Maalämpöfoorumi

Tekniset kysymykset => Saneeraus maalämmölle => Aiheen aloitti: Teemu Matias - 13.12.12 - klo:10:32

Otsikko: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
Kirjoitti: Teemu Matias - 13.12.12 - klo:10:32
Terve.

Koitan tässä muotoilla tarinaa oman plantaasini lämmöntuotto- ja -jakosuunnitelmista.
Näkemyksiä, neuvoja ja ohjeita otetaan mielihyvin vastaan, mutta jos lyötte, lyökää hellästi.

Kohteessa on ollut maalämpö jo vuodesta 1984 ja sama pumppu jauhaa lämpöä edelleen. Pumppu on aika järeä, muistaakseni 13kw Energia-Pekka.
Keruupiiri on lounaaseen viettävässä savikkopellossa, pituus 4x400m, josta hyötykeruumatkaa noin 4x300m.

Varaajana tällähetkellä 4:n kuution avopaisuntapönttö, jota voi ladata myös vm 1961 Högfors valurautakattilalla.

Lämpölaitteet ovat nyt noin 180neliön autotallissa, josta tulee 25m nelikanavainen lämpökanaali asuinrakennukseen (100m^2), eli kaksi lämpöjohtoa ja käyttövedelle kierto.

Lämmönjako asuinrakennuksessa on vielä kaksiputkinen patterikierto.

Olen huomannut lämpöjärjestelmän rapistuvan jo vuosia sitten, mutta aina muka on ollut jotain kiireellisempää, ettei kunnon remonttiin ole tullut ryhdyttyä. Lisäksi tiedossa on ollut myös kamala korjausvelka asuinrakennuksessa itsessään, joten olen lykännyt näitä kaikkia tehtäväksi mahdollisimman isossa pompsissa samalla kertaa.

Nyt alkaa näyttää, että ensi keväänä alkaa taloremontti, jossa tehdään tähän mansardilappeinen yläkerta ja sen jälkeen vielä alakertaan lämpöremontti.
Molempiin kerroksiin haluan sitten lattialämmityksen, loppuunajetut patteriverkoston kamppeet pääsee sitten sulattoon.

Mutta itse lämmöntuoton puolelle:
Minulla on ollut jo muutaman vuoden visio, että laitteita uusittaessa sijoittaisin ne autotallissa lattian alle, tekisi sinne sopivan pikku bunkkerin, johon menee varaaja ja lämpöpumppu.
Hölmöä, työlästä, ja saatava hyöty=??, totta, mutta liika viisaus ei ole koskaan ollut minulla henkilökohtaisena ongelmana...

Ajatuksena on saada varaajasta ja pumpusta hallittua lämpövuotoa talteen ja ohjata se tallin lattiaan. Tämä ei olisi tallin varsinainen lämmitysmuoto, mutta pitkinä käyttämättöminä jaksoina toiveissa olisi, että tällälailla talli pysyisi muutaman asteen plussan puolella.
Lämmitykseen on šitten oma, erillinen vesikiertokenno ja puhallin.
Kaiken tämän talliin sijoittuvan lämmöntuoton ja varastoinnin koitan lisäksi tehdä mahdollisimman pitkälti kierrätyskomponenteilla, nykyään kun työnnetään käsittämättömiä määriä käyttökelpoista materiaalia romuksi, monesti aivan suotta, mielestäni.

Näkemyksiä? Kokemuksia?

Teemu
Otsikko: Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
Kirjoitti: Maalampo - 13.12.12 - klo:15:38
Ideassasi ei ole varmaan mitään väärää mutta jos suunittelet uusivasi lämpöpumpun ja varaajan niin uusissa laitteissa nuo lämpövuodot ovat huomattavasti pienemmät kun noissa vanhemmissa joten tuskin noilla hukkalämmöillä saat pidettyä tallia plussan puolella.
Otsikko: Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
Kirjoitti: seppaant - 13.12.12 - klo:17:18
Lainaus
niin uusissa laitteissa nuo lämpövuodot ovat huomattavasti pienemmät kun noissa vanhemmissa joten tuskin noilla hukkalämmöillä saat pidettyä tallia plussan puolella.
Olen mitannut oman L-Ässä V 7.0 pumpun lämpövuodon.
Vuodoksi sain n. 250W

ATS
Otsikko: Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
Kirjoitti: Teemu Matias - 13.12.12 - klo:20:34
Kiitos kommenteista,
Minulta jäi tietenkin olennaisin osa lähtötiedoista tuossa päivän säpinöissä kertomatta, eli pääkomponentit, pumppu ja varaaja, ovat jo olemassa ja ne on tavoitteen mukaisesti pienellä budjetilla hankittuja.

"Uusi" Varaaja on vm -78 valmistettu, ( ehkä Viljakkalan Säiliötuote Oy tms.) vaakamallinen, joka on asennettu uutena -79 erään talon kellariin ja talo rakennettu sittemmin päälle. Noin vuonna -89/-90 taloon olivat muuttaneet lämpöjärjestelmän, jolloin tenteri jäi pariksikymmeneksi vuodeksi seisomaan tyhjillään lämpimään kellariin.
Laitoin noin kaksi vuotta sitten lehteen ilmoituksen, että "otetaan vastaan" hyväkuntoinen iso varaaja ja niinhän sieltä isäntä soitti.
Ja lähes heti perään alettiin touhuamaan sitä ulos, joulukuussa 2012! Harkkoväliseinään reikä, pönttö autotallin puolelle ja ulos. Lopuksi seinän muuraus umpeen.

Maalämpöpumppu on tosiaan hieman uudempi, noin 80-luvun puolestavälistä, suuruusluokaltaan jotain 10kw.
Sain näitä oikeastaan kaksi samanlaista. Molemmat ovat käyttämättömiä, mutta seisseet uudesta saakka, koskaan asentamattomina.
Toisessa on pintaruttuja, sekä lauhdutinpiirin lämmönvaihdin vuotaa toisiopuolelta ulospäin.
Kompressoripiirissä oli paineet tallella, kun sihautin venttiilistä varovasti, sekä moottorin käämien eristyksien kunnon tarkistin eristysvastusmittarilla.
Toisessa oli kaikki lämmönvaihtimet kunnossa, ponnetta kylmäainepiirissä, mutta siitä oli otettu pintapeltejä ja käyttökatkaisin johonkin toiseen tarpeeseen.

Näissä oli jännä huomio, muuten. Nimittäin eristysvastusmittarilla mitattuna (500V/200Mohm ) pumpun 1 käämien vastus maahan verrattuna oli muistaakseni 6Mohm ja pumpun 2 vastus oli luokkaa 20Mohm. En ole mikään sähkömies joka oikeasti ymmärtää näistä, mutta käsittääkseni molemmat arvot ovat jo kelvolliset, vastusarvon suuruusluokka, eli eristeet ovat kunnossa.
Näistähän (Maneurop) ei taida saada käämejä erikseen mitattua, vaan ne ovat sisäisesti ja kiinteästi tähtikytkennässä, lieneekö oikea veikkaus? Eli kerralla tulee mitattua koko moottorin käämien eristysvastus.

Niin, itse asiaan.
Varaajakin on onneksi eristämätön, joten nyt on mahdollista tehdä esim varaajan alapuoliselta osalta "huonompi" eristys, joka siis hieman vuotaa lämmintä siihen bunkkeriin.

Koitan myös laittaa joitain kuvia jonnekin näkysälle, niin on hieman ketterämpi kommunikoida tällaisista huonosti selittyvistä asioista. Kunhan vaan saisin aikaiseksi.
Tulen varmasti pommittamaan tätä palstaa kysymyksillä, kunhan niitä aina eteen sattuu.

Teemu
Otsikko: Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
Kirjoitti: juippi - 15.12.12 - klo:07:44
Joo, eristysvastusmittaus riittää yhdeltä vaiheliittimeltä. yli megaohmin tulos on riittävä.

Käämit voi mitata liittimiltä, Eli kolme mittausta ja resistanssi pitäisi olla likipitäen sama.
Otsikko: Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
Kirjoitti: Teemu Matias - 16.12.12 - klo:23:09
Hyvä, silloinhan ollaan oikealla tiellä ja matka jatkuu!

Kiitoksia juippi tulkinnan vahvistamisesta, on aina mukavempi kun joku varmistaa (tai tarvittaessa tyrmää) omia olettamuksia!

Tänään olikin vaisu päivä tämän projektin osalta, kairasin vain varaajan miesluukkuun pari 28mm reikää, johon suunnittelin laittavani yhden romuista pelastamani kampakuparikierukan käyttöveden esilämmitystä varten, sekä juotin fosforikuparilla siihen kierukkaan pidemmät läpivientinipat, jotka voi kiriä tuon 12mm luukun läpi.

Viikolla voisi ja jopa ehkä pitäisikin alkaa tehdä muutakin kuin nostella housuja tämän asian tiimoilta, koska tässä on mennyt kohta jo pari viikkoa ilman keskuslämmityskiertoa.
Se vanha varaaja laski alleensa jonkun sata litraa vettä ja patteriverkosto sai ilmaa oikein huolella, joka ilmeisesti taas irroitti ruostemurikoita liikenteeseen ja ne puolestaan jumittivat kiertovesipumpun siipipyörän.
Kv-pumpulla oli kyllä moottorinsuojakytkin, mutta silti pumppu paloi. Huomasin sittemmin että suojakytkin oli virta-arvoltaan liian suuri.
Olen pitänyt uutta pumppaa varuilta hyllyssä, koska joka vuosiahan on Joulu, pitkät pyhät ja mukavat pakkaset jolloin pumpun yleensä kannattaa hajota.
No, eihän siinä muuta kuin pyöritin sulut kiinni pumpun molemmin puolin ja tempaisin pumpun irti.
Sulkuventtiilit on niitä perinteisiä, jotka pyöritetään sitä piparkakusta kiinni tai auki, eikä mitään digitaaliajan pallohanoja.
Niin, pumppu irti ja lämmintä, jopa vähän kuumaakin vettä alkoi sylkemään putken täydeltä, sillä perintöhana ei sulkenutkaan linjaa vaikka sen kiinni pyöritinkin.
Kohtalaisen rivakasti pumppu takaisin linjan tukkeeksi ja sillähän se asettui.
Ei pyöri pumppu eikä kuluta sähköä.

