Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Pienen budjetin maalämpösaneeraus  (Luettu 22039 kertaa)

Poissa Teemu Matias

 • Nuorempi jäsen
 • **
 • Viestejä: 27
 • Maalämpöfoorumi
Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
« Vastaus #40 : 27.05.19 - klo:22:14 »
No niin, äkkiäpäs meni kevät. Tai jokunenkin.

Taloon putkahti ihan liki huomaamatta +120 neliöö lisää pinta-alaa, kun sain yläkerran tehtyä ja enimmäkseen valmiik...ää asumiskelpoiseksi ihan het muutamassa vuodessa.

No, onneksi muuttuvassa maailmassa on jotain pysyvää, suomi häviää euroveisuut ja -vaalit ja kesällä voi olla joku päivä, jolloin ei tule räntää.

Mutta muutosten polulla tapahtui, ostin tänään UUSIA mutasihtejä 2 kpl ja niille UUDEN pallohanan.
Meinasin nimittäin huomenna alkaa irrottaa sen kunniakkaasti möyrynneen liiteristä kiskotun maalämpöpumpun järjestelmästä ja luovuttaa sen kaverille harrastetiloja lämmittämään.

En sitten koskaan suoriutunut mittaamaan noita Matiaksen esittämiä lämpötilaeroja ja nyt keväällä havahduin, että pumppuhan taitaa pyöriä monta vuorokautta kerrallaan aina. Könysin sitten ällistelemään että onkos siellä kaikki ennallaan, niin se hiirenraato oli pumpussa tallessa, merkkivalon värilasi rikki kuten ennenkin, mutta linssissä kurlasi kuplaa niin vimmatusti, että oli enemmänkin jo kuohua siinä.
Samalla huomasin, että imukaasulinjassa oleva mittayhde on hikoillut aivan millinpienesti öljyä ulos, sen verran vain, että erottaa rasvan kiiltelevän suojahatun pinnassa, mutta siitä se varmaan on sitä kylmäainettakin tihuuttanut karkuun vuosien aikana.

Tuo pumppu on nyt ollut ehkä aivan nippanappa, että riittääkö sen lämpötuotto nyt yli tuplasti suuremman töllin ja edelleen yhtä hataran tallin lämmitykseen joten, päräytin ostaa UUDEN lämpöpumpun.
Kyllä.
Oilon Junior Eco 14 oli se, jonka ostin 10.5. 2019. Toimitusaika 2-5 vrk.
 Mielestäni sopivan simppeli, ilman suurempia ylimääräisyyksiä.
Paitsi että, sitä kun ei alkanut kuulua. Meni viikko ja alkoi toinen, ja aloin kyselemään missähän lie pumppu tulossa. Maksettu kuitenkin jo etukäteen.
Ilmenikin, että juuri sen mallin valmistus on lopetettu.
Onneksi neito luurinpäässä otti tilanteen vakavasti ja aktiivisesti selvitti juttua ja esittikin tilalle vastaavaa laitetta, Oilon Junior GT13, samaan hintaan. No siitä en oikein löytänyt mitään asennustietoja helpolla, mutta vakuuttivat sen olevan mitoiltaan likellä ja pystyvän tekemään vielä hieman kuumempaa tarvittaessa. OK, kunhan tulee, että kerkeen sen vaihtaa tässä ennen syrjäytymiskierteen katkeamista.
Perjantaina se lopulta saapuikin ja pudotin sinne bunkkeriin oottamaan asennusta ja nyt tänään maanantaina hajin uusia kiiltäviä osasia oikein pienen pahvilootallisen verran!

Mutta siis kun kerta siellä montussa hoohailin, niin juohtupa mieleeni ottaa Fluken ir-mittarilla putkien pinnoista eri lämpötiloja talteen, ehkä uteliaisuuttani vain, tai jos kukaties joskus tulisi verrattua tuon uuden pumpun käyttäytymistä näihin tietoihin.
Pumppu oli sillä hetkellä vaiti, mutta rapsautin termarista lisää pyyntiä ja sehän pärähti heti töihin.

Tein pari mittauskierrosta, joiden väliä oli noin  6 tuntia ja joka mittauksen pyrin toistamaan muutaman kerran ja samoista pisteistä ja samassa mittarin asennossa.


