Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Porakaivosta jäähdytystä?  (Luettu 2637 kertaa)

Poissa Bozi

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 1
  • Maalämpöfoorumi
Porakaivosta jäähdytystä?
« : 28.07.14 - klo:14:38 »
Haluaisin käyttää porakaivoa hyödyksi IV koneen tuloilman esilämmitykseen ja jäähdytykseen, mutta toteutukseen tarvitsisin hyviä neuvoja ja kokemuksia. Tavoitteenahan tässä olisi tietenkin säästää talvella hieman lämmityskuluja ja saada kesällä ilmaista jäähdytystä taloon. Tuntuu olevan netti pullollaan maalämpöpumpun yhteyteen rakennettuja vastaavia, mutta tähän pitäisi rakentaa oma nestekierto. Sellaisesta ei itsellä ole kokemusta..

Jos avaan hieman tuota tilannetta niin on helpompi lyödä faktat pöytään. Eli kyseessä ok talo jossa ollut aikaisemmin käyttövesi porakaivosta, myöhemmin vaihdettu kunnan vesiliittymään. Porakaivo on edelleen olemassa, samaten läpiviennit kaivon ja teknisen tilan välillä. Samassa teknisessä tilassa on ilmanvaihtokone LTO:lla. Teknisen tilan lattian ja kaivossa olevan vedenpinnan välillä on arviolta noin 3m tasoeroa. IV koneen tuloilmaputki kulkee teknisen tilan "läpi" ulkoseinään, joten siihen olisi varsin helppo asentaa esilämmitys/jäähdytyskenno. Kaivokin löytyy kondenssivettä ajatellen..

Kysymys kuuluukin, kannattaako tuollaista miettiä ja mitä kaikkea toteutus vaatisi?

Alustavasti katselin tällaisia:
http://www.taloon.com/pingvin-vesijaahdytin-kanavaan-200-mm-7-12-c-veab-cwk-200-3-2-5-/EN-K930040012/dp
--> Päällimmäisenä ajatuksena, että onpahan aivan järkyttävän hintainen kenno peltilaatikossa.. Onkohan saatavilla halvempia? Tuollainenhan olisi todella helppo tehdä itsekin, meidän tapauksessa kokokaan ei ole ratkaiseva tekijä. Onko kukaan tehnyt omavalmisteena vastaavaa?

sekä http://www.taloon.com/kiertovesipumppu-grundfos-up-15-14-b-80-1-vaihe/LVI-4615601/dp?openGroup=267
--> Pienin pumppu mitä löysin, mutta mitenkäs tuon imukorkeuden kanssa? Jos noin lähtökohtaisesti pumppu tulisi sinne tekniseen tilaan n. 3 metriä vedenpinnan yläpuolelle. En oikein ole jyvällä että minkälainen pumppu tuohon olisi hyvä, tai miten tuo pitäisi toteuttaa..

Lisäksi talvella olisi kai riski että esilämmityskennolta poistuva vesi menisi pakkasen puolelle, eli kuinkas sitten?
« Viimeksi muokattu: 29.07.14 - klo:10:28 kirjoittanut Bozi »