Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Aurinkolämmmön liittäminen Geopro SH + SHAK  (Luettu 6346 kertaa)

Poissa hitachi

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 174
  • SH15 + SHAK702 + 2 x 150m kaivot. Yliteho.
    • Trendi
Aurinkolämmmön liittäminen Geopro SH + SHAK
« : 27.05.11 - klo:00:05 »
Hei,

Hiukan asiaa pohtineena aurinkolämmön liittäminen SHAK varaajaan jossa ei ole aurinkovalmiutta vaatii hiukan suunnittelua. Itsellä ei varmaan ole sitä ainoaa oikeaa ideaa/tapaa joten kokeillaan yhdessä saada aikaan toimiva ratkaisu josta saattaisi olla muillekin hyötyä.

ensimmäisenä tuli mieleen laittaa lämmönvaihdin ja varaajan puolelle vaihtoventtiili jolla valitaan meneekö energia varaajan yläosaan vaiko keskelle. Vaihtoventtiiliä voisi ohjata termostaatilla tai fiksummalla laitteella joka vertaa varaajan keski- ja yläosan lämpöjä aurinkokeräinmeltä tulevan nesteen lämpötilaan. esim. jos tuleva on vaikka 5 astetta kuumempaa kuin yläosan lämpötila vaihtoventtiili kääntäisi virtauksen varaajan yläosaan ja muussa tapauksessa keskelle.

SHAK varaajassa kun on n. puolessa välissä varaajaa "välipohja" jossa on pieni reikä. Mikäli varaajan alaosa lämpenee lähelle yläosan lämpötilaa taitaa lämpö siirtyä yläosaan vain johtumalla tämän välipohjan läpi? Eli jonkinlainen kierron valinta voisi olla hyväksi.

Tuossa aiemmin oli linkkiä aurinkolämmitysjärjestelmän tiedonkeruuseen, tietoja lämpötiloista ja tehoista. Tänään seurailin lämpötilojen kehitystä (tosin kv kulutusta ei tiedä) näytti siltä että yläosan lämpötila ei juurikaan kohonnut päivän aikana. Hetkittäin kuitenkin keräimiltä paluu yli 60 ast. yläosan lämpöjen pysytellessä 44 ast tietämillä. Olisiko tuossa tilanteessa hyvä muuttaa lataus varaajan yläosaan kun alaosaon niin lämmin että saadaan 20ast kuumempaa paluuta keräimiltä kuin varaajan ylaosa on? (vrt. Geopro aktiivinen tulistus)


Sitten tuli mieleen voisiko Geopron omaa jakoventtiiliä hyödyntää tassä? Varaajan alaosan ja pumpun väliin lämmönvaihdin jota keräimillä lämmitetään ja samanaikaisesti ajettaisiin SH-pumpun omaa latauspumppua. Kysymys onkin että, onko tuo jakoventtiilin ohjaus aktiivinen vaikka pumppu ei ole käynnissä. Jakoventtiilihän ajaa itsensä laitaan (virtaus keskiosaaan) kun pumppu pysähtyy, mutta onko säätöpiiri kuitenkin aktiivinen? Tuon voisi kokeilla anturia lämmittämällä pumpun ollessa pois päältä. Tarkoituksena olisi pitää ylimääräisten ohjainlaitteiden ja pumppujen määrä minimaalisena. Maksaa ja lisää vikapaikkoja ym.


Sekavaa tekstiä, mutta josko jotain ideaa kehitettäväksi. Sana on vapaa. Kaikki ideat ja ojennukset ovat tervetulleita en ole hirveästi perehtynyt aiheeseen mutta tässä pari ajatusta.

"Ei se säätämällä hajoa, eikä se voi olla valmiiksi optimi-asetuksilla"            Trendi

Poissa AAA

  • Vanha jäsen
  • ****
  • Viestejä: 485
  • YaBB 1G - SP1 on Kuningas!
Re: Aurinkolämmmön liittäminen Geopro SH + SHAK
« Vastaus #1 : 30.05.11 - klo:21:54 »
Tee näin:

Kahteen varaajan alimpaan mahdolliseen reikään levylämmönsiirrin ja levarin toiselta puolelta pumppuryhmän kautta katolle. Ensiö ja toisiopuolen virtaus vastavirtaan. Ensiöpuoli (keräin) levarin alhaalta katolle.

Kuumennut vesi nousee ylöspäin välilaipassa olevien reikien läpi ja täyttää koko tankin kuumalla vedellä. Välilevy "vuotaa" myös reunoista.

Mitä alemmaksi saat putket siä aiemmein saat auringon säteet talteen.