Niin, olihan se minulla tiedossa että järjestelmä vetelee viimeisiään.
Siirryttiin manuaalilämmitykseen sitten kokonaan, kyökin leivinuuni ja hella sentään ovat hyvässä kunnossa ja kuivaa puuta riittää.
Pitkästä aikaa on saanut nyt myös karjalanpaistia, uunipuuroa ja oikein hyvää pannukahvia, että ei tämä aivan huono juttu ole!
Mutta ennen kovempia pakkasia pitää saaha romut vireeseen ja veivaamaan lämmintä.
Otsikko: Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
Kirjoitti: Teemu Matias - 26.12.12 - klo:01:56
No niin, löytyihän se tahti ja tahto muuhunkin kuin lapasten imeskelyyn, kun Pakkanen alkoi kirimään! Kohtalaisen hyvä motivaattori.

Ja äskön vielä laitoin jokusen kuvankin verkkoon näkysälle, ottakaa hetki aikaa ja käykää katselemassa ja lukemassa kuvatekstit.
Oletettavasti siellä kuvapankissa on myös joku kommentointimahdollisuus, mutta jos herää näkemyksiä niin täällähän  ne kannattaa tuoda julki.


 Kuvia täällä!  (https://picasaweb.google.com/116560180226108643534/Lampoja?noredirect=1)



Mitenkä tällä palstalla on käytäntö ollut, onko parempi linkittää kuvat tuommoisella osoitehirviöllä vai liittää kuva tähän tekstin sekaan?

Viime keskiviikkona aloitin putkitöitä tämän lämpöjärjestelmän osalta. Oli yksi käsipari kaverinakin, tehtiin aika topakasti kilpaa pakkasen kanssa. Armahdin häntä jo 24 tunnin rupeaman jälkeen ja vein nukkumaan. Tulin ite takaisin jatkamaan ja tein loppujenlopuksi 41 tuntia samoilla silmillä putkeen, kirjaimellisesti.
Kävin torkuilla muutaman tunnin ja tulin taas jatkamaan, mutta nyt tein vain 28 tuntisen rupeaman ja taas torkuille. Vielä kerran, nyt jo hieman puoliväkisin talliin touhuamaan ja tälläkertaa selvisi vain 20 tunnin puuhastelulla ja kattila ja se liiterilöytö lämpöpumppu oli valjastettuna lämmöntekoon!

Aika hyvillämielin pääsi Joulun viettoon.

Senverran tuli sutta söhlättyä, että Oumanin virtalähde sai kosteusvaurion yhdessä oho-eiku hetkessä ja on näköjään palanut. Kaveri toi pari kannettavan tietokoneen laturia mutta ne olikin 19V nimellisjännitteellä, kun Ouman käyttää 15V.
Löysin oletettavasti sen palaneen komponentin, mutta millä ilveellä sen kansaneläkkeen kokoisen natusen sinne vaihtaa? Ja arvotkin siitä on hävinneet.



Muokattu:

Kiitokset tomppeli linkin siivousopastuksesta!
Otsikko: Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
Kirjoitti: tomppeli - 26.12.12 - klo:09:16
Jos haluat tehdä siistimmän näköisen, voit tehdä sen näinkin:

Klikkaa  (http://whm02.louhi.net/~maalampo/Themes/Inno_2/images/bbc/url.gif) -painiketta. Saat näkyviin --> [*url][/url]   (* -merkin olen lisäänyt, jotta eivät mene piiloon!)

Täydennä tuota lisäämällä yksi = -merkki ja linkin osoite, sekä oma tekstisi hakasulkupakettien väliin:

[*url=https://picasaweb.google.com/116560180226108643534/Lampoja?noredirect=1] Kuvia täällä! [/url]

- Jätä tuo lisäämäni ylimääräinen * -merkki pois litaniasta, niin syntyy kuvalinkki, HYPERTEKSTI !
Otsikko: Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
Kirjoitti: juippi - 26.12.12 - klo:13:15
Hatun nostot Teemu Matiakselle. Tuollaista vanhan kierrätystä maailma tarvitsis enemmän. Muistathan riittävät yöunet :)
Otsikko: Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
Kirjoitti: Matias - 26.12.12 - klo:21:10
Lainaus
Senverran tuli sutta söhlättyä, että Oumanin virtalähde sai kosteusvaurion yhdessä oho-eiku hetkessä ja on näköjään palanut. Kaveri toi pari kannettavan tietokoneen laturia mutta ne olikin 19V nimellisjännitteellä, kun Ouman käyttää 15V.
Löysin oletettavasti sen palaneen komponentin, mutta millä ilveellä sen kansaneläkkeen kokoisen natusen sinne vaihtaa? Ja arvotkin siitä on hävinneet.

Oumanilta saa varaosia     http://www.ouman.fi/files/tuote-esitteet/hinnasto2012_net_v2.pdf
Otsikko: Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
Kirjoitti: Teemu Matias - 28.12.12 - klo:22:42
Lainaus
Senverran tuli sutta söhlättyä, että Oumanin virtalähde sai kosteusvaurion yhdessä oho-eiku hetkessä ja on näköjään palanut. Kaveri toi pari kannettavan tietokoneen laturia mutta ne olikin 19V nimellisjännitteellä, kun Ouman käyttää 15V.
Löysin oletettavasti sen palaneen komponentin, mutta millä ilveellä sen kansaneläkkeen kokoisen natusen sinne vaihtaa? Ja arvotkin siitä on hävinneet.

Oumanilta saa varaosia     http://www.ouman.fi/files/tuote-esitteet/hinnasto2012_net_v2.pdf

No niinpä olisi ollut, ja heräteostoaltis ihminen löysi tuolta muutaman muunkin otollisen kamppeen!
Mutta kävin tähän hätään kylillä oikein ytimessä ja ostin (!) uuden yleisvirtalähteen, jossa jännitteen voi valita 9 - 24 V välillä. Sillä sain nyt ensihätään sen toimimaan. Ja olihan se vain noin kolmasosan Oumanin alkuperäisen muuntajan hinnasta, tosin alkuperäinen näkyi olevan Made In Deutschland.
Otsikko: Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
Kirjoitti: Teemu Matias - 28.12.12 - klo:23:45
Hatun nostot Teemu Matiakselle. Tuollaista vanhan kierrätystä maailma tarvitsis enemmän. Muistathan riittävät yöunet :)

Kyllä Joulunseutu meni hyvillämielin lämpimässä torkkuen!

Minä olen myös sitä mieltä, että järkevällä kierrätyksellä meillä olisi huikea mahdollisuus hyötykäyttää kerran valmistettuja kamppeita paljon paremmalla hyötysuhteella, mutta kaikista kauniista korupuheista huolimatta uusiokäyttö on liki olematonta. Ja jopa tarkoituksella, sillä siinähän tällainen kierrättäjä sotkee tuottavan bisneksen.
Oikein hyvänä esimerkkinä: vuosia sitten sain käydä työkalujen kanssa metalli- ja sähköromun vakinaisella keräyspisteellä. Ja nimenomaan henkilökunnan avoimella hyväksynnällä. Sieltä löytyi aina erilaisia antureita, vastuksia, lämmönvaihtimia yms hintavia kalikoita näihin omiin hassutuksiin.
Sittemmin keräystoiminnan sieppasi valtakunnallinen "vilpitön ympäristönystäväyritys" ja henkilökunta kertoi pahoitellen uusista säännöistä, joiden mukaan mitään ei saa luovuttaa kenellekkään, edes harrastelijakäyttöön.
Eipähän meitä montaa kävijää siellä hyötykäyttöpuolella ollut, ehkä 5 hlö, eli ei mistään lokkilaumasta ollut kyse ja aina oli sanomattakin selvää ettei paikat jää sekaisin meidän jäljiltä.
Noh, nyt maailma pelastetaan kun SER jäte rahdataan Kiinaan, jossa lapset polttaa ne paljaaksi.

Ja ei, en kulje pannumyssy päässä tai nöftälaukku olalla, eikä tietääkseni edes henkilöhygieniani ole puutteellinen, vaikka hieman tällaisia kierrätysjuttuja innostuin kirjoittelemaan. Siihen porukkaan en tunne samaistuvani.

Mutta, ensivaikutelma laitteistosta on varovaisen positiivinen. Talli on nyt 10-13 asteinen, myös niiden kuivimpien kelien aikaan, mutta silloin lämmitin myös kattilalla.
Viskasin varaajan päälle 19mm Armaflex mattoa, on uskomatonta lämpöeristettä!
IR-Pintalämpömittarilla mitattuna varaajan yläosassa noin 62 astetta ja sen 19mm Armaflexin pinnasta mitattuna 13 astetta.

Sellainen huomio näin lyhyellä käyttöajalla on, että vesi ei kerrostu, tai oikeammin lämmöt sekoittuu varaajassa voimakkaasti. Toisaalta ymmärtää sen, onhan siinä kokoajan kahteensuuntaan ristiinkierto kun latauksen ja luovutuksen pumput pyörii.

Toinen, selkeästi huono ominaisuus ilmeni kattilapiirin kiehuntaherkkyytenä. Uutena systeemiin tuli nyt lataustermostaatti (72*) ja pumppu on kattilan vieressä noin 40cm korkeudella lattiasta, työntää kattilaan ( hyödynsin entistä paikkaa).
Nyt LUULEN, että kiehuntaherkkyys on muutaman tekijän summa:
- pumppu on noin 70 cm ylempänä kuin varaajan vedenpinta
- imulinja on pitkähkö (15m) ja käy parhaillaan 2m lattiapinnan yläpuolella
- latauskierto työntää jopa yli 80 vettä kattilan menoveteen

Eli kun kierron lämpötila nousee lähelle sataa astetta noin metrin matkalla ennen pumppua (latauskierto) niin siinä lämpötila yhdistettynä järjestelmän pienimpään paineeseen voi saada aikaan kaasukuplia, jotka paitsi heikentää imua, myös katkaisee varaajalle menevästä linjasta sinne kulkeutuessaan sen "lappoilmiön" joka oikein toimiessaan, eli ilmattomassa kierrossa,  vetää alas mennessään omalla massallaan saman massan verran vettä ylös eli helpottaa pumpun toimintaa.
Vaihdoin jo siihen kv-pumpunkin isompaan, eikä asia korjautunut.
Edellämainittuun ilmiöön viittaa mielestäni myös se, että siellä sadan asteen tietämillä latauskierron putkesa kuuluu ripsettä ja kilahteluja, (kuuntelin konemiehen stetoskoopilla linjoja) eli kuin kiehunnan kaasukuplia.
Toki myös putket ovat ehkä hyväksyttävän alarajoilla, eli tuuman linjalla kaikki.
Kuullostaako teoria järkevältä?

