Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Ilmanvaihtoon maaviileä?  (Luettu 3580 kertaa)

Poissa kaapop

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 27
  • Maalämpöfoorumi
Ilmanvaihtoon maaviileä?
« : 19.08.14 - klo:21:11 »
Onko konvertori seinällä parempi kuin konvertori ilmanvaihdon tuloilmaputkeen liitettynä?
Onko kellään kokemuksia, hupeneeko kylmä välipohjan putkiin vai leviääkö koko taloon ilmanvaihdon myötä.
Illttimet valmiina ensi kesää varten ja tämä kesä näytti että viilennys olisi paikallaan.
Kokemukset erityisesti tästä ilmanvaihtoputkeen liitetystä konvertorista kiinostaa.
Viessmann Vitocal 333-G, 180m kaivo
Patterilämmitys 112m2 talo + 35m2 autotalli,
IV-kone vesipatterilla.

Poissa Kimmo_L

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 594
  • Stiebel Eltron WPC 7
Vs: Ilmanvaihtoon maaviileä?
« Vastaus #1 : 20.08.14 - klo:11:46 »

Tästä aiheesta on useita aiempia keskusteluja täällä.

Lyhyt yhteenveto:

- molemmat on mahdollisia viilennystapoja

- seinällä oleva konvektori kierrättää "samaa huoneilmaa" monta kertaa konvektorin läpi, jolloin se viilenee tehokkaammin. Haittapuolena on vaikutuksen epätasaisuus huoneistossa. Seinällä oleva konvektori viilentää parhaiten sitä huonetta, missä se sijaitsee, ja vaikutuksen leviäminen muihin huoneisiin on rajoitetumpaa.
- isommassa talossa seinällä olevia konvektoreja tarvitaan useampia, jotta vaikutus olisi tasaisempi. Ne on tietysti mahdollista sijoittaa nimenomaan niihin huoneisiin, missä viilennystä kaivataan (laitteen äänen takia ei kuitenkaan välttämättä ihan makuuhuoneeseen).

- tuloilmakanavassa oleva kanavapatteri viilentää koko taloon jakautuvaa tuloilmaa. Siinä ulkoa tuleva "uusi" tuloilma kulkee patterin läpi vain kerran, jolloin viilennyksen teho on pienempi.
- kuten mainitsit itsekin, viilennetty ilma jonkin verran lämpenee kanavistossa, jolloin tehoa menetetään
- tuloilmakanavisto tarvitsee olla kondenssieristetty (normaalia peruseristystä paremmin), jos siinä kuljetetaan viilennettyä ilmaa. Nämä paremmat eristeet (armaflex ja vastaavat) tuovat lisäkustannusta tässä menetelmässä (ja se pitää olla rakennusvaiheessa otettu huomioon kanaviston eristyksesä).

Molemmilla saa jotain helpotusta kuumuuteen. Seinällä olevat konvektorit (tai ilmalämpöpumput) ovat varmaan tehokkaampia viilentämään tiloja, joihin koventorit on sijoitettu. Kanavapatterin etuna on, että ei tarvita seinille joidenkin rumina kokemia laitteita ja viilennys jakautuu tasaisemmin koko taloon, mutta toisaalta on myös tehottomampi.

Minkä tahansa viilennysjärjestelmän kanssa on tärkeää muistaa silti mahdollisimman paljon estää ylimääräisen lämmön tulemista huoneistoon. Auringon puolella kannattaa mahdollisuuksien mukaan ikkunoissa pitää kaihtimet kiinni. Sisäilmaa kuumempaa ulkoilmaa ei kannata tuulettamalla tai ilmanvaihdollakaan tuoda sisään kuumimpaan vuorokauden aikaan enempää kuin välttämättä tarvitsee (sen sijaan öisin, kun ulkona on viileämpi kuin sisällä, kannattaa tuoda viileää ulkoilmaa sisälle pitämällä ilmanvaihto suuremmalla teholla).

 
215 m², 600 m³, 175 m kaivo, 7,5 kW Stiebel Eltron WPC 7, Nereus lattialämmitys betonilaatassa, vuodesta 2011