Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: IVT:n X11 ja x15  (Luettu 120200 kertaa)

Poissa Y8

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 10
  • Maalämpöfoorumilta tietoa
IVT:n X11 ja x15
« : 08.03.10 - klo:14:50 »
Hei,

onko kellään kokemuksia tai muuta tietoa IVT:n invertteriohjatuista pumpuista (X11/X15) ? Itse olen kiinnostunut, mutta tietoa on saatavilla vähän. Kuulostaa kyllä järkevältä tuollainen tekniikka.

Meillä on lämmintä tilaa 195m2, josta osa (n. 130m2) lämpiää lattialämmitysellä ja loput pattereilla. Olisi myyjän mukaan järkevä hankinta tällainen invertteriohjattu, koska järjestelmiin joudutaan ajamaan eri lämpöistä vettä. Perinteisellä pumpulla joutuisi laittamaan työsäiliön. Ja kuulemma toimintaikääkin pidentää ohjaus.

Poissa Matias

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 4 566
« Viimeksi muokattu: 29.11.12 - klo:15:38 kirjoittanut tomppeli »
9kw Ekowell EPT400 vuodesta 1998
Jämä Kantikas 1250l Keruu 2X200m

Poissa Y8

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 10
  • Maalämpöfoorumilta tietoa
Re: IVT:n X11 ja x15
« Vastaus #2 : 08.03.10 - klo:16:47 »
Joo tuoltahan löytyi kattava kuvaus projektista. Oli vaan tuo kirjoittelu loppunut jo jonkin aikaa sitten. Olisi kuitenkin mielenkiintoista kuulla muunkinlaisia kokemuksia / tuoreita kuulumisia.

Poissa X15 end user

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 8
  • Maalämpöfoorumilta tietoa
Re: IVT:n X11 ja x15
« Vastaus #3 : 17.03.10 - klo:22:37 »
Moors, on hankittu X15 pumppu ja siitä on kokemuksia kohta 4 kuukauden ajalta. Laitan tulemaan juttua myöhemmin jahka saan kasattua tekstin ja kuvat.

Poissa X15 end user

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 8
  • Maalämpöfoorumilta tietoa
Re: IVT:n X11 ja x15
« Vastaus #4 : 17.03.10 - klo:22:44 »
Tässä hieman käyttökokemuksia IVT:n X15 maalämpöpumpusta.  Hankinta tehtiin vuoden 2009 lopulla ja pumppu saatiin käyttökuntoon marraskuun viimeisinä päivinä.  Kiinteistössä on 15 lämpöpatteria ja alkuperäinen lämmitysmuoto oli öljylämmitys. Lämmitettävää pinta-alaa on noin 200 m2 kahdessa tasossa. Talo on 100 vuotta vanha, huonekorkeudet 3 metriä ja eristystaso kehnohko. Öljyä mennyt pakkastalvina max 4500 litraa ja lisäksi talossa kaakeliuuneja sekä hieman varaavaa (sähköllä) lattialämmitystä.

X15:n myyntiesitteessä luvataan, että ” IVT PremiumLine X11 ja X15 ovat lämpöpumppuja kallio- tai maalämmölle, joka sopeuttaa lämmöntuoton portaattomasti, täsmälleen sen mukaan, miten paljon lämmintä vettä tai lämpöä talo tarvitsee.”

X15:n portaaton tehontuotto on alueella 4,5 kW ... 17 kW, kun pumpun kierrosluku muuttuu 20 Hz ... 90 Hz.

Patteriverkoston menoveden lämpötilaa voidaan kontrolloida ulkoilman lämpötilan mukaan asettamalla ohjauspaneelista säädön ääripisteet +20C / -35C  ohjauskäyrälle, jolloin patteriveden menolämpötila on aina sopiva suhteessa ulkolämpötilaan.  Sopivat arvot tulee hakea talokohtaisesti.

Esitteen mukaan oli siis odotettavissa varsin kyvykäs lämpöpumppu, joka taipuu saumattomasti talon tarpeisiin.  Toimituspakettiin kuului 120 litrainen työtankki ja 200 litrainen LVV varaaja aurinkokierukalla.  Työtankki hankittiin puskuroimaan patteriverkoston lämpötilanlaskua, kun pumppu valmistaa lämmintä käyttövettä (ei voi tehdä yhtäaikaa).

Pumppu lähti moitteetta käyntiin ja alkuviikot menivät hakiessa sopivaa säätökäyrää. Kaikki hyvin MUTTA ei kuitenkaan.  Ilmeni, että X15 pumppu kävi on/off moodissa eikä lineaarisessa moodissa kuten myyntiesite lupasi. Pumppu siis sammui ja käynnistyi jaksollisesti. Eihän tässä näin pitänyt käydä! Mikä mahtaa olla pielessä?

jatkuu ...

Poissa X15 end user

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 8
  • Maalämpöfoorumilta tietoa
Re: IVT:n X11 ja x15
« Vastaus #5 : 17.03.10 - klo:22:50 »
X15 selvitys jatkuu:  

Pitkällisten mittausten ja pohdintojen jälkeen kävi ilmi jotakin odottamatonta ja jotakin sellaista, mitä myyntiesite ei kerro.  

Esitän omakohtaisena havaintona seuraavaa:

X15 pumpussa on säätimenä Rego800 ja siinä suomisoftan versionumero R2.21.0. Tässä softassa on tehontuotolle ja pumpun kierrosluvulle asetettu rajoituksia siten, että kierrosluku on sidottu säätökäyrän menoveden lämpötilaan oheisen kurvin mukaan ( Y-akseli: menovesi C ja kierrosluku Hz // X-akseli: ulkolämpötila C ).





Kuvaa tulkitaan siten, että jos patteriverkostoon menevän veden lämpötila on +45C, niin pumpun tulee pyöriä vähintään 40 Hz:n kierrosluvulla, jolloin pumppu tuottaa väkisin tehoa vähintään  8,1 kW.  Kuvan mukaisessa tilanteessa ulkoilman lämpötila on -15C.

Mikäli kiinteistön tehontarve on vähemmän kuin edellä kerrottu  8,1 kW niin tästä aiheutuu epästabiili ohjaustilanne. Menoveden lämpötila +45C lähteekin  nousuun (pumppu ei voi pyöriä alemmalla kierrosluvulla), koska tehoa tuotetaan yli tarpeen.  Rego-säätimessä  oleva ns. asteminuuttilaskuri toimii lämpötilan vartijana, missä aikarekisteri askeltaa loppuun sammuttaen pumpun.  Pumppu käynnistyy itsestään aikanaan (pakollinen10 min + asteminuuttiluku) ja käyntisykli jatkuu aina seuraavaan sammutukseen asti.

Vastaavasti muutkin kierrosluvut välillä 20 Hz – 40 Hz on sidottu menoveden lämpötilaan. Alla on kokeellisesti mitattu taulukko pumpun rajoitetuista kierroksista ja menoveden lämpötilasta.  Pumpun minimi kierrosluku 20 Hz on saavutettavissa vain, jos menoveden lämpötila on alle +36C.  



Pumppu käykin ON/OFF moodissa vastoin myyntiesitteen  mainosta: ”.... sopeuttaa lämmöntuoton portaattomasti, täsmälleen sen mukaan, miten paljon lämpöä talo tarvitsee.”  Kuinka pumppu voi tuottaa portaattomasti tehoa talon tarpeisiin, jos siinä on sisäinen tehonrajoitustaulukko? Onko myyntiesite ristiriidassa koneen käynnin suhteen? Onko muilla X15 käyttäjillä vastaavia kokemuksia tai näkemystä koneen käynnistä?

http://www.ivt.fi/products.asp?lngID=596&lngLangID=1


X15  jatkuu.....




