Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: CTC Ecoheat 300 - sarja (2012 alkaen)  (Luettu 50703 kertaa)

Poissa pelikortti

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 7
  • Maalämpöfoorumi
CTC Ecoheat 300 - sarja (2012 alkaen)
« : 15.11.12 - klo:00:29 »
Tervehdys!

Keräämpä tänne faktaa itselleni ja muille ihmeteltäväksi ja toki myös kommentoitavaksi!

Juuri asennettu CTC Ecoheat 310 - uutta 300 mallia (ei siis vanha Ecoheat) maalämpöpumppu.

Faktat talosta:
- talo:Ainakin se 250 m2(tarkka mitta puuttuu), puurunkotalo rinteessa, asuinkerros + alakerrassa autollit ja varastot, tiilivuoraus, rakennettu 1961,
- Eristykset: 100mm villaeriste seinissä, ikkunat vaihdettu 2000-luvulla, puhallusvillaa (min) 4000mm välikatossa
- asuinneliöt: 160m2(lasken tähän saunan, takkahuoneen, pesuhouneen jne. eli kaikki jossa on lämmitys/patterit)

- Lämmitystä hoitaa alkuperäinen -61 tehty patteriverkosto (ja saunatiloissa vesikiertoinen lattialämmitys).
- neljä makuuhuonetta, keittiö, ruokailutila, eteinen, halli, kodihoitohuone ja  iso olohuone(6x6m)  + "kylpylä-osasto takkahuoneen kanssa".
- Lämmintä autotallia 60m2 (2kpl pattereita)
- lämmittämätöntätilaa: alakerrassa varasto 30m2 ja 16m2 kylmiö + viinikellari

- Aikaisemmin öljylämmitys: 3000-3500 litr. öljyä vuodessa. Siis vähintään se 3500 euroa vuodessa lämmitykseen ja lämpimaan käyttöveteen, vaikka öljynhinta tipahtaisikin.

Faktat investoinnista:
- 10KW pumppu ja pystyporaus 180m 16.300 euroa
- Tarjoukseen sisältyi hiekkamaata 6m
- Hiekkaa oli 40 metriä a 69 euroa per metri lisää kustannuksia edellisen hinnan päälle (oli tiedossa, että hiekkaa on ja paljon. Onneksi ei ollut sataa metriä...)

Faktat asujista:
- Vaimo joka löträä joka aamu suihkussa ja pitkään
- 2 lasta, saunassa perheen kanssa kerran viikossa
- isäntä, joka tykkää saunoa. Vähintää 2 krt. viikossa saunassa. Ja muuten jos ei ole saunassa, niin reenien jälkeen suihkussa eli 5krt viikossa suihku isännälläkin päällänsä. Ei löträä vedellä - istuu siellä saunassa, jos se oli lämmin...
- muuten lämpimän veden kayttö normaalia (ei pestä autoja tai pihalaattoja kuumalla vedellä...tms joutavaa)
- Talossa juuri tehty n.3th kg Kermansavitakka; keskellä taloa(olohuoneen ja keittiön välissä - leivin uuni keittiön puolella)


...pumppu nyt toiminnassa 8.11 lähtien (asennus 7.11) eli 8 päivää. Ja hyvältä tuntuu :) Lämpöä piisaa, niin talossa kuin suihkussa/saunassa.
- Takkaa lämmitetaan joka toinenpäivä(kylmää ei ole ollut, mutta vaimo tykkää lämmittää ja istua sen vieressä) parilla pesällä(n.15kg puuta)

...oikeesti meillä on kuuma. Johtuu tuosta takasta ja vaimosta. Jos sisälämpötila on alle 23C, niin jo joku lämmittää takkaa.

Sähkönkulutus ja lämminvesi yms. tiukassa tarkkailussa - jatkan tarinaa myöhemmin/jatkossa ja kerron miten kaikki meni ja tapahtui, ennen kuin tultiin tähän päivään. Ja miltä tämä nyt näyttää tällä kokemuksella  - jatkan tuloksien, kokemuksien ja seurannan jakamista niin kauan kuin jaksan...uskon, että aika pitkään.

Olisi toki kiva jos kuulisi muiden 300-sarjan käyttäjien kokemuksia :) Erityisesti millä säädöillä 300-sarjan pumpun omistajat painevat kohti talvea.




« Viimeksi muokattu: 24.11.12 - klo:11:40 kirjoittanut pelikortti »

Poissa jANI78

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 18
  • Maalämpöfoorumilta tietoa
Vs: CTC Ecoheat 300 - sarja (2012 alkaen)
« Vastaus #1 : 20.11.12 - klo:23:33 »
Moron uusi CTC käyttäjä!!

Meidän taloon CTC 308 tuli 12.09.2012 ja se tuli korvaamaan vanhan öljylämmitys järjestelmän jonka kulutus pyöri siinä 1300 l paikeilla vuosi. Silti lisänä on pieni takka jota ennen CTC:tä lämmitettiin joka päivä ja ilmalämpöpumppu Mitsun FD 25 jonka vuotuinen sähkönkulutus oli n 5500 kW vuodessa.
Talo on rakennettu 1973, kokonais m2 174 joista asumis ala n.120 m2. ja kaikki yhdessä kerroksessa. Tuo loppu yli 120 m2:n on autotalli, varasto ja tekninentila joissa kaikissa myös vesikiertoinen patteri lämmitys. Patterit kylläkin vain ns. yksi lehtiset koko kämpässä.
Villaa seinissä tuo 100 mm ja katossa tuon ajan tyypillinen 200 mm., ikkunat ovat orginaalit ja olohuoneessa vieläpä erittäin isot.

Perheessä 2 aikuista, 1 teini ja 2 alle 9v lasta.

Reikää porattuna maahan 170m joista ensimmäiset 10 m olivat savea ja kiveä.
Koko maalämmön kustannus porauksineen, laitteineen, kaupungin lupineen, asennuksineen ja öljysäiliön poistoineen maasta n.19400 e.

Itse CTC laitteesta:

Kyllä nyt lämpöä piisaa!!!  :)
ILP ei ole ollut käytössä asennus päivän jälkeen tuntiakaan ja takkaa lämmittelen n. 2-3 kertaa viikossa.
Näillä +2-+6 keleillä pumpun oman mittarin mukaan käyntiajat 4,5-6,5 h/vrk.
12.09-20.11.2012 välisen ajan sähkön kulutus CTC:n mukaan 940 kW ja käynti tunnit 1689. Eli jos nyky sähkön hinnalla katsotaan siirtoineen niin 2 kk KAIKKI LÄMMITYS n. 130 e!! :P

Pumpun lämpökäyrä säädettynä 50 ja siitä korjaus/hienosäätö asetus -4. Näillä arvoilla ja +2-+6 C:n ulkolämpötilalla kämppä n. 21,3-22,6 C.
Kun pakkasta ja ed. mainittu asetus käytössä kämppä siinä 22,3-23,7 C, johtuen että ulkona ei ole sisälle tunkevaa kosteutta. Juuri tuon kosteuden takia lämmittelen pikku +C keleillä takkaa, niin kuin sunnuntaina ja tänäänkin.

En enään ikinä vaihtaisi öljyyn takaisin!!!!

Käyttövesi asennettuna TALOUS asentoon, koska meillä ei myöskään läträtä vedellä.
Kun koko 5 hengen poppoo menee saunotteleen, sen verran teen että käyn LKV valikosta laittamassa 0,5 h: ajaksi ns. lisä-vastukset päälle jottei vaan lopu vesi kesken. Pienemmällä porukalla jätän vastukset kytkemättä.

Ensi kesänä tarkoitus lisätä puhallusvillaa katolle tuo 200 mm lisää, purkaa ulkovuori auki ja lisä-lämmöneristää koko kämppä.
Tavoitteena pyrkiä tuohon CTC pumpun lämpökäyrä 40 riittävyyteen niin säästää siinäkin.

Kirjoitellaan kokemuksia pitkin talvea tännne, niin saa muutkin vähän osviittaa CTC:n sielun elämästä.

PS. Kun naapuri huomasi mitkä vehkeet meikäläiselle tuli, tilasi samat viikkoa myöhemmin samalta toimittajalta ja nyt kun asennettuna ( 2 kerrosinen 1954 rintamamistalo, CTC 308 ja 170 m reikä ) on erittäin tyytyväinen nykyiseen järjestelmään!!!!  ;D






Mitä syvempi reikä, sitä lämpösempi olo...