Eka mittaus, klo 10.30 kun pumppu oli pyörinyt noin 25 minuuttia:

Kuumakaasun paine 17,9 bar (linssissä kuohuaa)

Maaliuos tulo (kupariputken päältä 14-15 °C, Muoviputken päältä 10,5°C)
Maaliuos meno (kupariputken päältä 11°C, muoviputken päältä 8°C)

Kuumakaasu 98°C
imukaasu 10,8°C

Lauhdutin lähtö 45,5°C
Lauhdutin tulo   40°C

Varaajan alaosa 40°C (alaosa lämpesi huomattavasti heti tuon lämmitysjakson alettua, sitä ennen se oli luokkaa 20 astetta vain.)
Varaajan puoliväli 47 °C (ylempää en päässyt mittaamaan ilman eristeiden tärvelyä, joten saa kelvata)


Toinen mittaus klo 16.30

Kuumakaasun paine 21 bar

Maaliuos tulo (kuparilta 13-15°C, muovilta 11,5°C)
Maaliuos meno (kuparilta 5°C, muovilta 9,5°C)

Kuumakaasu 118,9°C
Imukaasu 10,4°C

Lauhdutin lähtö 53°C
Lauhdutin tulo 49°C

Varaajan puoliväli 53°C


Maaliuoksen putket mittasin tosiaan sekä muovin päältä, että kuparin päältä ja hyvä niin, kun katsoo tuota jälkimmäistä mittausta. En tiedä miksi, mutta aina antoi tuota luokkaa 5°C vain tuossa jälkimmäisissä mittauksissa.

Nuo lukemat ihan yleisen mielenkiinnon vuoksi, sekä tosiaan hieman vertailupohjaa uuden pumpun toiminnoille.

Ai niin, pumppu pysähtyi juuri noiden viimesten mittausten aikana, joten varaajan keskiosassa lämpötilan nosto 47-->53 asteeseen kesti noin 6,5h.

Poissa Teemu Matias

 • Nuorempi jäsen
 • **
 • Viestejä: 27
 • Maalämpöfoorumi
Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
« Vastaus #41 : 27.05.19 - klo:22:20 »
Ai niin, se saapunut korvikepumppuhan ei näköjään ollutkaan Junior GT 13, vaan ECO 13, joka on ilmeisesti korvannut sen entisen ECO14 pumpun. Myös tämän pitäisi saavuttaa se sama, korkeampi 68 asteinen lämpötila, olin manuaalista kahtelevinani.

Poissa Teemu Matias

 • Nuorempi jäsen
 • **
 • Viestejä: 27
 • Maalämpöfoorumi
Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
« Vastaus #42 : 29.05.19 - klo:01:04 »
Aamupäivästä kuohin sen entisen pumpun sievästi irti ja merkkasin sähköt ja putket myöhempää uusiouusiokäyttöä varten.

Oiloni supsahti paikalleen hienosti, ja putkihommat oli vastenmielisiä kuten ennenkin. Muutama ylimääräinen tunti (kaikkineen) meni siinä, kun pitikin käydä hakemassa pari nippakikaletta kyliltä, tulla kotio huomaamaan, että nepäs onkin vääränkokoisia, vaikka oikeita olisin tarvinnut ja takasin ytimeen huomaamaan, että joku oli täytänyt siihen oikeaan laatikkoon vääriä juttuja.

Ihmettelen edelleenkin, että kuinka järjestäytynyt maailma on onnistunut luomaan tuollaisen kokonaisen tyylisuunnan, eli putkihommat, sellaisiksi, että siihen on osattu keksiä tuhansia tuhansia erilaisia osasia, joista kaikista on saatu sellaisia, etteivät ne käy oikein mihinkään lajitovereihinsa! Ei toisiinsa, eikä itseensäkään. Ei hydrauliikasta pneumatiikkaan, eikä toisiin hydrauliikoihin. Ei pikaliittimet, ei prosessiputkistot, ei automaatio, lvi eikä mikään mihinkään. Ikinä.
Tänään ei enää edes letkut käyneet entisille paikoilleen, kun erehdyin laittamaan muka uutta vastaavaa  letkua. Täsmälleen samaa letkua kuin entinenkin, mutta valmistaja vaihtunut ja joka olikin 25,4mm entisen 27,8mm asemesta. Standart katastrof.

Mutta pumppu kuitenkin on paikoillaan, nesteet sisässä ja sähköt kytkettynä, anturien asennukset vielä jäi puuttumaan.
Uteliaisuuttani opettelin tuota jaloa laitetta jo hieman, reletestillä ajelin pumpuista ilmoja pois.
Maapiiristä avasin vain yhden piirin ja sitäkautta kurlasin ilmata systeemiä, mutta pitää huomenna jatkaa sitä touhua.

Olihan se entinen pumppu vähä rujon oloinen, kun silmittelin sitä sen uuden pumpun rinnalla hetken.