Poissa X15 end user

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 8
  • Maalämpöfoorumilta tietoa
Re: IVT:n X11 ja x15
« Vastaus #6 : 17.03.10 - klo:22:57 »
X15 selvitys jatkuu:  

Maahantuojan suuntaan on kyselty em. kierrosluvun rajoitusasiaa mutta  vastauksia on saatu kovin harvakseltaan.  Maahantuoja on kyllä omalla X15 koulutuslaitteella saanut kierrosrajoituksen esille ja näkemyksenään maahantuoja  ilmoittaa kierrosrajoitusten olevan pumpun perusteltu ominaisuus.  Näin merkittävä käyntirajoitus tulisi mielestäni perustella myös myyntiesitteessä, koska sillä on merkitystä niissä installaatioissa, joissa tehontarve on vaihtuva.

Lukijat tai X15 omistajat tai pumpun hankintaa harkitsevat voivat pohtia kukin tykönään, onko rajoituksella merkitystä omassa installaatiossa sekä voivat halutessaan kysellä maahantuojalta tarkempaa argumentaatiota  näistä kierrosluvun perusteluista  sekä käynnin epälineaarisuudesta.
Maahantuojalla on myös jokin näkemys pumpun COP luvusta sekä kierrosluvun ja menoveden lämpötilan vaikutuksesta COP lukuun. Laitteen hankintaa harkitsevat voivat kysyä tätäkin seikkaa. Itse en voi asiasta enempää lausua, koska Rego800 säätimestä en onnistunut saamaa tietoa edes laitteen valmistajalta eikä COP lukuja ole ollut julkisesti nähtävillä.

Henkilökohtainen ymmärrys on, että X15 laite ei sovellu kovinkaan hyvin patteriverkostoratkaisuihin, jos tehon tarve jostakin syystä olisi  ajoittain vähäinen esim. joitakin huoneita halutaan jättää hieman viileämmiksi tai kiinteistössä on muita lämmönlähteitä käytössä kuten puu-uuneja ja puuhelloja, aurinkokennoja tms.  Näissä tilanteissa tulee kierroslukurajoitin helposti vastaan ja pumppu käy silloin ON-OFF moodissa.  

Jos  työtankki on riittävän iso (paljon suurempi kuin 120 litraa, esim. 2 m3), niin silloin ei ON-OFF moodi juurikaan haittaa mutta tällöin invertterikone olisikin turha investointi.  Invertterikoneen idea on tuottaa lämpöä lineaarisesti talon tarpeen mukaan ja että tullaan toimeen hyvin pienellä työsäiliöllä tai ei säiliötä ollenkaan.  Tämä oli oman hankinnan yksi  kriteeri viime syksynä ennen pumpun valintaa. Nyt tuo kriteeri on pettänyt.

Tässä on näyte (2 tunnin mittaus // 30 sec/näyte ) siitä kuinka patteriverkoston lämpötila soutaa ylös alas, kun pumppu käy ON-OFF moodissa. Patteriveden menoveden säätölämpötila on esimerkissä +44 C. Nousevalla käyrällä pumppu käy ja ylittää asetusarvon kunnes asteminuuttilaskuri sammuttaa pumpun. Laskevalla käyrällä  pumppu seisoo, patteriverkoston menovesi laskee ja alittaa säätölämpötilan ja säädin odottaa asteminuuttilaskurin käynnistävän pumpun jälleen. Lämpötilan swingi on +/-3 C eli 6 astetta.  Yhden jakson kesto on kuvan mukaan noin 1 ½ tuntia.   Kovilla pakkasilla  vaihtelu oli tätäkin suurempi  +/-6C eli 12 astetta.  Näin pumppu toimii tehdasasetuksilla ja maahantuojan ohjeistuksilla!



Ongelmana tässä  ”kolmiosäädössä” on, että huone tuntuu kylmältä,  jos patterilämpötilaa ei nosteta riittävän korkealle. Mutta korotettu lämpötila lisää entisestään pumpun herkkyyttä pudota on-off moodiin johtuen edellä kerrotusta kierroslukurajoituksesta.  Lisäongelmana tuosta sahauksesta voidaan mainita, että suuri mekaaninen rasitus kohdistuu patteriverkoston putkistoon. On vamaa, että jatkuva lämpötilan muutos rasittaa putkiliitoksia olkoon sitten kierrettyjä, tinattuja, juotettuja tai puristettuja liitoksia niin, että vuosien päästä jokin liitos vuotaa rasituksen seurauksena.  Entisellä öljylämmityspannulla patteriverkostoon saatiin erittäin stabiili lämpötila eikä vuotoja ole esiintynyt kymmenienkään vuosien käytöstä.

Pitää siis muistaa, että vesipatterin pintalämpötilan tulee olla riittävän korkea, jotta se kumoaisi ikkunavedon ja jotta lämpötilaero huoneeseen olisi riittävä tuottamaan kiertävä lämmin ilmavirtaus. Vanhassa talossa on korkeat huoneet, korkeat kapeat ikkunat,  joiden alla on kapea patteri. Patterin pintalämpö on tästäkin syystä korkea.  Tässä mielessä  X15 pumpun kierrosrajoitukset sopivat huonosti patteriverkostoratkaisuihin. Sitävastoin lattilämmitykseen laite on kelpo kone, koska toimitaan aina rajoitustaulukon alapuolella.

Edellä on tuotu esille omakohtaisia kokemuksia X15 toiminnasta eikä tarkoitus ole yleistää pumpun ongelmia. Kohteissa, missä tehontarve on hyvin suurta, ei rajoitustaulukko kenties tule koskaan vastaan.

jatkuu ...

Poissa X15 end user

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 8
  • Maalämpöfoorumilta tietoa
Re: IVT:n X11 ja x15
« Vastaus #7 : 17.03.10 - klo:23:00 »
X15 selvitys jatkuu:  

Omissa ratkaisuissa ei kuitenkaan tyydytty on-off käyntiin vaan lähdettiin avoimesti hakemaan ratkaisua, missä taulukko voidaan kiertää.  Kun pumppu toimii lineaarisella alueella voidaan saavuttaa hyvinkin tasainen säätövaste. Oheinen näyte ( 2 tunnin mittaus // 30 sec/näyte ) on mitattu menoveden säätölämpötilassa +47,5 C.  PID-säätimen tuottama säädön aaltoisuus on alle asteen ikkunassa ( P=0,8 ja I=15).  




Ratkaisu sallii pumpun kierrosluvun laskea alle rajoitustaulukon ja niin, että lineaarinen käynti saavutetaan kaikissa olosuhteissa.  Vasta kun talon tehontarve on alle 4,5 kW ( 20 Hz ) niin silloin pumppu jatkaa käyntiä automaattisesti on-off moodissa.   Tämä raja tulee vastaan nyt keväällä kun aurinko alkaa lämmittää huoneita eikä  patterilämmistystä tarvita samassa määrin.  X11 pumpulla vastaava raja olisi 2,2 kW ( 20 Hz ).