Poissa pelikortti

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 7
  • Maalämpöfoorumi
Vs: CTC Ecoheat 300 - sarja (2012 alkaen)
« Vastaus #2 : 24.11.12 - klo:11:27 »
HYVÄ!

siis, että tuli joku muukin CTC 300-sarjan käyttäjä!

Meillä on aikalailla samanlaiset talot ja tuo perhekin aikalailla sama + takka. (Jos vaimos vielä löträä vedellä joka aamu ja kunnolla, niin voitas vaihtaa koko homma joku kerta päittäin - ei vaihtelun vuoksi, vaan siksi, että kukaan ei ees huomais....).

Mutta pumput on eri: siellä 8Kw ja meillä 10Kw ja meillä tuo kaivo on 200m(40m kalliita sorametrejä ja 160 kalliota)

Ja nyt koko homman lasku on tuossa työpöydällä. Odottamassa maksamista: 19.020,00 euroa.
- Hommaan lähdettiin hinnalla 16.300,00 euroa + sorametrit a 69euroa/m (oletus oli, että soramaata on paljon, koska olemme hiekkaharjun päällä = toivoin, että sitä ei ole yli sataa metriä..)

= Toimittaja tuli vastaan hieman, koska soramaata oli kuitenkin poikkeuksellisen paljon: tiputti kallioporaamisen 34e/m(oli 36e) ja soran 65(oli 69e).

Tämä vastaantulo tuli pyytämättä. Siitä kiitos K-Raudan LPR:n kauppiaalle.

Sitten näihin tärkeimpiin eli käyttökokemuksiin:

Itse maalämpöpumppu oli ensimmäisen vuorokauden "poispäältä" ja lämmitys + käyttövesi tuli siis pelkillä sähkövastuksilla ensimmäiset 28h: sähköä kului 279KW. Tuntui aika pahalle...

Nyt pumppu on päällä ja koko laite ollut päällä 403h (tarkistin just äsken) ja sähköä mennyt 482Kw.
Eli kun lasken tuon yllä olevan vastusten polton, niin lämmitys ja käyttövesi on ollut pelkällä maalämmöllä 375h ja siihen on mennyt sähköä kaikkiaan 203Kw.
(Tähän KW-määrään kuuluu se, että liuospumppu oli 10vrk päällä koko ajan alusta asti --> poistamassa asennuksessa tulleet ilmat putkistosta) Tätä ei oikein pysty laskemaan pois sähkönkulutuksesta näin pienellä otoksella. Eli aika näyttää, veikö paljon KW:tä vai ei).

Eli kulutus on (liuospumpun kanssa) 12KW päivässä
(tällä laskelmalla ja säällä kulutus on  4380KW / vuosi --> toimittajan laskemalman mukaan kulutus olisi noin. 8000-9000KW, kun huomio talven ja muun kylmän ajan --> joka tuntuu ainakin nyt realistiselle arviolle.)

--> 12KW siis näillä keleillä = +1 - +6 ollu paria poikkeusta lukuunottamatta ollut (jokunen päivä ollut pakkasta läpi vuorokauden).
 Pakkasöitä on ollut koko ajan(-1C - -5C), mutta päivällä oltu plussalla melkein koko ajan  (asennuspäivänä oli poikkeus silloin oli päivälläkin -8C ja silloin oli ne vastuksetkin oli päällä)
.
Pari säätöä tein omin päin:
 1. tipautin pikkasen asetuksia kolmantena päivänä: vaikka meillä on termostaatit pattereissa (joiden pitäisi säätää lämpöä), niin tuntui että ne on liian kuumat...(Joissain tiloissa ei ole termostaattia esim. autotallien patterit) eli lämpökäyrä oli ja on nyt 50 ja sen arvon muutin nollaan (oli +5), ja vieläkin patterit on kuumat (autotalleissakin).
2. asetus käyttöveteen: asetin "Talous" asentoon. Asentaja oli laittanut sinne ylimpään eli johonkin mukavimpaa mahdollisuuteen.
3. Lämminkäyttövesi tipautin 60C --> 55C ja ero 10C, ennen kuin pumppu lähtee käyntiin sen takia.
4. kytkin sähkövastukset kokonaan pois. Ei lämmitä niillä ollenkaan, missään olosuhteissa.

Tulos on nuo kilowatit, lämmin talo ja lämmin käyttövesi on riittänyt aivan hyvin. Ainoa oli tuossa, kun saunottiin kavereiden kanssa, niin varmuuden vuoksi kävin laittamassa "pakkosyötön" päälle kolmeksi tunniksi, jotta se lämmin vesi ei lopu - eikä loppunut.

Tyytyväinen olen. Mutta pientä tämä on vielä. Odottelen niitä -30C pakkasia, että miten sitten menee. Sillon tämä vasta nähdään - hauskaa on se, että se tullaan näkemään... :)

Ainoa mikä on: on pumpun käyntiaika per vrk. se liikkkuu 6-8h välillä. Onko se normaalia? Pitäisikö olla vähemmän?
Mutta toisaalta tuolla sähkön kulutuksella voi minun puolestani olla päällä ihan miten vaan...vaikka koko ajan. Käynnistyksiä ei tuosta käyttöliittymästä näe, mutta tuntuu sille että pumppu käy pitkiä aikoja ja käynnistyksiä on vähän (tämä on tosin mutua...)

Edit: se jäi sanomatta, että ne öljylaskut 3500 litran edestä - kiva kun niitä ei ole...ihan kiva kun niitä ei ole...  :)
« Viimeksi muokattu: 28.11.12 - klo:00:23 kirjoittanut pelikortti »

Poissa pelikortti

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 7
  • Maalämpöfoorumi
Vs: CTC Ecoheat 300 - sarja (2012 alkaen)
« Vastaus #3 : 24.11.12 - klo:12:06 »
Tuohon edelliseen vielä sen verran, että itse kilpailutin 12 eri toimittajaa. Valinta tehtiin sitten loppujen lopuksi ihan puhtaasti rahalla + se, että CTC on tehnyt noita pumppuja Ruotsin puolella jo jonkun aikaa.

Muiden valmistajien/toimittajien tarjoukset oli selkeästi kalliimpia:  IVT, Lämpöässät, Wiesmannit ja muut oli kaikki eri tuhat luvuilla. Lähin taisi olla Oilonin tarjous joka alkoi sekin vasta numeroilla 17. Wiesmannilla taisi olla kallein - tinkaamisenkin jälkeen oltii lähellä paria kymppiä.

Niin ja sen sanon, että se vaiva siitä, että kilpailuttaa toimittajia - kannattaa. Meidän tapauksessa hinnat ropisi kaikilla vähintään pari tonnia alas, kun sen teki. CTC:llä ja sen toimittajalla (K-Rauta) taisi olla meidän tapauksessa pienoinen etu: niillä oli joku kampanja meneillään ja lähtöhinnat oli jo alhaalla valmiiksi...