Miten sen lataustermostaatin  kuuluisi oikein toimia, sulkeeko se koskaan sitä latauskiertoa täysin kiinni, esim kun se on saavuttanut ja ylittänyt sen 72*? Jos se ei sulje tarpeeksi ja pumppu kierrättääkin vain sitä helpompaa reittiä enemmän vettä ja vain pieni osa menee varaajalle?

Laskeskelen vielä kulut ja putkitusten työtunnit, kunhan saan laiskuudesta vallan tässä joku kerta.
Otsikko: Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
Kirjoitti: Timo Karhu - 29.12.12 - klo:00:22
Sanon tämän nyt tässä. Teemu Matias on huima kaveri. Muuhun johtopäätökseen en päässyt katsottuani kuvakertomuksesi. Hilpeää luettavaa. Se pumppu on aivan huikean hieno ruosteineen päivineen. Jos ei tietäisi niin saattaisi epäillä jääpalakoneeksi tai joksikin muuksi popcornautomaatiksi.
Otsikko: Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
Kirjoitti: peki - 29.12.12 - klo:02:41
Tuo sinun keruun suuruus, 4 kertaa 400m on ihan mieletön. Puolitittamalla tuon ja pumpun koon samalla tippuisi kulutus aika tavalla. Yhdellä kiepilläkin ehkä toimisi.
Parasta luettavaa, njet soliver :D
Otsikko: Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
Kirjoitti: Matias - 29.12.12 - klo:10:07
Lainaus
Miten sen lataustermostaatin  kuuluisi oikein toimia

Millainen lataustermostaatti sinulla on?

Periaatteessa nuo toimii samalla tavalla kuin auton jäähdytysnesteen termostaattiventtiilit.

Lainaus
Toinen, selkeästi huono ominaisuus ilmeni kattilapiirin kiehuntaherkkyytenä. Uutena systeemiin tuli nyt lataustermostaatti (72*) ja pumppu on kattilan vieressä noin 40cm korkeudella lattiasta, työntää kattilaan ( hyödynsin entistä paikkaa).
Nyt LUULEN, että kiehuntaherkkyys on muutaman tekijän summa:
- pumppu on noin 70 cm ylempänä kuin varaajan vedenpinta
- imulinja on pitkähkö (15m) ja käy parhaillaan 2m lattiapinnan yläpuolella
- latauskierto työntää jopa yli 80 vettä kattilan menoveteen

Kiehuntaan vaikuttaa myös kattilasta saatava lämpöteho,onko kiehumisilmiötä vain kattilan huipputeholla vai pyrkiikö kattila keittämään tehosta riippumatta?

Kattilassahan pitäisi kiertää vesi jatkuvasti ohitusputken ja termostaatin kautta,kun termostaatti tuntee että vesi on riittävän kuumaa niin se alkaa kääntää kiertoa varaajaan,ensin osan ja kun lämpöä on tarpeeksi niin kaikki vesi kiertää varaajan kautta.
Jos kattilan lämpö(teho) vielä tästä nousee niin sitten alkaa tulla (paikallis)kiehumista kattilassa eikä siihen auta kuin suurempi virtaus tai kattilan tehon pienentäminen.

Jämän 40kw:n yläpalokattilan saa helposti kiehumaan kun hyvän hiilloksen päälle latoo pieniä pilkkeitä,puut kaasuuntuu voimakkaasti ja liekki menee savukanavien läpi ja palaa vielä pari metriä hormissakin,kattilan ja hormin yhteessä savukaasun lämpötila menee yli 600 astetta.
Otsikko: Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
Kirjoitti: ego - 29.12.12 - klo:12:02
Lataustermari kadottaa vanhemmiten kykynsä aueta. Kansi auki ja vanha vahatermostaatti roikkumaan joulukuuseen, kansi kiinni ja kiehuminen loppuu  :D
Otsikko: Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
Kirjoitti: Teemu Matias - 03.01.13 - klo:22:35
No niin, taas!

Lataustermostaatti on uusi, käyttämätön, mutta lie pitkäänkin paketissa ollut Jämä VAR 32, piti oikein kolmena päivänä muka käydä kahtomassa se ja vielä tänään erikseen...
Olisiko voinut olla jotain "uutuuden"jäykkyyttä siinä termostaatin liikkeissä, nimittäin tänään huimensin pöyhyyttää oikein jo kunnolla sitä kattilaa, eikä kiehuntaa meinannutkaan esiintyä, vaikka kattilalähdössä pintalämpötila oli noin 110* ja latauskiertoonkin meni yli 80* vettä. Näissä voi olla mittausepätarkkuuksia, koska mittarit ovat niitä jousikiinnitteisiä pintamittareita, mutta toisaalta aika lähelle ne pitävät paikkansa inframittarilla verrattuna.

Kerkesin viikolla kytkemään tallin lämmityskennonkin putket loppuun ja silloin huomasin, ettei kattila kiehuttanutkaan enää, mutta luulin sen kennon sieppaavan senverran energiaa että se rauhoittaa kattilan. Mutta tosiaan nyt ei ole kiehunut vaikka kennon kierto on kiinni.

Tänään eristelin varaajan armacellimatolla samalla kun kuuntelin kattilan käyttäytymistä ja ajoin lämpöä oikein uhalla varaajaan.
Kohta sisäanturi soitti ja kysyi että mitä ihmettä touhuan kun talossa sisälämpö alkoi olla jo yli 26* ja naapurin rouva oli heittänyt jo raappahousut välistä pois santsikuppia odotellessaan..
Olin laittanut Oumannin hieman hutiloiden shuntin karaan, eikä se sulkenutkaan kuumaa kokonaan vaikka Oumannin säätö oli jo minimissä. Patterikiertoon meni jo yli 45* vettä, vaikka oli plussakeli!
Onneksi asennuksen takuu oli vielä voimassa ja nyt täällä alkaa olla jo aivan siedettävä lämpö.

Niin, putkea meni eto kuoppaan ja pannuhuoneeseen yhteensä noin 100 metriä, (keskimäärin 15m matka ja 4 x lataus- ja luovutusputket, 2 x käyttövesi- sekä 2 x maaliuosputket), niihin yli 100kpl erilaisia kierrettäviä osia ( kulmat, pallohanat, kartioliittimet, takaiskut yms) ja
työtunteja linjojen ja kytkentöjen suunnitteluun, materiaalien noutoon, vanhojen linjojen hallituun purkuun, uusiin putkituksiin sekä sähkökytkentöihin,  ylösajoon, vianetsintään yms kuuhelointiin meni kaikkiaan 120 tuntia.
Tämä tuntimäärä sisältää työn alkaen siitä, että varaaja ja se popkornikone ovat kuivillaan ja nollaenergiassa bunkkerissa ja ne molemmat, sekä 2kpl paisunta-astioita ja kattila saatetaan toimintaan.
On siinä kuitenkin vähä kaikenlaista natustelua tämmöselle muatiaiselle.
Otsikko: Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
Kirjoitti: Teemu Matias - 03.01.13 - klo:23:33
Sanon tämän nyt tässä. Teemu Matias on huima kaveri. Muuhun johtopäätökseen en päässyt katsottuani kuvakertomuksesi. Hilpeää luettavaa. Se pumppu on aivan huikean hieno ruosteineen päivineen. Jos ei tietäisi niin saattaisi epäillä jääpalakoneeksi tai joksikin muuksi popcornautomaatiksi.

Kyllähän tämä nyt jälestäpäin jo hieman naurattaa.

Viikko ennen pääsiäistä ei oikein naurattanut kun työreissulle lähtö läheni ja oli vain mutainen vyöryväseinäinen kuoppa silmien edessä.
No sain valjastettua muutaman kaverin viikonlopun talkoisiin, kun itse olin lähes vetämättömässä tilassa pitkän lentsun takia. He saapuivat perjantaina Oulusta, Kotkasta ja Joensuusta ja olivat oikein ilahtuneita pitkästäaikaa jälleennäkemisestä!
Vekkulit möyri kuopassa, vetivät salaojaputkia ja viimeistelivät hakuilla ja lapioilla pohjaa ja nurkkia valukuntoon, samalla huolehtien sisäisestä jäänestosta. Minä istuin kaivurissa ja nostelin savikuormia pois. Sunnuntaina oli tarkoitus valaa pohja.
Voimainsa tunnossa yksi nosti kohtalaisen kiven kauhan kyytiin ja minä vielä vitsailin tuon välilevytaktiikan olevan yleisin nostotyyli Suomessa.
Tahti ja tarkkuus alkoi kuopassa olemaan sitä luokka, että katsoin parhaaksi lopetella siltä päivältä.
Seuraavana aamuna aloin metsästellä talkooporukkaa taas takaisin kokoon, ketä niistä nyt kiinni sai. Kolme löytyi samasta osoitteesta.
Se kivennostaja oli jumissa sängyssä, hänellä selkä vikuroi. Autoin hänelle sukat jalkaan ja vaatetta päälle ja läksin viemään vastaanotolle. Pyysin silläaikaa kahta muuta laittamaan hieman aamupalaa, että takaisintullessa otan heidät kyytiin ja mennään jatkamaan.
Meillä oli ehkä vivahduksenomainen näkemysero, mitä aamupala tarkoittaa, mutta kun tulin takaisin, toinen heistä valui verta päästään, olivat ottaneet silläaikaa aamupalaa ja alkaneet painia.
Ja taas ajamaan vastaanotolle.
Ja silläaikaa ensimmäinen odotteli pääsyä kuvauksiin ja sitten odoteltiin myös jonkin aineen vaikutuksen alkamista, käytiin apteekissa jne.
Päivän saldona ajelin edestakaisin tankillisen polttoainetta ja sentään yksi talkoolainen, se selkänsä vikuuttanut, kävi päivän aikana jopa meidän tontilla, kun makasi vastaanotolta palatessa auton matkustamon lattialla..