Mikäli kiinnostusta aiheeseen on, niin seuraavassa raportissa voin kuvata kierrosrajoitukseen liittyvän ratkaisun mutta parhaiten se selviää, kun kyselee  asiaa IVT X15:n  maahantuojalta.  Muutokset olkoon kuinka pieniä tahansa voivat vaikuttaa laitteen takuuseen ja ainakin silloin oma sormeilu tulkittaisiin asiakkaan tappioksi, jos pumppu kosahtaisi kesken takuuajan ( 5 vuotta ).  Vain maahantuojan siunaamia ratkaisuja tulee käyttää. Ja lisäksi, vain valtuutettu X15 huolto voi tehdä muutoksia pumpun sisälle.

15 end user.


Poissa Matias

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 4 566
Re: IVT:n X11 ja x15
« Vastaus #8 : 18.03.10 - klo:00:02 »
Onko REGO säätimessä huonelämpö anturia?
Ihan mielenkiintoista asiaa :)
9kw Ekowell EPT400 vuodesta 1998
Jämä Kantikas 1250l Keruu 2X200m

Poissa Lämpöä Auringosta

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 20
Re: IVT:n X11 ja x15
« Vastaus #9 : 21.03.10 - klo:15:39 »
En ole vuoden aikana X11 pumpussa kyllä mitään ongelmia havainnut kierroslukusäädön kanssa patteritalossa. Käy vaikka 30 herzillä maailman tappiin jos ei tarvetta nostaa kierroksia, oli veden lämpö mikä tahansa. Oletkohan yksin ongelmasi kanssa?

Poissa X15 end user

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 8
  • Maalämpöfoorumilta tietoa
Re: IVT:n X11 ja x15
« Vastaus #10 : 22.03.10 - klo:07:25 »
En ole vuoden aikana X11 pumpussa kyllä mitään ongelmia havainnut kierroslukusäädön kanssa patteritalossa. Käy vaikka 30 herzillä maailman tappiin jos ei tarvetta nostaa kierroksia, oli veden lämpö mikä tahansa. Oletkohan yksin ongelmasi kanssa?

Hyvä, että X15 toimii moitteetta. Kysyisin, että paljonko on lämmitettäviä neliöitä? Raportissa kerroin, että jos on suuri tehontarve, niin rajoitustaulukko ei tule vastaan. Ongelma omassa koneessa ei ole suuren tehon tuotto vaan pienen tehon tuotto, jos menoveden lämpötila on korkea. Jos koneessa on 30 Hz, niin silloin talon tehontarpeen tulee olla yli 6,3 kW, jotta säätö olisi stabiili.

Toinen tärkeä seikka on puskurisäilön suuruus. Kuinka suuri on puskurin koko? Iso säiliö vaimentaa lämpötilan aaltoisuutta eikä mahdollinen on-off käynti häiritse.

Nyt keväällä ulkolämpötilojen noustessa kaikille X15 käyttäjille tulee vastaan jossakin vaiheessa alle 4,5 kW:n tehon tarve talossa. Tässä vaiheessa pumppu käy on-off moodissa. Kuinka tämä tilanne on näkynyt?

Jotta pumpun todellinen käynti selviäisi, tulisi lämpötilaa tarkkailla dataloggerilla. Pelkkä kädellä tunnustelu patterin pinnasta ei ole riittävän tarkka mittari.  Lämpimän käyttöveden tuotto poistaa patterilämmityksen (ei voi tuottaa yhtäaikaa), jolloin patterit jäähtyvät tuona aikana.

Edelliselle kysyjälle totean, että X15 paketissa on sisälämpötilan anturi. En ole vielä asentanut mutta kesällä tämä tehdään.





Poissa Korpisoturi

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 20
  • Maalämpöfoorumilta tietoa
Re: IVT:n X11 ja x15
« Vastaus #11 : 03.04.10 - klo:18:49 »
Jos ymmärsin oikein (pikalukemisella) niin tarkoitat että minimiteholla (20Hz kiekoilla) tuotettua tehoa ei saada käytettyä jolloin tulee tämä on-off efekti?

Eikö useat pumput toimi juuri näin, haittana koit noin viiden asteen heittelyn patteriputkistossa? Millaista heittoa "normaaleilla" pumpuilla on?

Meillä on tässä tarjoukset Lämpöässän V15:sta, Thermia Duo 10:stä ja IVT:n premiumline X15:sta, ja kohta tuntuu että arpa lentää.

Poissa X15 end user

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 8
  • Maalämpöfoorumilta tietoa
Re: IVT:n X11 ja x15
« Vastaus #12 : 04.04.10 - klo:17:29 »
Tässä ajatuksia Korpisoturille:  X15 tarjoaa  lineaarisen säätöosuuden 20 Hz:stä ylöspäin,  jos talo kuluttaa yli minimin eli 4,5 kW.  Jos talo kuluttaa tehoa alle 4,5 kW:n määrän,  niin silloin pumppu on on-off moodissa.  Useimmat markkinoilla olevat pumput  ovat on-off koneita.  On-off pumpun tehontuotto on käynnin aikana aina maksimi (kierroksia ei voi säätää).  On-off pumppu tarvitsee kaveriksi aina ison varaajan ja useimmat mallit ovat kombivaraajia: LVV säiliö + patteriverkoston kierukka. Tämä on analoginen öljylämmityspannun kanssa.  Oma käsitys on, että kombivaraajalla saavutetaan  kohtuullisen stabiili patteriverkoston lämpötila.   En tunne noita muita malleja enkä osaa sanoa, paljonko niissä on patteriverkostoveden lämpötilan heilunta käynnin aikana.  

Lämpötilan heittely putkistossa on haitta siinä mielessä, että se rasittaa liitoksia. Mitä tasaisempi lämpötila sitä pitkäikäisempi putkisto. Jos putkisto napsuu (lämpölaajentuminen putkissa) jatkuvasti, niin silloin pitää huolestua ja selvittää lämpötilan vaihtelun määrä. Onko viiden asteen heittely hyväksyttävä määrä on vielä arvoitus – aika näyttää kestääkö putket tätä.  Mutta yli 10 asteen sahaus tuntuisi olevan liikaa.

Öljylämmityspannulla vesi oli aina tasalämpöistä +85C ja shuntilla säädettiin patteriverkostoon tilannetta vastaava menovesi. Lämmin käyttövesi otettiin lämpökierukalla öljypannun puskurista. X15 pumpulla ei ole puskuria eikä varsinaista shunttia. Pumppu tuottaa ja säätää menoveden lämpötilaksi aina halutun tason.  Puskuri ja LVV varaaja tulee hankkia erikseen.

X15 kohdalla valintaan vaikuttaa sekin, onko kyse lattialämmityksestä vai patterivesiverkostosta ja kuinka suuri työtankki on suunniteltu installaatioon. Lisäksi talon koko ratkaisee. X15 (max teho 17 kW) on tarkoitettu kohtuu isoille neliöille ( 200m2 ... ).  Jos pumppu ylimitoitetaan (talossa neliöitä vähemmän), niin pumpun minimituotto tulee rajoitukseksi ja  pumpun  on-off käynti tulee vääjäämättä vastaan kevään/kesän aikana.  Lattialämmitysratkaisuissa,  joissa on varaava laatta, ei on-off käynti ole mikään ongelma, koska lattian suuri massa vaimentaa lyhytkestoisen lämpötilavaihtelun.   Mutta patteriverkostotaloissa lämpötilan vaihtelun huomaa kyllä ja tämä voi olla pitemmän päälle se iso ongelma.  Oma tavoite oli päästä samaan säätötasoon kuin öljylämmitypannulla. Valitettavasti en ole mielestäni päässyt tähän tavoitteeseen. Puskuri eli työtankki on vain 120 litraa ja se ei riitä.  Puskurin tulisi olla ainakin tuplat mutta silloin taitaa kombivaraajat olla parempi vaihtoehto.  