Töitä tuohon kilpailuttamiseen tein pari kolme sähköposti per toimittaja = laitoin viimeisimmän hinnan jokaiselle tietoon, siinä ne sitten ihmetteli ja laskivat uusia hintoja  - jokainen tahollansa. Kolmen tällaisen kierroksen jälkeen oli jo aika selvää, ketkä ovat loppumetreillä mukana.
...niin ja se yksi toimittaja, joka ei vastannut ensimmäisen sähköpostiini - se jäi osattomaksi koko ilosta...
« Viimeksi muokattu: 24.11.12 - klo:12:18 kirjoittanut pelikortti »

Poissa rekanko

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 6
  • Maalämpöfoorumi
Vs: CTC Ecoheat 300 - sarja (2012 alkaen)
« Vastaus #4 : 29.11.12 - klo:17:42 »
Hei! Uusi CTC:n omistaja

Meille tuli viikko sitten eli 20.11.2012 CTC ecoheat 6kw. Kaivo 150m,80m2 lämmintä + 45m2 puolilämmintä tilaa. Eli pieni talo,vesikiertoiset patterit.Ekoina päivinä kulutti noin 12kw kun oli muutama lämpöaste,nyt pieni pakkanen kulutus noin 13,5kw.Liuospumppu vielä päällä yhteensä 10vrk että poistaa ilmat.sisälämpötila noin 23,3.On vielä tehdasasetuksilla.Hinta oli kaikkineen vanhan 3000l varaajanpurku,kaivonporaus,pumpunasennus 15500e

Poissa Warner

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 9
  • Maalämpöfoorumi
Vs: CTC Ecoheat 300 - sarja (2012 alkaen)
« Vastaus #5 : 30.11.12 - klo:14:37 »
Päivää
Täältä ilmoittautuu myös uusi CTC käyttäjä.
Talo -59 Rintsikka Pirkanmaalla ja lämpiäviä neliöitä arviolta 120, Asukkaita 2 aikuista ja 2 n. 10v lasta.  Pumppu ecoheat 308, kaivo 190m, josta kalliossa 157m. Lämmönjako pattereilla, mutta pieni osa lattialämmöllä ja tätä tarkoitus lisätä myöhemmin.
Laitteisto asennettiin syyskuussa ja siitä lähtien on asiaa tarkkailtu. Olen myös tyytyväinen hankintaan, mutta muutama huomioni poikkeaa aikaisemipien kirjoittajien kokemuksista ja niistä varmaakin herää mielenkiintoinen ja rakentava keskustelu.

Lämmitystarve on vasta alussa ja siitä ei kokemuksia varsinaisesti vielä ole ja palataan siihen myöhemmin. Nyt alkaa talvi, tänään -6 astetta. Käyrä 45 ja säätö-1 säädellään tarpeen tullen.

Käyttöveden riittävyydestä ja sen lämmittämisestä puolestaan minulla on varsin erilainen näkemys, kuin aikaisemmin kirjoittaneilla. Eli omat havaintoni ja kuulemani CTC:n edustajalta, laite käyttää suunnitellusti vastusta käyttöveden lämmittämiseen, jos esim. säiliöt ylä 60 ja ala 40, niin tämä riittää n. 12min suihkuun ilman vastusta, CTC:n kanta on, että yksi ihminen käyttää suihkua 5min. Ok, mutta jos esim 3 käy peräkkäin, niin viileäksi käy viimeisellä, jos ei vastus auttaisi.

Jos vastus on "pois käytöstä", kompura on juuri sammunut ja käynnistysviive 10min estää uudelleen käynnistyksen, niin silloin vesi on jo niin viileää, että ainakin meillä kolme silmäparia katsoo syyttävästi hankinnasta päättänyttä. Tämä siis jos vastus on säädetty mininmiin, eli tulee 30 asteessa mukaan.

Varmasti kaikki tietävätkin, mutta silti, eli LKV asetus talous / Normaali / mukavuus säätää alasäiliön lämpöä ja, kun lämmitystarvetta ainakin patteritaloissa tarvitaan enemmän, niin tämä menettää merkitystään, koska alasäiliö lämpiää joka tapauksessa enemmän, tänään meillä (41) vaikka säätö olisi talous.

Alkuhämmennyksestäni, siis siitä, että pumppu ei pystyisi tekemään käyttövettä edes kesällä pelkällä kompuralla, toivuttani olen todennut sen sittenkin ehkä järkeväksi. Koska Kokonaissuus ratkaisee ja säästöä syntyy kyllä. Kokeilin Viikottaista lisä LKV ajastustakin, koska käyttöveden tarve ajoittuu samaan aikaan joka päivälle, mutta tämä 60/60 kompuralla kestää n. tunnin ja ottaa enemmän sähköä kuin vastus hetkellisesti. Paras ja tärkein asia on tietysti se, että lämmin vesi ei oikeasti lopu varmaan koskaan, mutta se tehdään osittain vastuksella.

Kysynkin teiltä jotaka olette vastusta pienentäneet, niin kuinka sen olette tehneet, koska olette ilmeisen tyytyväisiä säätöihinne. Se, että näyttäisi, että olen vastuksen puolesta puhuja, niin ei tietysti pidä täysin paikkaansa, mutta omilla säädöilläni vastus ylätankki 45 ja pumpun start/stop ero 7 astetta, niin vastusta on ollut käytössä vain 18kwh./2,5kk

Käynnistysmäärät on sitten jo toisen viestin asia.

p.s
Vastuksen käytön ja "käynnistysmäärät"saa näkyviin huolto koodilla 0014


 







« Viimeksi muokattu: 01.12.12 - klo:11:15 kirjoittanut Warner »

Poissa pumppu12

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 4
  • Maalämpöfoorumi
Vs: CTC Ecoheat 300 - sarja (2012 alkaen)
« Vastaus #6 : 01.12.12 - klo:23:26 »
Terve,

Täällä palstalle uutena taas uusi ecoheat 310 lämmittäjä. Mukava huomata, että näitä CTC käyttäjiäkin tuntuu olevan.

Olen Tampereelta. Pumppu asennettu syksyllä ja ollut nyt käytössä reilut 2 viikkoa. Tasan kahden viikon kulutus oli (pumpun oman mittarin mukaan) 222 Kwh (pakkaspäiviä vain yksi). Ei vaikuta pahalta.

Tietääkö joku, mitkä kaikki kulutukset pumpun oma mittari huomioi? Pumpun oman ja luultavasti vastusten käytön, todennäköisesti myös liuospumpun ja kompressoripiirin pumpun, mutta huomioiko myös ulkoisen patteriverkoston kiertovesipumpun. Kiertovesipumpulle sähköt tulevat CTC:n sisältä, mutten tiedä miten siellä kytketty. Eli listaako CTC kulutukseksi kaiken CTC:lle sisään menevän sähkön?

Itsellä lämmitettävää n. 250 m2. Kolmihenkinen perhe arkisin, viikonloppuisin muutama henki enemmän. Vesi säädetty talousasentoon ja toistaiseksi tuntuu riittävän. Käyrä 46 ja säätö -2. Sisällä lämpöä 21,5 - 23 astetta. Näistä säädöistä ei kuitenkaan vielä osaa sanoa mitään näin lyhyen käytön jälkeen.
Porakaivoa on 180m ja siitä kalliota 174m. Kaivosta sisään tulevan liuoksen lämpötila vaikuttaisi olevan 3-4 asteen paikkeilla.


Poissa jANI78

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 18
  • Maalämpöfoorumilta tietoa
Vs: CTC Ecoheat 300 - sarja (2012 alkaen)
« Vastaus #7 : 02.12.12 - klo:23:34 »
Moron CTC käyttäjät, niin UUDET kuin vanhatkin!!

Ja taas menee käyrä säädöt uusiksi, ainaskin meikäläisellä.
Käyrä 50 ja säätö -4 ollut käytössä jo pitkään ja hyväksi todettu, koska kämpässä tuo 21,6-23 C.
Nyt kun pakkanen koventunut ( tällä hetkellä Tampereella-21 C ) kämpässä aivan helvatun kuuma 23-24,8 joka paikassa!!!
Kävin säätään 50 käyrän -6 asetukseen. Saas nähdä miten toimii huomiseen mennessä.
Eilen kun pakkanen alkoi kiristymään tuosta -10 C ---> on pumppu käynyt 24 h aikana tuon 14:24 h. ja eilen kuitenkin käytiin saunassa 6 hengen porukalla ja pitkän kaavan mukaan...

Täytyy varmaan ruveta pitämään jotain kirjaa, mitkä asetukset sopivat millekin kelille ettei lämmitä suotta liikaa, kun tuntuu että ei löydy mitään sellaista kaikilla keleillä sopivaa asetusta....
Mitä syvempi reikä, sitä lämpösempi olo...

Poissa rekanko

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 6
  • Maalämpöfoorumi
Vs: CTC Ecoheat 300 - sarja (2012 alkaen)
« Vastaus #8 : 03.12.12 - klo:09:31 »
Terve! Meillä myös lämpeni kun pakkanen kiristyi.Laskin käyrän 50:stä 46:teen.Mulla on ainakin ohjeessa jos on alle 0 ulkona ja sisällä liian lämmin muutetaan käyrän säätöä.sitten kun on saanut melko hyväksi voi hieno säätää.Kyllä laski,en tiedä sitten kun pakkanen lauhtuu.on tälläistä säätöjen hakemista.Pumppu käy pakkasilla aika paljon. Menovesi 43-44 paluu 40. Pakkasta -20 pirkanmaalla.