Sunnuntaina ajattelin, että en edes yritä alkaa haalia talkooporukkaa kasaan, valan jumankeu yksin. Aamusta virittelin muovit, pressun ja uretaanilevyt.
Samalla naapuri soitti tarviiko tulla valamaan ja kuului jälleen niin tutuksi käynyt humahdus, kun vielä yhden kerran hiekkaseinämä sortui koko pitkän seinämän matkalta ja sanoin että jos tunnin päästä...Sain ammennettua sen puolikuutiota hiekkaa montusta pois, viriteltyä muovit, pressun jne ja valut saatiin tehtyä!
Huolimatta siitä, että yksi alkuperäis-talkoolainen pääsi livahtamaan mukaan kantamaan sankkoja.

Seuraavissa valuissa orkesterin kokoonpano onkin ollut joka kerta eri.

Niin, nyt alkaa jo naurattaa, mutta ei aivan kokoaikaa ole ollut yhtä hilpeää.
Otsikko: Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
Kirjoitti: Teemu Matias - 01.04.13 - klo:21:07
Huhhuh tätä lamaa ja taantumaa, kun on niin kiire, ettei kerkiä enää mitään tekemään. Kuinkahan tässä käy, jos vielä nousukausi alkaa...

Mutta nyt voi laittaa jo ensimmäisiä maistiaisia tyylilajin muutoksesta näkysälle.
Etälukumittarin perusteella näyttää, että tammi-helmikuun aikana pumpulla on vain yksi käyntijakso vuorokaudessa, nimittäin sähkönkulutuksen perusteella näyttäisi, että pumppu käynnistäessään lataa varaajaa noin 12-16 tuntia ja on sitten 8 tuntia vaiti. Tämä näyttää olevan kokolailla vakiorytmi, vaikka pakkasia oli pitkään yli -20 astetta. Toisaalta, nyt ei tainnut sattunua pitkiä -30 pakkasjaksoja samalle aikaa, että kuinkahan sitten rytmi muuttu.
Nyt olleet lyhyet kovemmat pakkaset ei vielä tuntuneet sisälämmöissä.

Suihkusta tuntuu riittävän ja riittävän lämmintä vettä, kun laitoin sen yhden kampakuparikierukan esilämmittämään käyttövettä, mutta toisaalta, ei siinä kyllä ihteesä poltakaan. Kerran taisi sattua jokapaikan lepojakson lopulle tai käyntijakson alkuun suihkussakäynti, niin silloin sai lämpösäätö olla täysillä sekoittajassa.

Joo ja nyt tuli eka sähkölasku pakkaskauden lämmityksistä, pelkästään maalämpöpumpulla eli en ole joutanut lämmittämään kattilalla. En muista kulutettua energiamäärä mutta ite lasku oli aika tarkka 500e kaikkine siirtoineen ja korotettuine viherveroineen. Siis kaksi kovinta talvikuukautta.
Sisältää hatarat tallin (noin 180neliöä, 10-13 asteisena) ja lähes yhtä hataran töllin noin 20 asteisena, sekä 5-6 hlö päivittäiselon.
En tiä, kaitse lie kohtuullinen, vaikkakin liikaa hintaa.
Otsikko: Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
Kirjoitti: peki - 04.04.13 - klo:23:44
Huhhuh tätä lamaa ja taantumaa, kun on niin kiire, ettei kerkiä enää mitään tekemään. Kuinkahan tässä käy, jos vielä nousukausi alkaa...

Mutta nyt voi laittaa jo ensimmäisiä maistiaisia tyylilajin muutoksesta näkysälle.
Etälukumittarin perusteella näyttää, että tammi-helmikuun aikana pumpulla on vain yksi käyntijakso vuorokaudessa, nimittäin sähkönkulutuksen perusteella näyttäisi, että pumppu käynnistäessään lataa varaajaa noin 12-16 tuntia ja on sitten 8 tuntia vaiti. Tämä näyttää olevan kokolailla vakiorytmi, vaikka pakkasia oli pitkään yli -20 astetta. Toisaalta, nyt ei tainnut sattunua pitkiä -30 pakkasjaksoja samalle aikaa, että kuinkahan sitten rytmi muuttu.
Nyt olleet lyhyet kovemmat pakkaset ei vielä tuntuneet sisälämmöissä.

Suihkusta tuntuu riittävän ja riittävän lämmintä vettä, kun laitoin sen yhden kampakuparikierukan esilämmittämään käyttövettä, mutta toisaalta, ei siinä kyllä ihteesä poltakaan. Kerran taisi sattua jokapaikan lepojakson lopulle tai käyntijakson alkuun suihkussakäynti, niin silloin sai lämpösäätö olla täysillä sekoittajassa.

Joo ja nyt tuli eka sähkölasku pakkaskauden lämmityksistä, pelkästään maalämpöpumpulla eli en ole joutanut lämmittämään kattilalla. En muista kulutettua energiamäärä mutta ite lasku oli aika tarkka 500e kaikkine siirtoineen ja korotettuine viherveroineen. Siis kaksi kovinta talvikuukautta.
Sisältää hatarat tallin (noin 180neliöä, 10-13 asteisena) ja lähes yhtä hataran töllin noin 20 asteisena, sekä 5-6 hlö päivittäiselon.
En tiä, kaitse lie kohtuullinen, vaikkakin liikaa hintaa.
Ei tuo kulutus liikaa ole. Pikkasen ehkä uudemmilla vehkeillä olis säästäny, mutta itse pitäisin investointeihin suhteutettuna suorastaan loistavana. Aika vähän toisaalta olisit saanut COP ia paremmaksi näillä srolleillakaan.
Kynäile vaan jatkostakin tänne, oli aika hauskaa luettavaa tuo alkuosa.
Otsikko: Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
Kirjoitti: Teemu Matias - 01.05.13 - klo:22:37
Tuo sinun keruun suuruus, 4 kertaa 400m on ihan mieletön. Puolitittamalla tuon ja pumpun koon samalla tippuisi kulutus aika tavalla. Yhdellä kiepilläkin ehkä toimisi.
Parasta luettavaa, njet soliver :D

Joo hei Peki, tästä onkin jo puolivuotta pitänyt kysyä, että täh?
Meinaatko että maaliuoksen pumppu pienemmäksi vai mikä?

Ai niin, tarkistin kotona käydessä tuon sähkölaskun, se oli 501,50 kaatuvaa valuuttaa. Sisältäen siis tammi-helmikuun kaiken meidän kiinteistössä käytetyn sähkön pätötehon, eli lämmöntuoton lisäksi myös pikku hitsailut, autojen lohkolämppärit, kotikolvailut, sekä rouvan salattujen elämien uusinnat yms loistehokulutus.

Höh, nyt kun oikein aloin miettimään sitä pelkän mlp:n sähkönkulutusta, niin muistelen kytkeneeni sen (unenpöpperössä) erillisen 3-vaihekwh mittarin taakse, eli tässähän voisi olla mahdollisuudet saada oikein mitallistettua tietoa pelkästä lämpökompleksin sähkönkulutuksesta, joku kerta?
Otsikko: Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
Kirjoitti: peki - 03.05.13 - klo:00:00
Ihan sikahalvalla meet. Mutta tossa alotusviestissä kerroit että olisi 4 kertaa 400 metrii maapiirii ??? Joku pilkkuvirhe varmaan.
Itellä oli Joulu- Helmikuu sama 500 egee. Tosin ei oo kotona tehty muutaku ruokaa :-X
Otsikko: Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
Kirjoitti: Teemu Matias - 12.05.13 - klo:23:50
Vai halvalla...ei tästä ole kuin 5 vuotta kun luin rystyset valkeina hiki otsalla helmeillen silloista sähkölaskua, joka oli noussut 170eestä --> 190 ekuseen. Kahdelta talvikuukaudelta. Tosin se oli vielä sitä tasauslaskuaikaa ja pesuekin oli kolme lapsukaista pienempi, mutta kuitenkii ihan vivahduksenomainen noususuuntainen trendi on energialaskussa ollut viime aikoina.

Kyllä sitä maaliuoskiertoa on se 4 piiriä, jokainen 400m pitkä ja ne kulkee noin 50metriä pihan läpi samassa kaivannossa mennen tullen, joten hyötymittaa jää se noin 4 x 300m.
Ota huomioon, että sillä on alunperinkin ollut tarkoitus lämmittää töllin lisäksi myös talli.
Toisekseen, sillon 80-luvun alussa ei varmaan meidänkään Mikro-Mikon nettiyhteydet olleet aivan erheettömät, eli tiedon keruu omatoimirakentelijalle on ollut aavistuksen toisenlaista.

Että hilpeys tämän aiheen seuraajille olisi taattu, tähän maaliuospiiriin on paluupuolelle kytketty vielä semmoinen isohko alumiinilehtinen kupariputkikenno, koko noin 2x3 m, entinen sahan kuivurin lämpökenno. Kenno on vapaakierrolla paluukiertoon, eli se ottaa ja antaa paluukierrosta. Talveksi olen aina vääntänyt kennon paluun kiinni.

Minulla on vielä 3 samanlaista kennoa vartoomassa suurta inspiraatiota, jossa kytkisin niitä myös maahan menevään linjaan. Ihan pahisuttani kokeilisin sitä maan latausta.
Mutta tämän toteutus lie yhtä kaukana kuin välimerellisten lainojen poismaksu.
Olen itelleni uskotellut, että kun tuo keruupiiri on savimaassa, jossa ei tietääkseni ole isommin vesivirtauksia, se voisi jollakin lailla olla mahdollista toimia.
Taaskaan touhun järkevyydestä ei ollut mitään puhetta...

Kait niitä kennoja voisi kytkeä myös paluupiiriin, tai jopa kesällä ottaa lämmön pelkästään niiden kautta, mutta ajatuksena on kiehtonut se maan lämpölataus.
Tästäkin asiasta mielelläni lukisin kommentteja.
Onko jossain aivan mitattua tietoa jo olemassa?
Otsikko: Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
Kirjoitti: sailor - 13.05.13 - klo:17:04
Tuolla maapiirin pituudella ei kannata haaveilla maapiirin latauksesta. Siitä vaan ei ole mitään hyötyä. Aurinko kannattaa varata siihen jättivaraajaan jos keräimiä harkitsee. Ehkäpä järkevämpi olisi pieni sähköllä toimiva käyttövesivaraaja ja se lämpenemään sähköä tuottavilla aurinkokennoilla. Tuolla lämmöllä kun ei kesällä paljoakaan tee. Tällöin voisi maalämpöpumpun sammuttaa kesäksi.
Otsikko: Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
Kirjoitti: Teemu Matias - 01.08.13 - klo:23:11
No joo, onneksi luonto hoitaa ja karsii nämä enimmät älyttömyydet minulta, ei vain kerkee sohraamaan joka visiota.Ehkä onneksi?