Ja vielä yksi juttu. Kannattaa selvittää kuinka X15 pumppu suoriutuu lämpimän käyttöveden valmistuksesta suhteessa noihin kahteen muuhun malliin.  X15 ei voi valmistaa käyttövettä samalla kun tuotetaan patteriverkostoon lämpöä vaan ne tehdään eri aikaisesti. Tämä vaatii puskuritankilta reilua kapasiteettia, jottei patterit kylmene lämpimän vedentuoton aikana.  Tässäkin mielessä kombivaraajat tuntuisivat toimivan paremmin.  

Invertterin yksi etu on pumpun pehmeä kännistyminen ja  pumpun käynti pienellä teholla pääsääntöisesti. Talon pääsulakkeet on nyt 25A ja hyvin ovat riittäneet. Isot on-off koneet ottavat kovan käynnistysvirran ja siitä syystä voidaan joutua 35A:n  sulakevaihtoon ja myös siksi, että  nämä koneet käyvät aina täysillä ja kuluttavat pääsulakkeiden virtareserviä.    Usein on-off koneet mitoitetaan osatehomitoitukselle ja puuttuva maksimiteho tuotetaan lisälämmitysvastuksilla. Jos on kova pakkastalvi kuten mennyt oli, niin lisävastuksen käyttö madaltaa pumpun COP lukua. Invertterikone tuottaa maksimitehon ilman lisävastuksia. Olikohan näistä jorinoista mitään apua?


Poissa X15 end user

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 8
  • Maalämpöfoorumilta tietoa
Re: IVT:n X11 ja x15
« Vastaus #13 : 04.04.10 - klo:17:34 »
Käyttäjälle  "Lämpöä Auringosta"   toteaisin vielä, että pumppu ei todellakaan käy tasaista 30 Hz nopeutta maailman tappiin. Mikäli kierrokset eivät laske alle tämän luvun, on siellä rajoitustaulukko vastassa. Oikeasti pumpun kierrokset liikkuvat varsin laajalti. Käyttöveden lämmityksessä noin 60 Hz ja patterilämmityksessä tilanteen mukaan. Minimitehon tuotolla kierrokset on 20 Hz tasolla  ja kelien mukaan tulee lisää kierroksia sen mukaan mitä talo tarvitsee.  Jos ymmärrys on 30 Hz, niin kannattaa tutustua pumppuun tarkemmin, jotta syntyisi edes jokin käsitys laitteen toiminnoista. Pari kolme  tuntia istumista pumpun vieressä paljastaa mielenkiintoisia asioita. Suosittelen.


Poissa vesal

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 2
  • Maalämpöfoorumilta tietoa
Re: IVT:n X11 ja x15
« Vastaus #14 : 05.04.10 - klo:16:52 »
Itsellä ollut nyt x15 lokakuusta 2008.
Vuoden 2009 kulutus oli 9572 kWh.
Öäljynkulutuksen (n. 3200 l/vuosi) perusteella laskettu kulutus piti oll 7100 kWh/vuosi. Tosin 2009 oli ehkä kylmempi vuosi joten lämmitystarvelukujen mukaan tämä tekisi noin 300 kWh lisää.
Silti aika kaukana luvatusta.

Nyt kun olen asiaa tutkinut (jälleenmyyjä ei ole auttanut) on syyllinen ehkä kiertovesi.  Saan itselleni kulutukselle kaavan:

kWh = ltl * 1.12 + 0.5 kW *t

missä
  ltl = lasketun ajankohdan lämmitystarveluku
  t = aika

Eli tuo 500 W keskimääräinen jatkuva pumpun ottoteho tekee
vuodessa n. 4400 kWh.  Kiertovedessä on mukana yksi rättipatteri ja yksi pienehkö vesipatteri "käyttöullakolla". Kun rättipatterin ja vesipatterin sulkee, jää jäljelle n. 350 W jatkuva keskimääräinen ottoteho.  Kun kiertovesipumpun sammuttaa, jää jäljelle n. 100 W
keskimääräinen pumpun ottoteho (+ 65 W pumpun elektroniikka ja
lattialämmityksen kiertovesipumppu).

Siis tuo itse lämpimänveden kiertoon hukkuva 250 W ottoteho on melkein tarkkaan vuodessa se luvatun ja toteutuneen ero.  Öljykäytössä toki kaikki oli samalla tavalla.  Heidän laskentaohjelmansa vaan ei osaa ottaa huomioon sitä, miten energiaa käytetään.  Kun lasken samat kertoimet öljylle, saan suhteeksi (arvauksella että öljypolttimen hyötysuhde olisi 85%) että
 X15 tuottaa 3.6 kertaa paremmalla suhteella lämmitysvettä (n. 30 asetta)
ja 2.3 x paremmalla suhteella lämmintä vettä.  

Ongelma on siis siinä, että laskentaohjelma ei ole osannut huomioida tuosta kiertoveden huonompaa hyötysuhdetta.

Onko muilla maalämpöpumppujen omistajilla lämpimän veden kiertoa ja oletteko tutkineet miten se vaikuttaa kulutukseen?




Poissa kukkumäki

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 39
  • Maalämpöfoorumilta tietoa
Re: IVT:n X11 ja x15
« Vastaus #15 : 17.10.10 - klo:14:35 »
Syystervehdys Kukkumäestä. Joku kaipaili tietoa IVT X-11 invertteristä.  Meille asennettiin kyseinen laite 11.5.2010.  28v vanha kaksoiskattila, jota käytimme vain öljyllä, ei enää toiminut hyvällä hyötysuhteella, vaikka ei mitään varsinaista vikaa ollutkaan.
Ainakin meillä koko projekti meni aivan nappiin.
  
Toimitusssopimus allekirjoitettiin yhden firman kanssa vanhan purkamisesta lähtien.  Perustelin itselleni asian sillä, että jos jotain reklamaatiota tulee, niin ei ainakaan tarvitse kuunnella syyn vierittämistä urakoitsijalta toiselle.  

Koko toimitus alkoi 160 metrin reiän poraamisella 27 ja 28.4. Pehmeää oli 4 m. Pihalla ei näkynyt järisyttäviä merkkejä käynnistä, vaikka jotkut niin pelottelivatkin.  Kaikki porausliete meni suoraan konttiin, ja porafirma siivosi työalueensa.  Viikko porauksen jälkeen kävi asentaja viemässä putken kaivoon ja päät  lämmönjakohuoneeseen. Huom! Kaivoivat putkiojaa parin metrin matkan kaivolta talon seinään lapiolla!!! Sitten tuli loppuasennusporukka, ja pumppu käynnistettiin 11.5.2010.  Asennutimme takamittarin, joka mittaa vain pumpun käyttämää energiaa.  Tähän päivään 17.10. mennessä on pumppu käyttänyt sähköenergiaa 1255 kWh.  Mitään toimintaongelmia ei ole ollut.  Toivottavasti ei jatkossakaan.
Sitten tietoa kohteesta: Talo on kaksikerroksinen ja rakennettu 1976.  Asuinpinta-ala on 185 neliötä lämmintä, ja vesikiertoiset patterit. Peseytymistiloissa vesikiertoinen lattialämmitys. Vakituisia asukkaita kolme. Sisälämpötilana pidämme +21. Aiemmin meni öljyä keskimäärin 3000 l/v.  Nyt energialaskelman mukaan pitäisi selvitä 7500 kWh:n vuosikulutuksella.  Pidän sitä hieman optimistisena, mutta seurataan kulutusmittaria.