Poissa pumppu12

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 4
  • Maalämpöfoorumi
Vs: CTC Ecoheat 300 - sarja (2012 alkaen)
« Vastaus #9 : 03.12.12 - klo:16:28 »
Terve,
Minustakin käyrän säätäminen alaspäin vaikuttaisi oikealta toimenpiteeltä (ohjekirjankin mukaan). Jos käyrä on liian jyrkkä, niin pakkasen kiristyessä ctc lämmittää enemmän kuin talo vaatisi. Tuntuisi, että Janin kohdalla käyrä 45 ja säätö 0 voisi olla hyvä alkuasento, josta lähteä hienosäätämään.

Poissa Warner

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 9
  • Maalämpöfoorumi
Vs: CTC Ecoheat 300 - sarja (2012 alkaen)
« Vastaus #10 : 03.12.12 - klo:22:57 »
Moi
Sama ilmiö täälläkin. Eli, kun keli kylmeni, niin sisällä tuli kuuma. Säädin käyrää alaspäin, nyt 43 ja säätö-1. Onko kellään käytössä huonetermostaattia? Olisi mielenkiintoista kuulla kuinka se reagoi ulkolämpötilan vaihtumiseen ja pysyykö sisällä tasainen lämpötila,

Noista CTC:n listauksista, niin kiertovesipumpun ohjaus on niin syvällä sähkökaaviossa, että uskoisin sen kyllä olevan mukana kulutuksen listauksessa, äkkiseltään en kaaviosta löytänyt kulutuksen mittauspistettä, mutta uskoisin näin.

Listauksista muuten, niin havaitsin, että ne tulee mielestäni listoille jotenkin sykäyksittäin, ei siis reaaliajassa. Esin käyntiaika/vrk ja käynnistysmäärä päivittyy todennäköisesti vain kerran vuorokaudessa. Käynnistysmäärä on myös merkitty/vrk, mutta se laskee kaikki yhteen pötköön ja nollautuu vasta kun sähköt katkaistaan. Käynnistyksiä tulee muuten todella usein vaikka koittaisi mitä säätöjä. n.50kpl/vrk. Mielstäni tämä on todella paljon.

Tänään (-18) huomasin sellaisen seikan, että, kun laite automaattisesti nostaa alasäiliönlämpöä pattereiden tarpeeseen ja menovesi on esim 45. Tällöin alasäiliön pyynti, se joka on suluissa nousee yli 50, niin automaattisesti laite pudotti myös yläsäiliön pyynnin samaan arvoon kuin alapyynti (51/51)  ja laite rupesi käyttämään vastusta, maltillisesti kyllä, mutta kuitenkin 0.3 + 0,9kw. Näytössä lukee Lp+Huippu.
Onko muut huomanneet saman ilmiön, tämä on todennäköisesti ehkä niin kuin pitääkin vai? Vastus kulutti eilen 2 kwh/vrk.  Heti kun pyynti putoaa alle 50, niin perustilanne palautuu.
Tähän en säätöä vielä löytänyt, kun en tiennyt oikein mitä etsiäkään.








Poissa rekanko

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 6
  • Maalämpöfoorumi
Vs: CTC Ecoheat 300 - sarja (2012 alkaen)
« Vastaus #11 : 04.12.12 - klo:08:17 »
Moi vaan!
Sama ilmiö täälläkin että ottaa vastuksen mukaan juurikin niin kuin warner kirjoitti.Mistä näkee pelkän vastuksien kulutuksen.Käyntikertoja tosiaan täälläkin paljon,varmaan se 50kpl. Paljonko teillä vrk kulutus näillä pakkasilla,siis kokonaiskulutus? Käyrä nyt 44 ja 0, sisälämpö 23 asteen kieppeillä.Ei ole huoneanturia,tuolla se on kaapissa,kun ei kuulunut asennukseen,en tiedä olisiko kallis homma laittaa?

Poissa Warner

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 9
  • Maalämpöfoorumi
Vs: CTC Ecoheat 300 - sarja (2012 alkaen)
« Vastaus #12 : 04.12.12 - klo:19:19 »
Moi
Vastuksen kulutuksen ja käynnistysmäärät pääsee katsomaan seuraavasti, painele näytöstä: Edistyneempi>Huolto>Tehdasasetuksetkoodi>0014. Tämän jälkeen käyttöhistoriassa näkyy sähkö kwh ja käynnistysmäärät,

Tämä koodi on tarkoitettu huollon käyttöön, mutta en ole havainnut sen takaa löytyvän muuta, kuin kyseiset historiatiedot. Jos joku löytää jotain uutta säädettävää, niin kannattaa miettiä, ennen kuin säätää. Mutta historia tietoja varten se on ok. Minä ainakin käytän sitä koko ajan. Siksi uskallan julkaista koodin. Minulle se kerrottin asennuksen yhteydessä ja usein myöhemminkin yhteydenotoissani toimittajaan. Se on varmaankin piilotettu, koska sen lukemat on niin isot ;)

Kulutus on meillä ollut nyt pumpuin ilmoittaman mukaan viimeiset 2 vrk Pakkanen (-16...-21) 36,5 kwh/vrk, tästä vastuksen osuus 5 kwh/vrk. Kokonaiskulutus 12.9-4.12 on 1175kwh eli nyt n. 14kwh/vrk.


Poissa Talokas

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 11
  • Maalämpöfoorumi
Vs: CTC Ecoheat 300 - sarja (2012 alkaen)
« Vastaus #13 : 05.12.12 - klo:07:31 »
Täälläkin ilmoittautuu taas uusi CTC 306 -käyttäjä.

Olen seurannut mielenkiinnolla käytyä keskustelua jo jonkin aikaa. Meille valmistuu juuri uusi talo, joka lämpiää CTC 306:lla (reikä 180 m syvä - kuivaa kalliota koko matka). Pumppu käynnistettiin eilen. Muutaman viikon ajan se toimi tavallisen sähkökattilan tapaan, kulutuksen pyöriessä viime päivien pakkasissa (-12...-18) jopa 100kWh:n tasolla.

Poissa pumppu12

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 4
  • Maalämpöfoorumi
Vs: CTC Ecoheat 300 - sarja (2012 alkaen)
« Vastaus #14 : 05.12.12 - klo:14:26 »
Terve,
Kiitos Warnerille koodista. Koitin omassa 310:ssä ja tuntuu toimivan.
Käyttöhistoriassa näytti seuraavaa:

Kok. käyntiaika 472h
korkein menovesi 49 astetta
Kok kulutus 377 Kwh
Sähkö 6 Kwh
Käynti/24h 16:33
Käynnistyksiä/24h 885 (onko näin suuria lukuja olemassakaan ??)
komp kok käyntiaika 169h

Voikohan tuo 885 kertaa mitenkään pitää edes paikkaansa? Onko teillä samansuuntaisia näillä pakkasilla?

Poissa Talokas

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 11
  • Maalämpöfoorumi
Vs: CTC Ecoheat 300 - sarja (2012 alkaen)
« Vastaus #15 : 05.12.12 - klo:19:37 »
Oma laitteeni (306) näyttäisi kuluttaneen ensimmäisen 26 tunnin aikana 27 kWh:a. Kompressori on ollut vuorokauden aikana päällä 7 h 05 min. Ulkona on -18 astetta, ja meno- ja paluuveden lämpötilat ovat 30 ja 26 astetta ja kaivoon menee 0-asteinen liuos ja paluu näyttää neljää astetta. Talosta puuttuu vielä takka sekä puhallusvillat, mutta sisällä on tästä huolimatta mukavan lämmintä.

Liuospumppu oli päällä siten, että se oli lukemassa kahdeksan. Laitoin sen saamieni ohjeiden mukaan kympille tajuamatta, että se tarkoittaa vuorokausia. Sitä ei enää saanut palautettua kasille. Ymmärsin kyllä heti, että putkimiehen oli täytynyt laittaa sen jo eilen päälle, kun hän oli kytkenyt kompressorin toimintaan. Jouduinkin siis laittamaan sen päälle taas alusta (10 vrk). Paljonko voisi kulutuksen olettaa laskevan, kun liuospumppu ei enää käy kokoaikaisesti 10 vrk:n kuluttua?