Poissa Teemu Matias

 • Nuorempi jäsen
 • **
 • Viestejä: 27
 • Maalämpöfoorumi
Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
« Vastaus #43 : 29.05.19 - klo:11:09 »
Tässä ilmaus alkaa olla loppusuoralla ja kohta alan tökkimään antureita paikoilleen.
-Siihen liittyen pitää nyt kysyä, että mistä tuolta valikoista voin ohittaa Oilonin suorittamaa lämmityksen menoveden (meno- ja paluuvesilämpöanturit) ja suntin hallinnan?
Minulla on tuolla pannuhuoneessa hienosti toimiva Ouman, joka saa hoitaa sitä virkaansa edelleen.
-Sekä varaajan anturointi? Varaaja on 3kuution vaakamallinen, jossa lkv tehdään kuparikierukoilla. Kannattaako LKV anturi laittaa varaajan yläosaan ja Lämmitysveden anturi esim jonnekin puolivälin tienoille?

Poissa Teemu Matias

 • Nuorempi jäsen
 • **
 • Viestejä: 27
 • Maalämpöfoorumi
Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
« Vastaus #44 : 29.05.19 - klo:20:26 »
Siellä se kirnuaa nyt, oiskohan jo 4 tuntia käynyt.
Ei vaan millään ensin meinannut onnistua saada sitä käyntiin. Reletestillä ilmasin piirit, mutten kokeillut kompressoria.
Lopulta hokasin koittaa kompurankin reletestillä ja äänen perusteella se pyöri tietenkin väärään suuntaan, joten käänsin suunnan ja sehän lähtikin pyörimään.
Mutta sammui aivan muutaman minuutin päästä jälleen, eikä millään taas käyntiin.
Kahlasin valikoita läpi eestaas, enkä mielestäni löytänyt mitään syytä, miksei se lähtisi käymään.
Käytin virrat taas pois ja päälle, niin taas se lähti muutamaksi minuutiksi käyntiin ja sammu.

Sitten kiinnitin huomion johonkin mystiseen rivi "5700 järjestelmän tyyppi" tms, ja sen arvo oli "0 , muokattu".
Ei pienintäkään hajua, mitä se tarkottaa ja että oliko se hyvä vai paha, joten loogisesti laitoin arvoväliltä 1-28 arvoksi 1 ja sepäs lähtikin käyntiin ja on siitä lähtien hyrrittänyt tehä lämmintä. Pitänee koittaa oikeasti selvittää, mitä tuo juttu tarkottaa. Joskus.

Mutta ompaha melekonen automaatiologiikkaviidakko äkikseltään, näin rahvaalle kylmiltään.

Ja nuo edelliset kysymykset taisin saaha ratkottua, anturit laitoin just noin ku meinasinkin ja jopa manuaali oli samaa mieltä asiasta, kun löysin sen kohdan sieltä.

Poissa Roori

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 3 663
 • Maalämpo... Ollakko vai Ei....KYLLÄ
Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
« Vastaus #45 : 29.05.19 - klo:21:27 »
Oliskohan tuo #5700 joku järjestelmäkaavio kuin laitos yrittää toimia...eli varovaisuutta jos noin ja

Poissa Teemu Matias

 • Nuorempi jäsen
 • **
 • Viestejä: 27
 • Maalämpöfoorumi
Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
« Vastaus #46 : 30.05.19 - klo:22:02 »
No äskön aattelin koittaa niinku viisaat tekis ja latasin Oilonin sivuilta tuon saman manuaalin, jota olen paperisena plärännyt... ctrl+f ja siihen tuli hakukenttä, johon syötin mystisen rivin "5700" ja hetimiten tärppäsi sivulta 261 sille selitys, jonka mukaan niiden numeroiden selitys löytyykin Siemensin manuaalista.
Niitä ei ollutkaan enää kuin 6-8 eri manuskaa, joista latasin fiiliksellä likimmäksi sattuvan ja siitäpäs sitten löytyikin niille yli 20 eri järjestelmälle kaaviot. Pikavilkasulla olin sattunut valitsemaan oikeimman, "simppelein ekana" -logiikalla.

Lämmöntuotto on ainakin nyt ollut menestyksekästä, siitä ei moitteen sijaa, mutta tuohon säätöhommaan ja kaikkeuteen pitää kyllä oikeasti ihan syventyä.

Onkohan kellään tietoa, pystyisikö tuolla ohjaamaan LKV-kiertovesipumppua? Oletan, että tuossa on vapaita releitä käytettävissä ja luulisi niitä pystyvän ohjaamaan ihan pömpelin omaan kelloon perustuen? Minusta joutasi pääsääntösesti yöksi sammuttaa moinen ralli.