Olemme tyytyväisiä toimittajaan.  Vielä löytyy Suomesta onneksi firmoja, jotka haluavat tehdä huolellista ja aikataulullisesti tarkkaa työtä.

Raid

  • Vieras
Re: IVT:n X11 ja x15
« Vastaus #16 : 17.10.10 - klo:21:42 »
Keskimääräisellä sähkön  12-15s /kWh-hinnalla takaisimaksu aika liikkuu ilmeisesti 8-10v paikkeilla riippu paketin hinnasta. Eli kannattava sijoitus.

Poissa kukkumäki

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 39
  • Maalämpöfoorumilta tietoa
Re: IVT:n X11 ja x15
« Vastaus #17 : 18.10.10 - klo:23:02 »
Lainaus
Keskimääräisellä sähkön  12-15s /kWh-hinnalla takaisimaksu aika liikkuu ilmeisesti 8-10v paikkeilla riippu paketin hinnasta. Eli kannattava sijoitus.

Näin laskin minäkin, kun huomioidaan pelkkä energian hinta.  Muitakin huoltokuluja jää pois, ja tuskin vanha kattila ja öljypoltin olisivat toimineet enää kymmentä vuotta luotettavasti.  Aika kuitenkin näyttää, mitä energian hintarintamalla tapahtuu.  Kotitalousvähennyksen osuus on myös merkittävä nettokustannusta alentava tekijä.

Poissa kukkumäki

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 39
  • Maalämpöfoorumilta tietoa
Re: IVT:n X11 ja x15
« Vastaus #18 : 24.10.10 - klo:14:00 »
Lainaus
Syystervehdys Kukkumäestä. Joku kaipaili tietoa IVT X-11 invertteristä.  Meille asennettiin kyseinen laite 11.5.2010.  28v vanha kaksoiskattila, jota käytimme vain öljyllä, ei enää toiminut hyvällä hyötysuhteella, vaikka ei mitään varsinaista vikaa ollutkaan.
Ainakin meillä koko projekti meni aivan nappiin.
  
Toimitusssopimus allekirjoitettiin yhden firman kanssa vanhan purkamisesta lähtien.  Perustelin itselleni asian sillä, että jos jotain reklamaatiota tulee, niin ei ainakaan tarvitse kuunnella syyn vierittämistä urakoitsijalta toiselle.  

Koko toimitus alkoi 160 metrin reiän poraamisella 27 ja 28.4. Pehmeää oli 4 m. Pihalla ei näkynyt järisyttäviä merkkejä käynnistä, vaikka jotkut niin pelottelivatkin.  Kaikki porausliete meni suoraan konttiin, ja porafirma siivosi työalueensa.  Viikko porauksen jälkeen kävi asentaja viemässä putken kaivoon ja päät  lämmönjakohuoneeseen. Huom! Kaivoivat putkiojaa parin metrin matkan kaivolta talon seinään lapiolla!!! Sitten tuli loppuasennusporukka, ja pumppu käynnistettiin 11.5.2010.  Asennutimme takamittarin, joka mittaa vain pumpun käyttämää energiaa.  Tähän päivään 17.10. mennessä on pumppu käyttänyt sähköenergiaa 1255 kWh.  Mitään toimintaongelmia ei ole ollut.  Toivottavasti ei jatkossakaan.
Sitten tietoa kohteesta: Talo on kaksikerroksinen ja rakennettu 1976.  Asuinpinta-ala on 185 neliötä lämmintä, ja vesikiertoiset patterit. Peseytymistiloissa vesikiertoinen lattialämmitys. Vakituisia asukkaita kolme. Sisälämpötilana pidämme +21. Aiemmin meni öljyä keskimäärin 3000 l/v.  Nyt energialaskelman mukaan pitäisi selvitä 7500 kWh:n vuosikulutuksella.  Pidän sitä hieman optimistisena, mutta seurataan kulutusmittaria.

Olemme tyytyväisiä toimittajaan.  Vielä löytyy Suomesta onneksi firmoja, jotka haluavat tehdä huolellista ja aikataulullisesti tarkkaa työtä.

Tässä tietoja X11 energiankulutuksesta edellämainitussa talossa. Ajalla 12.5.-24.10 on pumppu käyttänyt energiaa 1372 kWh, mikä tekee keskimäärin 8,5 kWh/vrk.  Nyt viimeisen kuukauden aikana,  kun lämmitystä on tarvittu jo enemmän, on kulunut 512 kWh, eli keskimäärin 17 kWh/vrk.
Onko toisilla forumilaisilla tietoja omista kulutuksistaan, olisi mielenkiintoista kuulla.
« Viimeksi muokattu: 24.10.10 - klo:14:02 kirjoittanut hartsu49 »

Poissa Kallioniemi

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 146
  • Maalämpöfoorumilta tietoa
Re: IVT:n X11 ja x15
« Vastaus #19 : 24.10.10 - klo:21:51 »
Vajaa 100 km etelämpää ja pumppu IVT:n C9:

Talo vm. 1976, asukkaita 2.  210 lämmitettävää sisä-m2, patterit, talon muoto aika lailla kuutiomainen (2 krs.), paitsi autotalli kylkiäisenä. Ikkunat ja ulko-ovet uusittu 2000-luvulla, koneellinen poisto, ei minkäänlaista lämmöntalteenottoa. Varaava takka, jossa poltetaan n. 1,5 m3 puita vuodessa.
Kaivo 168 m tehollista syvyyttä.

Lämpöpumpun kulutus 12.05. - 24.10.2010 1244 kWh. Viimeinen kuukausi (24.09. - 24.10.) 531 kWh.

Pumppu on ollut toiminnassa kaksi täyttä kalenterivuotta:  2008 oli kulutus 5375 kWh ja 2009   6190 kWh.
24.10.2009 - 24.10.2010 kului 7190 kWh, eli kyllä viime talvi rassasi.

Raid

  • Vieras
Re: IVT:n X11 ja x15
« Vastaus #20 : 25.10.10 - klo:21:39 »
50-luvun rintamamiestalo(kottaraispönttö) jota jatkettu 70-luvulla (yht.220m2).
keskim. kulutus ,pois laskettuna uima-allas, n 6000-7000kWh/vuosi.
Nyt tällä hetkellä liikutaan 15-20kWh vuorokautisessa tahdissa. Lämpötila vaihdellut -5/+5 välillä. Maasta tulee minimissään 7.2 asteista

 1.5-23.10.   2602kWh josta n 1/3 altaan lämmitystä eli vajaa 1800 kWh
Tämä kuu 557kWh jossa hiukan altaan lämmitystä. n 80kWh

Täällä on samalaisia tuloksia myös viime talvesta.
2008-2009  (Syyskuu-Huhtikuu) oli aika tarkkaan 1000kWh lauhempi  kuin vastaava 2009-2010.
« Viimeksi muokattu: 25.10.10 - klo:22:08 kirjoittanut Raid »

Poissa kukkumäki

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 39
  • Maalämpöfoorumilta tietoa
Re: IVT:n X11 ja x15
« Vastaus #21 : 27.11.10 - klo:11:36 »
Lainaus
Lainaus
Syystervehdys Kukkumäestä. Joku kaipaili tietoa IVT X-11 invertteristä.  Meille asennettiin kyseinen laite 11.5.2010.  28v vanha kaksoiskattila, jota käytimme vain öljyllä, ei enää toiminut hyvällä hyötysuhteella, vaikka ei mitään varsinaista vikaa ollutkaan.
Ainakin meillä koko projekti meni aivan nappiin.
  