Poissa ego

  • Vanha jäsen
  • ****
  • Viestejä: 302
  • Lapin ammattiopisto - taitajien tekijä
Vs: CTC Ecoheat 300 - sarja (2012 alkaen)
« Vastaus #16 : 05.12.12 - klo:21:16 »
Kulutus laskee 3,4kWh vuorokaudessa noilla keleillä, 40 senttiä!
VILPIN JA MLP TEKIJÄ

Poissa CBXJuha

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 4
  • Maalämpöfoorumi
Vs: CTC Ecoheat 300 - sarja (2012 alkaen)
« Vastaus #17 : 06.12.12 - klo:21:37 »
Morjesta.

Ilmoittaudunpa minäkin mukaan. Täällä Tampereella v. 1956 talossa käytössä Ecoheat 310 toukokuun lopusta lähtien. Porakaivo 220m - 9m pehmeää maata.

1 1/2 kerroksinen talo 8x10m. Alakerta 3 huonetta + keittiö, yläkerta 2h. Täyskokoinen kellari talleineen joka kokonaan "puolilämmintä" tilaa.
Talo on alkuperäisillä eristeillä ja vanhalla patteriverkostolla -- verkostoa lienee hieman uusittu joskus kauan sitten. Kuitenkin asuintiloissa puolet pattereista vanhoja 1-lehtisiä ja puolet yhtä vanhoja 2-lehtisiä.

CTC korvasi v. 1970 Jämä Miniter 17S öljykattilan. Tarkkaa öljyn vuosikulutusta ei tiedossa koska ei ehditty yhtä kokonaista vuotta täällä asua ennen kuin CTC tuli taloon. Kuitenkin, viime talvena öljyä meni pahimmillaan arviolta 500 litraa kuussa, ellei vähän ylikin.

Lähtötilanne ei siis mitenkään ihanteellinen maalämpöpumpulle. Tässä olikin mielenkiintoista nähdä miten käy kun tuli näitä pakkasiakin -- 18 ja 21 pakkasasteen välillä heilui mittari pari vuorokautta. No, ei ainakaan täyskatastrofi -- pumppu kävi toki liki tauotta ja muutaman kerran kävi ottamassa lisäpotkua vastuksilta. Vastusten käyttö ei ollut mitään kovin dramaattista. Kun kompura ei jaksanut alatankin tavoitelämpötilaan vaan jäi parin-kolmen asteen päähän, "shuntin viive" ajan kuluttua hyppäsivät vastukset peliin ja auttoivat mopon mäen yli. Ja sitten mentiin taas pelkällä kompuralla pitkä siivu.

Kierrossa meni yli 50 asteinen vesi pattereille.

Olen säätänyt vastuksille max 3.2 kWh tehon. Hyvin tuntuu riittävän, lisä-LKV tilassa ylätankki on 70 asteen lämmössä hujauksessa ja tuo edellä kuvailtu alatankin avustus menee myös ripeästi.

Kulutus ollut -18 -20 säässä n. 55kWh/vrk. Jos olisi kokonainen kuukausi näin kylmää, 55kWh x 30 vrk x 0.15 €/kWh, tulisi kuukauden lämmityslaskuksi 247,50 €.
Viime talvena meni tosiaan öljyä pahimmillaan yli 500l kuukausivauhtia, joten edelliseen verrattuna, kuukausi samassa pakkasessa olisi varmasti vienyt tuon 500 - 600l. Kustannus 600 - 700 €/kk.

Ei tämä pahalta vaikuta, ottaen huomioon patteriverkoston ja eristyksen puutteellisuudet. Näihin asioihin seuraavaksi panostamalla homma muuttuu varmasti vielä reilusti parempaan suuntaan. 

Poissa tomppeli

  • Yleismoderaattori
  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 8 561
  • Vanha pieru!
Vs: CTC Ecoheat 300 - sarja (2012 alkaen)
« Vastaus #18 : 06.12.12 - klo:23:49 »
Laskin rakennustietojen pohjalta hiukan mitoitusta.
Rakennuksen lämmitystarve on varsin pieni siksi, että rakennuksessa on 3 -kerrosta, joiden välipohjien kautta ei ole juurikaan lämpöhukkaa.
Lämpöhukka tapahtuu vain rakennuksen ulkovaipan kautta, joka sekin tässä on kohtuullisen pieni,
koska rakennus on lähes kuution muotoinen, josta syystä ulkovaipan alaa on mahdollisimman vähän.

Laskelma on PDF -liitetiedostona tässä viestissä mukana.
Huomaa, että olen tehnyt laskelman varsin vähäisten rakennetietojen pohjalta, joten laskelmaa ei voida pitää kovinkaan luotettavana!

Klikkaa alla olevan liitetiedoston nimeä!


« Viimeksi muokattu: 10.11.13 - klo:11:55 kirjoittanut tomppeli »

Poissa CBXJuha

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 4
  • Maalämpöfoorumi
Vs: CTC Ecoheat 300 - sarja (2012 alkaen)
« Vastaus #19 : 07.12.12 - klo:02:14 »
Laskin rakennustietojen pohjalta hiukan mitoitusta.
Rakennuksen lämmitystarve on varsin pieni siksi, että rakennuksessa on 3 -kerrosta, joiden välipohjien kautta ei ole juurikaan lämpöhukkaa.
Lämpöhukka tapahtuu vain rakennuksen ulkovaipan kautta, joka sekin tässä on kohtuullisen pieni,
koska rakennus on lähes kuution muotoinen, josta syystä ulkovaipan alaa on mahdollisimman vähän.

Laskelma on PDF -liitetiedostona tässä viestissä mukana.
Huomaa, että olen tehnyt laskelman varsin vähäisten rakennetietojen pohjalta, joten laskelmaa ei voida pitää kovinkaan luotettavana!

Klikkaa alla olevan liitetiedoston nimeä!

Hei, tämähän oli todella mielenkiintoista. Kiitos paljon!

Juu, laskelmat lienee aika kohdallaan -- meillä vaan on tuo patteriverkosto varmaan aika onneton maalämmölle. Tässä ollaan mietitty että mennään nyt tämän talven yli ja katsotaan jos vaihdettaisiin ainakin vanhat 1-lehtiset patterit uusiin 2-lehti Purmoihin. Saisi kiertoveden lämpöä varmaan alaspäin aika kivasti. Kellarikerros ja varsinkin talli varmaan vuotaa myös aika lailla. Teippasin nyt kylmän kelin tullessa tallin ovet karmeihinsa -- muuten sieltä melkein saa ohkaisemmat sormet menemään välistä. Tallin lämpötila nousi tällä toimenpiteellä 4 astetta.

On tämä talo aika sohlo varmaan muutenkin, no, asuinkerrosten ikkunat on kyllä sentään uusittu n. 10 vuotta sitten eli niistä ei pitäisi pahemmin vuotaa. Yläpohja vähän mysteeri kun sinne ei oikein pääse rikkomatta töllistelemään.

Mutta nykyiselläänkin ei kyllä harmita yhtään että tuli tämä maalämpö hankittua, tällaiseenkin vanhaan taloon jossa patteriverkko melko korkealla kiertoveden lämmöllä. Säästö verrattuna öljyyn tähän astisilla kokemuksilla huikea! Hyvin ollaan tarjettu toistaiseksi, ja varmaan jatkossakin -- toki jos tulee oikein kovia pakkasia niin sitten varmaan vastukset kyllä enempi pelissä mukana.



Poissa rekanko

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 6
  • Maalämpöfoorumi
Vs: CTC Ecoheat 300 - sarja (2012 alkaen)
« Vastaus #20 : 07.12.12 - klo:13:59 »
Se on moro! Meillä oli myös yksilehtinen patteri keittiössä,vaihdon 2 lehtiseen. Lämpötila nousi heti 2 astetta.Kannattaa ilman muuta vaihtaa patterit nykyaikaisiin.Nyt kun pakkanen laski -5:teen kulutus tippui heti,nyt meni vrk 20kwh.Säätö käyrä pysyi hyvin sisällä 23astetta.Näillä säädöillä mennään

Poissa CBXJuha

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 4
  • Maalämpöfoorumi
Vs: CTC Ecoheat 300 - sarja (2012 alkaen)
« Vastaus #21 : 07.12.12 - klo:14:20 »
Se on moro! Meillä oli myös yksilehtinen patteri keittiössä,vaihdon 2 lehtiseen. Lämpötila nousi heti 2 astetta.Kannattaa ilman muuta vaihtaa patterit nykyaikaisiin.Nyt kun pakkanen laski -5:teen kulutus tippui heti,nyt meni vrk 20kwh.Säätö käyrä pysyi hyvin sisällä 23astetta.Näillä säädöillä mennään

Juu, kyllä näin on.
Meillä patterikalusto tällä hetkellä seuraavanlainen.

