Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Vesikiertoinen lattialämmitys lattia-antureilla  (Luettu 7211 kertaa)

Poissa Hese

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 160
  • Maalämpöfoorumilta tietoa
Vesikiertoinen lattialämmitys Thermofloor -järjestelmällä.
Keittiössä ja olohuoneessa lattia-anturi, muualla "seinällä".

Minkälaisia kokemuksia? Vai oletteko kääntäneet säätimen kaakkoon ja ohjaus suoraan pumpulta?

Poissa Xargo

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1 330
  • Danfoss DHP-H 8kW + 100m - Digit SE2 mlv/vkl
Re: Vesikiertoinen lattialämmitys lattia-antureilla
« Vastaus #1 : 14.11.11 - klo:12:41 »
Lainaus
Vesikiertoinen lattialämmitys Thermofloor -järjestelmällä.
Keittiössä ja olohuoneessa lattia-anturi, muualla "seinällä".

Minkälaisia kokemuksia? Vai oletteko kääntäneet säätimen kaakkoon ja ohjaus suoraan pumpulta?

Mulla tulee Devilink, joka näyttää aika samalta kuin tuo. Suunnittelija oli sitä mieltä, että lattia-anturit jokaiseen termostaatilla ohjattavaan piiriin. Sen lisäksi huoneantureita jokaiseen "avonaiseen" tilaan. Varmaan olisi halvemmallakin pärjännyt, mutta onhan nää lelut kivoja.

Tällä hetkellä ei vielä termostaatteja asennettu ja lämmöt ovat hyvinkin tasaiset. Eli en kyllä nää noille termostaateille muuta arvoa kun että ovat varmaan kivoja leikkikaluja. Huonekohtaiset lämpötilat niillä voi tietysti myös toteuttaa jos löytyy väliseinistä eristettä. Mulla yläkerran väliseinissä 100mm kivivilla niin voi ainakin kokeilla miten toimii.

Säädön ajattelin tehdä niin, että ajelen nyt tulevan talven ilman termostaatteja ja katselen miten toimii (etsin maalämpöpumpulle asetukset) ja sitten seuraavana talvena termostaatit kiinni ja niillä hienosäätö. En kyllä todellakaan usko, että termostaatit säästäisivät koskaan hintansa takaisin alentuneina lämmityskuluina.

Poissa Kimmo_L

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 594
  • Stiebel Eltron WPC 7
Re: Vesikiertoinen lattialämmitys lattia-antureilla
« Vastaus #2 : 14.11.11 - klo:15:04 »

Tuo riippuu paljon siitä, laitatko vaihtoventtiilipumpun, missä lattia toimii ensisijaisena lämmön varaajana, vai ns. suomalaistyylisen tulistuksen poistovaihtimella toimivan pumpun, missä on vesivaraaja, mihin lämpö varataan pumpun jälkeen.

Vaihtoventtiilipumpuissa on oleellista, että pumpun ollessa käynnissä lämpö pääsee siirtymään lattiaan ja lauhduttimelle palaava vesi pääsee jäähtymään. Liian moni termostaatti ei saa mennä kiinni yhtäaikaa, ettei kierto lattiassa supistu liikaa. Termostaatteja voi käyttää joissakin tiloissa, missä on muuta lämmönlähdettä, esimerkiksi takka.

Huomattavaa on, että näissä vaihtoventtiilipumpuissa lämpöä siirretään lattiaan vain kompressorin käydessä. Termostaattien asennoilla ei muulla hetkellä ole juuri mitään merkitystä. Silloin kun kompressori käy, niin lämmön pitäisi päästä siirtymään lattiaan eikä termostaatti saisi sitä aiheetta sulkea. Kun kompressori ei käy, niin lämpöäkään ei lattiaan ole tulossa, vaikka huonetermostaatti haluaisikin lisää lämpöä.

Suomalaistyylisissä pumpuissa, missä on vesivaraaja lämmityskierron vedelle, kompressori lataa lämpöä ensisijaisesti tähän vesivaraajaan ja sitä siirretään siitä eteenpäin lattiaan tasaisesti koko ajan.
Tämän tyyppisessä ratkaisussa termostaatit toimivat paremmin ja silloin niitä voi pitää sulkemassa piirejä enemmän kuin vaihtoventtiilipumpun kanssa.

Molemmissa tapauksissa oleellisinta olisi säätää lattiapiirit oikein tasapainoon keskenään. Tällöin huoneiden lämpö pysyy halutulla tasolla normaalisti ilman termostaatteja. Termostaatteja voi sitten käyttää liian lämmön leikkaamiseen niissä huoneissa, missä jokin muu lämmönlähde, kuten takka, ajoittain tuottaa lämpöä.

Betonilattia varaa joka tapauksessa lämpöä ja sen vuoksi reagoi hitaasti, vaikka termostaatti sulkisikin lämmityksen (ja toisaalta lämpenee hitaasti sitten kun termostaatti haluaisi lisää lämpöä).
Tästä syystä alkuperäisellä kysyjällä varmaan on keittiössä ja olohuoneessa lattia-anturit, kun takka oletettavasti lämmittää näitä tiloja ja on parempi että termostaatti tässä tapauksessa reagoi lattian lämpötilaan eikä huoneilman.

215 m², 600 m³, 175 m kaivo, 7,5 kW Stiebel Eltron WPC 7, Nereus lattialämmitys betonilaatassa, vuodesta 2011

Poissa saimaanranta

  • Vanha jäsen
  • ****
  • Viestejä: 272
  • Thermia 8kw, 155m kaivo,145 neliötä lattialämmitys
Re: Vesikiertoinen lattialämmitys lattia-antureilla
« Vastaus #3 : 15.11.11 - klo:14:13 »
Nereuksen lattialämmitys ja tuli aikoinaan laitettua OH omalle termostaalille ja MH 3 kpl myös oman termostaatin taakse.Ajatuksena takka/ leivinuunin lämmön tuotto. Meni pari vuotta systeemiä ajaessa, mutta totesin betonilaatan niin massiiviseksi, ettei termostaatti ohjauksesta ollut muuta kuin haittaa. Reagointi lämmön nousuun ja laskuun tuli pitkällä viiveellä. Purin ohjaus venttiilit pois jakotukeilta ja samoin termarit irti. Tuli  mätettyä rahaa turhaan. Yksinkertainen systeemi on näköjään toimivin. Maalämmölle siirtyessäni huomasin,että lämmönjaon säätö tarkkuus on eri luokkaa. Vanhassa öljykattilassa menoveden lämpötilan säätö eli muutaman asteen, nyt näyttää pysyvän kohdallaan.