan.
Sähkövastukset ovat sekä varalämmönlähde että täydentämään osatehoisen MLP:n tehoa.
Aloituskysymyksen kannalta kuitenkin varalämmönlähde.

Totta, MLP ei ole mikään halpa sähkövastus.  ;)
Tarkoitus oli vain kertoa aloittajalle kuinka paljon sähköä MLP-aikakaudella kuluu, kun kyse on entisestä n. 3000l öljykohteesta.


Nibe F1145-10kW+VPB200+UKV100+kaivo 180m. Pääosa 1 lehtisiä pattereita (22 kpl). Rauma -60 - 70 lukuinen yksitaso 160m2 + 80m2 n. 10-12C askartelu+varastotilaa. Osatehokone. 33->13MWh/v. KH-lattiassa sähkölämmitys.