Kävin tänään hakemassa tonnin sementtiä, bunkkerin kansirakenteet taitaisi olla valua vaille valmiit.

Ja oikein oli pientä asiaakin: tuli nyt kesäkauden sähkölasku ajalle 15.5 - 15.7 eli taas pari kuukautta. Loppusumma 208,29 ja sähköenergiaa röplyytelty 1523 kwh. Edelleen siis koko tämän pläntin kaikki sähköt.
Taas ollu kaikenlaista "pientä näperrettävää" tässä, että jonkun verran tuosta suoraan on mennyt hitsikoneisiin ja semmosiin. Unohtamatta rouvan Singeriä.

Josko kävisin joku kerta lukemassa lämpöpumpun edestä sen kWh-mittarin niin näkisi siitä suoraan pelkän lämpölaitoksen kulutuksen.

Sen verran olen peiton alla salastapäeten herkutellut ajatuksella vielä, että tähän olisi kyllä kohtalaisen helppo värkätä aurinkolämpökeräimet, koska lämminkäyttövesikiertohan laukkaa kokoajan talon ja tallin väliä. Mutta saako sen joutoravin valjastaa hyötykäyttöön, paluumatkallaan viemään lämmintä varaajaan?
Miks ei sais, jos ei kerro kelleen ja varoo legionellaa.
Otsikko: Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
Kirjoitti: Teemu Matias - 19.12.13 - klo:01:09
Nonnii, ystäväni täysikuu antaa minulle nyt mahdollisuuden raportoida tarpeeksi lähelle vuoden ajanjakson sähköenergian kulutuksesta, kun ei tarvihekkaan näköjään alkaa nukkumaan ennen aamukuutta.

Siellähän oli kuin olikin vanha Valmettilainen mittari oikein kytkettynä, joka mittaa lämpöpumpun, maaliuospumpun ja latauspumpun ottamaa tehoa.

Vuosi sitten aatonaattoyöstä 23.12.2012 tähän päivään mennessä 19.12.2013 laitteisto on ottanut 8753 kwh ja pitänyt noin 810 kuutiometrin tilavuuksisen tallin (10x18x4,5) yli plus kymmenasteisena läpi talven, sekä lämmittänyt 5-6hlön asumuksen ja käyttöveden.
Ja edelleen, rakennukset ovat oikeasti energiaremontin tarpeessa muutenkin, tintille tarkoitettu sian sivupeltikii melkein tippasee ulkona köökin ikkunan edessä.

Viime talvena en juurikaan kerinnyt lämmittämään edes kattilalla, vaikka uutisissa lupasivat että entiset nuoret saisi syrjäytyä rauhassaan laman takia, ni pahkat, läskinaamat valhetteli vain!

Bunkkeriin tosin sain kannen tehtyä ja valettuakin, heti elokuun lopulla, siitäkin tuli tyylille uskollisesti: edullinen ja toimiva!
Asetin valun sekaan 4kpl teräslätkiä, jotka ovat galvaanisesti yhteydessä toisiinsa ja pinnan tasalla, joten niistä saa tukevat juuret maapalloon kiinni, jos joskus keksii semmoisia tarvita jonkin häpästimen takia.
Otsikko: Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
Kirjoitti: hitachi - 19.12.13 - klo:04:17
Ei ole nappia.. mutta: *tykkään*
Otsikko: Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
Kirjoitti: Teemu Matias - 06.01.14 - klo:19:37
Nyt tarviis linkkinapin kuluttajasuojatoimilautakunnalle tai Hannu Karpolle.

Eilen kävin laittelemassa bunkkerissa kulkeville maaliuosputkille kondenssivesikourut ja samalla ihastelin kaikkeutta siellä, niin huomasin, että tuo kuumakaasuputken tukisukka hikoilee öljyä.
(http://i9.aijaa.com/t/00934/12955014.t.jpg) (http://aijaa.com/uR5upK)
(http://i7.aijaa.com/t/00532/12955015.t.jpg) (http://aijaa.com/xsEiHe)

Ei vielä paljoo ole tullut, mutta sammutin koneen nyt kokonaan ja nyt mennään valurautahögforssilla.
Aika mustaa mielestäni on tuo öljy, että liekkö jo käynyt liian lämpimänä, jos kylmäaine on päässyt vajumaan liian vähäksi, en tiedä.
Männäviikolla vielä itekseni mietin, että jotenkin pitkänmakuisesti pumppu jauhaa, vaikkei ole pakkastakaan.

Onneksi vielä on sellaisia hyvän asenteen seppiä maailmassa. Otin hänelle yhteyttä ja hän alkoi jeesailemaan omien kontaktiensa kautta etänä.

Mutta: Olisiko nyt, kun pumppu täytyy kuitenkin tyhjentää, mitään itua laittaa tuohon kuumakaasulinjaan ne pari levylämmönvaihdinta, jotka näkyy joissain kuvakertomuksen vaiheessa?
Ottaisi tulistuksen siitä, olisi varmasti tehokkaampi kuin tämän pumpun oma kupariputkilämmönvaihdin. Ja etenkin kun muistaa sen, että tuo pumpun oma lauhdutinpiirin lämmönvaihdin on poissa pelistä ja ajan "ylinopeudella" vettä pelkästään tulistimen läpi.
Ja voiko tässä edellämainitussa ollakin osasyy, että esim öljy on kovin tummaa, josko vaikka palaava kylmäaine onkin ollut liian lämmintä ja koko kierto on pyörinyt turhan lämpimänä? Edelleenkään: en tiijä.

Vai pitäisikö suosiolla pudottaa monttuun se vanha kone, joka on möyrinyt noin 30 vuotta ilman vaivoja. Siinä on vielä tarkoituksella kaasut sisällä (lämmönvaihdin on rakennettu suoraan varaajaan silloin 80-luvun alussa), että kun tulee sopiva kalusto tontille, sitten tyhjennytän sen ja laittaisin ne levylämmönvaihtimet siihen ja ottaisin sen varakoneeksi monttuun jo valmiiksi.
Otsikko: Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
Kirjoitti: juippi - 07.01.14 - klo:18:52
Minkähän takia se öljy on ylipäänsä kuumakaasuputkeen päässyt. Eikös sen normaalisti pitäisi pysyä kompuran alaosssa. Olisiko kompressori jotenkin viottunut kun noin falskaa öljyä eteenpäin.
Otsikko: Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
Kirjoitti: ego - 07.01.14 - klo:22:10
Ehjä kompressori syytää öljyä kuumakaasuputkeen josta se palautuu kylmäaineen mukana kompuraan.

Mäntäkoneessa ilmiö on selvästi havaittavissa, Kampikammiossa on roiskeöljyvoitelu ja imukaasu virtaa tämän öljysumun ja moottorin käämien läpi imuventtilille.

Scrollissa ja rotaryssakin öljy toimii kompressorin tiivistys ja voiteluaineena ja virtaa kylmiksen mukana.

Isommissa kylmälaitteissa öljy kirnutaan talteen kuumakaasusta ja palautetaan kompuraan mutta pienkylmälaitteissa sen annetaan kiertää mukana.
Otsikko: Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
Kirjoitti: Teemu Matias - 13.01.14 - klo:23:37
Hyvinhän siinä sitten lopuks kävi.
Kun sunnuntaina sammutin koneen, niin tiistaina olikin jo kokemusta ja varmuutta oven takana kolkuttelemassa, että laitetaanko lietso jylykkäsemmään.
Sama herrasmies, joka oli 80-luvulla kaasuttanut sen edellisen pumpunkin käyntiin, oli nyt jo taas auttamassa.
Imi aineet pönttöön, vaihtoi värinäpätkän ja ei ollut ollenkaan huolissaan öljyn väristä tai ulos hikoilleesta määrästä, vaan kohta jo kurnuutti emmeitä takaisin.
Ulkomuistiin jäi kummittelemaan, että ulos olisi tullut noin 755g kylmäainetta ja takaisin olisi mennyt kaikkiaan aika liki 1000g.
Oli ilo katella kyllä oikean ammattilaisen otteita ja touhuja, hällä oli mittarit kiinni ja sääteli oikein tarkasti aineen määrää ja jotain pientä pihistintä pressostaatissa, jota en ite ollut edes huomannut aiemmin. Ehkä kyllä hyvä niin.
Annettiin pumpun pyöriä ja vähnittiin joutavia siinä, aina pikkusen mittailtiin lämpötiloja tulevista, olevista ja lähtevistä linjoista, käytiin rauhassa kaffeella kun rouvakin oli pyöräyttänyt leivinuunista tuoreita ruisleipiä, lyllerrettiin takaisin monttuun röyhtäilemään ja loppujenlopuksi sen varaajaa lataavan pumpun sai pudottaa ykkösnopeudelle, vesi tuli hieman kuumempana koneesta, vaikkakin  hitaammin, sekä imukaasu taisi jäähtyä aika paljonkin.
Tai oikeastaan nyt en ole varma, jäähtyikö imukaasu, mutta kompuralle tuleva pilli vetää kuuraan nyt aika mielellään.
Maaliuoksen erot taisi olla suuruusluokkaa tulo noin +2,5 ja meno noin -1, mikäli oikein nyt muistan.
Taisi olla aika lailla samaa suuruusluokkaa kuin ennen pumpun "säätöä".
Tosin näitä lämpötiloja olen katellut vain tuommoisella keskihintaisella IR-lämpömittarilla, joka antaa kyllä helposti vaikka mitä päättömyyksiä, mutta kyllä sillä suuruusluokat saa selville.
Jännä olisi kyllä tarkkailla, mitä tuo säätö vaikutti kokonaisuuteen?
Lämpötilan nousu varaajassa on kyllä hyvä asia ja vesi taitaa ehtiä kerrostumaankin hieman paremmin nyt pienemmällä latausvirtauksella, mutta huononeekohan kokonaishyötysuhde vai pysyneekö ennallaan.
Minun mielestäni pumppu käy nyt pitempiä jaksoja, vaikka pakkasta on vain jotain 13-15 astetta. Pitäisi kai jostain kaivella taas ne etälukumittarin salasanat yms mysteerit että vois tarkistaa.