1. kerros:
Eteinen/käytävä: 1 kpl 2-lehti
Keittiö: 2kpl 1-lehti
Olohuone: 2kpl 1-lehti
2x pienempi huone - kummssakin 1 kpl 2-lehti.

2. kerros:
2 huonetta joissa toisessa 1kpl 1-lehti ja toisessa 1 kpl 2-lehti.

Kellarikerros:
Eteinen 1kpl 1-lehti
Pesuhuone 1kpl 1-lehti
Sauna 1kpl wanha putkipatteri
Talli 1kpl wanha putkipatteri (pitkä!)

Eli jos tuosta laittaisi kaikki vanhat 1-lehtiset uusiksi, vaikka 2-lehti Purmoihin tai vastaaviin niin luulisi jotain tapahtuvan  :D


Poissa CBXJuha

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 4
  • Maalämpöfoorumi
Vs: CTC Ecoheat 300 - sarja (2012 alkaen)
« Vastaus #22 : 07.12.12 - klo:14:37 »
Ei ole huoneanturia,tuolla se on kaapissa,kun ei kuulunut asennukseen,en tiedä olisiko kallis homma laittaa?

Minä laitoin tuon huoneanturin itse. Vanhan öljysysteemin sisätermostaatti oli eteisessä niin pistin sen siihen samalle paikalle, ja käytin vieläpä samaa vanhaa johtoa kun se oli hyvässä kunnossa. Pumpun päässä piti johtoa vähän jatkaa. Laitoin jatkon sokeripalalla vapaaksi jääneeseen rasiaan kellarin eteisessä ja siitä uusi piuha pumpulle. Kytkentä simppeli homma pumpun käyttöohjeen kaavion mukaan. Sähkäri tekee kytkennät viidessä minuutissa jos johto on vedetty valmiiksi. Ja tuohonhan käy vaikka 3-lankainen lamppujohto tms. 

Poissa rekanko

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 6
  • Maalämpöfoorumi
Vs: CTC Ecoheat 300 - sarja (2012 alkaen)
« Vastaus #23 : 07.12.12 - klo:19:21 »
Moi! Onkohan toi meno ja paluuveden lämpötilaero kuinka tärkeä,patteriverkostoon. Meillä on vain 2-3 astetta paluu vähemmän kuin meno. Kaikki on kohdallaan säädöt ja huonelämmöt.

Poissa Talokas

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 11
  • Maalämpöfoorumi
Vs: CTC Ecoheat 300 - sarja (2012 alkaen)
« Vastaus #24 : 08.12.12 - klo:10:39 »
Kuinka paljon muiden 300-sarjan pumppujen kompressoreihin kertyy käyttötunteja?

Omassani (306) kompressori on ollut päällä seuraavanlaisesti (tiedot klo 08.00 / ulkolämpötila /pumpun kokonaiskulus vrk :
8.12. 12h 52min (-6...-10), 22 kWh
7.12. 15h 41min (-10...-23), 24 kWh
6.12. 14h 50min (-23...-11), 27 kWh

Sisälämpötila on ollut n. +18, ja käyttöveden tarve on laskettu minimille. Liuospumppu on ollut kaiken aikaa päällä. 


Poissa jANI78

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 18
  • Maalämpöfoorumilta tietoa
Vs: CTC Ecoheat 300 - sarja (2012 alkaen)
« Vastaus #25 : 10.12.12 - klo:22:51 »
Terve,
Kiitos Warnerille koodista. Koitin omassa 310:ssä ja tuntuu toimivan.
Käyttöhistoriassa näytti seuraavaa:

Kok. käyntiaika 472h
korkein menovesi 49 astetta
Kok kulutus 377 Kwh
Sähkö 6 Kwh
Käynti/24h 16:33
Käynnistyksiä/24h 885 (onko näin suuria lukuja olemassakaan ??)
komp kok käyntiaika 169h

Voikohan tuo 885 kertaa mitenkään pitää edes paikkaansa? Onko teillä samansuuntaisia näillä pakkasilla?


Moron,
Kävin kanssa kokeilemassa tuota koodi 0014 ja havaitsin seuraavaa:

Kokonais käyntiaika 2169 h.
Korkein menovesi 52 C
Kulutus 1423 kWh
SÄHKÖ 16 kWh ??? ( ON VARMAANKIN TUON VIIME VUOROKAUDEN KULUTUS ? )

Kompressori
Käynti/24h  12:15
KÄYNNISTYKSIÄ  3344???? ( TÄMÄ VARMAANKIN KOKONAIS MÄÄRÄ MITÄ KOMPURA KÄYNNISTYNYT??? Mulla ollut CTC käytössä nyt 90 vrk. eli 3344/90=n. 37 kertaa vrk
KOKONAIS KÄYNTI AIKA 670 h. ??? Onko siis kompura käynyt tuon 670 h vai onko vastuksia käytetty tuo aika??? Mielenkiintoista!!!

Osaisiko joku antaa joitain vastauksia edellä KOROSTETTUIHIN kohtiin??
Mitä syvempi reikä, sitä lämpösempi olo...

Poissa pumppu12

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 4
  • Maalämpöfoorumi
Vs: CTC Ecoheat 300 - sarja (2012 alkaen)
« Vastaus #26 : 11.12.12 - klo:11:22 »
Terve,
Ymmärtääkseni tuo sähkönkulutus on vastusten ottama koko CTC:n käyntiajan kumulatiivinen kulutus.
Käynnistystenmäärä samalla tavalla laskettuna on minulla n. 20 vrk:n ajalta laskettuna n. 45 kertaa/vrk. Aika lailla samansuuntaisia ovat meillä luvut huomioituna, että sinulla laite käynyt kauemmin ja siis ollut päällä jo lämpimilläkin keleillä.

Tuo 670h on minusta kompuran kok. käyntiaika. keskiarvona käyntiaika olisi n. 12 min per käyntikerta. Minulla n. 11 min. Jos tässä kuitenkin huomio, että käynnistysten välillä pitaisi olla 10 min viive, niin todelliset käyntiajat olisivat 1-2 minuutin luokissa. Aika pieniltä vaikuttavat.

Poissa er58

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 36
  • Maalämpöfoorumilta tietoa
Vs: CTC Ecoheat 300 - sarja (2012 alkaen)
« Vastaus #27 : 11.12.12 - klo:12:42 »
Terve!
Täällähän onkin tullut paljon tarinaa vanhaan foorumiin verrattuna, johon jotain kirjoittelinkin.

Muutama asia noista ylläolevista kirjoituksista:

Tuo näytön ilmoittama kulutuslukema ei mielestäni kyllä sisällä pumppujen kulutusta. Minulla on takamittaus joka mittaa koko paketin kulutusta ja eroa on selvästi paketin ilmoittamaan.
Minulla on ajalta 18.7-11.12 koko kulutuslukema mittarilta luettuna 4068 kWh ja paketin näytön kokonaiskulutus on 2649 kWh ja vastusten kulutus on 403 kWh. En tiedä sisältyykö paketinilmoittamaan kok. kulutukseen tuo vastusten kulutus.
Vaikka laskisi nuo yhteenkin niin jäädään aika kauas tosilukemasta. En ole laskenut mutta arvelisin että kv-, lataus- ja liuospumpun kulutus voisi olla tuo ero. (pakko olla tai sitten tuo on harhaanjohtamista)



Paketin ilmoittamat lukemat minulla:

Kok. käyntiaika 3467 h
Kok. kulutus  2649 kWh
Sähkö    403 kWh
käynti /24   12,59 h
Käynnistyksiä/24  18 kpl
Komp. käyntiaika  864 h

Ja pumppuna mulla ecoheat 312, talo -70 luvun "korkeaenergiatalo" neliöt n. 270.
Öljyä meni ennen n. 4500- 5000 l/v

Poissa Warner

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 9
  • Maalämpöfoorumi
Vs: CTC Ecoheat 300 - sarja (2012 alkaen)
« Vastaus #28 : 11.12.12 - klo:18:00 »
Moi

Hiukan minäkin epäilen CTC:n ilmoittamia kulutuksia, enkä oikein luota muihinkaan sen ilmoittamiin arvoihin satavarmasti.