Toimitusssopimus allekirjoitettiin yhden firman kanssa vanhan purkamisesta lähtien.  Perustelin itselleni asian sillä, että jos jotain reklamaatiota tulee, niin ei ainakaan tarvitse kuunnella syyn vierittämistä urakoitsijalta toiselle.  

Koko toimitus alkoi 160 metrin reiän poraamisella 27 ja 28.4. Pehmeää oli 4 m. Pihalla ei näkynyt järisyttäviä merkkejä käynnistä, vaikka jotkut niin pelottelivatkin.  Kaikki porausliete meni suoraan konttiin, ja porafirma siivosi työalueensa.  Viikko porauksen jälkeen kävi asentaja viemässä putken kaivoon ja päät  lämmönjakohuoneeseen. Huom! Kaivoivat putkiojaa parin metrin matkan kaivolta talon seinään lapiolla!!! Sitten tuli loppuasennusporukka, ja pumppu käynnistettiin 11.5.2010.  Asennutimme takamittarin, joka mittaa vain pumpun käyttämää energiaa.  Tähän päivään 17.10. mennessä on pumppu käyttänyt sähköenergiaa 1255 kWh.  Mitään toimintaongelmia ei ole ollut.  Toivottavasti ei jatkossakaan.
Sitten tietoa kohteesta: Talo on kaksikerroksinen ja rakennettu 1976.  Asuinpinta-ala on 185 neliötä lämmintä, ja vesikiertoiset patterit. Peseytymistiloissa vesikiertoinen lattialämmitys. Vakituisia asukkaita kolme. Sisälämpötilana pidämme +21. Aiemmin meni öljyä keskimäärin 3000 l/v.  Nyt energialaskelman mukaan pitäisi selvitä 7500 kWh:n vuosikulutuksella.  Pidän sitä hieman optimistisena, mutta seurataan kulutusmittaria.

Olemme tyytyväisiä toimittajaan.  Vielä löytyy Suomesta onneksi firmoja, jotka haluavat tehdä huolellista ja aikataulullisesti tarkkaa työtä.

Tässä tietoja X11 energiankulutuksesta edellämainitussa talossa. Ajalla 12.5.-24.10 on pumppu käyttänyt energiaa 1372 kWh, mikä tekee keskimäärin 8,5 kWh/vrk.  Nyt viimeisen kuukauden aikana,  kun lämmitystä on tarkettu jo enemmän, on kulunut 512 kWh, eli keskimäärin 17 kWh/vrk.
Onko toisilla forumilaisilla tietoja omista kulutuksistaan, olisi mielenkiintoista kuulla.

Jatketaan kulutusseurantaa nyt, kun talvikin alkaa tuntua talvelta.  Ulkolämpötila on ollut -11-14 astetta, ja kova tuuli lisää hyytävyyttä. Viime päivien kulutus on ollut 34 kWh/vrk.  Kompura kiertää 40-42 Hz ja maahan menevän nesteen lämoötila on -3,4 ja paluu +1,1 astetta.  Patteriverkostoon menee 43 asteista vettä, ja hyvin on sisällä tarettu.  Nyt näyttää maakierronkin lämpötilaero olevan juuri oikeissa lämpötilarajoissa, 4-5 astetta.  Tehdasasetuksissa maakiertopumppu piti vähän liian kiirettä, mutta nyt on löytynyt hyvä kiertonopeus, ja säätäminen on yksinkertaista, kun sen filosofian ensin sisäisti.
Sähkönkulutus välillä 11.5.-27.11 on nyt 2213 kWh.  Talo sijaitsee Padasjoella.
« Viimeksi muokattu: 28.11.10 - klo:13:26 kirjoittanut hartsu49 »

Poissa Matias

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 4 566
Re: IVT:n X11 ja x15
« Vastaus #22 : 27.11.10 - klo:13:02 »
Lainaus
Ulkolämpötila on ollut -11-14 astetta, ja kova tuuli lisää hyytävyyttä. Viime päivien kulutus on ollut 34 kWh/vrk.  Kompura kiertää 40-42 Hz
Tässä Lahden eteläpuolella on aika samat ulkolämpötilat olleet viimepäivinä ja 115m2 vm-87 talossa lämpöpumpun kulutus on 22-24kwh/vrk.Meillä on vesipatterilämmitys ja menovesi on +36 tienoilla.
Sellainen kiinnostaisi että pyöriikö IVT-X-11 nyt jatkuvasti tuolla 40-42Hz taajuudella.Meinaan ettei pysähtele välillä niinkuin on-off pumput.
9kw Ekowell EPT400 vuodesta 1998
Jämä Kantikas 1250l Keruu 2X200m

Poissa kukkumäki

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 39
  • Maalämpöfoorumilta tietoa
Re: IVT:n X11 ja x15
« Vastaus #23 : 27.11.10 - klo:16:38 »
Lainaus
Lainaus
Ulkolämpötila on ollut -11-14 astetta, ja kova tuuli lisää hyytävyyttä. Viime päivien kulutus on ollut 34 kWh/vrk.  Kompura kiertää 40-42 Hz
Tässä Lahden eteläpuolella on aika samat ulkolämpötilat olleet viimepäivinä ja 115m2 vm-87 talossa lämpöpumpun kulutus on 22-24kwh/vrk.Meillä on vesipatterilämmitys ja menovesi on +36 tienoilla.
Sellainen kiinnostaisi että pyöriikö IVT-X-11 nyt jatkuvasti tuolla 40-42Hz taajuudella.Meinaan ettei pysähtele välillä niinkuin on-off pumput.

Pumppu pyörii jatkuvasti vain hieman vaihtelevilla kierroksilla. Eli ei pysähtele, sopeuttaa vain kierrokset tarvittavaan lämmön tuottoon.  Nyt kun tuuli on hellittänyt, ja sen suunnan vaikutus tuntuu meillä juuri näillä vallitsevilla tuulilla, niin näkyi kierrokset olevan 39 Hz.

Poissa Andrew

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 31
  • Maalämpöfoorumilta tietoa
Re: IVT:n X11 ja x15
« Vastaus #24 : 28.11.10 - klo:09:47 »
Lainaus

Sähkönkulutus välillä 11.1.-27.11 on nyt 2213 kWh.  Talo sijaitsee Padasjoella.

hei, luemme täällä kiinnostuneina kokemuksiasi tuosta pumpusta. Vahvistatko tuon ylläolevan aikavälin ? Lisäkysymys, mitkä ovat menoveden lämpötilasi ulkolämpötilan 20, 0 ja -20 asteilla ?
Andrewn puolesta Ilona

Poissa kukkumäki

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 39
  • Maalämpöfoorumilta tietoa
Re: IVT:n X11 ja x15
« Vastaus #25 : 28.11.10 - klo:10:09 »
Lainaus
Lainaus

Sähkönkulutus välillä 11.1.-27.11 on nyt 2213 kWh.  Talo sijaitsee Padasjoella.

hei, luemme täällä kiinnostuneina kokemuksiasi tuosta pumpusta. Vahvistatko tuon ylläolevan aikavälin ? Lisäkysymys, mitkä ovat menoveden lämpötilasi ulkolämpötilan 20, 0 ja -20 asteilla ?
Andrewn puolesta Ilona

Hups....olipas päässyt tulemaan harmillinen näpyvirhe kuukauden kohdalle.  Oikea aikaväli on 11.5.2010- 27.11.2010. Kulutuslukema oli 2213 kWh.
Menovesi on ulkolämpötilan ollessa 0 astetta +39 astetta ja ulkolämpötilassa -20 astetta +50 astetta.