Kuinka muuten säädetään hystereesi/lämpötilaerotus sellaisesta Danfossin perus harmaasta termostaatista? Onko se se pikkuruuvi siellä säädinlevyn pakeliittirenkaan alla, jota vasten jousi pännää? Ja kumpaanko suuntaan saadaan aluetta pienemmäksi?
Juolahti päähän, että sitä aluetta voisin hieman pienentää, koska pätkäkäynnin vaara ei ole ilmeinen tässä tapauksessa.
Otsikko: Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
Kirjoitti: euroshopperi - 20.02.14 - klo:22:46
Ajat on sitten hieman muuttuneet. Nykyään saa laittaa 1,5 kg kylmäainetta jo 5,8 kW pumppuun. 17 kW pumpulle joutuu laittamaan jo kaikki naapurinkin kylmäaineet kun sinne menee 3,5 kg. Nämä on siis kattottu tuolta Wiessmannin pumpuilta.
Otsikko: Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
Kirjoitti: justus01 - 21.02.14 - klo:08:18
Ajat on sitten hieman muuttuneet. Nykyään saa laittaa 1,5 kg kylmäainetta jo 5,8 kW pumppuun. 17 kW pumpulle joutuu laittamaan jo kaikki naapurinkin kylmäaineet kun sinne menee 3,5 kg. Nämä on siis kattottu tuolta Wiessmannin pumpuilta.

Aikojen myötä on myös kylmäaineet muuttuneet. 80-luvulla taisi olla lähes kaikissa koneissa R22.
Otsikko: Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
Kirjoitti: hitachi - 30.04.14 - klo:01:25
Mitähän tälle projektille kuuluu nykyään?
Otsikko: Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
Kirjoitti: Teemu Matias - 14.05.14 - klo:22:25
Joo rojekti, kiitos kysymästä!

Siinäkii ois vähän kiinnostumisen kohdetta, nimittäin nyt tuntuu, että sen tammikuisen putkenvaihdon ja säätämisen jälkeen pumppu pyörisi huomattavasti enemmän, siis pidempiä aikoja.
Ja se imukaasulinja on jäässä aina kun pumppu pyörii.
Ja kuikistuslinssissä kurlaa ilmaa täyden käynninkin aikana. Eikös se viittaisi vähän niinkuin vajaaseen täyttöön? Vai kompensoituuko se jotenkin sillä pressostaatin säädöllä, mitä talven "kausihuollossa" tehtiin?

Mittasin ja tallensin paperille kerran arvoja kaikista nestelinjoista ja kompuran putkista, mutta liekköhän pesukoneen nukkasihti päätynyt datan kohtaloksi, en ole nähnyt lappusta pitkään aikaan.

On minulla jokunen kuvakin vielä ainakin kansirakenteista ennen valua, kun vain iskisi Return-sormen aktivoituminen ja saisi laitettua ne tänne pyhään yhteyteen.

Sen huomasin, että paljas betonipinta lattiassa on jotenkin kolkko näky, joten somistelin uuden laatan pintaa mm. Dnjepr -sivuvaunumpottoripyörällä ja vm 1948 Vauxhall 14 -laatuvaunulla. Antavat harmonisen vaikutelman ja rikkoo isoja pintoja kivasti pyöreähköine muotoineen.
Otsikko: Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
Kirjoitti: Teemu Matias - 25.09.14 - klo:23:03
Terve taas.

No eihän sitä koko edesmenneenä kesänä saanu taas oikein mitään aikaiseksi, kunhan vaan tanssahteli pelkkä mansikkaharso yllä aamukasteisella nurmikolla ja viskeli orvokkeja korista. Tai ei ihan.

Mutta kuitenkin nyt kävin lukemassa sähkömittarin. Tasan puolenvuoden kulutus 24.3. - 24.9. 2014 laitteisto on vastustanut turbiinia 4160kWh:n verran. Eli mitä siitä tulee, himpun alle 700kwh per kuukausi.

Lämmitys oli töllissä päällä muuten, paitsi heinäkuun alusta noin elokuun loppupuolelle nuukuuksissani poksautin kiertovesipumpun pyörryksiin.

Mutta onkos tuo kulutus nyt vähän yläkanttiin? Onhan meitä edelleen 6henkilöä ja vettä klotataan joka ikinen ilta saunoessa, mutta silti?
Huomasin, etten sitten ole tuon toukokuun jälkeen käynyt kahtomassa, kurlaako vielä ilmaa linssissä ja onko putki kuurassa, mutta mikäpä ne olis korjannu, jos ei ite.

Joo, korjannu. Meijän pikkupojat 2 ja 4v pohti tänään maallisia juttuja.
Vanhempi pojista murehti, kun hän näkee monena yönä painajaisia puimurista. Nuorempi kuului pohtivan, että " isin pitäs korjata se ni se ei liikkus enää..."
Mistä ne nuita saa päähänsä.
Otsikko: Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
Kirjoitti: Matias - 26.09.14 - klo:12:35
Lainaus
Ja kuikistuslinssissä kurlaa ilmaa täyden käynninkin aikana. Eikös se viittaisi vähän niinkuin vajaaseen täyttöön?

Lainaus
Mutta onkos tuo kulutus nyt vähän yläkanttiin? Onhan meitä edelleen 6henkilöä ja vettä klotataan joka ikinen ilta saunoessa, mutta silti?
Huomasin, etten sitten ole tuon toukokuun jälkeen käynyt kahtomassa, kurlaako vielä ilmaa linssissä ja onko putki kuurassa, mutta mikäpä ne olis korjannu, jos ei ite.

Jos kuplia näkyy koko käyntijakson ajan niin on siellä kylmäainevajausta ja silloin lämmitysteho jää pienemmäksi ja ostosähköä palaa reilusti enemmän.
Kannattaa  käväistä katsomassa että  näkyykö siellä kuplia ja jos näkyy niin huoltomies paikalle pistämään kylmäainemäärät ja säädöt kohilleen.

edit:

Lainaus
Ja etenkin kun muistaa sen, että tuo pumpun oma lauhdutinpiirin lämmönvaihdin on poissa pelistä ja ajan "ylinopeudella" vettä pelkästään tulistimen läpi.
Ja voiko tässä edellämainitussa ollakin osasyy, että esim öljy on kovin tummaa, josko vaikka palaava kylmäaine onkin ollut liian lämmintä ja koko kierto on pyörinyt turhan lämpimänä? Edelleenkään: en tiijä.

Saattaa muuten kupliminen johtua tuostakin jos varsinainen lauhdutin puuttuu ja kuumakaasua jäähdytetään vain tulistinvaihtimella niin siinä ei ehkä kaikki kylmäaine ehdi lauhtua nesteeksi vaan jää kylmäainekaasukuplia sekaan.
Tuon kaiketi saisi selville jos mittaisit tulistinvaihtimelta lähtevän (jäähtyneen) kuumakaasun/nesteen lämpötilan ja samaiselta tulistinvaihtimelta lähtevän lämmenneen veden lämpötilan.Ne pitäisi olla lilkimain samat asteen-parin tarkkuudella.
Otsikko: Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
Kirjoitti: JJ72 - 26.09.14 - klo:13:26

Hienoa huomata, että löytyy pioneerihenkeä, ja omin käsin tekemistä! Arvostan korkealle näitä ihmisiä!

Kohta saat osaksesi varmasti niitä kateellisia kommentteja, joissa kyseenalaistetaan kaikki ja pelotellaan vakuutusyhtiön korvaamattomuudella ja vaikka millä :D Been there done that 8)

Otsikko: Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
Kirjoitti: Teemu Matias - 11.12.14 - klo:23:28


Saattaa muuten kupliminen johtua tuostakin jos varsinainen lauhdutin puuttuu ja kuumakaasua jäähdytetään vain tulistinvaihtimella niin siinä ei ehkä kaikki kylmäaine ehdi lauhtua nesteeksi vaan jää kylmäainekaasukuplia sekaan.
Tuon kaiketi saisi selville jos mittaisit tulistinvaihtimelta lähtevän (jäähtyneen) kuumakaasun/nesteen lämpötilan ja samaiselta tulistinvaihtimelta lähtevän lämmenneen veden lämpötilan.Ne pitäisi olla lilkimain samat asteen-parin tarkkuudella.

Tämä on kyllä eräs aika uskottava teoria, myöskin.

Ja todella helppo ja nopea todeta.
Ainakin normaalille, kelpo ihmiselle.
Mutta en tiijä onko se yhteisvastuullista, globaalia vai minkälaista aikaa se, mitä ne nykyään Japaniassa valmistaa, kun ei siitä riitä muka tänne varjon puolelle paljonkaan tehoa. Eli en siis vieläkään ole saanut aikaan käydä stressikuopassa mittaamassa näiden linjojen lämpötilaeroa...

Mutta sen voin pikkuhiljaa myöntää, että tuo lattian alapuolisen varaajan teko oli kaikessa pöljyydessään kuitenkin oiva veto, talli on aina mukavan käyttölämmin ja työkalut, kemikaalit yms pysyy käyttökunnossa, teippahisllissa on pitävä liima ja mustekynillä voi sotata paperille ilman että kieli tulee sinirantuja täyteen.

Mutta kyllä minä vielä joku päivä tässä käyn ja mittaan.
Otsikko: Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
Kirjoitti: Teemu Matias - 11.12.14 - klo:23:38

Hienoa huomata, että löytyy pioneerihenkeä, ja omin käsin tekemistä! Arvostan korkealle näitä ihmisiä!

Kohta saat osaksesi varmasti niitä kateellisia kommentteja, joissa kyseenalaistetaan kaikki ja pelotellaan vakuutusyhtiön korvaamattomuudella ja vaikka millä :D Been there done that 8)

Nii kait se vähä pakko toisinaan on jotain mitätöntä koittaa askarrella, saapahan aikansa kulumaan.

Mutta tästä kyllä annan kohtalotovereille palstalaisille kosolti kiitosta: neuvoja ja osallistumista löytyy, mikä minun mielestäni kuvastaa aitoa kiinnostusta koko alaa kohtaan!

Uskomattoman hienosti olette ottaneet vastaan, yhtään juur tuommoista teilaajaa ei ole onneksi sattunut tähän säikeeseen. Kun mitäpä se hyvejjää, sanos joku naapurimaakuntalainen.
Otsikko: Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
Kirjoitti: Teemu Matias - 27.05.19 - klo:22:14
No niin, äkkiäpäs meni kevät. Tai jokunenkin.