Kuinka tämä er58:n takamittaus on suoritettu, onko kyseessä johdon ympärillä olevat "klipsut" vai onko käytössäsi esim. sähkölaitoksen vanha kulutusmittari..
Nämä klipsumittarithan eivät mittaa aivan oikein, kun kyseessä on moottori tai joku muu ei resistiivinen kuorma. Tälläinen mittari on ihan ok, mutta silloin pitää ottaa huomioon cos (fii). Tämä muuttaa pitkällä aikavälillä mittaustulosta huomattavasti ilmoittamaasi suuntaan.
Jos kyseessä on "virallinen" mittari, niin tämä ero on kyllä todella liian iso.

Toinen mielenkiinktoinen seikka tuli esiin. Onkohan pumppuihin tullut jokin uusi ohjelmapäivitys ja sen myötä bugi, kun meillä syksyllä pumpun hankkineilla käynnistysmäärät lasketaan kaikki yhteen pötköön, mutta heinäkuussa asennetussa pumpussa käynnistysmäärät näkyvät niinkuin pitääkin eli/24h




Poissa Talokas

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 11
  • Maalämpöfoorumi
Vs: CTC Ecoheat 300 - sarja (2012 alkaen)
« Vastaus #29 : 11.12.12 - klo:19:00 »
er58 "Minulla on ajalta 18.7-11.12 koko kulutuslukema mittarilta luettuna 4068 kWh ja paketin näytön kokonaiskulutus on 2649 kWh ja vastusten kulutus on 403 kWh. En tiedä sisältyykö paketinilmoittamaan kok. kulutukseen tuo vastusten kulutus."

Meidän 306 toimi useita päivä tavallisen sähkökattilan tapaan vastuksia käyttäen. Pumppu ehti kuluttaa 14 vrk:n aikana 899kWh. Sen jälkeen se on kuluttanut 7 vrk:n aikana 158 kWh. Olen verrannut kulutusta myös sähköyhtiön etäluettavan mittarin ilmoittamaan kulutukseen, eikä minulla ole sen perusteella mitään syytä epäillä CTC:n ilmoittamaa kulutuslukemaa.

Poissa er58

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 36
  • Maalämpöfoorumilta tietoa
Vs: CTC Ecoheat 300 - sarja (2012 alkaen)
« Vastaus #30 : 11.12.12 - klo:19:05 »
Mittaus on suora mittaus digitaalimittarilla pumppupaketin syöttökaapelista. Mittari uusi Carlo Cavazzi tuote, keskusvalmistajien käyttämä takamittauksissa joten tarkkuus riittävä. Täytyy tarkistaa virhemarginaali, en muista ulkoa.

Täytyy varmaan selvittää pumppujen kulutukset ja sitten kysäistä maahantuojalta asiaa.

Muuten olen ollut erittäin tyytyväinen pakettiin.

Poissa Talokas

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 11
  • Maalämpöfoorumi
Vs: CTC Ecoheat 300 - sarja (2012 alkaen)
« Vastaus #31 : 11.12.12 - klo:19:21 »
Meillä kun on tämä rakennusprojekti vielä kesken, ja muut laitteet eivät ole vielä käytössä sotkemassa lukemia, joten täytyy kokeilla viimeistään viikonloppuna sitä, että tsekkaan samaan aikaan sähkökaapin lukemat ja pumpun lukemat, ja vertaan niitä seuraavana päivänä toisiinsa. Nyt kun vertasin koko talon sähkönkulutustietoja 6.12. klo 08.00 - 11.12. klo 18.00 väliseltä ajalta, sain koko talon muuksi sähkönkulutukseksi n. 46kWh. Tämä käsittää mm. useamman työvalaisimen (rakennustöitä oli myös itsenäisyyspäivänä ja viime sunnuntaina).

Poissa pelikortti

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 7
  • Maalämpöfoorumi
Vs: CTC Ecoheat 300 - sarja (2012 alkaen)
« Vastaus #32 : 18.12.12 - klo:21:56 »
Moi
Vastuksen kulutuksen ja käynnistysmäärät pääsee katsomaan seuraavasti, painele näytöstä: Edistyneempi>Huolto>Tehdasasetuksetkoodi>0014. Tämän jälkeen käyttöhistoriassa näkyy sähkö kwh ja käynnistysmäärät,

Tämä koodi on tarkoitettu huollon käyttöön, mutta en ole havainnut sen takaa löytyvän muuta, kuin kyseiset historiatiedot. Jos joku löytää jotain uutta säädettävää, niin kannattaa miettiä, ennen kuin säätää. Mutta historia tietoja varten se on ok. Minä ainakin käytän sitä koko ajan. Siksi uskallan julkaista koodin. Minulle se kerrottin asennuksen yhteydessä ja usein myöhemminkin yhteydenotoissani toimittajaan. Se on varmaankin piilotettu, koska sen lukemat on niin isot ;)

Kulutus on meillä ollut nyt pumpuin ilmoittaman mukaan viimeiset 2 vrk Pakkanen (-16...-21) 36,5 kwh/vrk, tästä vastuksen osuus 5 kwh/vrk. Kokonaiskulutus 12.9-4.12 on 1175kwh eli nyt n. 14kwh/vrk.


Edistyneempi>Huolto>Tehdasasetuksetkoodi>0014.

Miten tuon pitäisi toimia? Näpyttelen tuon koodin ja mitään ei tapahdu...???

Poissa Zuuppovi

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 6
  • Maalämpöfoorumilta tietoa
Vs: CTC Ecoheat 300 - sarja (2012 alkaen)
« Vastaus #33 : 18.12.12 - klo:22:09 »
Moi
Vastuksen kulutuksen ja käynnistysmäärät pääsee katsomaan seuraavasti, painele näytöstä: Edistyneempi>Huolto>Tehdasasetuksetkoodi>0014. Tämän jälkeen käyttöhistoriassa näkyy sähkö kwh ja käynnistysmäärät,

Tämä koodi on tarkoitettu huollon käyttöön, mutta en ole havainnut sen takaa löytyvän muuta, kuin kyseiset historiatiedot. Jos joku löytää jotain uutta säädettävää, niin kannattaa miettiä, ennen kuin säätää. Mutta historia tietoja varten se on ok. Minä ainakin käytän sitä koko ajan. Siksi uskallan julkaista koodin. Minulle se kerrottin asennuksen yhteydessä ja usein myöhemminkin yhteydenotoissani toimittajaan. Se on varmaankin piilotettu, koska sen lukemat on niin isot ;)

Kulutus on meillä ollut nyt pumpuin ilmoittaman mukaan viimeiset 2 vrk Pakkanen (-16...-21) 36,5 kwh/vrk, tästä vastuksen osuus 5 kwh/vrk. Kokonaiskulutus 12.9-4.12 on 1175kwh eli nyt n. 14kwh/vrk.


Edistyneempi>Huolto>Tehdasasetuksetkoodi>0014.

Miten tuon pitäisi toimia? Näpyttelen tuon koodin ja mitään ei tapahdu...???

Vilkaise päävalikosta niitä normaaleja käyttötietoja, missä näkyy kaikkea muutakin infoa, eli Käyttötiedot -> I -> Käyttöhistoria

Poissa pelikortti

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 7
  • Maalämpöfoorumi
Vs: CTC Ecoheat 300 - sarja (2012 alkaen)
« Vastaus #34 : 18.12.12 - klo:23:17 »
Moi
Vastuksen kulutuksen ja käynnistysmäärät pääsee katsomaan seuraavasti, painele näytöstä: Edistyneempi>Huolto>Tehdasasetuksetkoodi>0014. Tämän jälkeen käyttöhistoriassa näkyy sähkö kwh ja käynnistysmäärät,

Tämä koodi on tarkoitettu huollon käyttöön, mutta en ole havainnut sen takaa löytyvän muuta, kuin kyseiset historiatiedot. Jos joku löytää jotain uutta säädettävää, niin kannattaa miettiä, ennen kuin säätää. Mutta historia tietoja varten se on ok. Minä ainakin käytän sitä koko ajan. Siksi uskallan julkaista koodin. Minulle se kerrottin asennuksen yhteydessä ja usein myöhemminkin yhteydenotoissani toimittajaan. Se on varmaankin piilotettu, koska sen lukemat on niin isot ;)

Kulutus on meillä ollut nyt pumpuin ilmoittaman mukaan viimeiset 2 vrk Pakkanen (-16...-21) 36,5 kwh/vrk, tästä vastuksen osuus 5 kwh/vrk. Kokonaiskulutus 12.9-4.12 on 1175kwh eli nyt n. 14kwh/vrk.