Poissa kukkumäki

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 39
  • Maalämpöfoorumilta tietoa
Re: IVT:n X11 ja x15
« Vastaus #26 : 28.11.10 - klo:13:37 »
Lainaus
Lainaus

Sähkönkulutus välillä 11.1.-27.11 on nyt 2213 kWh.  Talo sijaitsee Padasjoella.

hei, luemme täällä kiinnostuneina kokemuksiasi tuosta pumpusta. Vahvistatko tuon ylläolevan aikavälin ? Lisäkysymys, mitkä ovat menoveden lämpötilasi ulkolämpötilan 20, 0 ja -20 asteilla ?
Andrewn puolesta Ilona

Hupsista vaan...oli vitosesta tullut ykkönen.  Oikea aikaväli on 11.5.2010-27.11.2010.  Menovesi 0 asteessa on +39 astetta ja -20 pakkasella + 50 astetta.

Poissa kukkumäki

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 39
  • Maalämpöfoorumilta tietoa
Re: IVT:n X11 ja x15
« Vastaus #27 : 06.12.10 - klo:17:35 »
Vastaus on vähän viivähtänyt, mutta varmaan huomasitte, että korjasin päivämäärän edelliseen viestiin.

Tässä tietoa viime kuulta.  Pumpun marraskuussa käyttämä kokonaisenergia oli 804 kWh. -20 pakkasella vuorokausikulutus vaihteli 38-46 kWh/ vrk välillä.  Alussa ollut kova tuuli lisäsi kulutusta.
Joulukuun alku, kun pakkasta on ollut -5-8 astetta ja heikkotuulista, niin vuorokausikulutus on 28-30 kWh:n välillä.
 Menovesi pattereille on nyt +42 ja -20 asteen pakkasella se oli +50.  Kaivoon menevä liuos on -2,7 ja sieltä se palaa pumpulle +1,8 asteisena.
Patteriverkostossa kierroksen aikana vesi jäähtyy nyt noin kaksi astetta.  
Pumpun kierrokset vaihtelevat 30 hz:n molemmin puolin.

Hienoa, että näillä palstoilla käydään todella asiantuntevaa keskustelua.  Tästä hyvä esimerkki on epäonnistunutta säästöä koskeva osio.

Hyvää ja lämmintä itsenäisyyspäivää kaikille palstalaisille!
« Viimeksi muokattu: 06.12.10 - klo:17:37 kirjoittanut hartsu49 »

peki

  • Vieras
Re: IVT:n X11 ja x15
« Vastaus #28 : 06.12.10 - klo:21:52 »
Alkaa olemaan hyötysuhde kohillaan.
Voisiko joku kerhon viisaista miehistä laskeskella tarkemmin?
Saman kokoinen talo lattialämmityksellä lto ja vain vähän pienemään kulutukseen pääsen.
Oletko vuositasolla meinannut päästä alle euron päivä?? :)
Hyvää itsenäisyyspäivää täältäkin kaikille.
Kun vaan huomenna pääsis töihin. Olisi pitänyt laittaa yksi piiri pihalle kivetyksen alle niin olisi nuo lumihommat ehkä vähemmällä.
Maasta olet sinä tullut.........
Pekka

Poissa kukkumäki

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 39
  • Maalämpöfoorumilta tietoa
Re: IVT:n X11 ja x15
« Vastaus #29 : 05.02.11 - klo:08:34 »
Lainaus
Alkaa olemaan hyötysuhde kohillaan.
Voisiko joku kerhon viisaista miehistä laskeskella tarkemmin?
Saman kokoinen talo lattialämmityksellä lto ja vain vähän pienemään kulutukseen pääsen.
Oletko vuositasolla meinannut päästä alle euron päivä?? :)
Pekka

Edellä olevaan Pekin kysymykseen vastaan, että ei se meidänkään talo uloshengityksellä lämpiä, mutta olen kyllä tyytyväinen pumpun toimintaan ja sopivuuteen taloomme.  
Talon tiedot selviävät aiemmista viesteistä, joten en niitä tässä toista.

Pumpun joulukuun konaiskulutus oli 1144 kwh, eli keskikulutuksena 36,9 kWh/vrk.  "Yllättäen" suurin vuorokausikulutus osui jouluaatolle 64 kWh/vrk.  Mutta kovan -28 pakkasen lisäksi lämmintä vettä kului keittiössä ja saunatiloissa reippaasti.
Tammikuussa pumppu haukkasi 844 kWh, eli 27,3 kWh/vrk keskikulutusta.  Siinä kulutusta pienensi kuun lopussa ollut 2vk:n lomamatka, jonka aikan ei ollut lämpimän veden kulutusta.  Talon sisälämpötilaa ei pudotettu matkan ajaksi.
Kaivoon menevän ja palaavan keruuliuoksen lämpötilaero on ollut pääsääntöisesti 4-5 asteen välillä.

Pumpun käynnitymisestä 12.5.2010 lähtien tammikuun loppuun 2011 on X11 käyttänyt 4325 kWh sähköenergiaa.  Näyttää siis siltä, että mitoituksen näyttämä vuoden kulutusarvio 7400 kWh voi vaikkapa alittua, ellei nyt aivan hurjan kylmää ja pitkää sääjaksoa enää tule, ja kevät on ajallaan.

Toukokuussa ollaan sitten jo tiedon eikä spekuloinnin varassa.  Voin välilläkin laittaa kuukausitietoa, jos X11 ketään kiinnostaa?

peki

  • Vieras
Re: IVT:n X11 ja x15
« Vastaus #30 : 05.02.11 - klo:14:09 »
MOI.
Todella vähällä sähköllä pääset kun kyseessä on vielä patteritalo.
Joo, päättelin väärin, euro päivässä ei alitu, mutta vuositasolla ei paljoa ylitykkään.
Kokemuksesta tiedän että maaliskuun puolivälin jälkeen ei kompura enää paljoa pyöri.
Itseasiassa keskiviikko oli oikeasti ensimmäinen kevätpäivä, jolloin pumpun käyntiajat päivällä tipahti minimiin.
Sulla pyörii tuo kompura ymmärtääkseni koko ajan?
Mikä on pienin sähkön  kulutus pumpun käydessä?
Siis oikeet watit eikä ilmoitetut.
Miten kova käyntiääni on pumpussasi?
Naapurilla taitaa olla kohta edessä polttimen heivaaminen pihalle ja joku vastaava pumppu kuin tuo sinun näyttäisi sopivan parhaiten.

peki

  • Vieras
Re: IVT:n X11 ja x15
« Vastaus #31 : 05.02.11 - klo:23:32 »
No tulipahan luettua koko viestiketju läpi. Anteeksi tyhmät kysymykseni :-[

Pystyykö sähkön kulutusmittarista näkemää mitä pumppu vie esim. 30 hz:n kohdalla?
Säätyykö kiertovesipumput suhteessa kompuran kierroksiin?
Löysin tubesta videon tuosta laitteesta ja ääni oli aika kova.
 Onko ääni laitteessa korvaystävällinen vai kimeää kuten videolla?
Elektroniikkaa on ihan sairaasti jos vertaa omaani.