Taloon putkahti ihan liki huomaamatta +120 neliöö lisää pinta-alaa, kun sain yläkerran tehtyä ja enimmäkseen valmiik...ää asumiskelpoiseksi ihan het muutamassa vuodessa.

No, onneksi muuttuvassa maailmassa on jotain pysyvää, suomi häviää euroveisuut ja -vaalit ja kesällä voi olla joku päivä, jolloin ei tule räntää.

Mutta muutosten polulla tapahtui, ostin tänään UUSIA mutasihtejä 2 kpl ja niille UUDEN pallohanan.
Meinasin nimittäin huomenna alkaa irrottaa sen kunniakkaasti möyrynneen liiteristä kiskotun maalämpöpumpun järjestelmästä ja luovuttaa sen kaverille harrastetiloja lämmittämään.

En sitten koskaan suoriutunut mittaamaan noita Matiaksen esittämiä lämpötilaeroja ja nyt keväällä havahduin, että pumppuhan taitaa pyöriä monta vuorokautta kerrallaan aina. Könysin sitten ällistelemään että onkos siellä kaikki ennallaan, niin se hiirenraato oli pumpussa tallessa, merkkivalon värilasi rikki kuten ennenkin, mutta linssissä kurlasi kuplaa niin vimmatusti, että oli enemmänkin jo kuohua siinä.
Samalla huomasin, että imukaasulinjassa oleva mittayhde on hikoillut aivan millinpienesti öljyä ulos, sen verran vain, että erottaa rasvan kiiltelevän suojahatun pinnassa, mutta siitä se varmaan on sitä kylmäainettakin tihuuttanut karkuun vuosien aikana.

Tuo pumppu on nyt ollut ehkä aivan nippanappa, että riittääkö sen lämpötuotto nyt yli tuplasti suuremman töllin ja edelleen yhtä hataran tallin lämmitykseen joten, päräytin ostaa UUDEN lämpöpumpun.
Kyllä.
Oilon Junior Eco 14 oli se, jonka ostin 10.5. 2019. Toimitusaika 2-5 vrk.
 Mielestäni sopivan simppeli, ilman suurempia ylimääräisyyksiä.
Paitsi että, sitä kun ei alkanut kuulua. Meni viikko ja alkoi toinen, ja aloin kyselemään missähän lie pumppu tulossa. Maksettu kuitenkin jo etukäteen.
Ilmenikin, että juuri sen mallin valmistus on lopetettu.
Onneksi neito luurinpäässä otti tilanteen vakavasti ja aktiivisesti selvitti juttua ja esittikin tilalle vastaavaa laitetta, Oilon Junior GT13, samaan hintaan. No siitä en oikein löytänyt mitään asennustietoja helpolla, mutta vakuuttivat sen olevan mitoiltaan likellä ja pystyvän tekemään vielä hieman kuumempaa tarvittaessa. OK, kunhan tulee, että kerkeen sen vaihtaa tässä ennen syrjäytymiskierteen katkeamista.
Perjantaina se lopulta saapuikin ja pudotin sinne bunkkeriin oottamaan asennusta ja nyt tänään maanantaina hajin uusia kiiltäviä osasia oikein pienen pahvilootallisen verran!

Mutta siis kun kerta siellä montussa hoohailin, niin juohtupa mieleeni ottaa Fluken ir-mittarilla putkien pinnoista eri lämpötiloja talteen, ehkä uteliaisuuttani vain, tai jos kukaties joskus tulisi verrattua tuon uuden pumpun käyttäytymistä näihin tietoihin.
Pumppu oli sillä hetkellä vaiti, mutta rapsautin termarista lisää pyyntiä ja sehän pärähti heti töihin.

Tein pari mittauskierrosta, joiden väliä oli noin  6 tuntia ja joka mittauksen pyrin toistamaan muutaman kerran ja samoista pisteistä ja samassa mittarin asennossa.


Eka mittaus, klo 10.30 kun pumppu oli pyörinyt noin 25 minuuttia:

Kuumakaasun paine 17,9 bar (linssissä kuohuaa)

Maaliuos tulo (kupariputken päältä 14-15 °C, Muoviputken päältä 10,5°C)
Maaliuos meno (kupariputken päältä 11°C, muoviputken päältä 8°C)

Kuumakaasu 98°C
imukaasu 10,8°C

Lauhdutin lähtö 45,5°C
Lauhdutin tulo   40°C

Varaajan alaosa 40°C (alaosa lämpesi huomattavasti heti tuon lämmitysjakson alettua, sitä ennen se oli luokkaa 20 astetta vain.)
Varaajan puoliväli 47 °C (ylempää en päässyt mittaamaan ilman eristeiden tärvelyä, joten saa kelvata)


Toinen mittaus klo 16.30

Kuumakaasun paine 21 bar

Maaliuos tulo (kuparilta 13-15°C, muovilta 11,5°C)
Maaliuos meno (kuparilta 5°C, muovilta 9,5°C)

Kuumakaasu 118,9°C
Imukaasu 10,4°C

Lauhdutin lähtö 53°C
Lauhdutin tulo 49°C

Varaajan puoliväli 53°C


Maaliuoksen putket mittasin tosiaan sekä muovin päältä, että kuparin päältä ja hyvä niin, kun katsoo tuota jälkimmäistä mittausta. En tiedä miksi, mutta aina antoi tuota luokkaa 5°C vain tuossa jälkimmäisissä mittauksissa.

Nuo lukemat ihan yleisen mielenkiinnon vuoksi, sekä tosiaan hieman vertailupohjaa uuden pumpun toiminnoille.

Ai niin, pumppu pysähtyi juuri noiden viimesten mittausten aikana, joten varaajan keskiosassa lämpötilan nosto 47-->53 asteeseen kesti noin 6,5h.
Otsikko: Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
Kirjoitti: Teemu Matias - 27.05.19 - klo:22:20
Ai niin, se saapunut korvikepumppuhan ei näköjään ollutkaan Junior GT 13, vaan ECO 13, joka on ilmeisesti korvannut sen entisen ECO14 pumpun. Myös tämän pitäisi saavuttaa se sama, korkeampi 68 asteinen lämpötila, olin manuaalista kahtelevinani.
Otsikko: Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
Kirjoitti: Teemu Matias - 29.05.19 - klo:01:04
Aamupäivästä kuohin sen entisen pumpun sievästi irti ja merkkasin sähköt ja putket myöhempää uusiouusiokäyttöä varten.

Oiloni supsahti paikalleen hienosti, ja putkihommat oli vastenmielisiä kuten ennenkin. Muutama ylimääräinen tunti (kaikkineen) meni siinä, kun pitikin käydä hakemassa pari nippakikaletta kyliltä, tulla kotio huomaamaan, että nepäs onkin vääränkokoisia, vaikka oikeita olisin tarvinnut ja takasin ytimeen huomaamaan, että joku oli täytänyt siihen oikeaan laatikkoon vääriä juttuja.

Ihmettelen edelleenkin, että kuinka järjestäytynyt maailma on onnistunut luomaan tuollaisen kokonaisen tyylisuunnan, eli putkihommat, sellaisiksi, että siihen on osattu keksiä tuhansia tuhansia erilaisia osasia, joista kaikista on saatu sellaisia, etteivät ne käy oikein mihinkään lajitovereihinsa! Ei toisiinsa, eikä itseensäkään. Ei hydrauliikasta pneumatiikkaan, eikä toisiin hydrauliikoihin. Ei pikaliittimet, ei prosessiputkistot, ei automaatio, lvi eikä mikään mihinkään. Ikinä.
Tänään ei enää edes letkut käyneet entisille paikoilleen, kun erehdyin laittamaan muka uutta vastaavaa  letkua. Täsmälleen samaa letkua kuin entinenkin, mutta valmistaja vaihtunut ja joka olikin 25,4mm entisen 27,8mm asemesta. Standart katastrof.

Mutta pumppu kuitenkin on paikoillaan, nesteet sisässä ja sähköt kytkettynä, anturien asennukset vielä jäi puuttumaan.
Uteliaisuuttani opettelin tuota jaloa laitetta jo hieman, reletestillä ajelin pumpuista ilmoja pois.
Maapiiristä avasin vain yhden piirin ja sitäkautta kurlasin ilmata systeemiä, mutta pitää huomenna jatkaa sitä touhua.

Olihan se entinen pumppu vähä rujon oloinen, kun silmittelin sitä sen uuden pumpun rinnalla hetken.
Otsikko: Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
Kirjoitti: Teemu Matias - 29.05.19 - klo:11:09
Tässä ilmaus alkaa olla loppusuoralla ja kohta alan tökkimään antureita paikoilleen.
-Siihen liittyen pitää nyt kysyä, että mistä tuolta valikoista voin ohittaa Oilonin suorittamaa lämmityksen menoveden (meno- ja paluuvesilämpöanturit) ja suntin hallinnan?
Minulla on tuolla pannuhuoneessa hienosti toimiva Ouman, joka saa hoitaa sitä virkaansa edelleen.
-Sekä varaajan anturointi? Varaaja on 3kuution vaakamallinen, jossa lkv tehdään kuparikierukoilla. Kannattaako LKV anturi laittaa varaajan yläosaan ja Lämmitysveden anturi esim jonnekin puolivälin tienoille?
Otsikko: Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
Kirjoitti: Teemu Matias - 29.05.19 - klo:20:26
Siellä se kirnuaa nyt, oiskohan jo 4 tuntia käynyt.
Ei vaan millään ensin meinannut onnistua saada sitä käyntiin. Reletestillä ilmasin piirit, mutten kokeillut kompressoria.
Lopulta hokasin koittaa kompurankin reletestillä ja äänen perusteella se pyöri tietenkin väärään suuntaan, joten käänsin suunnan ja sehän lähtikin pyörimään.
Mutta sammui aivan muutaman minuutin päästä jälleen, eikä millään taas käyntiin.
Kahlasin valikoita läpi eestaas, enkä mielestäni löytänyt mitään syytä, miksei se lähtisi käymään.
Käytin virrat taas pois ja päälle, niin taas se lähti muutamaksi minuutiksi käyntiin ja sammu.