Poissa sam68

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 1 991
Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
« Vastaus #47 : 01.06.19 - klo:06:13 »
Umpishit säädin maalämpöön tuo Siemens. Aivan liian monimutkainen asentajille saati sitten käyttäjälle. Ruottalaisista mallia. Parissa minuutissa säädöt kohdalleen ja saadaan vielä just eikä melkein..
* Myyjä * Asentaja * Suunnittelija * Kylmäasentaja * Uusiolämpö Oy Raahe *

Poissa Teemu Matias

 • Nuorempi jäsen
 • **
 • Viestejä: 27
 • Maalämpöfoorumi
Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
« Vastaus #48 : 10.06.19 - klo:10:49 »
No otan omalle kontolleni kyllä suuresti tuota logiikan ihmettelyä, kun tämmösellä mekanorele -ukolla ei ole juurikaan kokemusta nuista hituvirtahommista.
Yli 10 v sitten kävin ruokatunneilla joutessani riipimässä yhdeltä iäkkäämmältä pariskunnalta entiset ( vm - 83 Aga mlp) systeemit ja 60-luvun kattilan pois ja  haalasin tilalle Niben 32 kw tuplapumpun ja sille sähköt yms ja senkin käyttöönotossa oli jotain pohtimista kyllä, ku ei alkanu lämmintä tulemaan toivotunlaisesti.
Sitä piti kyllä jo ihan tosissaan pohtia silloin ja syylliseksi epäilinkin vaihtoventtiiliä, joka oli kytketty kaavion mukaan, mutta joka mielestäni niin kytkettynä ei pystynyt toimimaan. Soitin asiasta Niben puolisuomalaiseen asiakaspalveluun ja siellähän pårempi påhå Rååtsikeeli ei tietenkää ottanut juttua tosissaan, kun Savon perämetiköstä joku ouvosti lottuuttava karvamöykky soittaa ja sanoo että teillä on kuvat viärin.

Mutta kuitenkin siitä välittämättä kytkin vaihtoventtiilin oikein, siis erilailla kuin kaaviossa ja sehän alko pelaamaan. Talon nuoremmalle väelle jätin sitten ne asteminuutit yms nipellykset.
Ilahduksekseni muutaman päivän päästä soitti myös Nibeltä se tyyppi ja totesi huomioni olleen oikean; heillä oli vaihtunut venttiilintyyppi siinä manuskojen päivittelyn lomassa ja siksi kaavio ei vastannut pannuhuonetta.
Näistä em. tapahtumista johtuen minulla on mielikuva, että olihan siinä päänkrapsuttelua Nibenkin logiikkaa ihmetellessä.

Mutta tämä nykynen kuoppapumppu tuntuis olevan mieleinen myös.
Muutin start-stop -rajan 4asteesta --> 8 asteeseen ja nyt se näyttää pyörivän yhden kerran vuorokaudessa, noin 3-4h kerralla.
Entisen pumpun käyntisyklit näkyy olleen 9-16h kerrallaan näinä kevätaikoina.
Kahtelin Savon Voiman kulutuspaikkatietojen perusteella näitä  molempien pumppujen käyntijaksoja, joten tarkkaa pumpun ottamaa energiamäärää en siitä saa ulos, mutta näkeepähän siitä syklit ja suuruusluokat.

Kulutuspylväät näyttävät tietenkin koko tiluksen sähkönkäytön, mutta peruskuorma lie aikalailla vakiomuotoinen siinä pohjilla, joten saa siitä suuntia.
Entisen pumpun lämmityssyklin aikana kulutuspylväisiin on kertynyt noin 25-30 kwh yhteensä, sisältää siis myös kaiken muun kulutetun sähköenergian. Luenta Toukokuun puolivälistä muutamalta päivältä päässä laskettuna.
Uuden pumpun aikana näyttää kertymää muodostuvan 13-18 kwh, nyt laajennetulla lämpötilahaarukalla. Tosin nyt on ollut kyllä muutenki lämmintä, kaitpa sekin omalta vaatimattomalta osaltaan vaikuttaa tuohon kulutukseen. Luenta kesäkuun alusta muutamalta päivältä.

Ehkä se parentu jonki verran.
Ainaki tuo uusi pumppu luo näin nuukalle tyypille mielenrauhaa, kun entisen pumpun mourinan kuuli jo tallin eteisessä ja alko pihikohtaus vavisuttamaan henkeä, niin tätä uuden pumpun käyntiä ei meinaa erottaa vaikka siinä bunkkerin kannella seisoo.