Edistyneempi>Huolto>Tehdasasetuksetkoodi>0014.

Miten tuon pitäisi toimia? Näpyttelen tuon koodin ja mitään ei tapahdu...???

Vilkaise päävalikosta niitä normaaleja käyttötietoja, missä näkyy kaikkea muutakin infoa, eli Käyttötiedot -> I -> Käyttöhistoria

Tarkennan sen verran, että haen noita käynnistyskertoja (jotka ei näy käyttötiedoissa).

Poissa er58

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 36
  • Maalämpöfoorumilta tietoa
Vs: CTC Ecoheat 300 - sarja (2012 alkaen)
« Vastaus #35 : 19.12.12 - klo:09:19 »
Moi
Vastuksen kulutuksen ja käynnistysmäärät pääsee katsomaan seuraavasti, painele näytöstä: Edistyneempi>Huolto>Tehdasasetuksetkoodi>0014. Tämän jälkeen käyttöhistoriassa näkyy sähkö kwh ja käynnistysmäärät,

Tämä koodi on tarkoitettu huollon käyttöön, mutta en ole havainnut sen takaa löytyvän muuta, kuin kyseiset historiatiedot. Jos joku löytää jotain uutta säädettävää, niin kannattaa miettiä, ennen kuin säätää. Mutta historia tietoja varten se on ok. Minä ainakin käytän sitä koko ajan. Siksi uskallan julkaista koodin. Minulle se kerrottin asennuksen yhteydessä ja usein myöhemminkin yhteydenotoissani toimittajaan. Se on varmaankin piilotettu, koska sen lukemat on niin isot ;)

Kulutus on meillä ollut nyt pumpuin ilmoittaman mukaan viimeiset 2 vrk Pakkanen (-16...-21) 36,5 kwh/vrk, tästä vastuksen osuus 5 kwh/vrk. Kokonaiskulutus 12.9-4.12 on 1175kwh eli nyt n. 14kwh/vrk.


Edistyneempi>Huolto>Tehdasasetuksetkoodi>0014.

Miten tuon pitäisi toimia? Näpyttelen tuon koodin ja mitään ei tapahdu...???

Vilkaise päävalikosta niitä normaaleja käyttötietoja, missä näkyy kaikkea muutakin infoa, eli Käyttötiedot -> I -> Käyttöhistoria

Tarkennan sen verran, että haen noita käynnistyskertoja (jotka ei näy käyttötiedoissa).
Koodin kirjoittamisen jälkeen siellä käyttötiedoissa näkyy nuo lisätiedot

Poissa tomppeli

  • Yleismoderaattori
  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 8 561
  • Vanha pieru!
Vs: CTC Ecoheat 300 - sarja (2012 alkaen)
« Vastaus #36 : 23.12.12 - klo:17:19 »
12.09-20.11.2012 välisen ajan sähkön kulutus CTC:n mukaan 940 kW ja käynti tunnit 1689. Eli jos nyky sähkön hinnalla katsotaan siirtoineen niin 2 kk KAIKKI LÄMMITYS n. 130 e!! :P
- Käyntitunnit = 1689 h
- Sähkön kulutus = 940 kWh

Tuosta laskien pumpun ottoteho olisi vain 940 kWh / 1689 h = 0,556 kW.
Taitaa olla jossain virhe!

CTC:n sivuilla: http://www.ctcvarme.se/web/Bergvarme_3_1/101/441/Lampopumput/Maalampo/CTC_EcoHeat_300-543.aspx
Kohdassa teknisiä tietoja CTC Ecoheat 308
Ottoteho, kompressori  45° (0° liuos) 2,16 kW

Poissa er58

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 36
  • Maalämpöfoorumilta tietoa
Vs: CTC Ecoheat 300 - sarja (2012 alkaen)
« Vastaus #37 : 23.12.12 - klo:17:25 »
12.09-20.11.2012 välisen ajan sähkön kulutus CTC:n mukaan 940 kW ja käynti tunnit 1689. Eli jos nyky sähkön hinnalla katsotaan siirtoineen niin 2 kk KAIKKI LÄMMITYS n. 130 e!! :P
- Käyntitunnit = 1689 h
- Sähkön kulutus = 940 kWh

Tuosta laskien pumpun ottoteho olisi vain 940 kWh / 1689 h = 0,556 kW.
Taitaa olla jossain virhe!

CTC:n sivuilla: http://www.ctcvarme.se/web/Bergvarme_3_1/101/441/Lampopumput/Maalampo/CTC_EcoHeat_300-543.aspx
Kohdassa teknisiä tietoja CTC Ecoheat 308
Ottoteho, kompressori  45° (0° liuos) 2,16 kW

Taitaa tuo käyntitunnit olla paketin päälläoloaika, ei kompressorin käyntitunnit, on nimittäin erikseen mainittu siellä.

Poissa VTJ

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 11
  • YaBB
Vs: CTC Ecoheat 300 - sarja (2012 alkaen)
« Vastaus #38 : 26.12.12 - klo:22:02 »
Moro

Meille asennettu 308 pumppu kesäkuussa.
Talo vuonna -81 rakennettu 181m2.pesuhuone ja sauna lämpiää vielä sähköllä n 10m2.
vanha järjestelmä oli suorasähkö lämmitys ja n 40m2 lattialämmöllä.
Uusi Lämmönjako tehtiin salomaan pattereilla joista suurin osa on 1600*500 ja mallia 22 (2 levyset ja 2 peltiset).
Pattereiden teho 35c vedellä 17kw ja 45c 23.4kw.

Sähköä meni ennen remonttia n 25000kwh vuodessa (2 huonetta n16 aseteisena ja leivinuunia / takkaa lämmitettiin yleensä vähintään joka toinen päivä)
aikaisemmilla asukkailla kulutus ollut n 30 000kwh /vuosi.
tällä hetkellä kaikki huoneet normaali lämmöllä.(21c termarit)

tähän mennessä pumpussa tunteja 4899 ja kulutusta 1819 (kulutukseen suhtaudun varauksella koska tutulla samanlainen ja mittarin perässä.  muistaakseni mittareissa eroa n 30%)
Lämmintä vettä mennyt 32m3 (oma mittari).
Myös pumpun eteen laitan lähiaikoina oman kwh mittarin.

Tällä hetkellä lämpökäyrä on 40.

Lämpöä on piisannut tähän asti hyvin.(ollaan kyllä lämmitetty leivinuunia suunnilleen joka toinen päivä, pitää ottaa joku viikko kovilla pakkasilla kokonaan ilman uunia)
en tiedä tuosta käyrän säädöistä mihin suuntaan kannattais lähtä käänteleen.
olen aatellut vähän puottaa tuota alaspäin ja kahtoa vieläkö lämpöä piisaa.

liitteenä olevassa kuvassa pumpun tiedot.


Poissa Talokas

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 11
  • Maalämpöfoorumi
Vs: CTC Ecoheat 300 - sarja (2012 alkaen)
« Vastaus #39 : 13.01.13 - klo:08:57 »
CTC 306 on kuluttanut viimeisen kymmenen vuorokauden aikana keskimäärin 18,7 kWh vuorokaudessa, ja talon kokonaiskulutus on ollut n. 41,2 kWh vuorokaudessa. Sisällä on ollut lämmintä n. +22,5, ja lämmityskäyrä on säädetty 33:een. Olen kyllä tyytyväinen ctc:n kulutukseen, mutta talon kokonaiskulutus ollut liian korkea ennakko-odotuksiin nähden.