Sitten kiinnitin huomion johonkin mystiseen rivi "5700 järjestelmän tyyppi" tms, ja sen arvo oli "0 , muokattu".
Ei pienintäkään hajua, mitä se tarkottaa ja että oliko se hyvä vai paha, joten loogisesti laitoin arvoväliltä 1-28 arvoksi 1 ja sepäs lähtikin käyntiin ja on siitä lähtien hyrrittänyt tehä lämmintä. Pitänee koittaa oikeasti selvittää, mitä tuo juttu tarkottaa. Joskus.

Mutta ompaha melekonen automaatiologiikkaviidakko äkikseltään, näin rahvaalle kylmiltään.

Ja nuo edelliset kysymykset taisin saaha ratkottua, anturit laitoin just noin ku meinasinkin ja jopa manuaali oli samaa mieltä asiasta, kun löysin sen kohdan sieltä.
Otsikko: Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
Kirjoitti: Roori - 29.05.19 - klo:21:27
Oliskohan tuo #5700 joku järjestelmäkaavio kuin laitos yrittää toimia...eli varovaisuutta jos noin ja (http://lampopumput.info/images/Smileys/classic/n055.gif)
Otsikko: Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
Kirjoitti: Teemu Matias - 30.05.19 - klo:22:02
No äskön aattelin koittaa niinku viisaat tekis ja latasin Oilonin sivuilta tuon saman manuaalin, jota olen paperisena plärännyt... ctrl+f ja siihen tuli hakukenttä, johon syötin mystisen rivin "5700" ja hetimiten tärppäsi sivulta 261 sille selitys, jonka mukaan niiden numeroiden selitys löytyykin Siemensin manuaalista.
Niitä ei ollutkaan enää kuin 6-8 eri manuskaa, joista latasin fiiliksellä likimmäksi sattuvan ja siitäpäs sitten löytyikin niille yli 20 eri järjestelmälle kaaviot. Pikavilkasulla olin sattunut valitsemaan oikeimman, "simppelein ekana" -logiikalla.

Lämmöntuotto on ainakin nyt ollut menestyksekästä, siitä ei moitteen sijaa, mutta tuohon säätöhommaan ja kaikkeuteen pitää kyllä oikeasti ihan syventyä.

Onkohan kellään tietoa, pystyisikö tuolla ohjaamaan LKV-kiertovesipumppua? Oletan, että tuossa on vapaita releitä käytettävissä ja luulisi niitä pystyvän ohjaamaan ihan pömpelin omaan kelloon perustuen? Minusta joutasi pääsääntösesti yöksi sammuttaa moinen ralli.
Otsikko: Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
Kirjoitti: sam68 - 01.06.19 - klo:06:13
Umpishit säädin maalämpöön tuo Siemens. Aivan liian monimutkainen asentajille saati sitten käyttäjälle. Ruottalaisista mallia. Parissa minuutissa säädöt kohdalleen ja saadaan vielä just eikä melkein..
Otsikko: Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
Kirjoitti: Teemu Matias - 10.06.19 - klo:10:49
No otan omalle kontolleni kyllä suuresti tuota logiikan ihmettelyä, kun tämmösellä mekanorele -ukolla ei ole juurikaan kokemusta nuista hituvirtahommista.
Yli 10 v sitten kävin ruokatunneilla joutessani riipimässä yhdeltä iäkkäämmältä pariskunnalta entiset ( vm - 83 Aga mlp) systeemit ja 60-luvun kattilan pois ja  haalasin tilalle Niben 32 kw tuplapumpun ja sille sähköt yms ja senkin käyttöönotossa oli jotain pohtimista kyllä, ku ei alkanu lämmintä tulemaan toivotunlaisesti.
Sitä piti kyllä jo ihan tosissaan pohtia silloin ja syylliseksi epäilinkin vaihtoventtiiliä, joka oli kytketty kaavion mukaan, mutta joka mielestäni niin kytkettynä ei pystynyt toimimaan. Soitin asiasta Niben puolisuomalaiseen asiakaspalveluun ja siellähän pårempi påhå Rååtsikeeli ei tietenkää ottanut juttua tosissaan, kun Savon perämetiköstä joku ouvosti lottuuttava karvamöykky soittaa ja sanoo että teillä on kuvat viärin.

Mutta kuitenkin siitä välittämättä kytkin vaihtoventtiilin oikein, siis erilailla kuin kaaviossa ja sehän alko pelaamaan. Talon nuoremmalle väelle jätin sitten ne asteminuutit yms nipellykset.
Ilahduksekseni muutaman päivän päästä soitti myös Nibeltä se tyyppi ja totesi huomioni olleen oikean; heillä oli vaihtunut venttiilintyyppi siinä manuskojen päivittelyn lomassa ja siksi kaavio ei vastannut pannuhuonetta.
Näistä em. tapahtumista johtuen minulla on mielikuva, että olihan siinä päänkrapsuttelua Nibenkin logiikkaa ihmetellessä.

Mutta tämä nykynen kuoppapumppu tuntuis olevan mieleinen myös.
Muutin start-stop -rajan 4asteesta --> 8 asteeseen ja nyt se näyttää pyörivän yhden kerran vuorokaudessa, noin 3-4h kerralla.
Entisen pumpun käyntisyklit näkyy olleen 9-16h kerrallaan näinä kevätaikoina.
Kahtelin Savon Voiman kulutuspaikkatietojen perusteella näitä  molempien pumppujen käyntijaksoja, joten tarkkaa pumpun ottamaa energiamäärää en siitä saa ulos, mutta näkeepähän siitä syklit ja suuruusluokat.

Kulutuspylväät näyttävät tietenkin koko tiluksen sähkönkäytön, mutta peruskuorma lie aikalailla vakiomuotoinen siinä pohjilla, joten saa siitä suuntia.
Entisen pumpun lämmityssyklin aikana kulutuspylväisiin on kertynyt noin 25-30 kwh yhteensä, sisältää siis myös kaiken muun kulutetun sähköenergian. Luenta Toukokuun puolivälistä muutamalta päivältä päässä laskettuna.
Uuden pumpun aikana näyttää kertymää muodostuvan 13-18 kwh, nyt laajennetulla lämpötilahaarukalla. Tosin nyt on ollut kyllä muutenki lämmintä, kaitpa sekin omalta vaatimattomalta osaltaan vaikuttaa tuohon kulutukseen. Luenta kesäkuun alusta muutamalta päivältä.

Ehkä se parentu jonki verran.
Ainaki tuo uusi pumppu luo näin nuukalle tyypille mielenrauhaa, kun entisen pumpun mourinan kuuli jo tallin eteisessä ja alko pihikohtaus vavisuttamaan henkeä, niin tätä uuden pumpun käyntiä ei meinaa erottaa vaikka siinä bunkkerin kannella seisoo.
Otsikko: Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
Kirjoitti: Teemu Matias - 16.08.23 - klo:08:08
Jahans ja terve!

Aika kuivaksi menee tarinointi tuon Oilonin pumpun seurannassa:
Käynti, seis. Käynti, seis. Jaa taas Käynti, seis. Tätä sitten muutamia vuosia ollu.

No ok, olihan tässä yks tapahtuma! Vuoden 2021 energiankulutus plantaasilla pompsahti 14700kwh --> 19100kwh, joten keväällä -22 pitkästäaikaa kampeusin monttuun ja koneesta luukku auki.
Hohoo sellähän kurlasikin kuplia kuikkuu-ikkunassa ja aivan aavistuksenomaisesti ikäänkuin kostea olisi ollut siitä ikkunanpielestä.
Otin valokuvat siitä kaasukuplinnasta ja koneen pohjalta löytyneestä kolikonkokoisesta öljylämpäreestä ja lähetin ne Taloon.comille asiakaspalveluun.
Muutaman lisäkommuteerauksen jälkeen tontille hipsuttelikin pari seppää, jotka vaihtoivat kuivaimen ja sen indikaattori-ikkunan runkoineen kaikkineen.
Kuulemma oli se ikkunan tiivistys päässy löystymään ja sitäkautta tihmonu kylmäainetta ja himpan öljyä ulos
Muistaakseni sanoivat, ettei mitenkään tavatonta jossain erässä niitä mötiköitä moinen oire.
Sen jälkeempä ollukki taas hieman tasasempata.

Vieläkii oon jahkaillu, että josko tuohon logiikkaan, hienosäätöohjailuun ja tiedonkeruuseen alkaisi koittaa syventyä, vaan ompaha aina vaan jääny.
Mutta kukaties se motivaatio siihenki löytyy, kunhan tämä 3vuotinen määräaikainen ja viimeisiä suht' järkevähintaisia sähkösopimuksia päättyy ja joutuuko sitten alkaa puljaamaan enempi sen pörssihinnoittelun perässä, saas nähä.
Otsikko: Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
Kirjoitti: Matias - 16.08.23 - klo:09:11
Jos näkölasin tiivisteestä alkaa vuotaa kylmäainetta niin kannattaa tehdä tuollainen pikakorjaus ettei aineet haihdu taivaan tuuliin.
Eli kumilevy lasin päälle ja sen kiristää parilla ruuvilla ja lattaraudan pätkällä.
Ei tartte hätäillä uusimisen kanssa
Otsikko: Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
Kirjoitti: Teemu Matias - 14.02.24 - klo:13:57
Nii piti jo aiemminkin sanomani, että hyvä vinkki tuo väliaikaiskorjaus, kiitokset.

Nyt on ollukki varsin oikeanlainen talvi. Talvi 2024, laitetaas ihan muistiin tännekin. Parhaimmillaan pakkasta oli jotain -44°C meijän tiluksilla.
Tuli ihan laitettua pipon piälle karvahattukin, ku iltalenkille hiipparoitiin rouvan kanssa.

Vielä nyt helmikuussakin jäsöttäny olla noin -30 pakkaset ja sillon on koneet kylmiä ja hehkut hitaita.
Niimpä minullakin kesti aikansa hehkutella ulos idea, että käympäs tervehtimässä sitä yksinäistä pientä kaveria.
Ei SITÄ, senkin porsaimet, vaan sitä yksinäistä Oilonia, joka vankkumatta on kehrännyt Stressikuopassa elämäntyötään.

Otin oikein taltiolle nyt, että mitä siellä sillähetkellä tapahtuikaan.
Verkkaista kerrontaa tähän tyhjän kiireen maailmaan, olkaa hyvät:

https://youtu.be/BnZmhNuTQQg?si=3Rn_rWw73GD1PnCJ