Raid

  • Vieras
Re: IVT:n X11 ja x15
« Vastaus #32 : 06.02.11 - klo:08:23 »
Periaattessa voi jos sammutat talosta kaikki muut sähkölaitteet ja menet mittarille ja lasket ledin villkumisnopeuden minuutissa. Jos mittarin pulssivakion on 1000krt/kwh niin se vilkkuu 16 krt minuutissa/ 1=kwh.  Ensi pitää tietty saada selville paljonko tuo pulssivakio on mitarissa.


Kävin omalla mittarilla ja meillä tuo yksi pulssi on 2Wh.  Laskin samalla pulssit . Minuutissa meni 26 kpl x 60 x 24=  on. n 37kWh/ päivä. Tämä on taloussähkö kulutus  2 pc, 4 akvaariota ym. taloudessa olevat laitteet jne. eli n 14 000kwh vuodessa. Mikä pitää pitkänaikavälin laskuissakin paikkansa.  MLP ei käynyt laskenta hetkellä.

http://www.saunalahti.fi/sundanic/impwh.jpg
« Viimeksi muokattu: 06.02.11 - klo:08:48 kirjoittanut Raid »

Poissa kukkumäki

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 39
  • Maalämpöfoorumilta tietoa
Re: IVT:n X11 ja x15
« Vastaus #33 : 06.02.11 - klo:10:32 »
Lainaus
No tulipahan luettua koko viestiketju läpi. Anteeksi tyhmät kysymykseni :-[

Pystyykö sähkön kulutusmittarista näkemää mitä pumppu vie esim. 30 hz:n kohdalla?
Säätyykö kiertovesipumput suhteessa kompuran kierroksiin?
Löysin tubesta videon tuosta laitteesta ja ääni oli aika kova.
 Onko ääni laitteessa korvaystävällinen vai kimeää kuten videolla?
Elektroniikkaa on ihan sairaasti jos vertaa omaani.

Raid tuossa edellä jo antoi yhden konstin, joka tietysti on hyvä, mutta vaatii kello kädessä kulutusmittarin välähdysten seurantaa.

Nyt kun pakkanen on vaihdellut hieman -5 asteen molemmin puolin,  pyörii pumppu 28-32 Hz.  Kuuden viimeisen vuorokauden energiankulutus on vaihdellut 23-27 kWh/vrk.  Pumppu pyörimisnopeus on siis melko tasainen, lukuun ottamatta lämpimän käyttöveden tuottojaksoa, jolloin kierrokset nousevat hetkeksi.  Kysymälläsi 30 Hz nopeudella pumppu kuluttaa siis likimain 1 kWh/h.

Keruliuoksen kiertopumppu säätyy kierrosten mukaan ja sen nopeutta pystyy helposti näppäilemällä säätämään ala ja ylä Hz ja montako prosenttia kierrosnopeus on maksimista. Tehdasasetuksia jouduin hieman kokeilemalla muuttamaan, että sain kaivoon menon ja paluun lämpöeron 4-5 asteen välille, jolla pumppu toimii parhaalla hyötysuhteella.

Katsoin myös Tuben videon.  Meillä pumppu on kodinhoitohuoneen seinän takana, jonka rakenne on rakennusajan perinteinen 12 mm lastulevy 100 mm villaa ja lujalevy pannuhuoneen puolella.  Sisälle ei kuulu mitään käyntiääntä.  Öljypolttimen käyntiääni kuului.  Normaalikierroksilla ääni on tasainen hurina.  Korkeammilla kierroksilla yli 65 Hz ääni nousee kimeämmäksi sirinäksi, mutta sitäkään ei kuule sisällä. Näitä  kierrosnopeuksia oli vain kylmimmillä pakkasilla ja silloin kun tuotetaan lämmintä käyttövettä. Videolla ollut kova ääni tuli, kun esiteltiin laitteen sisustaa ovet ( 2 kpl) auki.  Silloin ääni on häiritsevä, jos Hz sattuu vielä olemaan korkeita.  Mutta eipä laitetta käytetäkkään ovi auki.  Laitekotelon äänieristys siis toimii hyvin.  En silti sijoittaisi laitetta suoraan sisätiloihin lisäeristämättömänä.

Elektroniikkaa on piirikorteilla sisällä paljon.  Ei auta muuta kuin toivoa, että niihin ei tule vikoja.  Ainakin viisi vuotta on turvattu takuun muodossa.

Toivottavasti Peki saat näistä vastauksista jotain irti.

peki

  • Vieras
Re: IVT:n X11 ja x15
« Vastaus #34 : 06.02.11 - klo:19:22 »
Ei hemmetti, ymmärsin kaiken!!!
Kiitos vastauksistasi. :)

Poissa Matias

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 4 566
Re: IVT:n X11 ja x15
« Vastaus #35 : 06.02.11 - klo:20:06 »
Lainaus
Kysymälläsi 30 Hz nopeudella pumppu kuluttaa siis likimain 1 kWh/h
Paljonkohan pumppu kuluttaa maksimiteholla (65Hz)?Jos helposti saat esille.
9kw Ekowell EPT400 vuodesta 1998
Jämä Kantikas 1250l Keruu 2X200m

peki

  • Vieras
Re: IVT:n X11 ja x15
« Vastaus #36 : 06.02.11 - klo:21:24 »
Heh, Matias kävi kans kattoo videon ja kiinnostui niistä piirikorteista.
Kuinkas vanha se sun pumppusi olikaan?

Poissa Matias

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 4 566
Re: IVT:n X11 ja x15
« Vastaus #37 : 06.02.11 - klo:21:40 »
Lainaus
Kuinkas vanha se sun pumppusi olikaan?
Tulee 13 vuotta tulevana kesänä.Kotimainen Ekowell ETP400
9kw Ekowell EPT400 vuodesta 1998
Jämä Kantikas 1250l Keruu 2X200m

Poissa kukkumäki

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 39
  • Maalämpöfoorumilta tietoa
Re: IVT:n X11 ja x15
« Vastaus #38 : 07.02.11 - klo:14:08 »
Lainaus
Lainaus
Kysymälläsi 30 Hz nopeudella pumppu kuluttaa siis likimain 1 kWh/h
Paljonkohan pumppu kuluttaa maksimiteholla (65Hz)?Jos helposti saat esille.

Päiväkirjastani löytyy kylmin kolmen päivän jakso joulun ajalta. Pakkanen vaihteli -24-28 välillä.  Kolmen vuorokauden keskikulutus oli silloin 2,33 kWh/h.

Aika lineaarisesti kulutus näytää lisääntyvän kierrosten nousun mukaan.  30 Hz ~1 kWh/h...65 Hz 2,33 kwh/h.  Maksimitehoon 99 Hz on siis vielä matkaa.  Toivottavasti pakkasia sille tarpeelle ei tule.

Poissa marttinen

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 25
  • Maalämpöfoorumilta tietoa
Re: IVT:n X11 ja x15
« Vastaus #39 : 07.03.11 - klo:23:39 »
No mitkä on X-sarjalaisten omistajien loppukaneetit kylmästä talvesta? Itseäkin alkanut X11 kiinnostamaan kovasti. Millaisia varaajapaketteja käytössä, meille tarjottu 300l puskuvaraajaa ja 200/160l kaksoismanttelivaraajaa... Tuolla manttelivaraajalla on vaan ihan kohtuu hintalappu  :o