Säädä pumpun hystereesi niin että se on lämpötila ero väliputken välillä katolta varaajalle + 3K.
« Viimeksi muokattu: 30.05.11 - klo:21:56 kirjoittanut AAA »

Poissa Roori

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 5 237
  • Maalämpo... Ollakko vai Ei....KYLLÄ
Re: Aurinkolämmmön liittäminen Geopro SH + SHAK
« Vastaus #2 : 31.05.11 - klo:16:41 »
Minkälaiset lämmöt hitachin varaajan alakerrassa "makoilee" kesisin?
Mulla on vastaava varaaja ja olen kuvitellut mielessäni että jos aurinkoa joskus alan haaveilemaan niin erillinen auringolle pyhitetty varaaja on "pakollinen" että saisi  imutettua ne matalatkin kattolämmöt talteen...
Aurinkovaraajan kautta ottaisin vain käyttöveden jolloin se alimmillaan/parhaimmillaan olisi luokkaa 10C, joka on ihan eri kuin esim 40C kun otetaan vastaan aurinkoa.
Ja jos paljon tarjolla "molloa" niin sitten siirtoa toiseen varaajaan ja dumppia kaivoon jos ylijäämää.
Tommosilla periaatteilla minä olen asian ajatellut.

Poissa hitachi

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 174
  • SH15 + SHAK702 + 2 x 150m kaivot. Yliteho.
    • Trendi
Re: Aurinkolämmmön liittäminen Geopro SH + SHAK
« Vastaus #3 : 31.05.11 - klo:23:53 »
Tuo erillinen varaajaa (kayttöveden esilämmitys) kuulosta ihan ok jutulta mutta.... käyttöveteen liitettynä ko varaaja pitäs olla rosteria.

jos haluaisi täyden hyödyn niin koko varaajallinen pitäisi olla sitä käyttö vettä (300l?) jotta lämpötila pysyisi matalana ja pienelläkin paisteella saisi lämpöä siirrettyä talteen. No tässä taas sitten tulee kv:n seisottaminen matalissa lämpötiloissa... limakasvusto?

no jos erillinen varaaja kv-kierukalla, kierukan tilavuus ei ole suuri joten se kylmä vesi joka olisi kierukassa olisi, suht nopeasti lämpenisi varaajan lämpötilaan. Ja kohta etu-varaajan lämmöt nousisivat ja heikolla paisteella saavutetaan +-0-tilanne.

Viime talvena taisi varaajan alalämmöt mennä alimmillaan jossain 22 ast. tietämillä. Huhtikuulla menovesi 28ast. joten jos kerääjiltä saisi yli 28 asteista varaajan keskiosaan niin saatettaisiin olla ns. omillaan.

Shak varaajan välilevyn tiiveydestä ei oikeen tahdo olla missään tietoa. Onko se ulko kehältään hitsattu ulkovaippaan ja keskellä jonkin kokoinen reikä tai jotain muuta. Epäilen kuitenkin Shak varaajan toimivuutta aurinko varaajana sellaisenaan. Tämän takia ajattelin aktiivista energian ohjausta keskelle tai yläosaan riippuen kerääjiltä tulevan nesteen lämpötilan mukaan.

Lämmityskauden lopussa ja alussa varmaan toimii ihan ok että lämmitetään pelkästään varaan alaosaa varsinkin lattialämmitys tapauksessa jolloin menovesi (varaajan alaosan lämpötila) on alhainen.

Vastaavasti varsinaisen lämmityskauden loputtua voitaisiin kerääjiltä saatu yläosaa kuumempi energia johtaa varaajan yläosaan ja edelleen ottaa kiertoon varaajan alaosasta viileämpää vettä.

Luulen että pelkästään tuota alaosaa (Shak tapauksessa) lämmitettäessä tulee tilanne että alaosa (keski) saavutta yläosan tai yli lämpötilan nopeasti ja kerrostuminen ei välipohjan ansiosta toimi riittävän nopeasti. alaosan ja keräinten lämpötilaero kaventuu.
Energia yläosaan ohjaamalla saataisiin pidettyä lämpötilaero yllä pidempään.

Varaajan alalämmöistä kesällä.. viimekesältä ei ole dataa mutta nyt näkyy olevan luokkaa min. 24 ast. alaminimi 32 eroa ei muista, mutta voisi puodottaa minimiin ja eron maksimiin.

kv esilämmitysvaraajana toinen 500l tai 700l varaaja kahdella kierukalla, niin sitten voisi olla ok. Etuvaraajan alalämmöt pysyisivät varmaan aika viileinä.

Toisaalta, aurinkolämmityksestä saatava hyöty lattialämmitykseen on varmaan paljon pienmpi kuin että esilämmitettäisiin käyttövettä.
Entäs alijäähdyttimen hyödyntäminen tämän etuvaraajan lämmityksessä?

Seppaant osaisi varmaan laskea tämän  8-)

parempi kuitenkin hiukan spekuloida ja miettiä vaihtoehtoja, että saataisiin maksimi hyöty sijoituksesta. Takaisinmaksuajan laskijat älkööt vaivautko kommentoimaan :P , eihän tässä mitään järkeä ole mutta pysyypähän mielivirkeänä ja aikaa kuluu.

Jatketaan...

"Ei se säätämällä hajoa, eikä se voi olla valmiiksi optimi-asetuksilla"            Trendi